Πίσω


Η Σύνοδος της Βηρυτού

Την ώρα που η αντίσταση στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης φουντώνει, αντιπρόσωποι του αντιπολεμικού κινήματος από όλες τις γωνιές του πλανήτη βρέθηκαν στη Βηρυτό στις 17-19 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τον συντονισμό της δράσης τους.

Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες αντιπολεμικών κινημάτων, κοινωνικών κινημάτων, μη κυβερνητικές οργανώσεις από 43 χώρες. Ανάμεσα τους και αντιπροσωπείες από την Παλαιστίνη και το Ιράκ.

Οικοδεσπότες της ιστορικής αυτής συνάντησης ήταν πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που προέρχονται από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από προοδευτικές και κοσμικές δυνάμεις μέχρι και Ισλαμιστές.

Οι περισσότερες από τις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν, ήταν από τους οργανωτές της ιστορικής διαδήλωσης της 15 του Φλεβάρη 2003, στην οποία πήραν μέρος κοντά στα 30 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Στη σύνοδο συμμετείχε και η πρωτοβουλία "Δράση για την ειρήνη" στην οποία η Εργατική Δημοκρατία παίζει σημαντικό ρόλο όπως έπαιζε και στη Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο και στην όλη διοργάνωση των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων στη Κύπρο.

Παραθέτουμε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του γνωστού ακαδημαϊκού και ακτιβιστή του παγκόσμιου αντικαπιταλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος Γουόλντεν Μπέλλο.

Ομιλία του Walden Bello * στη συνάντηση της Βηρυτού Σεπτέμβριος. 17, 2004 με θέμα

"Ορόσημο στην Παγκόσμια Πάλη ενάντια στην Αδικία και τον Πόλεμο"

Βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι εδώ στη Βηρυτό σε μια κρίσιμη στιγμή. Είναι μια στιγμή που χαρακτηρίζεται από αντίθετα ρεύματα:

Στο Ιράκ, οι ΗΠΑ μπαίνουν όλο και βαθύτερα σε ένα τέλμα τύπου-Βιετνάμ, με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από την εισβολή στις 20 Μαρτίου 2003 να έχει ξεπεράσει τους 1.000 την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ακόμα στην Παλαιστίνη, το τείχος του Σιωνισμού συνεχίζει να χτίζεται με ρυθμό ενός χιλιομέτρου την ημέρα.

Ένα χρόνο πριν, στις 14 Σεπτεμβρίου, 2003, μερικοί από εμάς σε αυτήν την αίθουσα ήμασταν στο Cancun, Μεξικό, χορεύοντας έξω από το Συνεδριακό Κέντρο και πανηγυρίζοντας την κατάρρευση της πέμπτης διυπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σήμερα, ο ΠΟΕ, το ανώτατο όργανο της πολυεθνικής παγκοσμιοποίησης, ανέκαμψε με την υιοθέτηση τον περασμένο μήνα του εγγράφου Πλαισίου της Γενεύης με σκοπό να επιταχύνει τον οικονομικό αφοπλισμό των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στη Νέα Υόρκη πριν μερικές εβδομάδες, είδαμε την ογκώδη αποδοκιμασία του Μπους και της πολεμοκάπηλης πολιτικής του από περισσότερους από 500.000 ανθρώπους που βάδισαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ίδιος ο George Bush έχει ένα προβάδισμα 10% από τον John Kerry λίγο πριν τις εκλογές τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να επιδράσουν πάνω στην πορεία του κόσμου στα επόμενα μερικά χρόνια.

Το μέλλον, σύντροφοι, βρίσκεται στη ζυγαριά, καθώς συναντιόμαστε σε αυτήν την ιστορική πόλη, με τη λαμπρή ιστορία αντίστασης στην ισραηλινή επιθετικότητα και την αμερικανική επέμβαση.

Όπως ξέρετε, πολύ περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να έρθουν στη Βηρυτό και να βρίσκονται ανάμεσά μας. Το μέγεθος, το εύρος, και η ποικιλομορφία της συνόδου μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει το σθένος, τη δύναμη του κινήματός μας.

Θα ήταν χρήσιμο να κάνω μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας για να μπορέσουμε να δούμε που είμαστε σήμερα.

συνέχεια ...


Πίσω