Πίσω


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, 200 περίπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ιρανοί, και Άραβες, μέλη και υποστηρικτές της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας ενάντια στον Εθνικισμό και τον Πόλεμο, πορεύθηκαν μαζί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος για τη διεθνή μέρα δράσης ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης.

Ξεκινήσαμε με προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Μάρκου Δράκου κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Εκεί περιμέναμε τους Τουρκοκύπριους που έφθασαν με τα κόκκινα πανό τους και μετά, λίγα μέτρα πιο κάτω, ενωθήκαμε με το μπλοκ του Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου που είχε ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας.

Οι διαδηλωτές της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα στα ελληνικά, στα τουρκικά και αγγλικά όπως : "Μπους Μπλερ καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου", "Όχι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές" "Τέρμα στην κατοχή του Ιράκ, Λευτεριά στην Παλαιστίνη".

Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα τόσο τα αντιπολεμικά όσο και τα αντικαπιταλιστικά εναλλάσσονταν από τα ελληνικά στα τούρκικα, τα αγγλικά και τα αραβικά: "Μπους-Μπλερ, σας ξέρουμε καλά. Για κέρδη και πετρέλαιο σκοτώνεται παιδιά", "Η Νέα Τάξη δολοφονεί, εδώ και τώρα ανατροπή".

Οι σφυρίκτρες, τα ταμπούρλα και τα τραγούδια, όπως το "Bella Ciao" που τραγούδησαν οι τουρκοκύπριοι σύντροφοι στα τούρκικα δημιούργησαν μια πανηγυρική και μαχητική ατμόσφαιρα.

Πρώτος μας σταθμός ήταν η "φωλιά των τρομοκρατών" η αμερικάνικη πρεσβεία και μετά κατευθυνθήκαμε στην πρεσβεία του Ισραήλ όπου τα συνθήματα "Νίκη στην Ιντιφάτα" και "Βίβα, βίβα, βίβα Παλαιστίνα" δόνησαν κυριολεκτικά την ατμόσφαιρα.

Ήτανε η δεύτερη φορά όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν μαζί αφότου άνοιξαν τα σύνορα τον περασμένο Απρίλη. Η προηγούμενη φορά ήτανε την Πρωτομαγιά. Για ακόμα μια φορά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αριστεροί ακτιβιστές έδειξαν έμπρακτα πώς μπορούμε να παλέψουμε μαζί και να κτίσουμε ένα κοινό μέτωπο αγώνων.

Μυριάνθη Λοΐζου


Πίσω