Διάλυση της Δημόσιας Υγείας
Τέρμα στην κοροϊδία δώστε λεφτά για την υγεία
Η Συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταγγέλλει και προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάλυσης και κατάρρευσης της δημόσιας υγείας.. Ο Σταύρου, πρόεδρος της (ΠΑΣΥΚΙ) καταγγέλλει με τις δηλώσεις του, ένα μέρος της φρικτής πραγματικότητας που ζουν, όσοι χρειαστούν περίθαλψη και φροντίδα ή εργάζονται στα κρατικά νοσοκομεία.
Καταγγέλλει το κράτος ότι αφήνει τα επαρχιακά νοσοκομεία να υπολειτουργούν χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό με τα προβλήματα να χρονίζουν, με κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Η έλλειψη εξοπλισμού ή έλλειψη φαρμάκων, η έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού κάνει την κατάσταση τραγική και επικίνδυνη. Αναφέρθηκε σε χρονοβόρες διαδικασίες στην αγορά εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών που δημιουργούν υπόνοιες για «ληστεία» και εκμετάλλευση του κράτους. Η τελευταία ελπίδα των φτωχών ανθρώπων για ανθρώπινες συνθήκες τις στιγμές του πόνου τους με την λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας γίνονται ακόμα πιο μακρινές με έλλειψη πρόνοιας και τις καθυστερήσεις στην αγορά του ιατρικού εξοπλισμού ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.
Η κυβέρνηση ξεπουλά την δημόσια υγεία, και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ογκολογικό και η δημιουργία μονοπωλίου σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Τράπεζα Κύπρου. Έκλεισε το ογκολογικό στο νοσοκομείο Λευκωσίας ξεπουλώντας το στην Τράπεζα Κύπρου. Δημιούργησε το Ογκολογικό στη Λεμεσό χωρίς την δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται ή να εξαναγκάζονται να τρέχουν πάλι στη Λευκωσία στο ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου. Οι εργαζόμενοι στο ογκολογικό λόγω των χαμηλών αμοιβών αναγκάζονται να ψάχνούν αλλού δουλεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Η κυβέρνηση αφού δίνει ένα μεγάλο μέρος των λεφτών για τη λειτουργία του ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσε να το κρατικοποιήσει και να το αναβαθμίσει με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να απαλυνθούν τα προβλήματα των καρκινοπαθών, οι οποίοι μέσα στον πόνο τους πρόσφατα είχαν κατασκηνώσει έξω από το προεδρικό αγωνιζόμενοι για καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης τους
Οι καταγγελίες τη ΠΑΣΥΚΙ δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΠΑΣΥΚΙ έχει κάνει τέτοιες καταγγελίες . Η κυβέρνηση δεν παίρνει από λόγια και καταγγελίες όσο σκληρές και αν είναι. Χρειάζεται η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στην δημόσια υγεία. Για να αλλάξει η στάση και να σπάσει η αδιαφορία του κράτους και να στηρίξει την δημόσια υγεία χρειάζονται οι κινητοποιήσεις των ιδίων των γιατρών, των νοσοκόμων και των άλλων εργαζομένων στην δημόσια υγεία φαρμακοποιών ακτινολόγων, ή καθαριστριών και μαγείρων. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η άθλια κατάσταση της δημόσιας υγείας με τους αγώνες των ιδίων των εργαζομένων.
Νίκος Αγιομαμίτης
Φοιτητές Νοσηλευτικής
Με δυναμικές κινητοποιήσεις μπορούν να κερδίσουν
Με φοιτητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησε ο Ιούνης. Στις αρχες του μηνα οι φοιτητες κατέβηκαν στους δρόμους και με πορεία στη Βουλή διαδήλωσαν εναντίον της ψήφισης νομοσχεδίου για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση να γίνεται έλεγχος στους κολλεγιάρχες ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες αυξήσεις των διδάκτρων.
Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές της Νοσηλευτικής, εξαιτίας της πρόθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της σχολής να διαγράψει 20 φοιτητές, κήρυξαν αποχή από τα μαθήματα τους και έκαναν κατάληψη της σχολής από τις 2/6/2005. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτό το άρθρο η κατάληψη συνεχίζεται.
Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου (ΤΕ.ΠΑ.Κ), στο οποίο θα ενταχθεί η Νοσηλευτική σχολή από το νέο ακαδημαϊκό έτος, προνοεί ότι για θέματα φοίτησης θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Και ως εκ τούτου οι διαγραφές των φοιτητών δεν θα θεωρούνται νόμιμες. Παράλληλα ζητούν μικτό συμβούλιο μόνο από καθηγητές και φοιτητές, το οποίο θα ασχολείται με την επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων.
Το ουσιαστικό όμως πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση και η Βουλή δεν επενδύει στη παιδεία. Αντίθετα , προσπαθούν να καταργήσουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία δημιουργώντας ιδιωτικά πανεπιστήμια και μειώνοντας τις θέσεις στο πανεπιστήμιο, όπως έκανε πρόσφατα με την μείωση κατά 90 θέσεων στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στην ουσία προσπαθούν να στηρίξουν την ιδιωτική εκπαίδευση, μετατρέποντας την παιδεία σε εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους.
Τα λεφτά για να επενδύσουν στην παιδεία υπάρχουν. Η κυβέρνηση όμως προτιμά να δίνει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων στους πλούσιους και τους επιχειρηματίες. Με την πρόσφατη φορολογική αμνηστία στους κατόχους μυστικών λογαριασμών, δηλώθηκαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ η κυβέρνηση απ' αυτά εισέπραξε φόρο μόνο 5%, την στιγμή που ένας απλός εργαζόμενος πληρώνει φόρο εισοδήματος 20% και 30%. Ακόμη η αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας και οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες συνεχίζουν να μην φορολογούνται.
Η κυβέρνηση αντί αυτού έπρεπε να ψάχνει τρόπους να στηρίξει την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αντί να διαγράφουν φοιτητές, να ιδρύουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και να μειώνουν τις θέσεις στο Πανεπιστήμιο, θα μπορούσαν να επενδύσουν στη παιδεία δημιουργώντας ένα ανοικτό πανεπιστήμιο που θα προσφέρει σε όλους το δικαίωμα στη παιδεία και θα εμποδίσει τους κολλεγιαρχες να εκμεταλλεύονται τους φοιτητές. Ταυτόχρονα με το κτίσιμο καινούριων σχολείων δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους νέους, βοηθώντας έτσι και στη μείωση της ανεργίας.
Χριστιάνα Κωνσταντίνου