Επιστροφή


Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων, κινήσεων, ακτιβιστών, φοιτητών, μαθητών, Παλαιστίνιων και Ιρανών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο συγκροτήθηκε στις 4 Γενάρη στη Λευκωσία η Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως η Συμμαχία έχει το χαρακτήρα μιας πλατειάς και ανοιχτής καμπάνιας ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ.

Η σύσκεψη ενέκρινε κοινή διακήρυξη με σκοπό το μάζεμα υπογραφών και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διεύρυνση της Συμμαχίας.

Επιδίωξη της Συμμαχίας είναι να συμπεριλάβει και τουρκοκυπριακές οργανώσεις και ακτιβιστές από τον βορρά. Ήδη το Κυπριακό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Kibris Sosyalist Partisi) έχει ανταποκριθεί θετικά, όμως λόγω των δυσκολιών στην επικοινωνία που υπάρχουν αυτή την περίοδο δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση. Παρ' όλες τις δυσκολίες η Συμμαχία θα επιδιώξει να οργανώσει παράλληλες αλλά και κοινές αντιπολεμικές εκδηλώσεις με τους Τουρκοκύπριους.

Η Συμμαχία αποφάσισε ακόμη ότι θα πρέπει να συνδεθεί με τις αντίστοιχες αντιπολεμικές Συμμαχίες στην Ελλάδα, στην Τουρκία αλλά και στη Βρετανία αφού οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο διαδραμτίζουν σημαντικό ρόλο και σε αυτό τον πόλεμο. Αποφάσισε επίσης να συνδεθεί και με άλλες αντιπολεμικές κινήσεις και με τη Διεθνή Kαμπάνια Eνάντια στην Eπίθεση στο Iράκ που συγκροτήθηκε στο Κάιρο με πρόεδρο τον ηγέτη του αγώνα για την αλγερινή ανεξαρτησία και πρώην προέδρου της Aλγερίας Aμεντ Mπεν Μπέλα καθώς επίσης και με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Η Συμμαχία καλεί όλους να υπογράψουν τη διακήρυξη ενάντια στον πόλεμο: οργανώσεις, συνδικάτα, φορείς, άτομα, ακτιβιστές, εργαζόμενους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, διανοούμενους, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές.

Η Συμμαχία έχει αποφασίσει για το αμέσως επόμενο διάστημα το εξής πρόγραμμα δράσης ενάντια στον πόλεμο:

Σάββατο 18 Γενάρη, 11:00π.μ. Πλατεία Ελευθερίας:

Σε αλληλεγγύη με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη 17-19 Γενάρη και τις αντίστοιχες που θα γίνουν σε όλες τις αραβικές χώρες σύμφωνα με την απόφαση της αντιπολεμικής συνάντησης του Καϊρου, η Συμμαχία θα διοργανώσει αντιπολεμική εκδήλωση, με μουσική και διάφορα χάπενινγκ μαζί με το μάζεμα υπογραφών της διακήρυξης της Συμμαχίας.

Σάββατο 1η Φλεβάρη, 11:30π.μ.:

Συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας πολιτική πρωτοβουλία που χρειάζεται την υποστήριξη όλων όσων είναι ενάντια στον πόλεμο στο Iράκ.

Σάββατο 15 Φλεβάρη, 13:00μ.μ. Βάση Δεκέλειας:

Το Σάββατο 15 Φλεβάρη, έχει κηρυχτεί σα μέρα δράσης κατά του πολέμου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror περισσότεροι από 10 εκατομμύρια αναμένεται ότι θα διαδηλώσουν εκείνη την ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι το μεγαλύτερο κίνημα στην ιστορία. Η Συμμαχία, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ καλεί στις 15 Φλεβάρη σε αντιπολεμική εκδήλωση στο χώρο της βρετανικής Βάσης στη Δεκέλεια.

Η επιλογή αυτού του χώρου έγινε για δυο λόγους. Ο ένας είναι ο ρόλος των βάσεων σαν ορμητήριο για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Στις 16 Φλεβάρη θα είναι οι προεδρικές εκλογές και με βάση το νόμο την προηγούμενη μέρα απαγορεύονται οι πολιτικές συγκεντρώσεις. Στο έδαφος των βάσεων αυτή η απαγόρευση δεν έχει εφαρμογή.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να είναι εύκολη η πρόσβαση στους Τουρκοκύπριους αφού η Βάση της Δεκέλειας συνορεύει και με τις δυο πλευρές. Στις 15 Φλεβάρη θα πρέπει να δώσουμε και εμείς το παρόν μας στο μεγαλύτερο κίνημα που εμφανίστηκε ποτέ και ταυτόχρονα να επιχειρήσουμε την πρώτη κοινή αντιπολεμική διαδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η Συμμαχία υιοθετεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στη Φλωρεντία πως όταν ξεσπάσει ο πόλεμος να οργανωθεί αμέσως διαμαρτυρία και να καλέσουμε μια διαδήλωση το πρώτο Σάββατο.

Για επικοινωνία: Έφη Ξάνθου 99879266, Κυριάκος Κοιλιάρης 99461193, Μυριάνθη Λοίζου 99440919, Φαίδωνας Βασιλειάδης 99625620

E-mail:


Επιστροφή