Πίσω


3η Διάσκεψη του Καΐρου
25-27 Μαρτίου

Στις 24-27 του Μάρτη 2005, το αιγυπτιακό τμήμα της Διεθνούς Καμπάνιας ενάντια στην Αμερικανική και Σιωνιστική Κατοχή διοργάνωσε το 3ο Συνέδριο του Καΐρου.

Στη Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η Εργατική Δημοκρατία, πήραν μέρος πάνω από 1.500 άτομα μια προσέλευση πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές.

Η συγκυρία μέσα στην οποία έγινε η Διάσκεψη είναι ο συνεχιζόμενος αγώνας του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού για απελευθέρωση που μπαίνουν σε νέα φάση - σε μια στιγμή που οι λαοί της αραβικής περιοχής υποφέρουν από την καταπίεση των αραβικών καθεστώτων – τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Μπους να υλοποιήσει τα σχέδια του για μια «Ευρύτερη Μ. Ανατολή» και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται σήμερα στην Αίγυπτο.

Ο αριθμός των ακτιβιστών και οργανώσεων που πήραν μέρος ήταν ένα πολύχρωμο μείγμα προερχόμενο από διάφορους χώρους. Ακτιβιστές ενάντια στην αμερικάνικη και σιωνιστική κατοχή από την Αίγυπτο και γενικότερα από τον αραβικό κόσμο αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη, Ισλαμιστές, σοσιαλιστές, Νασερικοί, ακτιβιστές αγρότες αγωνιστές από το συνδικαλιστικό κίνημα και ακαδημαϊκόί, συναντήθηκαν με το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Συγκεντρώθηκαν για 3 μέρες στο κτίριο του Συνδικάτου των Αιγυπτίων Δημοσιογράφων, για να συζητήσουν το πώς αντιστεκόμαστε στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης και πώς μπορεί να επιτευχθεί μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Αίγυπτο, ενόψει των εκλογών που πρόκειται να γίνουν φέτος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήτανε η συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις συζητήσεις. Πολλές γυναίκες φορώντας τη μαντίλα και φερετζέ έβγαιναν στο βήμα για να μιλήσουν, για την κατοχή στο Ιράκ, την Παλαιστίνη αλλά και ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του Μουμπάρακ.

Στο άνοιγμα του Συνεδρίου πάνω από 1000 άτομα γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα για να ακούσουν τους ομιλητές στο προεδρείο. Ανάμεσά τους, ο βρετανός βουλευτής Γκάλογουέι, ο Σαμίρ Αμίν, ο Τζόν Ρις από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο (Βρετανία), εκπρόσωποι της ιρακινής αντίστασης, Παλαιστίνιοι και πολλοί άλλοι.

Cairo 2005 Conference
Cairo 2005 Conference
Cairo 2005 Conference
Cairo 2005 Conference
Cairo 2005 Conference
Cairo 2005 Conference
Cairo 2005 Conference
Cairo 2005 Conference

Πίσω