Επιστροφή


Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Προβολή ντοκιμαντέρ

"Πληρώνοντας το Τίμημα: Σκοτώνοντας τα παιδιά στο Ιράκ" (διάρκεια 74')

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 8.00 μ.μ

Σωματείο ΑΤΛΑΣ Αγλαντζιάς

Το σωματείο ΑΤΛΑΣ Αγλαντζιάς σε συνεργασία με τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο διοργανώνουν προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Σκοτώνοντας τα παιδιά στο Ιράκ" του δημοσιογράφου Τζων Πίλτζερ. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από τη βρετανική τηλεόραση το 2000 με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το ξεκίνημα του πόλεμου στον Κόλπο το 1991.

Το εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις επιπτώσεις του εμπάργκο και των κυρώσεων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη, και που ενίσχυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, πάνω στο Ιράκ από το 1990. Σαν αποτέλεσμα του εμπάργκο ήταν να σκοτωθούν περισσότεροι άνθρωποι από όσοι σκοτώθηκαν μετά τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στην Ιαπωνία - μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει πάνω από 500.000 παιδιά στο Ιράκ.

Ο Πίλτζερ γύρισε το ντοκιμαντέρ συνοδεύοντας τον πρώην βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ντένις Χάλιντεϊ στην πρώτη του επίσκεψη αφότου παραιτήθηκε το 1998 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράκ.

Και οι δυό μαζί αποκαλύπτουν με έξοχο τρόπο την πραγματική ζωή σε μια χώρα όπου η υποδομή καταρρέει και ένα λαό που, όπως λέει ο Πίλτζερ, κρατείται όμηρος μέχρι να "συμμορφωθεί" ο Σαντάμ Χουσέιν. Ο Πίλτζερ ξεσκεπάζει επίσης τα δεινά τα οποία υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός με τους συνεχιζόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στις υποτιθέμενες "απαγορευμένες περιοχές πτήσεων" στο βόρειο και νότιο Ιράκ. Η ταινία έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Chris Award, Columbus International Film & Video Festival και Vancouver International Film Festival. Ο Τζων Πίλτζερ βραβεύτηκε δύο φορές ως ρεπόρτερ της χρονιάς από τον ΟΗΕ για τις ανταποκρίσεις του από το Βιετνάμ, σαν ο Βρετανός δημοσιογράφος της χρονιάς και πήρε επίσης το βραβείο Emmy.

Για πληροφορίες: Κυριάκος Κτωρίδης / Φαίδωνας Βασιλειάδης 99625620


This Tuesday February 25 8.00pm

Video screening of John Pilger's Documentary "Paying the price: killing the children of Iraq" (74') English with Greek subtitles ATLAS Social Club, Aglanja Admission by donation

The Stop the War Alliance organises this event jointly with the Atlas Social Club in Aglanja.

This excellent documentary deals with the disastrous consequences of the embargo on the iraqi people. More than 500.000 iraqi children have died since 1990 when the embargo was imposed by UN on Iraq.

For more information: Kiriakos Ktorides / Phaedon 99625620


Επιστροφή