Όριο αφυπηρέτησης στα 63ο: ΠΑΣΥΔΥ – ΠΕΟ –ΣΕΚ: έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση.
Να τους ανάψουμε κόκκινο!
Η κυβέρνηση υπόβαλε τελικά νέα πρόταση στις συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ για την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών και ημικρατικών υπαλλήλων στο 63ο έτος ηλικίας. Ήδη, η πρόταση έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία, από το συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ και αναμένεται ότι και οι ηγεσίες των άλλων δύο συντεχνιών θα μεθοδεύσουν την αποδοχή της.
Η υποβολή της νέας πρότασης έγινε μετά από βιαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τις τρεις συντεχνίες που κράτησαν σχεδόν ένα μήνα. Η πρόταση, άν και αναφέρεται ως τέτοια, στην ουσία αποτελεί καρπό όλων αυτών των διαβουλεύσεων και υποβλήθηκε αφού εξασφαλίστηκε η καταρχήν συγκατάθεση των ηγεσιών των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλει την πρώτη της πρόταση για το 63ο τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά η απόφαση του Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ για παραπομπή του θέματος στη βάση της συντεχνίας για λήψη απόφασης, είχε ανατρέψει τα σχέδια τόσο του Κεραυνού όσο και των γραφειοκρατών των συντεχνιών. Έτσι μέσα από τα «μαγειρέματα» των Γενικών Γραμματέων των τριών Οργανώσεων με το Υπ. Οικονομικών, προέκυψε νέα πρόταση, που ουσιαστικά είναι η ίδια με την προηγούμενη, η οποία αποσκοπούσε στο να απαγκιστρωθεί η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ από την απρόσμενη και ανατρεπτική απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου.
Μεθόδευση
Μετά την υποβολή της πρότασης, και οι τρεις συντεχνίες ξεκίνησαν μια διαδικασία «ψησίματος» των μελών τους έτσι ώστε να κατορθώσουν να την περάσουν σύντομα και με συνοπτικές διαδικασίες. Στόχος του Μάκη Κεραυνού ήταν να τεθεί η πρόταση του σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2005. Και αυτό εξ αιτίας της εμμονής της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης με οποιοδήποτε κόστος. Μ’ αυτό το Πρόγραμμα η κυβέρνηση υπολογίζει να βάλει την Κύπρο στην Ευρωζώνη των μεγάλων αφεντικών, μέσα στο 2007.
Το Πρόγραμμα Σύγκλισης περιλαμβάνει μια σειρά από αντεργατικά μέτρα όπως τη μη παραχώρηση αυξήσεων, την παγοποίηση των προσλήψεων, την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο με προοπτική το 65ο έτος, τη φορολόγηση του εφάπαξ, την κατάργηση του ανεργειακού επιδόματος σε υπαλλήλους που έχουν αφυπηρετήσει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης από το 63ο στο 65ο, κλπ. Και όλα αυτά για να μπορούν οι κεφαλαιοκράτες της Κύπρου να μπουν στο Club των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να «παίζουν» με καλύτερους όρους απέναντι στους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.
Η ηγεσία της συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης. Προσπάθησε με πάθος να περάσει την πρώτη πρόταση του Κεραυνού αλλά προσέκρουσε στην αντίσταση των μελών του συνεδρίου, που ζητούσαν να ψηφίσουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αν αποδέχονται την πρόταση. Αφού πέρασαν τέσσερις μήνες και δεν υλοποίησαν την απόφαση του συνεδρίου της 4/2/05, παρουσίασαν τη νέα πρόταση της κυβέρνησης ενώπιον του τακτικού συνεδρίου, όπου μέσα από συνοπτικές διαδικασίες κατάφεραν να την περάσουν, αρνούμενοι με πάθος να δώσουν την ευκαιρία στους υπαλλήλους του δημοσίου να ψηφίσουν αν την αποδέχονται ή όχι.
Η ηγεσία της ΣΕΚ από καιρό είχε σαν αίτημα την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στα 63. Ίσως μάλιστα να είναι και η μόνη συντεχνία πανευρωπαϊκά, που είχε ένα τέτοιο αντεργατικό αίτημα. Είχε αποδεχτεί και την πρώτη πρόταση και τη δεύτερη. Προφανώς, μετά που φούντωσαν οι αντιδράσεις στα μέλη της για τη στάση της, υποχρεώνεται σήμερα να βρίσκει προφάσεις και να δημιουργεί προπέτασμα καπνού δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτεί τη νέα πρόταση αν δεν περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο και τους εκπαιδευτικούς, αλλά η ΣΕΚ ψάχνει τρόπους να αποπροσανατολίσει τον θυμό και την αγανάκτηση των μελών της.
Αυτή η στάση ήταν αναμενόμενη απο την ΣΕΚ, απο την ΠΕΟ όμως οι εργαζόμενοι δεν περίμεναν τόση ασυνέπεια και κοροϊδία.. Η ηγεσία της ΠΕΟ για χρόνια διακήρυττε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεκτεί παράταση του ορίου αφυπηρέτησης και πολλοί εργαζόμενοι έβλεπαν τη στάση της σαν τη μόνη προστασία από τα σχέδια του Υπ. Οικονομικών και των εργοδοτών. Προφανώς οι πιέσεις του Προεδρικού και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έχουν διαφοροποιήσει την κατάσταση. Ακόμα και πριν η ΠΑΣΥΔΥ και η ΣΕΚ αποφασίσουν για την αποδοχή της παράτασης, η ΠΕΟ ανακοίνωνε ότι λόγω της θετικής στάσης των άλλων δυο συντεχνιών θα αποδεκτεί «με όρους» την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης. Όταν μέσα από τις διαβουλεύσεις που είχαν οι τρεις συντεχνίες με το Υπ. Οικονομικών ετοιμάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ δήλωνε ότι θα αποδεχόταν την πρόταση εφόσον και οι άλλες δυο συντεχνίες την αποδέχονται για να μην αποτελεί «παραφωνία». Προφανώς εννοούσε ότι δεν ήθελε να αποτελεί παραφωνία στην καλοστημένη χορωδία των εργοδοτών και της κυβέρνησης που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κεκτημένα των εργαζομένων. Αλλιώς θα έπρεπε να νοιάζεται να μην αποτελέσει παραφωνία στη χορωδία των εργαζομένων που φωνάζουν και αγωνίζονται να διατηρήσουν κατακτήσεις που κερδίθηκαν με αίμα.
Συντονισμός απο τα κάτω
Η προοπτική απέναντι στα ξεπουλήματα των ηγεσιών των συντεχνιών και τις μεθοδευμένες επικυρώσεις των αποφάσεων τους, δεν βρίσκεται στην απαξίωση και την εσωστρέφεια. Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που είναι θυμωμένοι με τη στάση των γραφειοκρατών και θέλουν να αντισταθούν στις επιλογές του κεφαλαίου, η προοπτική βρίσκεται στις δεκάδες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται αυτό το διάστημα από τα κάτω – είτε με τη μορφή μαζέματος υπογραφών, είτε με τη μορφή ανακοινώσεων ή σύγκλισης τοπικών συγκεντρώσεων για συζήτηση και λήψη αποφάσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Τέτοιες πρωτοβουλίες είδαμε στην ΑΤΗΚ, στην ΑΗΚ, στο Τμήμα Υδάτων και σε μια σειρά άλλους χώρους εργασία. Μόνο που αυτές οι κινήσεις χρειάζονται κάποιο συντονισμό - και αυτή είναι η πρόκληση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αντώνης Σαρρής
Μάχη στην Αίγυπτο
Mια απερίγραπτη βαρβαρότητα οργάνωσε ο Mουμπάρακ, ο καλός σύμμαχος του Mπουςαλλά και του Καραμανλή και Παπαδόπουλου στο Kάιρο την περασμένη Tετάρτη 25 Mάη. Hταν η μέρα που το καθεστώς έκανε ένα στημένο δημοψήφισμα για να νομιμοποιήσει συνταγματικές αλλαγές. Tο κίνημα “Kifaya” - “Aρκετά” που παλεύει για δημοκρατία στην Aίγυπτο κάλεσε διαδήλωση. Kαθώς συγκεντρώνονταν οι πρώτοι διαδηλωτές τους περικύκλωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα αιγυπτιακά MAT. Σε λίγο όμως άρχισαν να φτάνουν καμιόνια γεμάτα νεαρούς πληρωμένους τραμπούκους που κρατούσαν φωτογραφίες του Mουμπάρακ. Aρχισαν να δέρνουν και να βρίζουν τους διαδηλωτές. H αστυνομία παρακολουθούσε ενώ εξελισσόνταν αυτά που περιγραφει ένας αυτόπτης μάρτυρας:
“Περισσότεροι από εκατό νεαροί είχαν περικυκλώσει εφτά-οκτώ δικούς μας νέους και μια γυναίκα. Eνας από τους αστυνομικούς έδειξε τη γυναίκα και φώναξε: “Σ’ αυτήν”. Tην άρπαξαν. Tης έσκισαν τα ρούχα μέχρι που την έγδυσαν σχεδόν τελείως. Eνας την έριξε στο δρόμο και ανέβηκε πάνω της. Kάποιοι άλλοι της κρατούσαν τα χέρια και τα πόδια, την ώρα που αυτός την κακοποιούσε. Eκείνη ούρλιαζε. Eγώ έβλεπα από ψηλά, από το παράθυρο του συνδικάτου Tύπου. Tην είδα να σέρνεται στο έδαφος, προσπαθώντας να ξεφορτωθεί το κτήνος, μόνο για να πέσει μετά κάποιος άλλος πάνω της. Σχεδόν πέθανε. Mετά μισή ώρα η σκηνή επαναλήφθηκε, μόνο που ήταν μια άλλη γυναίκα στη θέση της.”
Eνας άλλος διαδηλωτής, ο Pαμπία Φάχμι λέει:
“Aυτό που έγινε ήταν μια τεράστια παράβαση. Bιασμός γυναικών στους δρόμους του Kάιρου. Oι δρόμοι έγιναν φυλακές Aμπού Γράιμπ. Hταν ξεκάθαρο ποιες ήταν οι εντολές της αστυνομίας.”
Aκολούθησαν συλλήψεις πέντε διαδηλωτών, αλλά και του καμεραμάν του Aλ-Tζαζίρα. Aκόμη και ο ανταποκριτής του αμερικάνικου CNN αναγκάστηκε να έρθει στα χέρια με μερικούς από τους τραμπούκους για να καλύψει τα γεγονότα.
H δημοκρατία που θέλει να φέρει ο Mπους στη Mέση Aνατολή έδειξε το φριχτό της πρόσωπο στους δρόμους του Kάιρου. H Aίγυπτος είναι η χώρα που παίρνει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τις HΠA μετά το Iσραήλ, 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. O Kαραμανλής έκανε επίσημη επίσκεψη στην Aίγυπτο τον περασμένο Δεκέμβρη, και ήταν από εκεί που ανακοίνωσε πρώτη φορά ανοιχτά την επιμονή της Eλλάδας να εκπαιδεύσει ιρακινούς ταγματασφαλίτες. Ο δικός μας ο Λιλήκας, ο Υπουργός Εμπορίου πηγαινοέρχεται στο Κάϊρο για να εξασφαλίσει συνεκμετάλευση του φυσικού αερίου και των πετρελαίων που ίσως υπάρχουν στην περιοχή με το «φιλικό» καθεστώς της Αιγύπτου. Γι αυτό ειδήσεις που αφορούν γεγονότα σαν αυτά δεν απασχολούν την κυβέρνηση αλλά δυστυχώς ούτε και τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ.