Επιστροφή


Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Την Παρασκευή 7/2 έγινε στο Σκαλί Αγλαντζιάς ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Πως σταματάμε τον Πόλεμο". Την εκδήλωση που οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΑΤΛΑΝΤΑ καλέσθηκαν ομιλητές από τις αντίστοιχες αντιπολεμικές κινήσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

Ο Γιάννης Σηφακάκης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο μίλησε για την εμπειρία του στησίματος αντιπολεμικών κινήσεων στην Ελλάδα, στα σχολεία, στις σχολές και στους χώρους δουλειάς χαρακτηριστικό της αντιπολεμικής διάθεσης του κόσμου. Μίλησε για το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα και το συντονισμό του σε σχέση με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται για τις 15 Φλεβάρη όπου οργανώσεις από περισσότερες από 60 χώρες πρόκειται να πάρουν μέρος στην παγκόσμια αντιπολεμική κινητοποίηση εκείνη την ημέρα. Η Γιλντίζ Κεσκίν από την Αντιπολεμική Πλατφόρμα μίλησε για την αντιπολεμική διάθεση στην Τουρκία και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφηκε με τη νίκη του ισλαμικού κόμματος AKAP στις εκλογές. Μίλησε για την εμπειρία της ίδρυσης της Πλατφόρμας στην οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά πολλές οργανώσεις της Αριστεράς, συνδικάτα και ισλαμικές οργανώσεις για να δράσουν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Μίλησε για τη διαδήλωση των 30.000 που έγινε στην Ισταμπούλ την 1η Δεκέμβρη και τις δεκάδες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που γίνονται σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Τουρκίας. Για την εμπειρία της Συμμαχίας στην Κύπρο μίλησε ο Ντίνος Αγιομαμίτης. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κόσμου στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της Συμμαχίας ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών. Αυτή η επιτυχία θα πρέπει να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για την διαδήλωση στη Δεκέλεια το Σάββατο 15 Φλεβάρη. Μίλησαν επίσης ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο Άγγελος Ιωακείμ εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μαθητές ενάντια στον Πόλεμο και ο Άτι Αντάσσι εκ μέρους των Παλαιστίνιων και Αράβων που ζουν στην Κύπρο.

Ήταν μια ζωντανή εκδήλωση που παρακολούθησαν 100 περίπου άτομα και που δήλωσαν τη δέσμευσή τους στο να συμβάλει ο καθένας ώστε η διαδήλωση στις βάσεις να αποτελέσει ένα μεγάλο σταθμό στην αντιπολεμική δράση της Συμμαχίας. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός από τον Συνασπισμό Σταματήστε τον Πόλεμο Βρετανίας. Συγκεντρώθηκαν τέλος 61 λίρες από τις εισφορές.

Χαιρετισμός από τον Συνασπισμό Σταματήστε τον Πόλεμο Βρετανίας.


Αγαπητοί φίλοι,

Λυπούμαστε πολύ που δεν μπόρεσε κανένας να παρευρεθεί στη διαδήλωσή σας στην Αμερικανική πρεσβεία και στην αποψινή συζήτηση. Εμείς ετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη διαδήλωση, όπως ελπίζουμε, που έγινε ποτέ στη Βρετανία. Το κίνημά σας αποτελεί έμπνευση για μας όπως και η υποστήριξη των αντιπολεμικών κινημάτων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η Κύπρος βέβαια θα βρίσκεται άμεσα μέσα σ’ αυτή την πολεμική ζώνη και όπως ισχυρίζεται η βρετανική κυβέρνηση ένας από τους λόγους που θα επιτεθεί στο Ιράκ είναι γιατί οι βάσεις της στην Κύπρο απειλούνται. Ωστόσο, εδώ, πολλοί είναι εκείνοι που ρωτάνε γιατί η Βρετανία διατηρεί βάσεις στη χώρα σας. Οι εργαζόμενοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο στην πλειονότητά τους είναι ενάντια στον πόλεμο και επιθυμούν ειρήνη, δικαιοσύνη και ισότητα. Τη μάχη της κοινής γνώμης την κερδίζουμε και τώρα πρέπει να σταματήσουμε τις κυβερνήσεις μας. Χτίζουμε ένα μαζικό κίνημα για να επιτύχει ακριβώς αυτό – ένα κίνημα, που στις 15 Φεβρουαρίου θα αντηχήσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Καλή επιτυχία με τη εκδήλωσή σας απόψε και ελπίζουμε να καταφέρουμε να συνδέσουμε [τηλεοπτικά] τις διαδηλώσεις μας στις 15 του μήνα.

Λίντζεϋ Τζέρμαν

Συντονίστρια του Συνασπισμού Σταματήστε τον Πόλεμο

7/2/03


Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Σκαλί


Επιστροφή