Αρχή ιστοσελίδας


Εργατική Δημοκρατία

(τεύχος 143)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τιμή €2. Μπορείτε να την προμηθευτείτε επικοινωνώντας στα τηλ / / ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Η Νίκη Χριστόφια θα καταγράψει μια αριστερή στροφή στην κοινωνία. Ψήφο στον Χριστόφια - του Ντίνου Αγιομαμίτη

Η υποψηφιότητα Χριστόφια έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό στο χώρο της αριστεράς. Ο κόσμος αυτός που σήμερα δίνει με ενθουσιασμό τη μάχη για την εκλογή Χριστόφια, γιατί περιμένει μια καλύτερη ζωή, μια πιο "δίκαιη κοινωνία" και μια "δίκαιη λύση" δεν θα πάει σπίτι του μετά τις εκλογές. Αυτό το αριστερό κομμάτι μέσα και έξω από το ΑΚΕΛ που δίνει σήμερα μαζί τη μάχη για την εκλογή Χριστόφια είναι το ίδιο που θα βρεθεί στη πρώτη γραμμή της μάχης για να στηρίξει τον Χριστόφια όταν θα πιέζεται από τα δεξιά αλλά και να τον πιέσει και να τον κοντράρει όταν θα στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Ψηφίζουμε Χριστόφια γιατί θέλουμε να είμαστε μαζί με αυτό τον κόσμο.

Ποια "λύση" θέλει ο Παπαδόπουλος; Ή Ότι δεν λύνεται κόβεται - του Ντίνου Αγιομαμίτη

Το Κυπριακό βρίσκεται για άλλη μια φορά στην ατζέντα των προεδρικών εκλογών μονοπωλώντας τις συζητήσεις. Για τους εργαζόμενους και τους νεολαίους μπορεί να υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα που τους απασχολούν. Στη μεγάλη κόντρα που γίνεται για το Κυπριακό ο Χριστόφιας δηλώνει ότι ο μόνος λόγος που έβαλε υποψηφιότητα είναι για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση και να φέρει μια κοινά αποδεκτή διευθέτηση του Κυπριακού ενώ κατηγορεί τον Παπαδόπουλο ότι προτιμά την παγίωση της σημερινής κατάστασης. Ο Κασουλίδης κατηγορεί και αυτός με την σειρά του τον Τάσσο ότι με την πολιτική του οδηγεί στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης και ότι δεν θέλει λύση.

Ο Παπαδόπουλος απαντά ότι θέλει "λύση" αλλά με το "σωστό περιεχόμενο". Τι εννοεί με αυτό ο Παπαδόπουλος; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αντιπαράθεση που έχει διασπάσει την ελληνοκυπριακή άρχουσα τάξη γύρω από το κυπριακό;

Που βρίσκεται η πραγματική ελπίδα για ειρήνη στο νησί και τι απαντούν οι σοσιαλιστές διεθνιστές;

Οι Τουρκοκύπριοι δεν επιτρέπουν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων - του Μουνούρ Ραχβαντζίογλου

Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος στο Βορρά να παρεμποδίσει τους Τ/κ από του να ψωνίζουν στο Νότο, οι Τ/κ όχι μόνο αγνοούν τις παραινέσεις και τους κανονισμούς αλλά κινήθηκαν με δυναμικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Νοέμβρη ενάντια σ'αυτή τη διαχωριστική πολιτική, όπως εξηγεί ο σύντροφος Μουνούρ Ραχβατζίογλου από την ομάδα Baraka που συμμετέχει στη "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Κύπρος".

Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Συνείδησης στη Βόρεια Κύπρο - του Μουράτ Κανατλί

Δεν είναι πολλοί εκείνοι που τολμούν να αμφισβητήσουν την στρατοκρατική αντίληψη που διέπει τους θεσμούς στην Τουρκία ή στη Βόρεια Κύπρο, ότι δηλαδή 'κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης'. Κόντρα σ'αυτή την κυρίαρχη αντίληψη, ξεκίνησε στο Βορρά μια Πρωτοβουλία Αντιρρησιών Συνείδησης από μια ομάδα Τουρκοκυπρίων, που είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν, παρά τις όποιες αντιξοότητες, τη συζήτηση για το δικαίωμα της άρνησης στη στρατιωτική υπηρεσία. Ο Μουράτ Κανατλί, ΓΓ του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), γράφει για την Πρωτοβουλία αυτή.

Επιθέσεις κατά Τ/κ, ρατσισμός, εθνικισμός, φασισμός - του Φίλιππου Παπανικολάου

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο ρατσισμός και ο εθνικισμός έχουν σηκώσει κεφάλι στην Κύπρο. Τους τελευταίους μήνες είδαμε αρκετά επεισόδια με επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων έξω από υπεραγορές στον Νότο, προκαλώντας τραυματισμούς και ζημιές στα αυτοκίνητα τους. Μέσα στο ίδιο κλίμα έκανε την εμφάνιση της μια ρατσιστική οργάνωση η "Κίνηση για τη Σωτηρία της Κύπρου", που διακηρύσσει την ανάγκη "αυτοπροστασίας" των Ε/κ απέναντι στους μετανάστες κύρια τους Μουσουλμάνους. Βασική αιτία για τα φαινόμενα αυτά είναι το ψυχροπολεμικό κλίμα που καλλιέργησαν και καλλιεργούν οι πολιτικές ηγεσίες και στις δυο κοινότητες, με τη συνδρομή των ΜΜΕ, μετά τα δημοψηφίσματα του 2004. Γεγονός που διευκολύνει τους εθνικιστές και τους ρατσιστές να βγουν με περισσότερη αυτοπεποίθηση στο προσκήνιο. Με ποιους και με ποιο τρόπο χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη ενάντια σ'αυτά τα φαινόμενα;

€υρώ: δικά τους τα πανηγύρια για το νέο νόμισμα, δικοί μας οι αγώνες - του Φαίδωνα Βασιλειάδη

Με σαμπάνιες και πυροτεχνήματα γιόρτασαν κυβέρνηση, κόμματα και καπιταλιστές την εισαγωγή του ευρώ με τη νέα χρονιά. Ο Τάσσος χαρακτήρισε την ένταξη στην ευρωζώνη σαν "άθλο" και μίλησε για τις "καλύτερες μέρες που έρχονται για τον Κύπριο πολίτη". Εκτός από οικονομικά οφέλη για την ε/κ άρχουσα τάξη η ένταξη στην ευρωζώνη αποσκοπεί σε ακόμη περισσότερα πολιτικά οφέλη πάνω στη σκακιέρα του κυπριακού. Μέσα σε περίοδο παγκόσμιας αστάθειας όμως και με μια επαπειλούμενη νέα οικονομική ύφεση πόσο 'θωρακίζεται' ο ε/κ καπιταλισμός; Ποιοι επωμίσθηκαν το κόστος της ένταξης και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τον επόμενο λογαριασμό;

Οι μεγαλύτερες 'προκλήσεις' για τους καπιταλιστές και την επόμενη κυβέρνηση, όποιος κι αν αναδειχθεί επόμενος πρόεδρος, είναι εκείνες που αναβλήθηκαν λόγω αντιδράσεων ή λόγω του 'πολιτικού κόστους'. Για τους εργαζόμενους και τον απλό κόσμο οι ελπίδες για περισσότερο "κοινωνικό πρόσωπο" και "καλύτερες μέρες" μετά την ένταξη στην ευρωζώνη θα αποδειχθούν αυταπάτες.

"ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ" ΤΗΣ ΕΕ : Η Συνθήκη που φοβάται να πει το όνομά της

Στην Λισαβόνα τον Δεκέμβρη του 2007 υπογράφτηκε από τους ηγέτες της ΕE η νέα "μεταρρυθμιστική συνθήκη" της ένωσης. Στην νέα συνθήκη όλα παρουσιάζονται ως συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στις βασικές συνθήκες, της Ρώμης και του Μάαστριχτ. Πίσω από όλο αυτό το φτιασίδωμα υπάρχει η απλή αλήθεια που διατύπωσε ο αρχιτέκτονας του Ευρωσυντάγματος, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: "Μ' αυτόν τον τρόπο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν μερικές διακοσμητικές αλλαγές στο Ευρωσύνταγμα για να γίνει πιο ευκολοχώνευτο."

Πρόκειται για μια συμφωνία που ξαναφέρνει το Ευρωσύνταγμα από το παράθυρο.

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ΕΕ πρέπει να γίνουν πράξη μέσα σε κάθε μία χώρα κι αυτό σημαίνει συγκρούσεις τις οποίες πρέπει να οργανώσουν οι κυβερνήσεις. Χρειάζεται να απαντήσουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τους αφήσουμε να νομίζουν ότι βρήκαν τη λύση.

ΠAKIΣTAN: H κρίση βαθαίνει μετά την δολοφονία της Mπούτο

Η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο είναι το τελευταίο δραματικό επεισόδιο της κρίσης που μαστίζει εδώ και καιρό τη χούντα του Μουσάραφ στο Πακιστάν τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Καθώς η κατοχή του Αφγανιστάν έχει αρχίσει να γίνεται εφιάλτης για τον Μπους και το ΝΑΤΟ, με τους Ταλιμπάν να ανακάμπτουν και να ελέγχουν τη μισή χώρα η κρίση διαχέεται στο Πακιστάν. Η κρίση που προκάλεσε η δολοφονία συγκλονίζει από τα θεμέλιά τους και τη χούντα του Μουσάραφ και τα σχέδια των ΗΠΑ. Η ελπίδα για τη δημοκρατία στο Πακιστάν δεν είναι οι διάδοχοι της Μπούτο, αλλά ο κόσμος που βγαίνει στο δρόμο ενάντια στη δικτατορία και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό

Η "πολιτισμένη" Δύση και το Κόσοβο - του Αλεξ Καλλίνικος

Το Κόσοβο έχει ξανάρθει στην επικαιρότητα. Η κυβέρνηση που ελέγχεται από τους Αλβανούς απειλεί να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία από τη Σερβία. Αυτό το σχέδιο έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπους και των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κόσοβο από τη Δύση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει χειροτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ σπεύδουν σε υποστήριξη ενός καθεστώτος εθνικιστών γκάνγκστερ η ανεξαρτησία του οποίου μπορεί να αποσταθεροποιήσει μια περιοχή που μόλις μια δεκαετία πριν την είχε ρημάξει ο πόλεμος και να οδηγήσει σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

ΠPOKPIMATIKEΣ EKΛOΓEΣ ΣTIΣ HΠA: Πόσο διαφορετικός θα είναι ο/η διάδοχος του Mπους;

Η μάχη για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε με τις εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων στο Δημοκρατικό και του Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Πολιτεία της Αιόβα. Η Χίλαρι Κλίντον κι ο Μπάρακ Ομπάμα είναι οι δυο βασικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα.

Η ιδέα ότι οι Δημοκρατικοί αποτελούν το "μικρότερο κακό" ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ. Ακόμα και πολλοί αγωνιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς αποδέχονται αυτόν τον ισχυρισμό περίπου ως την "κοινή λογική". Όμως, πρέπει να τεθεί το ερώτημα. Είναι η Κλίντον κι ο Ομπάμα - ή όποιος άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος- διαφορετικοί από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους τους; Αποτελούν ελπίδα για τους εργάτες και τους φτωχούς στις ΗΠΑ; Τι είναι εκείνο που χρειάζεται;

Kαραμανλής-Eρντογάν: "κουμπάροι" σε κρίση - συνέντευξη από την Yildiz Onen

O Kαραμανλής επισκέφτηκε επίσημα την Τουρκία στις 23 Γενάρη. Παρά τις φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις διαφωνίες τους ούτε την ένταση που υπάρχει ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Tι συμβαίνει στην Τουρκία; H Γιλντίζ Oνέν, ένα από τα ηγετικά στελέχη της κίνησης για Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη (BAK) μίλησε για την κατάσταση στην Τουρκία στην Eργατική Aλληλεγγύη, εφημερίδα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, αδελφή οργάνωση της Εργατικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Βιβλιοπαρουσίαση: "Χαρταετοι πάνω από την πόλη" - γράφει η Μαρία Χριστοφόρου

Η ιστορία στο βιβλίο "Χαρταετοί πάνω από την πόλη" - κυκλοφόρησε το 2003 - διαδραματίζεται μεταξύ των δεκαετιών 1970 και 2000, και επικεντρώνεται στην φιλία δύο ορφανών από μητέρες παιδιών στην Καμπούλ. Το Αφγανιστάν δεν αποτέλεσε τίποτε άλλο παρά ένα χαρταετό στα πολιτικά παιγνίδια των ισχυρών της γης: Άγγλοι, Σοβιετικοί, Αμερικάνοι, Ταλιμπάν, όλοι κράτησαν και έπαιξαν τα νήματα της πολιτικής ιστορίας του Αφγανιστάν ανάλογα με τα συμφέροντα τους, οδηγώντας την χώρα στην καταστροφή. "Οι χαρταετοί πάνω από την πόλη", είναι ένα βιβλίο τραγικό, που υπογραμμίζει την ταξικότητα της κοινωνίας, τις διαφορές των προνομιούχων και των καταπιεσμένων, την αθλιότητα του πολέμου, και την χυδαιότητα των καταπιεστών.

Ναι στα δικαιώματα των μεταναστών - Όχι στην αστυνομική τρομοκρατία

"Στο δρόμο - στο δρόμο για να σπάσουμε τον τρόμο". Με αυτό το σύνθημα απάντησαν οι 200 περίπου αντιρατσιστές που συμμετείχαν στη εκδήλωση διαμαρτυρίας που κάλεσε η ΚΙΣΑ και άλλες οργανώσεις στις 28 Γενάρη έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών σαν απάντηση στην βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας την προηγούμενη μέρα. Την Κυριακή 27 Γενάρη η αστυνομία επιτέθηκε με πρωτοφανή βαρβαρότητα ενάντια στην εκδήλωση συμπαράστασης που κάλεσε η ΚΙΣΑ και άλλες οργανώσεις, προς τις γυναίκες των αιτητών ασύλου που διαμαρτύρονται για την κράτηση των συζύγων τους για χρόνια στις φυλακές. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων αιτητών ασύλου. Να σταματήσουν αμέσως όλες οι διώξεις σε βάρος των στελεχών της ΚΙΣΑ.


Αρχή ιστοσελίδας