Περιεχόμενα


Ο ΤΖΟΡΤΖ ΓΚΑΛΟΓΟΥΕΪ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, που διαγράφτηκε από το Εργατικό Κόμμα, από τον Μπλερ, λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο του Ιράκ, εκλέχτηκε βουλευτής στη Βρετανία, στις 5 Μάη, με το κόμμα RΕSΡΕCΤ. Είναι ο πρώτος βουλευτής που εκλέχτηκε με αριστερό ψηφοδέλτιο μετά το 1945. Η εκλογή του Γκάλογουεϊ ήταν ένα από το πιο δυνατά χαστούκια που δέχτηκε ο Μπλερ στις πρόσφατες εκλογές. Αμέσως μετά την εκλογή του πήγε στην επιτροπή της αμερικάνικης Γερουσίας που τον συκοφάντησε για ξέπλυμα χρήματος του Σαντάμ, μετατρέποντας τη κατάθεσή του σε ένα δυνατό κατηγορώ για τον Μπους και τη συμμορία του, που ακούστηκε σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Η Εργατική Δημοκρατία δημοσιεύει την ομιλία του Γκάλογουεϊ.

«Γερουσιαστά, δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ, έμπορος πετρελαίου. Ούτε υπήρξε κάποιος εκ μέρους μου. Δεν έχω δει ποτέ βαρέλι με πετρέλαιο, δεν είχα ποτέ στην ιδιοκτησία μου, δεν αγόρασα, δεν πούλησα ούτε ένα -και ούτε το έκανε κάποιος εκ μέρους μου.

Βέβαια ξέρω ότι το επίπεδο της δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια στην Ουάσιγκτον, αλλά για δικηγόρος, έχετε παραβιάσει κάθε έννοια δικαιοσύνης. Σήμερα βρίσκομαι εδώ, αλλά ένοχο με βρήκατε την περασμένη βδομάδα. Διασύρατε το όνομά μου σε όλο τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου έχετε απευθύνει μία ερώτηση, χωρίς να έχετε έρθει σε επαφή μαζί μου, χωρίς να μου έχετε γράψει ή να μου έχετε τηλεφωνήσει, χωρίς καμιά προσπάθεια να επικοινήσετε μαζί μου. Και αυτό το λέτε δικαιοσύνη.

Τώρα θέλω να ασχοληθώ με τις σελίδες που σχετίζονται με μένα σ’ αυτό το φάκελο και θέλω να καταδείξω σημεία όπου βρίσκονται -ας είμαστε καλοπροαίρετοι, κι ας πούμε “λάθη”. Κι έπειτα, θέλω να τοποθετήσω αυτή την κατάσταση στο πλαίσιο όπου πρέπει να βρίσκεται. Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου σας, αναφέρετε ότι έκανα “πολλές συναντήσεις” με τον Σαντάμ Χουσεϊν. Αυτό είναι ψέμα.

Είχα μόνο δύο συναντήσεις με τον Σαντάμ Χουσεϊν, μία το 1994 και μία τον Αύγουστο του 2002. Οσο κι αν ξεχειλώσουμε την αγγλική γλώσσα αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί “πολλές συναντήσεις” με τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Στην πραγματικότητα, συνάντησα τον Σαντάμ Χουσεϊν, ακριβώς όσες φορές τον συνάντησε και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η διαφορά είναι ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ τον συνάντησε για να του πουλήσει όπλα και για να του δώσει χάρτες ώστε να σημαδέψει καλύτερα μ’ αυτά τα όπλα. Εγώ τον συνάντησα για να προσπαθήσω να σταματήσω το εμπάργκο, τη συμφορά και τον πόλεμο, και την δεύτερη φορά, τον συνάντησα για να προσπαθήσω να τον πείσω να αφήσει τον δρ. Χανς Μπλιξ και τους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ να ξαναμπούν στη χώρα -μάλλον έκανα καλύτερη χρήση δύο συναντήσεων με τον Σαντάμ Χουσεϊν από ό,τι έκανε ο Υπουργός σας της Αμυνας.

Υπήρξα αντίπαλος του Σαντάμ Χουσεϊν όταν η βρετανική και η αμερικάνικη κυβέρνηση μαζί με τους επιχειρηματίες τους, του πουλούσαν όπλα και αέρια. Διαδήλωνα έξω από την ιρακινή πρεσβεία την ώρα που Βρετανοί και Αμερικάνοι επίσημοι βρίσκονταν μέσα στην πρεσβεία και έκαναν εμπόριο.

Θα δείτε από τα επίσημα πρακτικά του κοινοβουλίου, ότι από τις 15 Μάρτη 1990 και μετά, υπάρχουν ογκώδη στοιχεία ότι έχω καλύτερες περγαμηνές αντίθεσης στον Σαντάμ Χουσεϊν απ’ ό,τι έχετε εσείς και κάθε μέλος της βρετανικής ή αμερικάνικης κυβέρνησης.

Τώρα λέτε στο έγγραφο, αναπαράγετε μια πηγή, έχετε το θράσος να αναπαράγετε μια πηγή, χωρίς να με έχετε ποτέ ρωτήσει αν η κατηγορία αυτή είναι αληθινή, ότι είμαι “ιδιοκτήτης μιας εταιρίας που έκανε αρκετά κέρδη από εμπόριο ιρακινού πετρελαίου”.

Γερουσιαστά, δεν κατέχω καμιά εταιρία, εκτός από μια μικρή εταιρία με μόνο σκοπό να διαχειρίζεται το εισόδημά μου από τη δημοσιογραφία, από τον εργοδότη μου, την Associated News Press, στο Λονδίνο. Δεν κατέχω καμιά εταιρία που έκανε εμπόριο ιρακινού πετρελαίου. Και δεν έχετε κανένα όνομα εταιρίας να μου καταλογίσετε σ’ αυτή την ψεύτικη και ατεκμηρίωτη αναφορά, που να δείχνει κάτι διαφορετικό.

Λοιπόν, δεν έχετε τίποτα εναντίον μου, εκτός από το όνομά μου σε λίστες ονομάτων από το Ιράκ, πολλές από τις οποίες έχουν φτιαχτεί μετά την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης-μαριονέτας που έχετε στη Βαγδάτη. Αν είχατε εναντίον μου έστω και μία από τις επιστολές που έχετε ενάντια στον Zιρινόφσκι, ή και ενάντια στον Πασκουά, θα τις είχατε εδώ μπροστά για να τις επιδείξετε στην επιτροπή σας.

Εχετε το όνομά μου σε λίστες που σας έδωσε η έρευνα του Ντόιλφερ, ο οποίος τις πήρε από τον καταδικασμένο κλέφτη τραπεζών, απατεώνα και παραχαράκτη, Αχμέντ Τσαλαμπί. Τον οποίο, πολλοί άνθρωποι στη χώρα σας προς τιμήν τους τώρα συνειδητοποιούν ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο για να οδηγήσει τη χώρα σας στην καταστροφή στο Ιράκ.

Υπήρχαν 270 ονόματα σ’ αυτή τη λίστα αρχικά. Όμως με κάποιο τρόπο αυτή η λίστα αραίωσε και έμεινε με τα ονόματα που θέλετε να ασχοληθείτε σ’ αυτή την επιτροπή. Ανάμεσα στα ονόματα αυτά είναι ο πρώην γραμματέας της Αγιότητάς του, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, ο πρώην επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Κογκρέσου της Νότιας Αφρικής και πολλοί άλλοι που είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλοι τους ήταν εναντίον της πολιτικής του εμπάργκο και του πολέμου, της πολιτικής που με πάθος προωθήσατε και μας έχει οδηγήσει σ’ αυτή την καταστροφή.

Αμπού Γράιμπ

Αναφέρετε τον κ. Νταχάρ Γιασίν Ταμαντάν. Λοιπόν, δεν έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Νταχάρ Γιασίν Ταμαντάν. Η υποεπιτροπή σας προφανώς τον συνάντησε. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι είναι κρατούμενός σας, πιστεύω ότι βρίσκεται στη φυλακή Αμπού Γράιμπ. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου, τα οποία τιμωρούνται με θανατική ποινή. Βρίσκεται σε συνθήκες, για τις οποίες γνωρίζω όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος για το πώς συμπεριφέρεστε στους κρατούμενους στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, στη βάση του Μπαγκράμ και στο Γκουαντανάμο, ακόμη και σε βρετανούς πολίτες που κρατούνται εκεί.

Δεν είμαι σίγουρος πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει οτιδήποτε καταφέρετε να αποσπάσετε από έναν κρατούμενο σε τέτοιες συνθήκες. Ομως αναπαράγετε 13 λέξεις από τον Νταχάρ Γιασίν Ταμαντάν τον οποίο δεν έχω συναντήσει ποτέ. Αν είπε αυτό που είπε, τότε κάνει λάθος.

Αν είχατε οποιοδήποτε στοιχείο ότι έχω συμμετάσχει σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία πετρελαίου, αν είχατε οποιοδήποτε στοιχείο ότι οποιοσδήποτε μου έδωσε χρήματα, θα το είχατε δώσει στη δημοσιότητα και στην επιτροπή, όπως έχω συμφωνήσει με τον δικό σας, κύριο Γκρίνμπλατ [νομικός σύμβουλος της επιτροπής της Γερουσίας].

Ο δικός σας, κύριος Γκρίνμπλατ ήταν απόλυτα σωστός. Αυτό που μετράει δεν είναι τα ονόματα στο χαρτί, αυτό που μετράει είναι το πού είναι τα χρήματα. Γερουσιαστά; Ποιος μου πλήρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια; Η απάντηση είναι κανείς. Και αν είχατε κάποιον που μου είχε πληρώσει έστω και μια δεκάρα, θα τον είχατε παρουσιάσει εδώ σήμερα.

Αναφέρεστε εκτενώς σε ένα όνομα εταιρίας σ’ αυτά τα χαρτιά: την AREDIO PETROLEUM. Σας λέω ενόρκως σήμερα εδώ: Δεν έχω ακούσει ποτέ αυτή την εταιρία, δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον από αυτή την εταιρία. Αυτή η εταιρία δεν μου έδωσε ποτέ μια δεκάρα και θα σας πω και κάτι άλλο: Σας διαβεβαιώ ότι η AREDIO PETROLEUM δεν έδωσε ποτέ ούτε μια δεκάρα στην εκστρατεία “Εκκληση για την Μάριαμ”. Ούτε πεντάρα. Δεν ξέρω τι είναι η AREDIO PETROLEUM, αλλά τολμώ να πω ότι αν τους ρωτούσατε θα σας επιβεβαίωναν ότι δεν με έχουν συναντήσει ποτέ και ούτε μου έδωσαν δεκάρα.

Και παραμένοντας σ’ αυτό το θέμα, ποιος είναι αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Σαντάμ με τον οποίο μιλήσατε χτες; Δεν νομίζετε ότι έχω δικαίωμα να ξέρω; Δεν νομίζετε ότι η Επιτροπή και το κοινό έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιος είναι ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος τον οποίο αναφέρετε ότι σας κατέθεσε χτες;

Λοιπόν, ένα από τα πιο σοβαρά λάθη που κάνατε σ’ αυτά τα έγγραφα, είναι για να είμαι ειλικρινής, επιπέδου σχολιαρόπαιδου και γελοιοποιεί όλες τις προσπάθειες που κάνατε. Ισχυρίζεστε στη σελίδα 19, όχι μία αλλά δύο φορές, ότι τα έγγραφα στα οποία αναφέρεστε καλύπτουν διαφορετική χρονική περίοδο από ό,τι κάλυπταν τα έγγραφα που έφερε η εφημερίδα Daily Telegraph. Για τα έγγραφα της Daily Telegraph είχα κερδίσει αγωγή συκοφαντικής δυσφήμισης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας πέρυσι.

Δηλώνετε ότι το άρθρο της Daily Telegraph χρησιμοποίησε έγγραφα του 1992 και του 1993 ενώ εσείς ασχολείστε με έγγραφα μετά το 2001. Γερουσιαστά, τα έγγραφα της Daily Telegraph έχουν ακριβώς την ίδια ημερομηνία με τα έγγραφα που έχετε στην αναφορά σας εδώ. Κανένα από τα έγγραφα της Daily Telegraph δεν ασχολείται με την περίοδο 1992, 1993. Δεν είχα πατήσει το πόδι μου στο Ιράκ πριν από τα τέλη του 1993 -ποτέ στη ζωή μου. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν έγγραφα για ζητήματα “Πετρέλαιο για Τρόφιμα” το 1992, 1993, γιατί το πρόγραμμα “Πετρέλαιο για Τρόφιμα” δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο.

Πλαστά

Κι όμως αφιερώνετε ένα ολόκληρο τμήμα του εγγράφου αυτού για να ισχυριστείτε ότι τα έγγραφά σας είναι διαφορετικής περιόδου από ό,τι τα έγγραφα της Daily Telegraph, ενώ ισχύει το αντίθετο. Τα έγγραφά σας και τα έγγραφα της Daily Telegraph καλύπτουν ακριβώς την ίδια περίοδο.

Όμως ίσως να μπερδέψατε την υπόθεση της Daily Telegraph με την υπόθεση του έντυπου Christian Science Monitor. Η Christian Science Monitor όντως δημοσίευσε στα πρωτοσέλιδά του κατηγορίες εναντίον μου ανάλογες με αυτές που κάνει η επιτροπή σας. Στην πραγματικότητα βασίζονται σε έγγραφα που ξεκίνησαν το 1992, 1993. Αυτά τα έγγραφα αποκαλύφτηκαν από το ίδιο το Christian Science Monitor ότι είναι πλαστά.

Οι νεοσυντηρητικές ιστοσελίδες και εφημερίδες, για τις οποίες είστε μεγάλος ήρωας, Γερουσιαστά, πιάστηκαν κορόιδα από τα δημοσιεύματα των εγγράφων του Christian Science Monitor, πείστηκαν απόλυτα για την εγκυρότητά τους. Πείστηκαν απόλυτα ότι τα έγγραφα αυτά έδειχναν ότι πήρα 10 εκατομμύρια δολάρια από το καθεστώς του Σαντάμ. Και όλα ήταν ψέματα.

Την ίδια βδομάδα που δημοσίευσε τα έγγραφα η Daily Telegraph εναντίον μου, το Christian Science Monitor δημοσίευσε τα δικά του που αποδείχτηκαν πλαστά, και η βρετανική εφημερίδα, Mail on Sunday, αγόρασε ένα τρίτο σετ από έγγραφα, τα οποία μετά από εγκληματολογική μελέτη αποδείχτηκαν πλαστά. Άρα δεν υπάρχει τίποτα περίεργο.

Η ύπαρξη πλαστών εγγράφων που με εμπλέκουν σε εμπορικές δοσοληψίες με το ιρακινό καθεστώς είναι αποδεδειγμένο γεγονός. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτά τα πλαστά έγγραφα υπήρχαν και κυκλοφορούσαν στα γραφεία δεξιών εφημερίδων στη Βαγδάτη και σε όλο τον κόσμο αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ.

Γερουσιαστά, έδωσα την καρδιά και την ψυχή μου για να αντισταθώ στην πολιτική που εσείς προωθήσατε. Εδωσα το αίμα της πολιτικής μου ζωής για να προσπαθήσω να σταματήσω τη μαζική δολοφονία Ιρακινών από το εμπάργκο στο Ιράκ, που σκότωσε ένα εκατομμύριο Ιρακινούς, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Παιδιά που τα περισσότερα πέθαναν πριν καν μάθουν ότι είναι Ιρακινοί, αλλά πέθαναν για το μόνο λόγο ότι ήταν Ιρακινοί με την ατυχία να γεννηθούν εκείνο τον καιρό. Έδωσα την καρδιά και την ψυχή μου για να σας σταματήσω από το να φέρετε την καταστροφή που τελικά φέρατε εισβάλλοντας στο Ιράκ. Και είπα στον κόσμο ότι η αιτιολόγησή σας για τον πόλεμο ήταν ένα μάτσο ψέματα.

Είπα στον κόσμο ότι το Ιράκ, αντίθετα με τους ισχυρισμούς σας δεν είχε Οπλα Μαζικής Καταστροφής. Είπα στον κόσμο, αντίθετα με τους ισχυρισμούς σας, ότι το Ιράκ δεν είχε καμιά σχέση με την Αλ-Κάιντα. Είπα στον κόσμο, αντίθετα με τους ισχυρισμούς σας, ότι το Ιράκ δεν είχε καμιά σχέση με τη φρικαλεότητα της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Είπα στον κόσμο, αντίθετα με τους ισχυρισμούς σας, ότι ο Ιρακινός λαός θα αντισταθεί σε μια αμερικανοβρετανική εισβολή στη χώρα του, και ότι η πτώση της Βαγδάτης δεν θα είναι η αρχή του τέλους, αλλά μόνο το τέλος της αρχής.

Γερουσιαστά, σε ό,τι είπα για το Ιράκ, αποδείχτηκα σωστός και εσείς αποδειχτήκατε λάθος, και 100 χιλιάδες άνθρωποι το πλήρωσαν αυτό με τη ζωή τους. 1600 Αμερικάνοι στρατιώτες βρήκαν το θάνατο για μια σειρά ψέματα. 15 χιλιάδες τραυματίστηκαν, πολλοί έμειναν ανάπηροι για πάντα, όλα για μια σειρά ψέματα.

Αν ο κόσμος είχε ακούσει τον Κόφι Ανάν, του οποίου απαιτήσατε την απόλυση, αν ο κόσμος είχε ακούσει τον Πρόεδρο Σιράκ τον οποίο περιγράψατε σαν κάποιου είδους διεφθαρμένο προδότη, αν ο κόσμος είχε ακούσει εμένα και το αντιπολεμικό κίνημα της Βρετανίας, δεν θα βρισκόμασταν σ’ αυτην την καταστροφή που βρισκόμαστε σήμερα. Γερουσιαστά, πρόκειται για την μητέρα όλων των παραπλανήσεων. Προσπαθείτε να μεταστρέψετε την προσοχή μακριά από τα εγκλήματα τα οποία εσείς υποστηρίξατε, μακριά από την κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πλούτο του Ιράκ.

Ρίξτε μια ματιά στο πραγματικό σκάνδαλο “Πετρέλαιο για τρόφιμα”. Ρίξτε μια ματιά στους πρώτους 14 μήνες που είχατε την εξουσία στη Βαγδάτη, όταν χάθηκαν κάτω από την προσοχή σας, 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια ιρακινού πλούτου. Ρίξτε μια ματιά στη Χαλιμπάρτον και στις άλλες αμερικάνικες εταιρίες που έκλεψαν όχι μόνο το χρήμα του Ιράκ, αλλά και το χρήμα του αμερικανού φορολογούμενου.

Ρίξτε μια ματιά στο πετρέλαιο, το οποίο ούτε καν μετρήσατε, το οποίο βγάλατε από τη χώρα και πουλήσατε, και τα κέρδη πήγαν ποιος ξέρει πού; Ρίξτε μια ματιά στα 800 εκατομμύρια δολάρια που δώσατε στους αμερικάνους διοικητές για να τα βγάλουν εκτός χώρας χωρίς καν να τα μετρήσετε.

Ρίξτε μια ματιά στο πραγματικό σκάνδαλο που βγήκε στις εφημερίδες σήμερα, και είχε αποκαλυφθεί σε παλιότερες απολογίες σ’ αυτήν εδώ την επιτροπή. Οτι οι μεγαλύτεροι λαθρέμποροι στο εμπάργκο δεν ήταν ούτε εγώ ούτε ρώσοι πολιτικοί ούτε γάλλοι πολιτικοί. Οι πραγματικοί λαθρέμποροι ήταν οι δικές σας εταιρίες με τα στραβά μάτια της δικής σας κυβέρνησης.»


Περιεχόμενα