Περιεχόμενα


ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΗΚ

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσε η φήμη στην ΑΗΚ, ότι τα λεφτά από το ταμείο συντάξεων χάθηκαν στην μαύρη τρύπα του χρηματιστηρίου. Τότε οι ανησυχίες των απλών εργαζομένων καθησυχάστηκαν και δείχνοντας εμπιστοσύνη στην Διεύθυνση, πίστεψαν τις διαψεύσεις και το θέμα έκλεισε για λίγο καιρό. Τώρα ξέσπασε το σκάνδαλο με την Suphire και το έλλειμμα των 9.5 εκατ. και όλα ανατράπηκαν, αυξάνοντας τα αισθήματα απογοήτευσης και ανασφάλειας.

Οι απλοί εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, οι εργάτες, οι γραφείς, οι τεχνικοί, και μηχανικοί που δουλεύουν μια ζωή τραβώντας καλώδια στα χαντάκια, είτε πάνω στους στύλους με κίνδυνο της ζωής τους, είτε μπροστά από ένα κομπιούτερ όλη μέρα, το μόνο που έχουν σαν αποκούμπι για μια αξιοπρεπή ζωή μετά την αφυπηρέτηση τους , είναι η σύνταξη από το ταμείο αυτό, που λεηλατήθηκε εν αγνοία τους.

Οι υπεύθυνοι που τους ανατέθηκε η διαχείριση ενός οργανισμού κοινής ωφελείας, αντί να εξυπηρετήσουν το κοινό συμφέρον και αντί να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, έπαιξαν με τις μοίρες τόσων ανθρώπων και χωρίς να ενημερώσουν κανένα ανάθεσαν στην Suphire την διαχείριση τόσων εκατομμυρίων από τα οποία περιμένουν να ζήσουν τόσες και τόσες οικογένειες εργαζομένων, όταν βγουν στην σύνταξη.

Κάθε φορά που πρόκειται να διορισθεί διοικητικό συμβούλιο στην ΑΗΚ, παίζονται παιγνίδια και κόντρα παιγνίδια μεταξύ των κομμάτων για το ποιος τελικά θα διοριστεί, και αντί να κάνουν το πάν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, απλά δηλώνουν άγνοια για το τι έγινε και τι γίνεται και ακόμα γυρεύουν το λάθος.

Ακόμα και τώρα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου καμιά ουσιαστική ενημέρωση δεν έγινε προς τους εργαζόμενους, εκτός από γενικές εξαγγελίες για να μην ανησυχούν και όλα θα παν καλά.

Οι συντεχνίες δεν έχουν οργανώσει κανένα δυναμικό μέτρο για να βάλουν πιέσεις ούτως ώστε να γίνουν με διαφάνεια, χωρίς παρασκήνια και κουκουλώματα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση των 9.5 εκατ. και την τιμωρία των καταχραστών. Από τη πρώτη στιγμή του σκανδάλου οι συντεχνίες έπρεπε να καλέσουν σε απεργία και όχι να περιοριστούν σε απλές καταγγελίες.

Σε μια περίοδο που όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων κτυπιούνται, που όλοι όσοι έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα έχουν αναγάγει τις ιδιωτικοποιήσεις σε πανάκεια , το σκάνδαλο με το ταμείο συντάξεων της ΑΗΚ, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου σχετικά με το τι σχεδιάζεται για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς. Γιατί στόχος όλων αυτών που περιμένουν, με τις κουτάλες στο χέρι για να φαν από τον Δημόσιο όσο το δυνατό πιο πολλά, είναι να εξασθενίσουν όλο και πιο πολύ τους οργανισμούς αυτούς, έτσι ώστε η ιδιωτικοποίηση τους να περάσει αδιαμαρτύρητα από την εργατική τάξη, και φυσικά να τους ξεπουλήσουν όσο όσο για να βρεθούν οι ίδιοι μεγαλομέτοχοι και μεγαλοϊδιοκτήτες.

Κανείς δεν ξέρει αν τα λεφτά αυτά θα βρεθούν ποτέ, ή πόσα θα βρεθούν ή αν θα τιμωρηθούν αυτοί που πραγματικά φταιν, ή πόσο φταιν αυτοί που θα τιμωρηθούν. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ θα την πληρώσουν για το σκάνδαλο αυτό. Με δικαιολογία την κάλυψη οποίου ελλείμματος, την επιβίωση του ταμείου και της ΑΗΚ γενικότερα, θα καταπατηθούν και θα καταργηθούν κεκτημένα και δικαιώματα εργαζομένων που χρειάστηκαν τόσοι και τόσοι εργατικοί αγώνες για να κερδιθούν. Θα βρεθούν δικαιολογίες για να μην δοθούν αυξήσεις, για να αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης, για να μην ικανοποιηθούν αιτήματα, ακόμη και για να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΑΗΚ και να την πληρώσουν και όλοι οι καταναλωτές.

Μόνο δυναμικοί οι αγώνες και απεργίες μας μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα μας , που τόσες προηγούμενες γενιές εργαζομένων έχυσαν αίμα για να κερδιθούν, και για να μπει φρένο στα οικονομικά σκάνδαλα και την καταλήστευση της ζωής και της αξιοπρέπειας μας.

Μαρία Χριστοφόρου
Εργαζόμενη στην ΑΗΚ


Περιεχόμενα

Μεταλλείο Σκουριώτισσας: Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων

Με τις ευλογίες της Εκκλησιάς οι εργαζόμενοι του Μεταλλείου της Σκουριώτισσας θα κάνουν μαύρο Πάσχα. Η Hellenic Cooper θυγατρική της Ε.Μ.Ε. η οποία ανήκει στην Εκκλησία, κλέβει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων οι οποίοι για πέντε μήνες τώρα παραμένουν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι για πάνω από πέντε βδομάδες τώρα βρίσκονται με πίκετ έξω από την Αρχιεπισκοπή και δηλώνουν πως : "Θα διαδηλώνουμε μέχρι να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας"

Η Εκκλησία παράνομα δεν πληρώνει τα μεροκάματα και τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, ούτε τις οφειλές της στο Ταμείο Προνοίας και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων αξίας πέρα του μισού εκατομμυρίου λιρών. Η Εκκλησία της Κύπρου ο μεγαλύτερος κεφαλαιοκράτης και κτηματίας της Κύπρου δεν κρατά μισό εκατομμύριο για να πληρώσει τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα που χάρισε πολλαπλάσια στους διάφορους μεγαλοκαρχαρίες που λυμαίνονται την εκκλησιαστική γη.

Το ΔΣ του Μεταλλείου της Σκουριώτισσας δηλώνει πως ήρθε σε συμφωνία με τη "Μυτιληναίος" και ότι οι εργαζόμενοι θα καλυφθούν. Τίποτε όμως επίσημο δεν υπάρχει που να καλύπτει τους εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν ακόμα απλήρωτοι και ξεκρέμαστοι, αφού δεν υπάρχει συμφωνία που να δεσμεύει το νέο ιδιοκτήτη.

Παρόλο που οι ηγεσίες των συντεχνιών μιλούν για κλιμάκωση των μέτρων, στην πράξη τίποτε δεν είδαμε. Θα μπορούσαν να έχουν την συμπαράσταση των εργαζομένων στις άλλες εταιρίες που ανήκουν στην ΕΜΕ. Οι εργαζόμενοι δεν αρκεί να παραμένουν έξω από την Αρχιεπισκοπή μόνο, αλλά μπορούν να βρεθούν έξω από τις εταιρίες της ΕΜΕ ζητώντας συμπαράσταση. Θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στο τσιμεντοποιίο Βασιλικού και να ζητήσουν την συμπαράσταση τους. Να μετατρέψουν το αγώνα των 43 εργαζομένων στο Μεταλλείο σε αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης στην Κύπρο.

N.A.


Περιεχόμενα

Μια από τα ίδια οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Φοιτητικής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στις 17 του Μάρτη διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Φοιτητικής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια από τα ίδια με όλες τις παρατάξεις να δηλώνουν ικανοποιημένες. Η Πρωτοπορία, η φοιτητική παράταξη του Συναγερμού, πάρα τη μικρή πτώση που σημείωσε δηλώνει ικανοποιημένη με την διατήρηση της "πρωτιάς" με 42,16% και των εννέα εδρών. Από την άλλη ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Προοδευτική, που πάρα το ότι δεν κατάφερε να αυξήσει τις έδρες της σε εννέα, δηλώνει ευχαριστημένη με την άνοδο του 1,5% και την εξασφάλιση του 40,18%. Από κει και πέρα ακολουθούν η Αναγέννηση του ΔΗ.ΚΟ. με 6,94%, ο Αγώνας της Ε.Δ.Ε.Κ. με 3,47%, η ακροδεξιά Α.Φ.Ε. με 4,48 και η ανεξάρτητη ΠΑ.ΡΙ.Σ. (Πανεπιστημιακή Ριζοσπαστική Συμμαχία) με 2,79%, παίρνοντας όλοι από μια έδρα.

Τα ποσοστά των εκλογών δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Πρωτοπορία κατάφερε να αναδείξει δικό της στέλεχος στη θέση του προέδρου της Φ.Ε.ΠΑΝ. Αυτό έγινε κατορθωτό με την στήριξη του Αγώνα και της ΠΑ.ΡΙ.Σ.. Το γεγονός ότι ο Αγώνας συνεργάστηκε με την Πρωτοπορία, σπάζοντας κατά κάποιο τρόπο την Τριμερή, δεν αποτελεί πολύ μεγάλη έκπληξη. Εξάλλου το κόμμα που αντιπροσωπεύει έχει συνυπάρξει στην ίδια κυβέρνηση με τον Συναγερμό. Η έκπληξη ήταν η στήριξη που έτυχε η υποψηφιότητα της Πρωτοπορίας από την ΠΑ.ΡΙ.Σ.. Έκπληξη γιατί η ΠΑ.ΡΙ.Σ. σαν παράταξη συμμετέχει στο αντιπολεμικό κίνημα, πράγμα που καμία από τις "δημοκρατικές" παρατάξεις σύμμαχους της Προοδευτικής δεν έκανε. Ακόμη στα προεκλογικά της φυλλάδια η ΠΑ.ΡΙ.Σ. εμφανίστηκε με αριστερή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στο θέμα της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης και της αποκοπής κονδυλίων από το Πανεπιστήμιο.

Η λογική πίσω από την απόφαση της ΠΑ.ΡΙ.Σ. ήταν η πολιτική των ίσων αποστάσεων για να μπορέσει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία τους. Ο φόβος της ταύτισης με κάποια από τις παρατάξεις, οδήγησε στην λήψη μιας απόφασης που αποσκοπούσε στον καταρτισμό της Φ.Ε.ΠΑΝ. με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή η ΠΑ.ΡΙ.Σ. υποστήριξε ότι η προεδρία θα έπρεπε να καταληφθεί από την Πρωτοπορία και αντίστοιχα η αντιπροεδρία από την Προοδευτική.

Μπορεί αυτή τη στιγμή οι διαφορές των δυο παρατάξεων μοιάζουν να είναι ελάχιστες έως και ανύπαρκτες, με δεδομένο τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη κυβέρνηση και τη στήριξη που τυγχάνει από τη φοιτητική του παράταξη. Όμως παίζει διαφορά αν ο ξεκάθαρος εκπρόσωπος του συντηρητισμού στο Πανεπιστήμιο μπορεί να "ποζάρει" ως ο νικητής των εκλογών που έχει την προεδρία της ΦΕΠΑΝ. Έχει σημασία γιατί ένα ολόκληρο κομμάτι της φοιτητικής κοινότητας, που βλέπει προς πολιτικές που να συγκρούονται με συντηρητικές πολιτικές αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένος. Κάτι που θα έχει και το αντίκτυπο του στις όποιες κινητοποιήσεις γίνουν από τους φοιτητές την επόμενη περίοδο.

Δυστυχώς η λογική της διατήρησης ίσων αποστάσεων και των τυπικών "δημοκρατικών" συσχετισμών έχει οδηγήσει την ΠΑ.ΡΙ.Σ., που κατά τα άλλα εμφανίστηκε σαν μια απάντηση στο διπολισμό, όπως διακηρύττει, αλλά και σαν μια παράταξη που να κοντράρει συντηρητικές επιλογές που κτυπούν τα συμφέροντα των φοιτητών, να στηρίξει τον εκφραστή του συντηρητισμού στο Πανεπιστήμιο, και τον καταρτισμό μιας δυσλειτουργικής Φ.Ε.ΠΑΝ.

Κυριάκος Κοιλιάρης


Περιεχόμενα