Επιστροφή


Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΛΕΜΕ: Όχι πόλεμο στο Ιράκ - Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Όχι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές!

Έγινε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στη Λευκωσία η διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ που κάλεσε η Συμμαχία "Σταματήστε τον Πόλεμο". Πάνω από 250 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεύθηκαν στη συνέχεια στην Αμερικανική πρεσβεία.

Επί κεφαλής της διαδήλωσης κρατώντας το μεγάλο πανό της Συμμαχίας μπήκαν οι Ιρακινοί και οι Παλαιστίνιοι που ήρθαν από άλλες πόλεις. Ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και του Ιράκ και ακολουθούσαν δεκάδες κόσμου που κατέβηκε στη διαδήλωση κρατώντας τα πλακάτ της Συμμαχίας, πολλοί με τα παιδιά τους και έχοντας ζωγραφισμένα στα πρόσωπα το σήμα της ειρήνης. Στη διαδρομή μοιράζονταν στους περαστικούς και στα αυτοκίνητα φυλλάδια της Συμμαχίας και αυτοκόλλητα.

Από τα κεντρικά συνθήματα ήταν "Όχι πόλεμο στο Ιράκ - Λευτεριά στην Παλαιστίνη", "Όχι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές" και "Μπους-Μπλερ-Σαρόν, φονιάδες των λαών". Στη διάρκεια της πορείας έπαιζαν ταμπούρλα δίνοντας ένα αγωνιστικό ρυθμό και τα συνθήματα εναλλάσσονταν με θόρυβο που έκαναν δεκάδες σφυρίκτρες. "One, two, three, four" φώναζαν στα αγγλικά οι τηλεβόες "we don't want your fucking war" - απαντούσαν οι διαδηλωτές. Άλλο σύνθημα ήταν "Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι" που φώναζαν όλοι στα ελληνικά τονίζοντας πως η διαδήλωση ήταν ενάντια στον πόλεμο στο Iράκ αλλά και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Έξω από το σιδηρόφρακτο χώρο της Αμερικανικής πρεσβείας που φρουρούσαν αστυνομικοί και τα ΜΜΑΔ, μαζεύτηκαν οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον Μπους και Μπλερ στα αγγλικά και στα αραβικά και καίγοντας συμβολικά μια σημαία του Ισραήλ.

Στην επιστροφή η πορεία αποφάσισε αυθόρμητα να περιλάβει στη διαδρομή της και την πρεσβεία του Ισραήλ όπου έγινε "σταθμός" φωνάζοντας εκεί συνθήματα ενάντια στο χασάπη Σαρόν και αλληλεγγύη στην Ιντιφάντα.

Η όλη πορεία κατάληξε στην Πλατεία όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού για τις 15 Φλεβάρη στη μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στη Δεκέλεια. Ήταν μια ειρηνική διαδήλωση στην οποία επικράτησε πανηγυρική ατμόσφαιρα και που συνδύαζε τον παλμό και την αγωνιστικότητα μαζί με τον ενθουσιασμό όλων που συμμετείχαν. Κοινή ήταν η διαπίστωση ανάμεσα στους διαδηλωτές πως πρέπει να ενταθεί η αντιπολεμική μας δράση και ότι χρειάζεται να πιεστούν οι μαζικές οργανώσεις της αριστεράς αλλά και οι συντεχνίες για να πάρουν μέρος σ' αυτή την αντιπολεμική εκστρατεία ενάντια στο βάρβαρο πόλεμο των Μπους και Μπλερ.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Η επόμενη εκδήλωση της Συμμαχίας θα γίνει την Παρασκευή 7/2 στο ΣΚΑΛΙ Αγλαντζιάς, ώρα 7.45μ.μ. Θα είναι ανοιχτή συζήτηση με θέμα το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα και ομιλητές από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, από την αντίστοιχη Συμμαχία στη Βρετανία (Stop the War Coalition), την Ελλάδα και από την Αντιπολεμική Πλατφόρμα στην Τουρκία.

Επίσης 6 Φεβρουαρίου 7.30μ.μ. Πανεπιστήμιο Κύπρου και 7 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου οργανώνει βιντεοπροβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ "Σκοτώνοντας τα παιδιά στο Ιράκ" (74') του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου Τζον Πίλτζερ:

<ύΕπικοινωνήστε με τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο

Έφη Ξάνθου 99879266


Φωτογραφίες από την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία


Επιστροφή