Πως η ΠΕΟ άλλαξε ένα Όχι που ήταν Ναι σε Όχι προς το παρών
Τελικά το Γ.Σ της ΠΕΟ κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, όπως αυτές εκφράστηκαν στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΗΔΗΚΕΚ αναγκάστηκε να διαφοροποίησει την αρχική θέση που πήρε η ΠΕΟ για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στα 63. Η αρχική τοποθέτηση της ΠΕΟ και η πρόταση που τέθηκε προς έγκριση στη Συνδιάσκεψη, ήταν ότι: «Η ΠΕΟ, πάρα τις επιφυλάξεις της δεν θα αντιστρατευτεί την εισαγωγή του μέτρου αυτού, έχοντας υπ’ όψιν και τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις των υπολοίπων εμπλεκομένων στον διάλογο γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς και τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε η κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα σύγκλισης απέναντι στην Ε.Ε.».
Η τελική απόφαση του Γ.Σ. που συνεδρίασε αμέσως μετά την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΗΔΗΚΕΚ, ήταν ότι: Η ΠΕΟ, για το δημόσιο τομέα σεβόμενη την απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ, για αποδοχή της αύξησης του ορίου αφυπηρετήσης δεν θα αντιστρατευτεί την εφαρμογή του ενώ για το ημιδημόσιο τομέα η θέση της είναι αρνητική και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί όταν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη ξεκαθαρίσουν την θέση τους.
Αυτό που ανάγκασε το Γ.Σ να πάρει διαφορετική θέση από την αρχική που ανακοίνωσε η ΠΕΟ, ήταν η ανατροπή αυτής της θέσης από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΗΔΗΚΕΚ, παρά το ότι και η νέα διαφοροποιημένη θέση της ΠΕΟ αφήνει ανοικτό το παράθυρο στην κυβέρνηση και την ΣΕΚ να περάσουν την αύξηση του ορίου στα 63 και στους ημικρατικούς.
Ανταρσία
Στην Συνδιάσκεψη της ΣΗΔΗΚΕΚ συμμετείχαν γύρο στους 90 εργαζόμενους από τους ημικρατικούς (ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων) και τους Δήμους. Στην πλειοψηφίας τους ήταν εργαζόμενοι που αποτελούν και τα στελέχη της ΣΗΔΗΚΕΚ στους χώρους δουλείας τους. Έχοντας λοιπόν υπόψη την σύνθεση αυτού του κόσμου, πάρα την δυσαρέσκεια που είχε εκφραστεί ανοικτά για την θέση να μην αντιστρατευτούμε την εφαρμογή του 63, δύσκολα θα περίμενε κάποιος ότι αυτά τα στελέχη θα έφταναν στο τέλος να απορρίψουν αυτό που τους πρότεινε η ηγεσία τους.
Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με την εκλογή του προεδρείου και τις αρχικές εισηγήσεις πρώτα από το Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ που στην ομιλία του αναφέρθηκε στους χειρισμούς της συντεχνίας στο διάλογο με την κυβέρνηση και ακολούθως από το Γ.Γ. της ΠΕΟ που στην δική του τοποθέτηση σήκωσε το βάρος της επιχειρηματολογίας και της αιτιολόγησης της θέσης της ΠΕΟ και κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν αυτή την θέση.
Από το πρώτο γύρο όμως για ερωτήσεις και επεξηγήσεις φάνηκε ότι τα επιχειρήματα του Γ.Γ. της ΠΕΟ μάλλον δεν έπειθαν τα στελέχη της ΣΗΔΗΚΕΚ και ότι δύσκολα θα μπορούσε να περάσει την θέση του. Αυτό έγινε ακόμα πιο καθαρό όταν ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις, που στην πλειοψηφία τους, υποστήριξαν ότι η θέση της συντεχνίας μας πρέπει να είναι όχι στην πρόταση της κυβέρνησης και να παλέψουμε για να μην περάσει.
Υπήρξαν πάρα πολύ καλές τοποθετήσεις από στελέχη της ΣΗΔΗΚΕΚ στους ημικρατικούς, που μετέφεραν το κλίμα και την διάθεση των εργαζομένων από τους χώρους δουλείας. Τοποθετήσεις που υποστήριζαν για παράδειγμα ότι η θέση της ΠΕΟ για το 63 δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που ήταν για την ΑΤΑ. Τοποθετήσεις που εξηγούσαν πως η αντίσταση μας στο 63 δεν είναι κάτι που αφορά τους εαυτούς μας και τους χώρους μας αλλά ολόκληρη την κοινωνία, παλεύουμε για να έχουν οι νέοι τα ίδια δικαιώματα με μας και για να μην είναι η ανεργία το μέλλον τους. Υπήρξαν ακόμα τοποθετήσεις όπως αυτή του εκπρόσωπου των μηχανικών της ΑΗΚ στους σταθμούς που με στοιχεία αναφέρθηκε στους συναδέλφους του που έχουν πεθάνει ή αρρωστήσει από τις δύσκολες συνθήκες στους σταθμούς παραγωγής ρεύματος και διερωτήθηκε πως μπορούμε να ζητάμε από αυτό τον κόσμο μα δουλέψει μέχρι τα 63. Υπήρξαν ακόμα απόψεις που υποστήριξαν ότι η Συνδιάσκεψη έπρεπε να τοποθετηθεί αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση της κυβέρνησης και όχι την απάντηση που θα δώσει η ΠΕΟ, και πώς έπρεπε η απόφαση αυτή να είναι δεσμευτική για το Γ.Σ και όχι συμβουλευτική. Έγιναν ακόμα προτάσεις που υποστήριξαν ότι η τελική απόφαση πρέπει να παρθεί με ψηφοφορία στους χώρους δουλείας.
Στο τέλος της συζήτησης και των τοποθετήσεων έδειχνε καθαρά ότι το κλίμα έγερνε προς την μεριά της απόρριψης της αρχικής πρότασης της ΠΕΟ, και παρά τις προσπάθεια τους Γ.Γ. της ΠΕΟ στο κλείσιμο να αναστρέψει αυτό κλίμα η τελική ψηφοφορία με 41 υπέρ και 47 εναντίων απέρριψε την πρόταση της ΠΕΟ.
Καλή αρχή
Η απόφαση, η συζήτηση και ο διάλογος που έγινε στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης, παρά το ότι αποσιωπήθηκε από όλα τα μέσα, ακόμα και από το Εργατικό Βήμα, έδωσε ένα ευχάριστο μήνυμα πώς ότι στην βάση υπάρχουν εργαζόμενοι και στελέχη των συντεχνιών που είναι έτοιμοι και έχουν την διάθεση να παλέψουν και να αντισταθούν όχι μόνο για το 63 αλλά και σε όλες τις άλλες επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ακόμα δεν πέρασε το 63 και ξεκίνησε να μίλα για το 65 και 67. Ίσως να είναι η πρώτη φορά ή από τις ελάχιστες φορές που στελέχη της ΠΕΟ απορρίπτουν μια πρόταση από την ηγεσία τους. Αυτό δείχνει πως υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι αποφασισμένοι έστω και αν η ηγεσία τους δειλιάσει η υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση να δώσουν την μάχη μέσα και έξω από τα σώματα των συντεχνιών τους για να περάσουν μια πιο δυναμική και μαχητική πολιτική που να κοντράρει και αντιστέκεται στις επιθέσεις. Αυτό είναι μια καλή αρχή που δίνει ελπίδες για την συνέχεια.
Πέτρος Μιχαήλ
ΑΚΕΛ: Ανώδυνο ΟΧΙ για το Ευρωσύνταγμα, οδυνηρό, για τους εργαζομένους, ΝΑΙ στο 63
Ομόφωνα η βουλή και χωρίς πολλές κουβέντες, ενέκρινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στα 63 στην δημόσια υπηρεσία. Αυτό που πραγματικά κάνει εντύπωση είναι η στάση του ΑΚΕΛ. Ενώ για το Ευρωσύνταγμα ψήφισε όχι καταγγέλλοντας το, και σωστά, σαν την θεσμοθέτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, σε μια ψηφοφορία που όπως είπε και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος μόνο συμβολικό χαρακτήρα είχε, εκεί που πραγματικά έπρεπε στην πράξη να δείξει ότι αντιστρατεύεται το νεοφιλελευθερισμό και να καταψηφίσει την πρόταση για το 63 που είναι η εφαρμογή στην πράξη του νεοφιλελευθερισμού, ψήφισε ναι.
Η πάλη για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, περνά σήμερα μέσα από την πάλη ενάντια στην επιλογές όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και του ΑΚΕΛ και το κτίσιμο μιας νέας αντικαπιταλιστικής Αριστεράς,
Πρωτοβουλία εργαζομένων ενάντια στην αύξηση του ορίου στα 63
Μπορεί η κυβέρνηση με τις πλάτες της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά και των κομμάτων στην βουλή να πέρασε την αύξηση στα 63 στους δημόσιους, η μάχη όμως για την κυβέρνηση δεν έχει τελειώσει. Ήδη από εργαζόμενους στους ημικρατικούς έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία με μάζεμα υπογραφών και προσπάθειες για συντονισμό της δράσης και των ενεργειών τους στους διάφορους χώρους δουλείας ώστε να ανατρέψουν την προσπάθεια της κυβέρνηση να περάσει το 63 και στον ημιδημόσιο τομέα. Η στάση της ΠΕΟ αφήνει το δρόμο ανοικτό για την κυβέρνηση και η ΣΕΚ φαίνεται να επείγειται να κλείσει το ζήτημα του 63 μέσα από την διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις κερδίζοντας έτσι ανταλλάγματα για την εξυπηρετήσει που κάνει στην κυβέρνηση, με αυξημένα ποσοστά στις νέες προαγωγές που θα ακολουθήσουν.
Η πρωτοβουλία πατώντας πάνω στην μεγάλη αντίδραση που υπάρχει στην βάση των εργαζομένων για την επίθεση της κυβέρνησης και την στάση των συντεχνιών ελπίζει ότι στο τέλος θα καταφέρει να εμποδίσει τις συντεχνίες να περάσουν το 63 με συνοπτικές διαδικασίες και μανούβρες όπως έκανε η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ και θα τις αναγκάσει να υποχρεωθούν να περάσουν την τελική απόφαση μέσα από καθολική ψηφοφορία στην βάση των εργαζομένων. Ήδη η πρώτη ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική για την συνέχεια.
Πιο κάτω το κείμενο που κυκλοφόρησε η πρωτοβουλία για μάζεμα υπογραφών και κάλεσμα για συντονισμό:
ΟΧΙ στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης
Η προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από τα 60 στα 63 είναι μια άδικη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι προφάσεις ότι το ταμείο σύνταξης αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγο της αύξησης του μέσου όρου ζωής δεν πρέπει να ξεγελούν κανένα.
Αν η κυβέρνηση θέλει λεφτά να καλύψει τα ελλείμματα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα σύγκλησης που υποσχέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας τα πάρεί από αυτούς που τα άρπαξαν από το χρηματιστήριο και τα σκάνδαλα. Ας φορολογήσει τα κεφάλαια και όχι να τους δίνει αμνηστία και φοροαπαλλαγές.
Η κυβέρνηση μετά που κατάφερε να περάσει την αύξηση του ορίου στους κυβερνητικούς, με την βοήθεια της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ και την ομόφωνη απόφαση των κομμάτων στην Βουλή, επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να το περάσει τώρα και στους ημικρατικούς και τους εκπαιδευτικούς. Ενώ για τον ιδιωτικό τομέα ετοιμάζει ακόμη χειρότερα αφού θέλει να αυξήσει το όριο αφυπηρέτησης στα 65 και 67.
Σαν εργαζόμενοι εκφράζουμε την αντίθεση μας σε αυτή την προσπάθεια. Αρνούμαστε να δεχτούμε την λογική που υποστηρίζει ότι η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης αφορά μόνο τους νέους και εμάς σαν υφιστάμενο προσωπικό δεν μας επηρεάζει γιατί διατηρούμε το δικαίωμα για πρόωρη αφυπηρέτηση με τα ίδια δικαιώματα και για όσα χρόνια μείνουμε περισσότερο θα παίρνουμε μεγαλύτερο εφάπαξ.
Θεωρούμε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στερήσουμε από τους νέους δικαιώματα που εμείς οι ίδιοι διεκδικούμε για τους εαυτούς μας. Στην δική μας αντίληψη κοινωνική αλληλεγγύη σημαίνει να παλέψουμε ώστε οι νεότεροι να έχουν ένα καλύτερο μέλλον από ότι εμείς, όπως για μας πάλεψαν οι πιο παλιοί.
Για αυτό καλούμε τις συντεχνίες μας να απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στα 63 και απαιτούμε όπως την τελική απόφαση την πάρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με καθολική Ψηφοφορία.
Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συντονίσουμε τη δράση μας και να συναντηθούμε για να συζητήσουμε πως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την επίθεση.