Αρχή ιστοσελίδας


Εργατική Δημοκρατία

(τεύχος 142)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τιμή £1. Μπορείτε να την προμηθευτείτε επικοινωνώντας στα τηλ / / ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Δικοινοτικά Μνημόσυνα - "Ο κοινός πόνος και το κοινό μέλλον μάς ενώνουν"

Στις 24 και 28 του περασμένου Ιούλη έγιναν δύο εκδηλώσεις μνήμης για τα αθώα θύματα των πολέμων στην Κύπρο που διοργάνωσε η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Κύπρος" σε συνεργασία με 16 οργανώσεις και ακτιβιστές. Οι εκδηλώσεις φέτος συνέπεσαν με μια ιστορική συγκυρία, τον εντοπισμό και την εκταφή των λειψάνων από ομαδικούς τάφους. Δύο εκδηλώσεις που προκάλεσαν συγκλονισμό και συγκίνηση σε όσους συμμετείχαν. Στις 24/7 στην εκδήλωση στο Intercollege προσκλήθηκαν συγγενείς αγνοουμένων και επιβιώσαντες από ομαδικές δολοφονίες κατέθεσαν τις εμπειρίες τους μπροστά σε 150 άτομα, αρκετοί από τους οποίους για πρώτη φορά άκουγαν την σκοτεινή πλευρά μιας 50χρονης ιστορίας του κυπριακού. Στις 28/7 ένα "κομβόι ειρήνης" με Τ/κ και Ε/κ ξεκίνησε από το Λήδρα Πάλας για να καταθέσει λουλούδια στον ομαδικό τάφο Τ/κ στην περιοχή Παρισσινού και στη συνέχεια στον ομαδικό τάφο Ε/κ στο Παλαίκυθρο.

Η Μάραθα και ο Χρυσόστομος

Ο Χρυσόστομος εξαπέλυσε άγρια επίθεση ενάντια στην εφημερίδα "Πολίτης" και ενάντια στον αρχισυντάκτη Α. Παράσχο χαρακτηρίζοντας τους σαν "ελληνόφωνους τούρκους". Η επίθεση εκείνη που βρήκε υποστήριξη από τους εθνικιστές κυρίως των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Παπαδόπουλο, είχε να κάνει με άρθρο του "Πολίτη" που δημοσίευσε με τις περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων για τα φρικιαστικά εγκλήματα των ε/κ εθνικιστών στα τ/κ χωριά Μάραθα, Σανταλάρι και Αλόα.

Καπιταλισμός: ο ρατσιστής δολοφόνος - του Νίκου Αγιομαμίτη

Δεν περνά μήνας σχεδόν που να μη ακούσουμε για ένα ή δύο ακόμα και περισσότερους νεκρούς από εργατικά ατυχήματα. Ο μακάβριος κατάλογος των εργαζομένων που χάνουν την ζωή τους ή που ακρωτηριάζονται για ένα μεροκάματο όλο και μακραίνει. Αρκετά από τα θύματα είναι ξένοι εργάτες που ήρθαν στην Κύπρο νόμιμα ή "παράνομα" για ένα φτηνό μεροκάματο, για την επιβίωση. Κι αυτό παρά το ότι υπάρχουν υποτίθεται αυστηροί κανονισμοί ασφάλειας. Μαζί ντόπιοι και ξένοι εργάτες μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για πραγματική ασφάλεια στη ζωή και την υγεία στους χώρους δουλειάς.

Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού - Ο "μεγάλος αδελφός" έφαγε τα μούτρα του.

Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) μετά από 2 μήνες απεργίας διαρκείας κατάφεραν να ξεφορτωθούν τον Χριστοφίδη, πρόεδρο της ΕΠΑ, και υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις, την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που είχε επιβάλει στον χώρο δουλειάς τους. Τώρα πρέπει να ξηλωθεί ολόκληρο το σύστημα παρακολούθησης των εργαζομένων και να φύγουν οι κάμερες όχι μόνο στην ΕΠΑ αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως στου Σιακόλα και στην ΑΤΗΚ.

Η υποψηφιότητα Χριστόφια, η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΑΚΕΛ και η αριστερή στροφή της κοινωνίας - του Ντίνου Αγιομαμίτη

Για πρώτη φορά στην ιστοριά του το ΑΚΕΛ διεκδικεί με δικό του υποψήφιο την προεδρία της Δημοκρατίας. Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου κατεβάζει τον ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια σαν υποψήφιο για τις προεδρικές του ερχόμενου Φλεβάρη. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η απόφαση; Μήπως αν εκλεγεί ο Χριστόφιας το Φλεβάρη θα έχουμε σοσιαλισμό στην Κύπρο; Παρόλο που δεν πρέπει να έχουμε κανένα δισταγμό στο να υποστηρίξουμε Χριστόφια στις εκλογές στην πραγματικότητα εκείνο που υπόσχεται ο Χριστόφιας αν κερδίσει τις εκλογές είναι μια διακυβέρνηση αλά ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και των άλλων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της Ευρώπης. Ποια ήταν η πορεία σύγκλισης του ΑΚΕΛ με την σοσιαλδημοκρατία; Και πώς μια νίκη του Χριστόφια μπορεί να συμβάλει στην αυτοπεποίθηση και τη διάθεση της εργατικής τάξης ν' αντισταθεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές;

Δύο άρθρα για την ακρίβια στις τιμές του τελευταίου δίμηνου πάνω στα βασικά είδη διατροφής και πως συνδέεται η αύξηση των τιμών με τη στροφή στα Βιοκαύσιμα σαν υποκατάστατα του πετρελαίου; του Φαίδωνα Βασιλειάδη

Από τα τέλη Αυγούστου συνεχίζεται η εκτόξευση των τιμών σε πολλά αγροτικά αγαθά και είδη διατροφής, Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση αποτελεί καίριο πλήγμα στην τσέπη χιλιάδων εργατικών οικογενειών και συνταξιούχων. Οι συντεχνίες και οι σύνδεσμοι καταναλωτών καταγγέλλουν για αισχροκέρδεια τις εταιρείες και επιχειρήσεις. Πως συνδέεται τελικά αυτή η παγκόσμια τάση για αύξηση στις τιμές με τις κλιματικές αλλαγές, τα βιοκαύσιμα και τους ντόπιους κερδοσκόπους; Πως μπορούμε σαν εργαζόμενοι να εμποδίσουμε την "αισχροκέρδεια" και να υπερασπιστούμε το βιοτικό μας επίπεδο;

Οι υπέρμαχοι των βιοκαυσίμων μιλούν για ένα πράσινο θαύμα με το οποίο θα σταματήσουμε την μόλυνση του περιβάλλοντος και θα αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στην πραγματικότητα η παραγωγή βιοκαυσίμων συνιστά περισσότερο απειλή παρά 'λύτρωση' από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η παραγωγή τους οδηγεί σ' έναν άνισο αγώνα ανάμεσα στην παραγωγή καυσίμων ενάντια στην παραγωγή τροφίμων από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία.

Κλείνουν φέτος 90 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση, το κορυφαίο γεγονός της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας. Το μικρό αφιέρωμα αναφέρεται στο πώς κατάφεραν οι εργάτες να πάρουν την εξουσία στη Ρωσία και τι σήμαινε στην πράξη η πρώτη νικηφόρα επανάσταση στην ιστορία, τις ριζοσαπστικές αλλαγές που έφερε σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωηής, από την τέχνη, τη θέση της γυναίκας και των ομοφυλόφιλων μέχρι τον τερματισμό της καταπίεσης των εθνοτήτων και συνολικά ολόκληρης της εργατικής τάξης, της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μπορεί η κυριαρχία του σταλινισμού μετά το 1927 να σήμανε και το οριστικό τέλος όλων των κατακτήσεων της επανάστασης των μπολσεβίκων. Όμως η Ρώσικη Επανάσταση αποτελεί σήμερα πηγή έμπνευσης που έδωσε το πιο χειροπιαστό παράδειγμα για την δύναμη της εργατικής τάξης, να αλλάξει τον κόσμο αλλάζοντας ταυτόχρονα και τον εαυτό της.

Οι εκλογές στην Ελλάδα - αριστερή στροφή της κοινωνίας και το στήσιμο του Καραμανλή με τις πλάτες στον τοίχο. Αναδημοσίευση από την Εργατική Αλληλεγγύη.

Μια συνολική ανάλυση των συντρόφων του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ) στην Ελλάδα, αδελφής οργάνωσης της Εργατικής Δημοκρατίας. Το ΣΕΚ μαζί με άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συμμετείχαν στις εκλογές σε μια πλατφόρμα σαν Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α). Οι εκλογές στις 16/9 έφτασαν πολύ κοντά στο να μετατρέψουν σε ανοιχτή πολιτική κρίση την πόλωση που έχει δημιουργήσει η μαζική αντίσταση στις "μεταρρυθμίσεις"-επιθέσεις της άρχουσας τάξης. Ο κύριος όγκος της φυγής από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε στα κόμματα της επίσημης Αριστεράς. Ο Καραμανλής είναι τώρα υποχρεωμένος να ξεκινήσει το νέο γύρο "μεταρρυθμίσεων" από πιο αδύνατη θέση.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η "ασύμμετρη απειλή" του Πολύδωρα και τα παπαγαλίσματα του δικού μας Φωτίου - του Α.Χ.

Μετά τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τον Υμηττό κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα μπορούσε να ζήσει και χειρότερα. Και όμως! Είχαμε τις δολοφονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και Εύβοια. Κατά παρόμοιο τρόπο και στην Κύπρο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Σαϊττά και το χάος που προκλήθηκε τότε, λίγοι είναι εκείνο που φαντάζονται ότι μπορούν να υπάρξουν και χειρότερα. Και όμως. Να μην μας τύχει!

Αυτός που πραγματικά ευθύνεται για την έκταση της καταστροφής είναι οι επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων που καθορίζουν προτεραιότητες με βάση τα συμφέροντα μια μικρής μειοψηφίας κεφαλαιοκρατών. Είναι η επιλογή να αφήνονται ανοικτά όλα τα παράθυρα για τους διάφορους καρχαρίες ανάπτυξης γης. Τα δάση και η ύπαιθρος κινδυνεύουν πρωτίστως από την πολιτική της λιτότητας στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης πυρκαγιών. Οι εργαζόμενοι σ' αυτό τον τομέα, αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, έχουμε υποχρέωση να ξεσκεπάσουμε αυτά τα παιγνίδια και να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να δώσει λεφτά για τις υπηρεσίες πυρόσβεσης, για την σωστή αντιπυρική προστασία των δασών και της υπαίθρου γιατί μας αφορά όλους.

Η κρίση στην Τράπεζα Northern Rock στη Βρετανία - του Άλεξ Καλλίνικου

Οι μαζικές αναλήψεις πανικού στις τράπεζες υποτίθεται ανήκαν στο παρελθόν, στη Βικτοριανή Εποχή ή στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Όμως στα τέλη του Σεπτέμβρη, οι πελάτες της τράπεζας Northern Rock σχημάτισαν ουρές για να αποσύρουν συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς τους. Πριν πολλά χρόνια ο Μαρξ εξήγησε ότι το πιστωτικό σύστημα, που σήμερα αποκαλούμε χρηματαγορές, επιτρέπει στον καπιταλισμό να υπερβαίνει κάθε ίρο προς την επέκτασή του, μέχρι τελικά να τσακιστεί ακόμη πιο άγρια πάνω στα όριά του. Η φούσκα των ακινήτων βοήθησε να βγει η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση που χτύπησε τις ΗΠΑ το 2000-2001, αλλά όλο και περισσότερο φαίνεται ότι τότε ήταν μια απλή αναβολή ενός ακόμη μεγαλύτερου χτυπήματος.

Η αντίσταση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών συνεχίζεται

Μια επισκόπηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από το περασμένο καλοκαίρι στο Ιράκ, Ισραήλ, Ιράν και την Παλαιστίνη σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η αντίσταση των λαών στις χώρες αυτές εντείνεται ακόμη περισσότερο. Αυτή η αντίσταση οδηγεί σε έναν πόλεμο φθοράς που έχει φέρει την αποχώρηση από το Ιράκ στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον αλλά και την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την Βασόρα στο Ιράκ.

Βιβλιοπαρουσίαση: "Το Μέγαρο Γιακουμπιάν" - της Μαρίας Χριστοφόρου

Το βιβλίο του Αιγύπτιου συγγραφέα Alaa Al Aswany θεωρείται το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον Αραβικό κόσμο μετά από το Κοράνι και έχει προκαλέσει έντονες κριτικές και αντιδράσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Το "Μέγαρο Γιακουμπιάν" αποτελεί μια μικρογραφία, έναν αντικατοπτρισμό της αιγυπτιακής κοινωνίας όπου η δικτατορία του Μουμπάρακ έχει σκληρύνει τις επιθέσεις της και την χρήση καταστολής απέναντι στο αριστερό και ισλαμικό κίνημα, απέναντι στις απεργίες και τους αγώνες των αιγυπτίων εργατών για καλύτερες συνθήκες εργασίας και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το βιβλίο ακολουθεί την ζωή τόσο των πλουσίων όσο και των φτωχών ενοίκων του κτιρίου "Γιακουμπιάν" περιγράφοντας στην ουσία μια κοινωνία και ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που είναι βουτηγμένα στην διαφθορά και την αδικία, όπου οι φτωχοί αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για την καθημερινή επιβίωση και οι πλούσιοι θησαυρίζουν καταπατώντας κάθε ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια.

Εξέγερση μεταναστών στις Κεντρικές Φυλακές - Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες - Να σταματήσουν οι παράνομες κρατήσεις

Οι 6 Ιρανοί κι ένας Αφγανός αιτητές ασύλου εξεγέρθηκαν στις 29/9 ενάντια στην παρατεταμένη φυλάκισή τους, μερικοί βρίσκονται στις φυλακές μέχρι και 3 χρόνια, χωρίς να τους προσαφθεί καμιά κατηγορία. Το μόνο τους 'αδίκημα' είναι γιατί είναι αιτητές πολιτικού ασύλου και δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι εφτά μετανάστες που κατέλαβαν στον υδατόπυργο στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστών από την κυβέρνηση. Υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες και αιτητές ασύλου που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με αυτούς. Η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πρόκειται να χειριστεί τα ζητήματα των μεταναστών με 'σιδερένια γροθιά'. Εμείς χρειάζεται να απαντήσουμε σ' αυτή τη ρατσιστική πολιτική και να στηρίξουμε τα θύματα της, τους μετανάστες.


Αρχή ιστοσελίδας