Αρχή ιστοσελίδας


Εργατική Δημοκρατία

(τεύχος 141)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τιμή £1. Μπορείτε να την προμηθευτείτε επικοινωνώντας στα τηλ / / ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Η αναγνώριση και καταδίκη των σφαγών αμάχων καταλύτης για την ειρήνη - του Ντίνου Αγιομαμίτη.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για ομαδικούς τάφους και εκτελέσεις αθώων θυμάτων κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων στη δεκαετία του '60 και του πολέμου του '74 έφεραν στην επιφάνεια μια από τις πιο τραγικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε ανοιχτά γι' αυτά τα εγκλήματα, μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν Ξεχνώ ή Θυμάμαι ότι μου Συμφέρει - του Δημήτρης ΧΔημητρίου

Φέτος κλείνουν τριάντα τρία χρόνια από τον πόλεμο του '74 και θα ακούσουμε από τις εξέδρες για άλλη μια φορά τα αναθέματα για το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή. Η προοπτική όμως για την ειρήνη στη Κύπρο δεν βρίσκεται στις διπλωματικές μανούβρες του Παπαδόπουλου και του Ταλάτ ή στις πρωτοβουλίες των αμερικανών και της Ε.Ε. και στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Βρίσκεται στο διεθνισμό και τους αγώνες, των απλών ανθρώπων και των δύο πλευρών.

ΝΑΙ στην υποψηφιότητα Χριστόφια - Ντίνου Αγιομαμίτη

Η απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για υποβολή υποψηφιότητας από τον Χριστόφια για τις προεδρικές εκλογές του 2008 είναι μια σημαντική εξέλιξη και δημιουργεί πολλές ελπίδες και προσδοκίες σε πολλούς αριστερούς. Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για την υποβολή της υποψηφιότητας Χριστόφια; Η υποψηφιότητα θα σπρώξει σε μια αριστερή στροφή μέσα στη κοινωνία δίνοντας σημαντική αυτοπεποίθηση στην εργατική τάξη και τη νεολαία να κοντράρουν τις νέες επιθέσεις των εργοδοτών και της κυβέρνησης αλλά και μια νέα δυναμική στην πολιτική της επαναπροσέγγισης.

OXI ΣTHN ΠOINIKOΠOIHΣH TOY ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΥ - Nα σταματήσει ο διωγμός της KIΣA!

Η Εργατική Δημοκρατία συνυπογράφει την καταγγελία της ΚΙΣΑ και καλεί όλες τις δημοκρατικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές να κάνουν το ίδιο.

Οι κεφαλαιοκράτες στο κλαμπ της ΟΝΕ, ο λογαριασμός στην εργατική τάξη - της Μυριάνθης Λοΐζου

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη του Ευρώ από την 1η του Γενάρη του 2008 έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση και τα κόμματα που στήριξαν αυτή την απόφαση. Οι εργαζόμενοι όμως έχουν λόγους να πανηγυρίζουν για αυτή την "ιστορική στιγμή"; Η αντιμετώπιση απέναντι στην ΟΝΕ δεν είναι Κύπρος απέναντι στην Ευρώπη αλλά οι εργάτες απέναντι στους καπιταλιστές. Για τους αγώνες που έρχονται χρειάζεται το κτίσιμο μιας άλλης, αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Η σύνοδος των G8 αποφάσισε να αφήσει τον πλανήτη να καεί.

Ογδόντα χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση συγκεντρώθηκαν στο Ρόστοκ της Γερμανίας ενάντια στη Σύνοδο των 8 ισχυρών του πλανήτη. Οι αισχροί θεατρινισμοί των G8 δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα αγωνιστή του παγκόσμιου αντιπολεμικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Εμπρηστής ο καπιταλισμός: Υπεύθυνος για τις πυρκαγιές και την καταστροφή η πολιτική της λιτότητας.

Δώδεκα τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και αγροτικών περιοχών έγιναν στάχτη από την τεράστια καταστροφική πυρκαγιά στο τρίγωνο των χωριών Σαϊττά - Αμίαντου - Πελεντριού ενώ άλλα δώδεκα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης κάηκαν από πυρκαγιές στις περιοχές Συκόπετρας, Καλαβασού, Νατάς και Χολετριών. Ένα δισέλιδο αφιέρωμα για τις συνέπειες αυτής της πυρκαγιάς, για το ποιοι ευθύνονται και ποιες λύσεις υπάρχουν για να μην συνεχίσουν να εκρήγνυνται τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές.

ΑΗΚ: Χερσαία μονάδα, πλωτή κοροϊδία - της Μαρίας Χριστοφόρου

Με στάση εργασίας, απεργίες και κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, εκδηλώνουν την διαμαρτυρία τους για το ''παιγνίδι'' που παίζεται μεταξύ Δ.Σ της ΑΗΚ, Υπουργείου Εμπορίου και του Ρυθμιστή Ενέργειας, σχετικά με την κατασκευή σταθμού φυσικού αερίου. Ένα παιγνίδι σκοπιμοτήτων, καθυστερήσεων, πολιτικής, στρατηγικής και εκατομμυρίων, που παίζεται στην πλάτη του κοσμάκη, που πλήρωσε και πληρώνει τα όποια συμφέροντα.

Εθνική Τράπεζα: εμπροσθοφυλακή για τους εργοδότες - του Νίκου Αγιομαμίτη

Ο αγώνας των τραπεζικών δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην Εθνική ή τις τράπεζες αφορά κάθε εργαζόμενο. Γι'αυτό η απεργία στην Εθνική έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε εργαζόμενο. Προς τα πού θα γείρει τελικά η πλάστιγγα και το ποιος θα είναι ο νικητής σ' αυτή την μάχη αφορά όλους μας. Αν κερδίσει η Εθνική, αυτή η σκληρή και επιθετική στάση θα αποτελέσει πιλότο και για τους άλλους εργοδότες.

Μεταλλαγμένα: Ο καπιταλισμός από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας - του Φαίδωνα Βασιλειάδη

Τα γενετικά τροποποιημένα (γ.τ.) ή αλλιώς μεταλλαγμένα προϊόντα, τρόφιμα ή οργανισμοί, ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα το προηγούμενο δίμηνο. Αν για τον 20ο αιώνα που έφυγε η απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος κρεμόταν σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον πλανήτη, ο 21ος αιώνας κουβαλάει μαζί του άλλες δύο, εξίσου τρομαχτικές, απειλές για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, τις κλιματικές αλλαγές με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα μεταλλαγμένα. Η συνέχιση του αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό είναι η μόνη λύση για να σώσουμε το περιβάλλον και την υγεία μας από τα γεράκια του κέρδους.

Οι εκλογές στην Τουρκία και η αριστερά - συνέντευξη του Ρον Μαργκούλις, μέλος του DSIP, αδερφής οργάνωσης της Εργατικής Δημοκρατίας στην Τουρκία στον Κυριάκο Κοιλιάρη.

Τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία έχει ξεδιπλωθεί μια διαμάχη που απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Μια διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ερτογάν και του ΑΚΡ (το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) από τη μια και τους στρατιωτικούς και το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Deniz Baykal από την άλλη.

Γάζα και Λίβανος-Σταματήστε τις σφαγές των Παλαιστινίων - του Φίλιππου Παπανικολάου

Για άλλη μια φορά καταυλισμοί και προσφυγικά στρατόπεδα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στο Λίβανο βρέθηκαν κάτω από το πυρ του Ισραηλινού και Λιβανικού στρατού αντίστοιχα. Δεκάδες νεκροί άμαχοι προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων του πολέμου ενάντια στην "τρομοκρατία". Το αντιπολεμικό κίνημα χρειάζεται να δείξει τη συμπαράστασή του για να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα. Δεν θα αφήσουμε τα αδιέξοδα των ΗΠΑ και του Ισραήλ να τα πληρώσουν οι πιο χτυπημένοι απ'όλους, οι Παλαιστίνιοι που υφίστανται την ισραηλινή κατοχή εδώ και 60 χρόνια.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - "Ζωή σαν τριαντάφυλλο": αξιόλογη βιογραφία της Εντίθ Πιάφ - του Σάιμον Άσαφ

Η ταινία που ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη την τραγική ζωή της θρυλικής γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίθ Πιάφ της αιώνιας ερωτευμένης που τραγούδησε τη δυστυχία. Η Πιάφ αποτελεί σήμερα εθνικό είδωλο στη Γαλλία, όμως στη διάρκεια της ζωής της το όνομά της διασύρθηκε από το γαλλικό κατεστημένο. Τις αντιφάσεις αυτές διερευνά η νέα ταινία του Oλιβιέ Nταάν στη βιογραφία της Πιάφ που ενσαρκώνει η καταπληκτική ηθοποιός Mαριόν Kοτιγιάρ.

"Ο κοινός πόνος και το κοινό μέλλον μάς ενώνουν"

Διακήρυξη για τις δικοινοτικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα αθώα θύματα των πολέμων και συγκρούσεων στην Κύπρο.


Αρχή ιστοσελίδας