Παγκόσμια αντιπολεμική κινητοποίηση ενάντια στους πολέμους και τις κατοχές.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Μάρτη 2008, 11:00 πμ: Πλ. Ελευθερίας – πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Έκλεισαν πέντε χρόνια από την εισβολή στο Ιράκ και ο κόσμος που ζούμε έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα το Ιράκ έχει διαμελιστεί, ένα εκατομμύριο Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και τέσσερα εκατομμύρια προσφυγοποιήθηκαν σαν αποτέλεσμα της κατοχής. Ο κρυφός πόλεμος στο Αφγανιστάν ακολουθεί ραγδαία μια καταστροφική εξέλιξη παρόμοια του Ιράκ. Στο Αφγανιστάν οι νεκροί είναι δεκάδες χιλιάδες και η αστάθεια επεκτείνεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Οι αναταραχές στο Πακιστάν, εν μέρει συνέπεια του λεγόμενου ‘πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία’, απειλεί να φέρει μεγαλύτερο χάος στο Αφγανιστάν. Παράλληλα ο Μπους εντείνει τις πιέσεις ενάντια στο καθεστώς του Ιράν, διακινδυνεύοντας το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου.

Χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πρόσφατα επίθεση στο βόρειο Ιράκ. Η τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί προέκταση του ‘πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία’ και οξύνει την ήδη έκρυθμη κατάσταση που προκάλεσε η αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ στήριξαν την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, στήριξαν την επίθεση της Αιθιοπίας στη Σομαλία ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ενός εμφυλίου πολέμου που μαίνεται μέχρι σήμερα ενώ η κρίση στην ανατολική Αφρική απλώθηκε στην Κένυα. Στα Βαλκάνια εκτυλίσσεται μια νέα φάση του ‘ανανεωμένου ψυχρού πολέμου’ μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Η αναβίωση του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων απειλεί ξανά με ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή.

Η πολύμηνη πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ, το μαντρόσκυλο των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στους Παλαιστίνιους. Η πρόσφατη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα κόστισε τη ζωή σε 150 Παλαιστίνιους, γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στους σχεδιασμούς των Μπους και Μπράουν για τη Μέση Ανατολή. Δεν είναι μόνο οι βρετανικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από κοινού με τις ΗΠΑ σαν ορμητήριο στη Μ. Ανατολή. Είναι οι διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις προς τις ΗΠΑ για τις εξορμήσεις τους στο Αφγανιστάν και Ιράκ και η χρήση του λιμανιού της Λεμεσού από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που παραμένει ανοικτή μέχρι σήμερα.

Στις 15 με 22 Μάρτη, σε μια σειρά χώρες, από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Βηρυτό κι από την Αθήνα και την Άγκυρα μέχρι το Σίδνευ και τη Σεούλ, θ’ ακουστούν οι φωνές αντίστασης στους πολέμους και τις κατοχές.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΡΤΗ θα βαδίσουμε στην αμερικάνικη πρεσβεία από την Πλατεία Ελευθερίας, ώρα 11:00 το πρωί. Συντονίζουμε τη δράση μας με το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα που οργανώνει αντιπολεμικές διαδηλώσεις από τις 15 ως 22 Μάρτη σε όλο τον κόσμο, 5η επέτειο της εισβολής στο Ιράκ, απαιτώντας τα ίδια πράγματα:

Την αντιπολεμική κινητοποίηση καλούν: Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Κύπρος, Κόμμα Νέα Κύπρος (ΥΚΡ), BARAKA, ASI (Πολιτιστικό Κέντρο), Εργατική Δημοκρατία, Ομοσπονδία Οικολ&Περιβαλ Οργανώσεων, Κίνημα Οικολόγων, Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών, Hands Across the Divide, Νεολαία ενάντια στον Εθνικισμό, Rooftop Theatre Group, Follow the Women, Ένωση Παλαιστινίων, Σύνδεσμος ΝΕΠΑΛ, Ένωση Ξένων Φοιτητών, Ενδο~Μήδεια/Cyprus IndyMedia, Συντεχνία Τ/Κ Δασκάλων (KTÖS), Συντεχνία Τ/κ Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (KTOEÖS), DAU-Bir-Sen, Cag-Sen (Συντεχνία Κυβερνητικών Εργατών), Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), Δικοινοτικό Δημοκρατικό Κόμμα (TDP), Συντεχνία Τ/κ γιατρών (Tıp-İş), Kibris AB Dernegi (KAB), Τ/κ Σύνδεσμος Εκδοτών (Kıb-Yay).