Πίσω


ΟΧΙ ΣΤΟ "ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ" ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

Τον περασμένο Οκτώβρη οι αρχηγοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν στη Ρώμη την "Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη", το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα.

Tο Eυρωσύνταγμα δεν ήταν βέβαια ούτε προϊόν επανάστασης ούτε "απαίτηση των ευρωπαίων πολιτών". Συντάχθηκε από μια ομάδα 108 "σοφών" και θα ψηφιστεί ερήμην του κυπριακού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης, ενώ όλα τα κόμματα που ήταν ενάντια, αποκλείστηκαν από τη συντακτική επιτροπή της συνθήκης.

Το Ευρωσύνταγμα, που θέλουν να μας αφήσουν κληρονομιά για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστο, είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία για κοινές επιθέσεις στους εργαζόμενους, για κοινές περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση. Μια συμφωνία για κοινές ρατσιστικές επιθέσεις και για επιθέσεις στα δικαιώματα όπως επίσης και για κοινές πολεμικές επιχειρήσεις που ανοίγει το δρόμο για στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.

Tο "Ναι" στο Ευρωσύνταγμα οι ηγέτες της EE θα το παρουσιάσουν ως "Ναι" στις νεοφιλελεύθερες ατζέντες που έχουν για να χτυπήσουν τις κατακτήσεις και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης. Με το "Ναι" θα είναι πιο εύκολο για τον Κεραυνό, τον Ταλιαδώρο, την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους με το δικαιολογητικό ότι, όλα αυτά αποτελούν "μονόδρομο" επικαλούμενοι το Ευρωσύνταγμα το οποίο "ψηφίσαμε"!

Το Ευρωσύνταγμα υπερέχει των εθνικών Συνταγμάτων γι' αυτό και η επικύρωσή του σημαίνει ότι, η κυβέρνηση δεσμεύει πολιτικά το λαό δηλώνοντας στο όνομά μας ότι αποδέχεται και συμφωνεί με τον υπάρχοντα τρόπο οργάνωσης και διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Όλα τα κόμματα σχεδόν προβάλλουν το επιχείρημα ότι το Ευρωσύνταγμα σαν προστάτης υποτίθεται αρχών, θεσμών και αξιών μπορεί ν' αποτελέσει εγγύηση για μια "δίκαιη και ειρηνική" επίλυση του κυπριακού ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ.

Σήμερα είναι φανερό σε πολύ περισσότερο κόσμο κατά πόσο η ΕΕ προστατεύει αρχές, θεσμούς και αξίες. Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι η ΕΕ, σαν ένα ιμπεριαλιστικό κλαμπ, ανακυκλώνει, αναβαθμίζει, και συντονίζει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Η κυβέρνηση Τάσσου αρνήθηκε να προσφύγει σε δημοψήφισμα με τη δικαιολογία ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πέρασε τότε μέσα από τη Βουλή, χωρίς δημοψήφισμα, και γι' αυτό δεν χρειάζεται δημοψήφισμα! Έτσι το Ευρωσύνταγμα προβλέπεται να ψηφιστεί στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές προς δόξαν της "ευρωπαϊκής δημοκρατίας".

Όμως εκείνο που ανησυχεί την κυβέρνηση και τα κόμματα είναι μήπως με ένα δημοψήφισμα καταγραφεί ένα υψηλό ποσοστό ενάντια στο Ευρωσύνταγμα, σαν έκφραση της δυσαρέσκειας και του θυμού που υπάρχει μέσα στην κοινωνία, όπως καταγράφηκε με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και γενικότερα στην περιβόητη ένταξη στην ΕΕ.

Δυστυχώς η ηγεσία του ΑΚΕΛ, παρόλο που στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε όχι στο Ευρωσύνταγμα, εδώ μοιάζει να ταλαντεύεται. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μέχρι σήμερα στήριξε όλες τις βασικές επιλογές του ελληνοκυπριακού καπιταλισμού. Προβάλλοντας το "εθνικό συμφέρον" στήριξε την επιλογή της ένταξης στην ΕΕ, το Πρόγραμμα Σύγκλισης για ένταξη στην ευρωζώνη ενώ η υπογραφή του Ευρωσυντάγματος εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί του ΑΚΕΛ.

Όμως η αριστερά δεν μπορεί να συντάσσεται με την άρχουσα τάξη ούτε με τους εθνικιστές που τάσσονται υπέρ του Ευρωσυντάγματος για την προώθηση των δικών τους "εθνικών" συμφερόντων σε βάρος των τουρκοκυπρίων και τούρκων εργατών αλλά και των ίδιων των ελληνοκυπρίων εργατών.

Η αντίσταση στις επιθέσεις της Ε.Ε. είναι ζήτημα ταξικό και όχι "εθνικό". Γιατί οι "δικοί μας" καπιταλιστές και η κυβέρνηση είναι και αυτοί συν-διαμορφωτές αυτών των επιθέσεων. Και η απάντηση σε αυτές είναι η αντίσταση των εργατών και εδώ και σε όλη την Ευρώπη.

Η απάντηση της αριστεράς για το Ευρωσύνταγμα θα πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρο "Όχι" και η απαίτηση για δημοψήφισμα.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
23 Απρίλη 2005


Πίσω