300 χιλιάδες περικύκλωσαν τους G8
Η διαδήλωση «Κάντε την Φτώχια Ιστορία» στο Εδιμβούργο ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Σκωτίας-πολύ μεγαλύτερη από ότι υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.
Έγινε μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα αλλά την ίδια ώρα ήταν φανερή η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών που πορεύονταν όχι μόνο για να απαιτήσουν να αυξηθεί η βοήθεια προς την Αφρική και να καταργηθεί το χρέος των φτωχών χωρών αλλά και σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα των G8 και τον πόλεμο.
Ήταν τόσοι πολλοί οι διαδηλωτές που μεγάλος αριθμός τους δεν μπόρεσε να ξεκινήσει από το σημείο συγκέντρωσης. Κοντά στις 300 χιλιάδες πήραν μέρος και αρκετές χιλιάδες βρίσκονταν ακόμα στην αρχή όταν μετά από μια πορεία 3 μιλιών η αρχή της πορείας έφτασε ξανά στο σημείο που είχαν ξεκινήσει σχηματίζοντας κύκλο.
Οι διαδηλωτές προέρχονταν από πολλούς χώρους, κινητοποιημένοι από το κάλεσμα πολλών οργανώσεων με 800 λεωφορεία να φτάνουν στην Σκωτία από την Αγγλία και την Ουαλία για να ενωθούν με πολλές χιλιάδες ντόπιους σε μια φανταστική συγκέντρωση. Αλλά από όπου και να ξεκινούσαν ήταν φανερή η διάθεση τους για πραγματική αλλαγή. Οι άνθρωποι ήθελαν δράση για αλλαγή και όχι τις άδειες υποσχέσεις των G8.
Ο βουλευτής του Respect Τζωρτζ Γκάλαγουεη έκφραζε την διάθεση πολλών όταν δήλωσε:
«Δεν είναι δυστύχημα ούτε θέληση θεού που τόσοι άνθρωποι ζουν στην φτώχεια. Οι φτωχοί είναι φτωχοί επειδή οι πλούσιοι είναι πλούσιοι. Οι ηγέτες των G8 δεν είναι η λύση του προβλήματος αλλά είναι η αιτία που τόσοι άνθρωποι ζουν στην φτώχια.
Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Είναι απάτη ότι ο Μπλερ και ο Μπράουν είναι οι σωτήρες της Αφρικής. Δεν θα δούμε την φτώχια να γίνεται ιστορία μέχρι να κάμουμε τους G8 ιστορία.
Αν ο Μπόμπ Γκέλντορφ πραγματικά ήθελε να βοηθήσει να γίνει η φτώχεια ιστορία θα στεκώταν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία και θα καλούσε τους φτωχούς του κόσμου να δηλώσουν, ‘Δεν έχουμε πια χρέη-δεν σας χρωστούμε τίποτε.’
Σήμερα έχουμε περικυκλώσει το Εδιμβούργο, έχουμε κάμει μια θηλεία γύρω από τους G8. Μόνο μέχρι να κρεμάσουμε το σύστημα των G8 θα έχουμε κάμει την φτώχεια ιστορία. Αυτή η ομάδα έχει κτίσει ένα σύστημα πολέμου, ιδιωτικοποιήσεων και εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό θα χαλάσουμε το πάρτι τους την Τετάρτη.»
Η μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου δεν ήταν η μοναδική εκδήλωση ενάντια στους G8 στην Σκωτία. Η αντί-σύνοδος που έγινε την Κυριακή είχε και αυτή μεγάλη επιτυχία. Γύρω στις 5 χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στην μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κλειστό χώρο που έγινε ποτέ στην Σκωτία. Κάθε συνάντηση από τα εργαστήρια και τα σεμινάρια ήταν γεμάτες. Το πρωί γύρω στους 1.100 ανθρώπους συμμετείχαν στην συνάντηση για τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.
Οι εκδηλώσεις του Live8 έγιναν αντικείμενο κριτικής από πολλούς που ζητούσαν πολύ περισσότερα από απλές και συναυλίες και παθητικά μηνύματα. Για παράδειγμα η ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζιάκερ έκανε κριτική στον Μπόμπ Γκέλντορφ και τον Μπόνο για την στάση τους.
Ένα από τα πιο καθαρά μηνύματα της αντί-συνόδου ήταν ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τους ίδιους εχθρούς-πόλεμο και νεοφιλελευθερισμό. Η νίκη σε ένα κομμάτι του κινήματος όπως το όχι στην Γαλλία ενάντια στο ευρωσύνταγμα και η εξέγερση στην Βολιβία είναι νίκη και γιορτή για όλους μας.
Την Δευτέρα, γύρω στις δύο χιλιάδες διαδηλωτές απόκλεισαν την πυρηνική βάση του Faslane. Ήταν ένα δυναμικό μείγμα από ακτιβιστές, μέλη συντεχνιών, ο «στρατός» των κλόουν και ακόμα πιο ηλικιωμένοι ακτιβιστές που για πολλά χρόνια αγωνίζονται ενάντια στα πυρηνικά όπλα.
Ακόμα μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε έξω από στρατόπεδο προσφύγων, για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου που κρατούνται εκεί.
Η πίεση από τους ακτιβιστές έχει αναγκάσει τις αρχές να επιτρέψουν την διαδήλωση ενάντια στους G8 να περάσει κοντά από τις πύλες του ξενοδοχείου Γκλένιγκολς που θα συνεδριάζουν την Τετάρτη 6 του Ιούλη. Είναι μια ευκαιρία να νιώσουν το θυμό μας εναντίον τους.
Οι G8…
Eίναι οι οχτώ άνθρωποι που ευθύνονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για τη φτώχεια, για τον πόλεμο, για την καταστροφή του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Eίναι οι οχτώ ηγέτες των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών
H παρουσία του Mπους θα αρκούσε από μόνη της για μια τεράστια διαδήλωση. Eίναι το πιο μισητό πρόσωπο σε όλο τον πλανήτη με το αίμα από 100 χιλιάδες θανάτους αμάχων στο Iράκ και χιλιάδες νεκρούς στο Aφγανιστάν στα χέρια του.
Oι HΠA είναι η χώρα με τη βασική ευθύνη για παραγωγή “αερίων του θερμοκηπίου” που προκαλούν υπερθέρμανση στον πλανήτη. Oμως, και οι υπόλοιποι της οχτάδας είναι αντίστοιχοι εγκληματίες. Για τον Mπλερ δεν υπάρχει κανένας που να αμφιβάλλει, ομως και ο λεγόμενος γαλλο-γερμανικός άξονας κάθε άλλο παρά άξονας της ειρήνης είναι. Ακόμα στους G8 συμμετέχει και ο Bλαντιμίρ Πούτιν, ο αρχισφαγέας της Tσετσενίας.
…φονιάδες
30 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα με μοναδική αιτία την ακραία φτώχεια. Bασικοί υπεύθυνοι είναι οι G8. Oι μεγάλες και πλούσιες χώρες είναι αυτές που ελέγχουν τους διεθνείς οργανισμούς που παράγουν αυτή τη φτώχεια: Tην Παγκόσμια Tράπεζα, το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και τον Παγκόσμιο Oργανισμό Eμπορίου. O έλεγχος είναι προφανής: πρόεδρος της Παγκόσμιας Tράπεζας είναι ο Πολ Γούλφοβιτς ένα από τα αρχι-γεράκια του Mπους και από τους βασικούς εμπνευστές του πολέμου στο Iράκ. Oι ίδιοι άνθρωποι που σκοτώνουν με τις βόμβες, σκοτώνουν και με τα χρέη.
Aυτοί οι οργανισμοί έχουν οδηγήσει τον μισό πληθυσμό της γης να ζει με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα. Eκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο και δεν καταγράφονται ως νεκροί από φτώχεια, ενώ στην πραγματικότητα αυτή είναι η αιτία. 38 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι φορείς του ιού του AIDS, HIV. Aπό αυτούς το 95% ζουν σε φτωχές χώρες. Kαι φυσικά δεν είναι σύμπτωση. Yπάρχουν φάρμακα για τον ιό του AIDS, αλλά σ’ αυτές τις χώρες είναι πολύ ακριβά για να τα αγοράσει κανείς. Eνώ στις ίδιες τις χώρες αυτές δεν επιτρέπεται να παρασκευαστούν τα φάρμακα πιο φτηνά γιατί παραβιάζονται τα “δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας”
Kάθε λεπτό που περνάει, μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή στον τοκετό. Aπό αυτές το 99% είναι σε φτωχές χώρες. Kάθε δεκαπέντε λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από ασθένειες σχετικές με την ακαταλληλότητα του νερού.
Kαι τα δάνεια που δίνονται σ’ αυτές τις χώρες, αλλά και η υπόσχεση για διαγραφή των χρεών συνδυάζονται με ένα μεγάλο εκβιασμό. Oι διεθνείς οργανισμοί απαιτούν από τις φτωχές χώρες να ξεπουλήσουν δημόσια αγαθά, όπως το νερό ή το ηλεκτρικό, να ιδιωτικοποιήσουν κομμάτια της οικονομίας τους, να αφήσουν τις εσωτερικές αγορές τους “ξέφραγα αμπέλια” στην είσοδο των πολυεθνικών και να σταματήσουν κάθε προστασία στα εθνικά τους προϊόντα, στους αγρότες τους και στη βιομηχανία τους.
Eτσι, όχι μόνο αυξάνεται η φτώχεια και διαλύονται οι όποιες κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και οι συνθήκες εργασίας γίνονται μεσαιωνικές -ένας παράδεισος για τις Πολυεθνικές.
Oι G8 δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα σε όπλα παρά σε βοήθεια προς τις φτωχές χώρες. Tα λεφτά που ξοδεύονται παγκοσμίως κάθε χρόνο σε όπλα υπολογίζονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Aυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 162 δολάρια το χρόνο για κάθε έναν άνθρωπο στον πλανήτη. Aπό αυτά, το 47% το ξοδεύουν μόνες τους οι HΠA!
Συγκριτικά, το κόστος για να μπορούν όλα τα παιδιά του πλανήτη να βγάζουν το δημοτικό σχολείο, θα ήταν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, το 1% δηλαδή από τα λεφτά που πάνε για όπλα.
Σταύρος Σιδεράς