Περιεχόμενα


Δικοινοτική εκδήλωση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο - Κύπρος

Η αλήθεια για τη Φαλούτζια

Έγινε την Τετάρτη 25 Μάη με επιτυχία η εκδήλωση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο – Κύπρος με κύριο ομιλητή τον Ιρακινό γιατρό Σαλάμ Ισμαήλ.

Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Κύπρος είναι μια δικοινοτική οργάνωση την οποία στηρίζουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ακτιβιστές και οργανώσεις με σημαντική αντιπολεμική δράση.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Τουρκοκυπριακό Ιατρικό Σύλλογο (ΚΤΤΒ) που παραχώρησε και το χώρο με όλες τις διευκολύνσεις για μετάφραση και προβολή του ντοκιμαντέρ που έφερε μαζί του ο ομιλητής από τις βαρβαρότητες των Αμερικανών στο Ιράκ. Την εκδήλωση υποστήριξε επίσης το Συνδικάτο των Τουρκοκυπρίων Νοσοκομειακών Γιατρών, TIP IŞ καθώς και το συνδικάτο των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, KTOS.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 100 περίπου άτομα και από τις δύο πλευρές που παρακολούθησαν συγκλονισμένοι την παρουσίαση που έκανε ο γιατρός Σαλάμ Ισμαήλ για το τι έγινε στην Φαλούτζια, για την κατάσταση σήμερα με την αμερικάνικη κατοχή και την ιρακινή αντίσταση που συνεχίζεται αμείωτη.

O Σαλάμ αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της ηρωικής Φαλούτζα, συνέχισε για να δώσει την εικόνα του πως ζούσαν οι άνθρωποι στο Ιράκ στο διάστημα από την προηγούμενη πολεμική επίθεση των ΗΠΑ το 1991 μέχρι τη πρόσφατη. Περίγραψε πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράκ από τα Ηνωμένα Έθνη και τους αμερικανούς βύθισε τη χώρα στην αθλιότητα και την εξαθλίωση. Πραγματικά σοκαρισμένοι ακούσαμε το Σαλάμ να μας περιγράφει πως μια γυναίκα τον πλησίασε ζητώντας του να τη βοηθήσει να πουλήσει το νεφρό της ούτως ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τροφή για τα παιδιά της που ήταν ορφανά από πατέρα. Περίγραψε πως παιδιά πέθαιναν στο νοσοκομείο όπου δούλευε πριν καν προλάβει να τα εξετάσει. Σύμφωνα και με τα στοιχεία των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών, από το 1996 μέχρι το 1998 περισσότερα απο πέντε χιλιάδες (5.000) παιδιά έχαναν τη ζωή τους κάθε μήνα! Και όλα αυτά εξαιτίας των κυρώσεων που δεν επέτρεπαν την εισαγωγή στη χώρα ακόμη και των πιο ουσιωδών φαρμάκων.

Στη συνέχεια περίγραψε τις βαρβαρότητες που διαπράττουν καθημερινά οι αμερικανοί. Καθημερινά αμερικανοί στρατιώτες εισβάλουν στα σπίτια των ιρακινών και συλλαμβάνουν και εξευτελίζουν ακόμη και ηλικιωμένους ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες. Μεγάλη μάζα της νεολαίας βρίσκεται στις φυλακές. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν συλληφθεί από τους αμερικανούς αγνοούνται. Δεν επιτρέπουν ακόμη και στους γιατρούς να εκτελέσουν το έργο τους. Ακόμη και τα ασθενοφόρα αποτελούν στόχο για τους ελεύθερους σκοπευτές των κατοχικών δυνάμεων. Μας περίγραψε πως οι αμερικανοί στρατιώτες απέκοψαν το δρόμο που οδηγούσε στο νοσοκομείο και δεν επέτρεπαν ούτε σε γιατρούς ούτε σε ασθενείς να εισέλθουν στο νοσοκομείο. Ο ίδιος συγκλονισμένος περίγραψε πως αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εγχείρηση ακρωτηριασμού εκτός του νοσοκομείου χωρίς τα κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία και χωρίς καν αναισθητικό!

Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και μια δεύτερη κατοχή όπως τη αποκάλεσε ο ίδιος. Την κατοχή που έφερε η ιδιωτικοποίηση που ακολούθησε την «απελευθέρωση» του Ιράκ. Όταν επέστρεψε στη Φαλούτζα μετά από περιοδεία που είχε στη Βρετανία, διαπίστωσε πως το νοσοκομείο είχε εφοδιαστεί με νεα laptops την ίδια στιγμή που δεν υπήρχαν φάρμακα. Ακόμη η τιμή μιας φιάλης οξυγόνου αυξήθηκε μετά την ιδιωτικοποίηση των εργοστασίων παρασκευής των εν λόγω φιαλών από εκατό Δυνάρια σε 1600! Κάτι που σημαίνει πως νοσοκομεία και κλινικές δεν μπορούν να έχουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου για τις ανάγκες τους.

Όλα αυτά τροφοδοτούν το θυμό και την αντίσταση των κατοίκων της Φαλούτζα. Ο ίδιος υπολογίζει πως η πολιορκία της Φαλούτζα κόστισε τη ζωή σε 800 άτομα και τον τραυματισμό άλλων 1000. Όμως η πολιορκία της Φαλούτζας κοστίζει και στον Μπους. Εκτός από το θυμό που όλο και αυξάνεται, η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ έχει επιφέρει και την ενότητα μεταξύ των Ιρακινών. Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Σαλάμ έδωσε παραδείγματα από την αλληλεγγύη και την ενότητα που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους Ιρακινούς, μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών. Περίγραψε πως το πρώτο φορτηγό με προμήθειες που κατάφερε να σπάσει τον πολιορκητικό κλοιό γύρω από την Φαλούτζα, που είναι ιερή πόλη για τους Σουνίτες, προερχόταν από Σιϊτική πόλη. Το φορτηγό ήταν γεμάτο με Σιϊτες αντάρτες που χαιρετούσαν τους Σουνίτες συναγωνιστές τους με το σήμα της νίκης.

Σε ερώτηση του κοινού που αφορούσε τη σύνθεση της ιρακινής αντίστασης ο Σαλάμ απάντησε πως η αντίσταση αποτελείται από ιρακινούς από διάφορα πολιτικά και θρησκευτικά πεδία. Αριστεροί έχουν ενώσει τις δυνάμεις με τους Σουνίτες και τους Σιϊτες. «πάνω απ’ όλα είμαστε ιρακινοί και το Ιράκ ανήκει σε μας», συμπλήρωσε.

Σ’ αυτό το σημείο έκανε και μια σημαντική παρατήρηση που έχει να κάνει με την κατάσταση στο νησί μας: «Στεναχωρέθηκα πολύ όταν για να φτάσω εδώ, για να περπατήσω μέσα στον ίδιο δρόμο από ένα σημείο σε άλλο χρειάζεται να δείχνω το διαβατήριο μου. Αυτοί οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή τη κατάσταση εδώ, οι ιμπεριαλιστές, προσπαθούν να επιβάλουν τη διαίρεση και στη δική μου πατρίδα και να στήσουν τσεκ πόιντς στους δρόμους της Βαγδάτης. Δεν θα τους αφήσουμε και ελπίζω και εσείς με τον κοινό σας αγώνα να ενώσετε τη χώρα σας και να εξαλείψετε αυτά τα τσέκ πόιντς.»

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε που υποβλήθηκε από πολλούς από το ακροατήριο ο δόκτωρ Σαλάμ είπε: «Σταματήστε τις κυβερνήσεις σας να υποστηρίζουν και να βοηθούν τον Μπούς να σκοτώνει τον ιρακινό λαό και εμείς μπορούμε να ΄τακτοποιήσουμε΄ τα στρατεύματα κατοχής».

Κυριάκος Κοιλιάρης.


Περιεχόμενα

Μαρξισμός 2005 από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20-22 Μάη, ο Μαρξισμός 2005. Ένα 3ημερο συζητήσεων που οργανώνεται κάθε χρόνο από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Ήταν μια διεθνής συνάντηση της επαναστατικής/ριζοσπαστικής αριστεράς που δυναμώνει και οργανώνεται σε όλο τον κόσμο και παλεύει ενάντια στον καπιταλισμό και τον πόλεμο.

Πολλοί ακτιβιστές, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, παλιοί αγωνιστές που συγκίνησαν με τις εμπειρίες τους, συμμετείχαν σε μια σειρά συζητήσεων για τον Μαρξισμό, την Ιστορία του Εργατικού Κινήματος, τις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι σήμερα, το αντιπολεμικό κίνημα, το αντικαπιταλιστικό κίνημα. Ήταν ένα 3ημερο που έδωσε ώθηση σε συζητήσεις και προβληματισμούς για την νέα Αριστερά που χρειάζεται να κτίσουμε.

Μεταξύ άλλων μίλησαν, Ο Σαλάμ Ισμαήλ, ο γιατρός από την Φαλούτζα που περιέγραψε τις βαρβαρότητες των ‘Ελευθερωτών’ Αμερικάνων, αλλά έφερε και την φωνή της Αντίστασης. «Με ρωτούν πως γίνεται να χαμογελάς και να διατηρείς την αισιοδοξία σου ; Η απάντηση είναι ότι είμαι αισιόδοξος επειδή ξέρω ότι υπάρχει το αντιπολεμικό κίνημα….Βλέπω εσάς γι΄αυτό λέω στον εαυτό μου ότι πρέπει να συνεχίσω».

Ο Μάϊκ Γκονζάλες, σύντροφος από την αδελφή οργάνωση SWP στην Αγγλία, τόνισε ότι αυτοί που σκορπίσανε την φτώχεια και τον πόλεμο σε όλο τον πλανήτη, οι G8, θα συναντηθούν το Καλοκαίρι στην Σκοτία, και περιέγραψε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο την υποδοχή που τους ετοιμάζει το αντικαπιταλιστικό και αντιπολεμικό κίνημα: «Θα υπάρχουν 8 υπουργοί περιτριγυρισμένοι από 800 συμβούλους, περιτριγυρισμένοι από μερικές εκατοντάδες δημοσιογράφους. Γύρω τους θα υπάρχουν 10.000 οπλισμένοι αστυνομικοί. Αλλά όλοι αυτοί θα είναι περικυκλωμένοι από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές….Είμαστε ένα παγκόσμιο κίνημα, μιλάμε 100 διαφορετικές γλώσσες, πολεμάμε για 1000 διαφορετικούς λόγους, αλλά έχουμε ένα κοινό εχθρό, τον παγκόσμιο καπιταλισμό».

Ο Γουόλτερ Μπέλο, καθηγητής και ακτιβιστής του κινήματος στην Ασία και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, μίλησε για την σημαντικότητα του αντιπολεμικού κινήματος και την πορεία του ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Μια σημαντική μάχη επικεντρώνεται ενάντια στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), που θα συναντηθεί τον Δεκέμβρη στο Χονγκ Κονγκ . «Το Χονγκ Κονγκ μπορεί να γίνει το Στάλιγκραντ του ΠΟΕ», που προσπαθεί να εδραιώσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και μόνο σε βάρος των φτωχών κρατών που βουλιάζουν όλο και πιο πολύ στην φτώχεια και την ανέχεια.

Ο Βιτόριο Αντολέτο, συνεργαζόμενος βουλευτής με την Κομμουνιστική Επανίδρυση τόνισε ότι η Ε.Ε με τις συμφωνίες της με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, επιβάλλει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καταστρέφουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και μοναδική λύση είναι η ενίσχυση της ταξικής πάλης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ορέλια Ντεσερφ από τον κίνημα ενάντια στο ευρωσύνταγμα στην Γαλλία, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Γαλλική εργατική τάξη να πει όχι. Η αύξηση της φτώχειας, η ανεργία που έχει φτάσει το 10%, οι συντάξεις που μειώνονται, οι συνθήκες εργασίας που χειροτερεύουν, τα ταμεία που διαλύονται, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επιθέσεις στα ωράρια, έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι ο στόχος του ευρωσυντάγματος είναι η κατοχύρωση της ηγεμονίας των καπιταλιστών.

Για την ανάγκη και τις προοπτικές μιας Νέας Αριστεράς μίλησαν οι σύντροφοι Γιάννης Σιφακάκης, Πάνος Γκαργκάνας και Μαρία Στύλλου από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις τελικές εκδηλώσεις του τριήμερου. Μια Νέα Αριστερά που μετά την εκλογική επιτυχία του RESPECT στη Βρεττανία μοιάζει να είναι όχι μόνο μια αναγκαιότητα αλλά και μια ρεαλιστική προοπτική.

Αυτό είναι ακριβώς που χρειαζόμαστε και στη Κύπρο, μια αριστερά ριζοσπαστική , επαναστατική, διεθνιστική που θα παλέψει για ένα δυνατό διεκδικητικό, αντιπολεμικό, αντικαπιταλιστικό, εργατικό κίνημα. Που δεν θα σιωπά στις επιθέσεις των καπιταλιστών στις συλλογικές συμβάσεις, στην κατάργηση του ωραρίου εργασίας, στην αύξηση της συνταξιοδότησης, στην μη παροχή αυξήσεων. Που δεν θα τα κάνει πλακάκια με την δεξιά , τους καπιταλιστές και τους εργοδότες και να εξυπηρετεί περισσότερο τα δικά τους συμφέροντα παρά τα συμφέροντα της Εργατικής τάξης που δεν θα προσφέρει διευκολύνσεις στους Αμερικάνους πολεμοκάπηλους για να καταδυναστεύουν την Μέση Ανατολή, και να βομβαρδίζουν αθώα παιδιά στο Ιράκ. Μια αριστερά που θα ενώσει όλους τους εργάτες στο κτίσιμο ενός καλύτερου ειρηνικού κόσμου, όχι μόνο στην Κύπρο, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μαρία Χριστοφόρου


Περιεχόμενα