Πίσω


ΖΗΤΩ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Εργατική Δημοκρατία

Το άνοιγμα της γραμμής αντιπαράταξης και η ελεύθερη επικοινωνία ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους μετά από 29 χρόνια είναι μια ιστορική εξέλιξη που θα πρέπει να την χαιρετήσει κάθε ειλικρινής υποστηριχτής της επαναπροσέγγισης, της συμφιλίωσης και της ανάπτυξης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους των δύο πλευρών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εξέλιξη, πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες της τουρκικής κυβέρνησης και του Ντεκτάς, είναι αποτέλεσμα των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων των τουρκοκυπρίων που είδαμε τους τελευταίους μήνες.

Η πρωτοφανής μαζικότητα που πήρε αυτή η επικοινωνία, η θερμή υποδοχή που βρήκαν οι απλοί άνθρωποι και των δύο πλευρών, τα αισθήματα συμφιλίωσης και αλληλεγγύης που ξεχειλίζουν αυτές τις μέρες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία έχουν δεχτεί ένα δυνατό χαστούκι και στις δύο πλευρές. Οι μύθοι που καλλιεργούσαν για δεκαετίες οι εθνικιστές και στις δύο πλευρές κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες. Οι δεκάδες χιλιάδες ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι που για πρώτη φορά επισκέφτηκαν τα σπίτια τους, τα χωριά τους, και γενικά την "άλλη πλευρά" διαπίστωσαν ότι εκεί ζουν απλοί άνθρωποι σαν και αυτούς, εργαζόμενοι, νεολαίοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, παιδιά που μοιράζονται τις ίδιες φοβίες, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες προσδοκίες και ελπίδες για ένα καλύτερο κόσμο, για μια ειρηνική και ευτυχισμένη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Κανένας δημοσιογράφος και καμιά κάμερα δεν μπορεί να καταγράψει το μέγεθος και το μεγαλείο αυτού του φιλειρηνικού ξεσπάσματος και των αισθημάτων συμφιλίωσης.

Η διάθεση του κόσμου ξεπέρασε τις επίσημες πολιτικές ηγεσίες και τους σχεδιασμούς τους. Οι ελληνοκύπριοι αγνόησαν τις εκκλήσεις των πολιτικών κομμάτων που επικαλούνταν τον "πατριωτισμό και την αξιοπρέπεια" τους για να μην πάνε στην άλλη πλευρά και περισσότεροι από 100,000 μέχρι στιγμής έχουν περάσει στην άλλη πλευρά. Πολλοί μάλιστα πιέζουν για να δοθεί το δικαίωμα και στους τουρκοκύπριους να φέρνουν τα αυτοκίνητα τους Οι τουρκοκύπριοι το ίδιο ενώ οργανώσεις της αντιπολίτευσης ζητούν όχι μόνο να ανοίξουν και άλλα σημεία επαφής αλλά να σταματήσουν και οι διατυπώσεις που έχει επιβάλει ο Ντεκτάς. Ο κόσμος ξεχείλωσε κυριολεκτικά τα μέτρα και από τις δύο πλευρές, πιέζοντας για περισσότερη ελευθερία στη διακίνηση. Γι αυτό και είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή να μπει καθαρά από εμάς τους ελληνοκύπριους το αίτημα να σταματήσουν αμέσως όλες οι διατυπώσεις και οι περιορισμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση στη διακίνηση των απλών ανθρώπων της άλλης πλευράς. Είναι απαράδεκτο να εμποδίζεται κάποιος να έλθει στο νότο επειδή ο πατέρας του ή αυτός γεννήθηκε στην Τουρκία.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο ένα παράγοντα που όλοι ξεχνούσαν στους σχεδιασμούς τους για το κυπριακό. Τους απλούς ανθρώπους των δύο πλευρών και το κίνημα επαναπροσέγγισης. Αυτός ο παράγοντας έχει βγει σήμερα ορμητικά στο προσκήνιο και μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι αυτή η φιλειρηνική διάθεση να οργανωθεί ώστε να μπορεί να παίξει το δικό της ρόλο στις εξελίξεις. Το σπάσιμο της γραμμής αντιπαράταξης δεν έχει να κάνει μόνο με το δικαίωμα των απλών ανθρώπων των δύο πλευρών να συναντιόνται, να πίνουν καφέ και να κουβεντιάζουν αλλά και με τους κοινούς αγώνες για κοινούς σκοπούς. Χρειάζεται να κτίσουμε ένα κίνημα -για ειρήνη στην Κύπρο, ενάντια στο πόλεμο και τη κατοχή του Ιράκ που ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ενάντια στις βρετανικές βάσεις, ενάντια σε όλες τις εκφράσεις του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που απειλεί τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον πλανήτη. Χρειάζεται να κτίσουμε ένα κίνημα που να συντονίζεται με το παγκόσμιο αντιπολεμικό και αντικαπιταλιστικό κίνημα.

Ο κοινός γιορτασμός της πρωτομαγιάς φέτος είναι μια καλή αρχή. Παρά τις αδυναμίες και την έλλειψη συντονισμού ώστε να έχουμε μια πραγματικά ενωτική και αντιπολεμική πρωτομαγιά από τα συνδικάτα και τα αριστερά κόμματα στο βορρά και το νότο, η συμμετοχή τουρκοκυπρίων στο γιορτασμό της πρωτομαγιάς στην πλευρά μας και στην αντιπολεμική εκδήλωση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και η δική μας συμμετοχή στο γιορτασμό της πρωτομαγιάς στο βορρά είναι μια ιστορική εξέλιξη. Μια εξέλιξη που μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία ώστε να κτίσουμε ένα κοινό μέτωπο αγώνων ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο, για να επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις για ειρήνη στη Κύπρο και ολόκληρη τη περιοχή ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των στρατοκρατών των δύο πλευρών.

Οργάνωση Εργατική Δημοκρατία
Πρωτομαγιά 2003

Πληροφορίες: / E-mail:
Web: workersdemocracy.net


Πίσω