Πίσω


Πρωτοβουλία ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Ευρωεκλογές 2004

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ολα τα κόμματα αναγνωρίζουν ότι δύο από τις έξη θέσεις στην ευρωβουλή ανήκουν στους τουρκοκύπριους. Όλοι όμως δηλώνουν ότι δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να τις πάρουν οι τουρκοκύπριοι πριν τη διευθέτηση του κυπριακού.

Κάποιοι μάλιστα ίσως να βάλουν και τυπικά κάποιο τουρκοκύπριο ή ακόμη και δύο στο ψηφοδέλτιο τους. Οι πιθανότητες βέβαια να εκλεγεί ακόμη και αν αφορά τα μεγάλα κόμματα είναι ελάχιστες.

Ακόμη και αν εκλεγεί κάποιος με αυτό το τρόπο δεν θα αντιπροσωπεύει πραγματικά τους τουρκοκύπριους. Θα είναι κάποιος που θα επιλεγεί από ελληνοκύπριους για να δώσει την επίφαση της συμμετοχής και των τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, εφαρμόζοντας την πολιτική που εξάγγειλε ο Τάσος Παπαδόπουλος αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα.

... συνέχεια >

13 HAZİRAN AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNDE KIBRISLI TÜRKLERİN ADAYLIĞI İÇİN İNSİYATİF OLUŞTURMA ÖNERİSİ

PROPOSAL FOR THE FORMATION OF AN INITIATIVE FOR THE CANDIDATURE OF TURKISH CYPRIOTS IN UPCOMING EUROPEAN PARLIAMENT ELECTIONS IN JUNE 15

Χασάν Μεχμέτ "Οι λόγοι που με ώθησαν στο να υποβάλω υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές"

"BARIŞ VE DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURMAK İÇİN - OYLARIMIZ KIBRISLI TÜRK HASSAN MEHMET'E"

Hasan Mehmet "My decision to run for candidate in the elections for the European Parliament"
Hassan Mehmet

Όπως είναι γνωστό ο μοναδικός Τ/κ υποψήφιος στις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής Μεχμέτ Χασάν (Χάσγκιουλερ) πήρε 681 ψήφους ή 0,20%. Πρόκειται για ένα σημαντικό αποτέλεσμα μιας αξιόλογης προσπάθειας όσων δούλεψαν γύρω από την Πρωτοβουλία Δράση για Ειρήνη για την καμπάνια του Μεχμέτ αλλά και όσων των ψήφισαν. Η Πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε μόλις πριν από 3 βδομάδες, με περιορισμένα μέσα και πενιχρότητα πόρων – σε σχέση με τα κόμματα και άλλους υποψήφιους - κατάφερε να οργανώσει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, να τυπώσει 30,000 φυλλάδια και να τα διανέμει σε συναυλίες και κάθε απόγευμα στο προεκλογικό κιόσκι στην Πλατεία Ελευθερίας.

Παρόλη τη σχεδόν ανύπαρκτη κάλυψη από τα περισσότερα ΜΜΕ οι 681 ψήφοι που κατάφερε να πάρει ο Μεχμέτ αποτελούν άθλο. Η υποψηφιότητα του Μεχμέτ δέχθηκε επίθεση από την επίσημη Τ/κ Αριστερά αλλά κι από τη Χαραυγή, με άρθρο την παραμονή των εκλογών, ενάντια στην υποψηφιότητα του Μεχμέτ και ενάντια στην Πρωτοβουλία που στήριξε την εκστρατεία του.

Από τους 503 Τουρκοκύπριους εγγεγραμμένους μόνο οι 97 ψήφισαν στις εκλογές που δείχνει ότι η πλειοψηφία εκείνων που ψήφισαν τον Μεχμέτ ήταν Ελληνοκύπριοι και που δήλωσαν με τη ψήφο τους ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στο «χτίσιμο γέφυρων ειρήνης και φιλίας» που ήταν το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς.

Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας έγινε καθαρό πως οι ευρωεκλογές δεν ήτανε αυτοσκοπός αλλά η αφετηρία σε μια προσπάθεια που θα συμβάλει στο χτίσιμο του κινήματος επαναπροσέγγισης.

As you already know the Turkish Cypriot MEP candidate Mehmet Hassan Hasguler polled 681 votes, or 0.20% of the total vote, a magnificent effort for an Initiative formed just 3 weeks ago. With very limited resources and poor financial means, in comparison with other parties and candidates, in those 3 weeks the Peace for Action Initiative managed to organise meetings in all major towns, to produce 30.000 leaflets and distribute them in concerts and at the Initiative’s election kiosk in Eleftheria Sq. every afternoon.

Those 681 votes were achieved despite an almost blackout by the media during the election campaign. Furthermore, there was a hostile response from the official T/C left towards Mehmet’s candidacy while from AKEL’s paper HARAVGI appeared a venomous article against Mehmet and the Action for Peace Initiative.

Finally, from the 503 registered Turkish Cypriots only 97 voted which means that the overwhelming majority of the votes came from Greek Cypriots. Well done to all campaigners and voters.

However, it was clear from the beginning of the campaign that the Euroelections were not the end but the start to try and rebuild a movement for peace and friendship between Greek and Turkish Cypriots.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις του Μεχμέτ Χασάν έξω από το εκλογικό κέντρο στον συνοικισμό Αγ. Γεώργιος Αχερίτου όπου προσήλθε με ένα φίλο του και ψήφισε στις 9:30 το πρωί.

Ψηφίσαμε για την ειρήνη και την επαναπροσέγγιση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που ένας τουρκοκύπριος ζητά τη ψήφο των ελληνοκυπρίων και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι περιμένει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απάντησε:

Εμείς έχουμε ήδη κερδίσει. Όπου πήγαμε συναντήσαμε ανθρώπους που μας υποδέχτηκαν με ανοικτές καρδιές, και μας έδειξαν πόσο θέλουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Σε όλες τις πόλεις που πήγαμε, Λάρνακα, Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία βρήκαμε την ίδια θερμή υποδοχή. Για μας αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία και όχι απλά η καταμέτρηση των ψήφων. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι οι εκλογές δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αρχή για να κτίσουμε ένα νέο κίνημα ειρήνης και να συμβάλουμε στην ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, στην επανένωση του νησιού μας και την απαλλαγή του από τις βάσεις και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για μας η πιο σκληρή δουλειά αρχίζει από αύριο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάμεσα σ’ αυτούς που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του ΧΑΣΑΝ ΜΕΧΜΕΤ στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου είναι:

Αντρέας Παράσχος, δημοσιογράφος
Αντωνία Λύρα, εκπαιδευτικός
Ατι Ατάσι, γραφίστας
Ντίνος Αγιομαμίτης, εκδότης της εφημερίδας «Εργατική Δημοκρατία»
Πολύβιος Νικολάου, συγγραφέας, ποιητής
Μουσταφά Κεμάλ Κασάπογλου - Λέκτορας Παν/μιο Αν. Μεσογείου, Αμμόχωστος
Δρ Μεχμέτ Ινάν - ιατρός, μέλος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP), Λευκωσία
Ντίνος Ιάσονος, μέλος Δ.Σ, Συντεχνίας Κυβ. Εργατών, ΠΕΟ
Μεχμέτ Λεβέντ, δημοσιογράφος εφημερίδα ΑΦΡΙΚΑ
Βίβιαν Δημητρίου, ασκούμενη δικηγόρος
Διονύσης Διονυσίου, δημοσιογράφος
Κώστας Νάνος, δημοσιογράφος
Νίνος Κοντός, αγγειοπλάστης
Μιχάλης Κιούρτης, τεχνίτης
Σάββας Χριστοφίδης, αρχιτέκτονας
Δρ Χαάττι Γιουτζέλ, τουρκοκύπριος συγγραφέας
Αντώνης Σαρρής, δασοπόνος
Φαίδων Βασιλειάδης, χημικός
Σαλήχ Ασκέρογλου, δημοτικός υπάλληλος
Δρ Ριφάτ Αράς - Λέκτορας Παν/μιο Άγκυρας, συγγραφέας
Δρ Φικρέτ Μπάσκαγια, Τούρκος συγγραφέας, πανεπιστημιακός
Γιάννος Δημητριου, Λάρνακα
Αγγελική Μιχαήλ, εκπαιδευτικός
Κυριάκος Κοιλιάρης, φοιτητής
Ζωή Κορδάτου, γιατρός
Πέτρος Μιχαήλ, εργαζόμενος ΑΤΗΚ
Μαρία Χριστοφόρου, λογίστρια
Σταύρος Σιδεράς, τεχνικός Η/Υ
Νίκος Αγιομαμίτης, εργαζόμενος ΑΤΗΚ
Μεχμέτ Κασάπογλου - Επιχειρηματίας, Αμμόχωστος
Δήμητρα Χριστοδούλου, σχεδιάστρια

Ιούνιος 13 - Η ημέρα των εκλογών
Ιούνιος 13 - Η ημέρα των εκλογών

Ιούνιος 13 - Η ημέρα των εκλογών

Ιούνιος 11 - Επισκέψεις σε χώρους δουλειάς
Μακάρειο Νοσοκομείο, Λευκωσία - Παρασκευή 11/06/04

Μακάρειο Νοσοκομείο, Λευκωσία - Παρασκευή 11/06/04

Ο Χασάν Μεχμέτ, υποψήφιος MEP, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, Λευκωσία - Παρασκευή 11/06/04
Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, Λευκωσία - Παρασκευή 11/06/04

Ο Χασάν Μεχμέτ, υποψήφιος MEP, στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, Λευκωσία - Παρασκευή 11/06/04

Ιούνιος 9 - Τελευταία ανοικτή συνάντηση πρίν από τις Ευρωεκλογές 2004
Στρόβολος, Λευκωσία - Τετάρτη 09/06/04

Στρόβολος, Λευκωσία - Τετάρτη 09/06/04

Στρόβολος, Λευκωσία - Τετάρτη 09/06/04

Ιούνιος 5 - μιά βδομάδα πρίν από τις Ευρωεκλογές 2004
Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία - Σάββατο 05/06/04

Ο Χασάν Μεχμέτ, υποψήφιος MEP, στο περίπτερο της Πρωτοβουλίας Δράση για Ειρήνη, που υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Χασάν Μεχμέτ.
Το εκλογικό περίπτερο της Πρωτοβουλίας ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα τους και πολλοί τ/κ από τον βορρά, πέρασαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την καμπάνια της πρωτοβουλίας.

Wednesday June 2 - Hassan Mehmet, MEP candidate public meeting at Cafe Ambience in Larnaka

Wednesday June 2 - Hassan Mehmet, MEP candidate public meeting at Cafe Ambience in Larnaka

Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία - Σάββατο 29/5/04
Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία - Σάββατο 29/5/04

Ο Χασάν Μεχμέτ (αριστερά) συνομιλά με ε/κ στην Πλατεία Ελευθερίας
Το εκλογικό περίπτερο της Πρωτοβουλίας ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Το εκλογικό περίπτερο της "Πρωτοβουλίας ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ" που στηρίζει την υποψηφιότητα του ΧΑΣΑΝ ΜΕΧΜΕΤ στις Ευρωεκλογές.

First public meeting of MEP candidate Hassan Mehmet on 21/5/04 in Strovolos

First public meeting of MEP candidate Hassan Mehmet on 21/5/04 in Strovolos. Around £70 were collected for the election campaign.
Protest against Israel attacks in Gaza 21/05/04

Protest against Israel attacks in Gaza 21/05/04


Πίσω