Επιστροφή


Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Διαδήλωση στις Βάσεις: μια μεγάλη επιτυχία και ενα ιστορικό πολιτικο γεγονός

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αντιπολεμική εκδήλωση στη βρετανική βάση της Δεκέλειας στην Κύπρο το Σάββατο 15 Φλεβάρη. Περισσότεροι από 800 διαδηλωτές από όλες τις ηλικίες, έφτασαν με λεωφορεία και αυτοκίνητα από όλες τις πόλεις γύρω στις 1.00μμ στη στρατιωτική βάση της Δεκέλειας. Στην πλειονότητά τους ελληνοκύπριοι αλλά και τουρκοκύπριοι, παλαιστίνιοι, ιρακινοί, γάλλοι, συγκεντρώθηκαν στον αεροπορικό δίαυλο της βάσης τον οποίο και απέκλεισαν για μια σχεδόν ώρα. Οι διαδηλωτές αφού έγραψαν με μεγάλα γράμματα "NO WAR" στο οδόστρωμα του διαύλου οργάνωσαν πορεία προς το μικτό χωριό Πύλα όπου έγινε δορυφορική σύνδεση με Ιταλία και Ελλάδα για ζωντανή αναμετάδοση εικόνων από τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστηκαν χαιρετισμοί από τη Βρετανία (Συνασπισμός Σταματήστε τον Πόλεμο, τις αντιπολεμικές Συμμαχίες στην Ελλάδα και Τουρκία και από το Λίβανο (Εκστρατεία ενάντια στον Πόλεμο και τη Δικτατορία).

Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκ μέρους των Οικολόγων ο Γ. Περδίκης, ο Ντίνος Αγιομαμίτης (Εργατική Δημοκρατία), Μαρία Χατζημιχαήλ (Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών), Φίλιππος Παπανικολάου (Πρωτοβουλία Μαθητές ενάντια στον Πόλεμο) και ο Ιωσήφ Παγιάτας (Νεοκυπριακός Σύνδεσμος).

Η πορεία ήταν δυναμική και οι διαδηλωτές με τα συνθήματα, τα πανό και τα αυτοσχέδια πλακάτ αλλά και με τα τραγούδια τους έδωσαν χρώμα κι ένα πρωτόγνωρο τόνο στην διαδήλωση. Σε ολόκληρη τη διαδρομή των 4 χιλιομέτρων οι διαδηλωτές δεν έπαψαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στον πόλεμο: "Μπους, Μπλερ, Σαρόν - φονιάδες των λαών", "Όχι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές". Συνθήματα ακούστηκαν στα αγγλικά και στα γαλλικά ενάντια στον Μπους, τον Μπλερ και Μπερλουσκόνι αλλά και στα τουρκικά "Ιρακτά - Σαβασά Χάϊρ" (όχι πόλεμο στο Ιράκ)

Οι κάτοικοι του χωριού, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι υποδέχτηκαν τους διαδηλωτές με χειροκροτήματα ενώ κάποιοι μπήκαν και στην πορεία.

Η εκδήλωση προβλήθηκε από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δίχτυα με θετικά σχόλια ενώ αρκετοί την πρόβαλαν σαν την άξια αντιπροσώπευση της Κύπρου στην Παγκόσμια αντιπολεμική κινητοποίηση.

Ήταν πράγματι μια εκπληκτική διαδήλωση με μεγάλη συμμετοχή αν σκεφτεί κανείς ότι καλέστηκε μόνο από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο που δεν στηρίζεται από κανένα από τα μεγάλα κόμματα, ότι έγινε κάτω από βροχή, σε μια μακρινή περιοχή από την πρωτεύουσα και λίγες μόνο ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί είναι αυτοί που την χαρακτήρισαν σαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση που οργανώθηκε ποτέ έξω από τα επίσημα κόμματα.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο ρεκόρ που κατέγραψε αυτή η εκδήλωση, αλλά ήταν και η πρώτη δικοινοτική πολιτική διαδήλωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εδώ και πολλές δεκαετίες. Μπορεί η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων να μην ήταν πολύ μεγάλη εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν στην επικοινωνία και την επαφή των οργανώσεων και των ακτιβιστών στις δυο πλευρές αλλά είναι σίγουρο ότι η διαδήλωση έστειλε ένα δυνατό αντιπολεμικό και διεθνιστικό μήνυμα προς τα έξω αλλά και μέσα στην ίδια μας τη χώρα.

Σημείωση: Από ότι μάθαμε το Σάββατο έγινε διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο έξω από το κτίριο της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην τουρκοκυπριακή πλευρά της Λευκωσίας. Τη διαμαρτυρία στήριξαν η νεολαία του κόμματος ΤΚΡ (Κοινωνικό Κόμμα Απελευθέρωσης) το CTP (Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και το KSP (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου). Μπορείτε να δείτε φωτό.


Φωτογραφίες από την εκδήλωση στη Δεκέλεια την πορεία προς την Πύλα και την εκδήλωση των τ/κ στην Λευκωσία


Επιστροφή