Δεν ευθύνεται το προσωπικό που φεύγει για τα προβλήματα του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου
Είκοσι εννιά νοσηλευτές του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, μετά την επιτυχία τους στις σχετικές εξετάσεις, φεύγουν για εργοδότηση στα κυβερνητικά νοσοκομεία. Σαν αποτέλεσμα το Ογκολογικό Κέντρο θα χάσει ξαφνικά τη μισή από τη δύναμη του σε νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά την εξέλιξη αυτή, υπήρξαν πολλές προσπάθειες να πεισθεί το προσωπικό να παραμείνει. Δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, αλλά πάντα χωρίς να συνοδεύονται με έργα.
Ο λόγος που το προσωπικό επιλέγει την αποχώρηση από το Ογκολογικό Κέντρο για μια θέση στο δημόσιο είναι από τη μια οι χαμηλότερες απόλαβές και οι περιορισμένες προοπτικές που υπάρχουν για ανέλιξη και από την άλλη οι ίδιες οι συνθήκες εργασίας.
Οι απολαβές των νοσηλευτών, όπως παραδέκτηκε δημόσια και η Αντρούλα Βασιλείου - Πρόεδρος του ΔΣ του Ογκολογικού- είναι κατά 7% πιο χαμηλές απ' ότι στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, στο δημόσιο υπάρχει και το εφάπαξ.
Σ' ένα χώρο όπου το ίδιο το αντικείμενο της δουλειάς είναι ψυχοφθόρο και απαιτεί μεγάλα ψυχικά αποθέματα για να μπορείς να αντεπεξέλθεις στα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα ανέμενε κανείς ότι θα υπήρχε τουλάχιστον ένα συγκριτικά καλύτερο πλαίσιο εργοδότησης ως κίνητρο για εκδήλωση ενδιαφέροντος και απασχόληση. Εντούτοις, το μόνο πλεονέκτημα που έχουν οι εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κέντρο είναι η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας πάνω σε εφταήμερη βάση, ενώ οι ευκαιρίες ανέλιξης είναι μηδαμινές ή ανύπαρκτες.
Ένας από του πιο σοβαρούς λόγους που το προσωπικό του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου προτιμά να φύγει είναι και το γεγονός της απουσίας ουσιαστικής προστασίας από τα τοξικά φάρμακα και τις χημειοθεραπείες που παραχωρούνται στους ασθενείς. Ενώ υπάρχουν στην αγορά ειδικά συστήματα κλειστής παροχέτευσης των φαρμάκων και παρά το ότι έχουν διοργανωθεί αρκετά σεμινάρια από τα οποία προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη εφαρμογής τέτοιων συστημάτων, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει το θέμα λόγω ..κόστους!. Σαν αποτέλεσμα, οι νοσηλευτές παραμένουν εκτεθειμένοι στα πολύ επικίνδυνα φάρμακα. Μεταξύ των νοσηλευτών υπάρχουν έντονες υποψίες ότι η κατάσταση αυτή ευθύνεται και για αριθμό προβληματικών εγκυμοσύνων μεταξύ των νοσηλευτριών αλλά και για άλλα προβλήματα που πιθανόν στο μέλλον να αποδειχτεί ότι όντως οφείλονται στην απουσία των κατάλληλών προστατευτικών μέτρων κατά την παροχέτευση χημειοθεραπείας. Η ενασχόληση με τα τοξικά φάρμακα γίνεται χωρίς ουσιαστική προφύλαξη και αρκετές φορές ακόμα και μικροατυχήματα μπορεί να εκθέσουν το προσωπικό σε σοβαρούς κινδύνους.
Το ότι ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του Ογκολογικού Κέντρου αποφάσισε να φύγει, δεν αποτελεί έγκλημα και ούτε πρέπει να φορτώνεται η ευθύνη για τα προβλήματα που θα προκύψουν σ΄ αυτούς τους νοσηλευτές. Εγκληματική ενέργεια και σκάνδαλο αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και το κλείσιμο του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου. Έγκλημα είναι η μη συμπερίληψη ογκολογικής μονάδας στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η απουσία ανάλογων Μονάδων σε όλα τα άλλα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων. Ακόμα και αυτή που λειτούργησε στη Λεμεσό είναι μόνο για τον τύπο.
Τα προβλήματα που θα προκύψουν στο Ογκολογικό Κέντρο με την αποχώρηση των 29 νοσηλευτών δεν λύνονται με διακηρύξεις αλλά με μέτρα. Αν οι απολαβές και τα ωφελήματα των υπαλλήλων του Κέντρου ήταν τα ίδια με το δημόσιο, αν οι προοπτικές ανέλιξης ήταν ικανοποιητικές και οι συνθήκες εργασίας εγγυούνταν την ασφάλεια του προσωπικού, κανένας νοσηλευτής ούτε γιατρός θα ήθελε να φύγει. Αν αντί για αυτές τις επιλογές, η Κυβέρνηση και η Τράπεζα Κύπρου ψάχνουν άλλες ρυθμίσεις όπως την πρόταση του Υπουργού Υγείας για part-time απασχόληση των νοσηλευτών που φεύγουν, σίγουρα το πρόβλημα θα παραμένει και θα οξύνεται.
Ήδη το προσωπικό που παραμένει έχει υποβάλει ένα κατάλογο με αιτήματα που αναμένουν να ικανοποιηθούν με την ανανέωση της νέας συλλογικής σύμβασης. Αυτοί οι υπάλληλοι μαζί με τις χιλιάδες καρκινοπαθείς και όλους του εργαζόμενους που παλεύουν για καλύτερη και δωρεάν υγεία, μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν -μαζί με την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων- να κρατικοποιηθεί το Ογκολογικό Κέντρο και να στελεχωθεί σωστά, παρέχοντας τη σωστή φροντίδα στους ασθενείς και ασφαλή εργασία στο προσωπικό.
Νέα απεργία των εκτάκτων - Να μονιμοποιηθούν όλοι
Οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία απαιτώντας από την κυβέρνηση να μετατρέψει τα συμβόλαια τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου, νωρίτερα από το 30μηνο που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα σημαίνει ότι θα πάρουν όσα ωφελήματα έχουν και οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Η κυβέρνηση τους έδωσε κάποιες αόριστες υποσχέσεις ότι θα προωθήσει τη σύμβαση αορίστου χρόνου χωρίς να δεσμεύεται για τον χρόνο. Με την διαμαρτυρία τους έξω από τη βουλή πήραν κάποιες υποσχέσεις από τον πρόεδρο της Βουλής τον Χριστόφια ότι θα μειώσουν τον χρόνο πιο κάτω από τους 30 μήνες υπηρεσίας.
Η ηγεσία των εκτάκτων για να εξασφαλίσει την μετατροπή της υπηρεσίας τους, σε αορίστου χρόνου παραχώρησε πράγματα για τα οποία το συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει χρόνια τώρα για να τα διατηρήσει. Δέχτηκαν την υποχρεωτική ή προαιρετική αφυπηρετήση από το 63ο μέχρι το 65ο έτος. Δέχτηκαν να αυξηθεί η εισφορά τους στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων σε 9% και να μειωθεί του στο 3% η εισφορά από τον εργοδότη, δηλαδή την κυβέρνηση. Δέχθηκαν να τους καταργήσουν την άδεια ασθενείας χωρίς το χαρτί του γιατρού. Δέχθηκαν να είναι εναλλάξιμο προσωπικό δηλαδή όπου και όποτε θέλει να τους μεταθέτει η κυβέρνηση. Έτσι η ηγεσία των εκτάκτων αποδέχτηκε αυτό που υποτίθεται ότι απαγορεύει η ίδια η οδηγία της Ε.Ε. να υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να τους διασπάσει αφού με το 30μηνο κάποιοι θα κόψουν έξω από τη σύμβαση αορίστου χρόνου και αυτό οδηγεί σε μια ανταγωνιστική κούρσα μεταξύ των εκτάκτων για το ποίοι θα μπουν στην λίστα αορίστου χρόνου και ποίοι θα κόψουν έξω. Γι'αυτό και στην τελευταία 24ωρη αρκετοί νέοι έκτακτοι δεν απέργησαν.
Για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο η ηγεσία των εκτάκτων ευθύνεται και η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ η οποία παίζει το πρώτο βιολί των παραχωρήσεων και των ξεπουλημάτων όπως έκανε με τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου αφηπηρέτησης στο 63ο έτος. Κύρια όμως γιατί άφησε τον αγώνα των εκτάκτων απομονωμένο από τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους. Οι έκτακτοι μαζί με τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους πρέπει να διεκδικήσουν όχι μόνο σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, όπως ζητούσαν και πριν μερικά χρόνια, γιατί όχι μόνο δουλεύουν για πάνω από 30 μήνες αλλά αρκετοί δουλεύουν για πολλά χρόνια κάποιοι για πάνω από δέκα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει πως καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και όχι εποχιακές δουλειές Το αίτημα για μονιμοποίηση όλων τώρα θα φέρει μεγαλύτερη συσπειρώση και ενότητα μεταξύ των εκτάκτων και θα δυναμώσει τον αγώνα τους.
Νίκος Αγιομαμίτης
Η απεργία στα Duty Free - Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας
Μετά από το τόσους μήνες διαβουλεύσεων του Υπουργείο Συγκοινωνιών, με την εταιρία που θα αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων που δεν είναι άλλος από την "Hermes" του Σιακόλα, ο Σιακόλας υποσχέθηκε πως θα κρατήσει 90 από τους 230 εργαζόμενους στα Duty Free. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τους μισούς εργαζόμενους θα πεταχτούν στο δρόμο.
Ο αγώνας τους για να μη χάσουν τις δουλείες τους, για τους μισούς και πάνω θα πάει χαμένος και αυτό με την προϋπόθεση ότι ο Σιακόλας θα επαναπροσλάβει πράγματι όσους σήμερα δηλώνει. Οι εργαζόμενοι έχουν όλο το δίκαιο με το μέρος τους. Δεν πρέπει να δεχτούν να θυματοποιηθεί κανένας. Ο Σιακόλας σίγουρα θα επαναπροσλάβει όσους θέλει και όσους δέχονται να δουλέψουν με τους όρους και τα ωφελήματα που ο ίδιος θέλει. Έτσι για να κερδίσουν χρειάζεται να μη πέσουν στην παγίδα της διάσπασης. Αντίθετα η απάντηση των εργαζομένων στο Σιακόλα θα πρέπει να είναι ή όλοι η κανένας δεν πάει πίσω με τους δικούς του όρους.
Έχουν τη δύναμη να κερδίσουν έχουν όλο το δίκαιο με το μέρος τους και μπορούν να έχουν την συμπαράσταση κάθε εργαζόμενου στα αεροδρόμια και τις Κυπριακές Αερογραμμές
Ν.Α.