«Για τον τύπο» η συζήτηση στη Βουλή για τις Βρετανικές Βάσεις
Η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της συζήτησε το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, μετά την εγγραφή του από τον Βάσο Λυσσαρίδη. Και παρόλο που θα ανέμενε κανένας να βγει μια απόφαση δυνατή, που να αποκάλυπτε το ρόλο των Bάσεων στο νησί και θα ζητούσε την απομάκρυνση τους, τελικά ομόφωνα υιοθετήθηκε ένα ασπόνδυλο και χλιαρό ψήφισμα που δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα παρά την καταγραφή κάποιων θέσεων για το ρόλο των Bάσεων.
Το ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα διακηρύσσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κυριαρχία στα εδάφη των Βρετανικών Βάσεων, ακόμα και στα πλαίσια της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, αλλά δέσμευση για απλή χρήση των εδαφών αυτών για συγκεκριμένους στρατιωτικούς σκοπούς» και ότι «οι Βρετανικές Βάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιθετικούς σκοπούς οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών και την υπόσκαψη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» ενώ καλείται η βρετανική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και η κυπριακή κυβέρνηση να διερευνήσει κάθε πρόσφορο νομικό μέσο για τη διεκδίκηση των οφειλών αυτών.
Η συζήτηση για τις Βάσεις ταυτίστηκε χρονικά με τη συζήτηση και την κατά πλειοψηφία επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία με ειδικό πρωτόκολλο επιβεβαιώνει την παρουσία των Βάσεων στην Κύπρο.
Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται από πολιτικούς και κόμματα, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η Βουλή αρνήθηκε να πάρει απόφαση που να τονίζει την ανάγκη αποχώρησης των Βρετανικών Βάσεων. Ακόμα και το ΑΚΕΛ που για χρόνια είχε ταυτιστεί με τον αγώνα ενάντια στις Βάσεις αρκέστηκε στο πιο πάνω ψήφισμα, το οποίο απέχει κατά πολύ από τις προσδοκίες του κόσμου που θέλει να δει και την τελευταία γωνιά των Βάσεων να ξηλώνεται και τους Άγγλους στρατιώτες να τραβάνε για τη χώρα τους.
Με αυτή τη συζήτηση επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι το θέμα των βάσεων αντιμετωπίζεται τόσο από τα κόμματα και τη Βουλή όσο και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως ένα χαρτί στα παζάρια που κατά διαστήματα γίνονται για το Κυπριακό. Η ανάγκη να «καλοκρατούμε» και να μην «κακοφανίσουμε» τη Βρετανία σε μια προοπτική στήριξης των θέσεων της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης στην αντιπαράθεση της με τη αντίστοιχη τουρκική, είναι αυτή που καθορίζει και τη στάση «μας» απέναντι στις Βάσεις.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σχολίασε την κριτική για τη στάση του κόμματος του στο θέμα παρουσιάζοντας μια σειρά από δικαιολογίες για να αποδείξει τη συνεπή στάση του κόμματος του ενάντια στην παρουσία των Βάσεων. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στο ότι το ΑΚΕΛ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που αντιτάχθηκε στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και ένας από τους λόγους ήταν και οι Βάσεις, ενώ αναφέρθηκε και στις πορείες που κατά καιρούς οργάνωσε το ΑΚΕΛ ενάντια στην παρουσία των Βάσεων. Η αλήθεια είναι ότι το ΑΚΕΛ έχει την πιο μακρά και πλούσια ιστορία σε κινητοποιήσεις ενάντια στις Βάσεις. Αλήθεια όμως είναι και το γεγονός ότι αυτή η ιστορία δεν χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα, τη συνέπεια και την αναγκαία δυναμική που θα έφερνε την προοπτική της απομάκρυνσης των Βάσεων πιο κοντά. Απουσίαζε η ταξική προοπτική και η δυναμική της κοινής πάλης Ε/Κ – Τ/Κ ενάντια στην αποικιοκρατία και στον ιμπεριαλισμό. Ακόμα και η διαφωνία με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου αφορούσε την απομάκρυνση του στόχου της Ένωσης και την αναγνώριση δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η δικαιολογία για τις Βάσεις παρουσιάστηκε πολύ αργότερα, όταν η Ένωση έπαψε να είναι το άμεσο πρόγραμμα του ΑΚΕΛ.
Ο Δ. Χριστόφιας δίκαια απαντά στις δεξιές κριτικές «μακάρι και άλλοι να είχαν κάνει τα μισά από όσα έχει κάνει το ΑΚΕΛ ενάντια στην παρουσία των Βάσεων». Δίκαια όμως μπαίνει και η αριστερή απάντηση «μακάρι το ΑΚΕΛ να έκανε τα μισά από όσα έπρεπε και μπορούσε να κάνει για την απομάκρυνση των Βάσεων, έστω και σήμερα». Η προοπτική της κοινής πάλης Ε/Κ-Τ/Κ ενάντια στις Βάσεις και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν είναι θεωρητική υπόθεση, ούτε είναι κάτι που μπορεί να μπει στο «ψυγείο» μέχρι τη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο κοινός αγώνας ενάντια στις Βάσεις είναι μέρος του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και μπορεί να χτίσει την προοπτική για ειρήνη σε αυτό τον τόπο.
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ΣOΣIAΛIΣMOΣ AΠO TA KATΩ
Στην τελευταία νίκη του κινήματος, το γαλλικό OXI στο Eυρωσύνταγμα, είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος του περιοδικού του Σοσιαλιστικού Eργατικού Kόμματος “ΣOΣIAΛIΣMOΣ AΠO TA KATΩ” που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
“H νίκη του OXI είναι η επιβεβαίωση της αριστερής στροφής στην Eυρώπη. Eίναι επιβεβαίωση ότι το καινούργιο κίνημα του Σιάτλ πεντέμισυ χρόνια μετά δεν έχει υποχωρήσει, μπορεί και συνδιάζει το αντιπολεμικό με την κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό, μπορεί να είναι “νέο” στη σύνθεση αλλά ταυτόχρονα συνδέεται και εμπνέει τα πιο μαχητικά κομάτια του εργατικού κινήματος. Γι’αυτό και τα πιο δυνατά κομάτια υπέρ του OXI ήταν το 60% της νεολαίας και το 80% των εργατών”, γράφει η εισαγωγή του περιοδικού.
Μπορείτε να πάρετε το νέο τεύχος του περιοδικού ΣOΣIAΛIΣMOΣ AΠO TA KATΩ από τη Λεωφόρο Αρχ Μακαρίου ή την πλατεία Ελευθερίας κάθε Σάββατο το πρωί ή επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα / ή στο e-mail: . Τα περιεχόμενα:
Ο άνεμος του Μάη φυσάει στην Ευρώπη
Η νίκη του ΟΧΙ στη Γαλλία
Η άνοιξη του αντικαπιταλισμού στην Ελλάδα
Υπάρχει εναλλακτική λύση στη ΝΔ
Τόνι Κλιφ 1917-2000
Λατινική Αμερική - από τον Τσε στον Τσάβες
Το μέλλον του κινήματος
Μαρξισμός και θρησκεία
Η αριστερά στη Μέση Ανατολή
Ποιος "θα δώσει μια ευκαιρία" στους μετανάστες;