Περιεχόμενα


Η απάτη στη SUPHIRE… όπως λέμε καπιταλισμός

Ενιάμιση εκατομμύρια λίρες του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ, £6.5 εκ. του Ταμείου Προνοίας των Πιλότων των Κ.Α και £220 χιλιάδες του Ταμείου Προνοίας των υπαλλήλων των Δασικών Βιομηχανιών, έχουν κάνει φτερά από τα χαρτοφυλάκια των πιο πάνω ταμείων, που διαχειριζόταν μέχρι τις 12/3 η χρηματιστηριακή εταιρεία Suphire Stockbrokers Ltd.

Ο Ανδρονίκου, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, έχει συλληφθεί και εξετάζονται εναντίον του υποθέσεις διάπραξης κακουργήματος, κλοπής, ψευδών λογαριασμών με σκοπό την καταδολίευση και αδικημάτων συγκάλυψης.

Τέσσερα από τα έξη μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έχουν παραιτηθεί. Τα τρία μετά την δημοσιοποίηση της απάτης.

Ο Ανδρονίκου μέχρι τώρα, εκτός από υποσχέσεις για κάλυψη των ποσών και διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει "πειράξει" άλλα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται, δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση για αυτά τα ελλείμματα.

Εξηγήσεις όμως δίνουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της αστυνομίας και της ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης).

Από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ λείπουν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής, της Ελληνικής και άλλων εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών αξίας £6,5 εκατομμυρίων. Σε κανένα λογαριασμό του ομίλου δεν έχουν κατατεθεί αυτά τα ποσά και γι' αυτό υπάρχουν υποψίες ότι έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Απ' ότι φαίνεται, ο Ανδρονίκου απέσυρε από λογαριασμούς πελατών του, χρηματικά ποσά, που προέρχονταν από πωλήσεις μετοχών τους στο ΧΑΚ και τα κατάθετε για λογαριασμό εταιρείας του ομίλου του.

Το ίδιο συνέβαινε και με την αγορά μετοχών. Αντί να μεταβιβάζονται στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου της ΑΗΚ έμπαιναν σε δικό του λογαριασμό.

Όπως καταγγέλλει ο ταμίας του Ταμείου Προνοίας των πιλότων "οι εναγόμενοι χρησιμοποιούσαν τα λεφτά του Ταμείου Προνοίας των πιλότων και ιπτάμενων μηχανικών αρκετές φορές για να αγοράζουν μετοχές θυγατρικών τους ή συνδεδεμένων εταιρειών και μετοχές εταιρείας για την οποία ενεργούσαν ως ανάδοχοι για την ένταξη της στο ΧΑΚ."

Σύμφωνα με στοιχεία τα λεφτά που υπάρχουν σε λογαριασμούς του ζεύγους Ανδρονίκου και της εταιρείας Suphire δεν καλύπτουν ούτε το ένα χιλιοστό των χαμένων χρημάτων και άρα απίθανο να επιστραφούν τα λεφτά! Επιπλέον τα χρέη της οικογένειας Ανδρονίκου και των εταιρειών τους είναι δυσθεώρητα και οι τράπεζες διεκδικούν τα λεφτά τους.

Απάτη

Η Suphire για να καλύψει την απάτη και κλοπή σε βάρος των ταμείων προνοίας των εργαζομένων των πιο πάνω οργανισμών ακολουθούσε την πεπατημένη.

Τον Ιούνιο του 2004 ο Ανδρονίκου παρουσίασε στη διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Προνοίας της ΑΗΚ κατάσταση για την αξία του χαρτοφυλακίου του ταμείου η οποία παρουσίαζε, σύμφωνα με την εκτίμηση της επιτροπής, σχετικά θετική εξέλιξη.

Τον Νοέμβρη πληροφορούσε τη διαχειριστική επιτροπή για την αγορά και μεταβίβαση στο χαρτοφυλάκιο της ΑΗΚ 2.883.115 τραπεζικών μετοχών.

Στις αρχές του χρόνου όμως, έγγραφο του ΧΑΚ που δόθηκε στην ΑΗΚ αποκάλυψε τη διάσταση που υπήρχε ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία του χαρτοφυλακίου και αυτά που έδινε κατά καιρούς η Suphire.

Μετά τις έρευνες που ακολούθησαν της καταγγελίας από την ΑΗΚ, διαπιστώθηκε ότι δύο από τα τρία ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας που κατασχέθηκαν, παρουσιάζουν αλλοίωση των στοιχείων και μαγείρεμα λογαριασμών.

Διαπλοκή

Αρχικά οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούσε η Suphire γινόντουσαν κατόπι υπογραφής έντυπων εντολών των αρμοδίων λειτουργών του ταμείου. Από τον 11/2003, κατόπι εισήγησης του Ανδρονίκου, παραχωρήθηκε πληρεξούσιο στην εταιρεία για να πραγματοποιεί αγοραπωλησίες χωρίς να χρειάζεται η υπογραφή εκ μέρους του Ταμείου. Εν λευκώ δηλαδή διαχείριση.

Τον Ιούνιο 2003 υπογράφηκε νέα συμφωνία της ΑΗΚ με την Suphire. Κατόπιν απαίτησης του Ανδρονίκου το πληρεξούσιο δεν καλυπτόταν με τραπεζική εγγύηση με ποσό που να αντιστοιχεί στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου συν το εγγυημένο κέρδος, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες συμφωνίες. Τώρα έμπαιναν μόνο όροι διαχείρισης, όπως "εβδομαδιαίοι και μηνιαίοι έλεγχοι και δια ζώσης ενημέρωση" από τον Ανδρονίκου.

Η πιο πάνω συμφωνία έφερε και την υπογραφή του γενικού διευθυντή της ΑΗΚ και του εσωτερικού ελεγκτή της, Ι. Κουμέρα (και προέδρου των εσωτερικών ελεγκτών Κύπρου).

Την 1/4/2005 ο Ι. Κουμέρας τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το ΔΣ της ΑΗΚ και αποφασίστηκε η πειθαρχική δίωξη του για ισχυριζόμενες "πράξεις" ή "ενέργειες" που δεν έχουν σχέση με το σχέδιο υπηρεσίας του.

Ο ίδιος οφείλει £160,000 λίρες στον Ανδρονίκου το ίδιο και τρεις άλλοι υπάλληλοι με μικρότερα ποσά.

Μέρος του σκανδάλου αποτελούν σίγουρα και οι όροι της συμφωνίας διαχείρισης του Ταμείου Προνοίας που υπογράφηκε μεταξύ ΑΗΚ και Suphire αλλά και το θέμα των εσωτερικών ελέγχων της ΑΗΚ.

Μόλις άρχισε να ξεδιπλώνεται το κουβάρι της χρηματιστηριακής απάτης του 1999 ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλονταν κατά κόρον απ' όλους ήταν ότι δεν υπήρχε το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας και οι μηχανισμοί ελέγχου των χρηματιστηριακών εταιρειών που θα εμπόδιζαν τα φαινόμενα διαφθοράς και απάτης.

Εδώ και δύο χρόνια ψηφίστηκε ο νόμος για τις ΕΠΕΥ- Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών - που προνοεί ανάμεσα σ' άλλα διασφάλιση επάρκειας ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή των εταιρειών, σωστή τήρηση βιβλίων αναφορικά με τα χρήματα των πελατών και υποχρέωση εσωτερικού ελέγχου.

Η Suphire εξασφάλισε άδεια σαν ΕΠΕΥ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2003, όμως τίποτε δεν την εμπόδισε την "κρίσιμη" στιγμή να βουτήξει στα ταμεία προνοίας των εργαζομένων.

Αλήθεια τι είδους εσωτερικοί έλεγχοι γίνονταν και τι έλεγχαν οι περίφημοι εξωτερικοί ορκωτοί λογιστές;

Επίσης πώς μπορούσε να συνεχίζει ο Ανδρονίκου ανενόχλητος τις κομπίνες του όταν παραβίαζε και όρους της άδειας σαν ΕΠΕΥ αλλά και όρους της συμφωνίας με την ΑΗΚ; Για παράδειγμα ο ίδιος προσωπικά, νομικά δεν είχε δικαίωμα να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια πελατών, ούτε και να υπογράφει από μόνος του χωρίς επίβλεψη και έλεγχο δεύτερου προσώπου, σειρά πράξεων της εταιρείας.

Επίσης οι όροι διαχείρισης του Τ.Π της ΑΗΚ του απαγόρευαν να επενδύει σε εταιρείες του ομίλου του, παρόλα αυτά το έκανε.

Τίποτε το πρωτάκουστο δεν συμβαίνει με την Suphire. To ίδιο ακριβώς μοντέλο ακολούθησαν εταιρείες-κολοσσοί, που θεωρούνται πρότυπα ανάπτυξης και κατείχαν περίοπτη θέση στην παγκόσμια οικονομία. Εταιρείες κολοσσοί όπως οι Enron, Parlamat, WorldCom, όταν άρχισαν να παίρνουν την κάθοδο προς την χρεοκοπία, αποκαλύφθηκε το σύστημα βρωμιάς και απάτης με το οποίο λειτουργούσαν.

Ένα σύστημα διαπλοκής της κεφαλής της εταιρείας με τους λογιστές, τις τράπεζες ακόμη και την κυβέρνηση που επέτρεπε το "μαγείρεμα" των λογιστικών στοιχείων, την καταστροφή των "επικίνδυνων" αρχείων με σκοπό την κλοπή.

Η πρώτη πράξη του σεναρίου και αυτή η ίδια. Παραιτήσεις των ατόμων που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και ακολουθούν τα αλληλοκαρφώματα.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την κερδοσκοπία από τον μεγάλο τζόγο που παίζεται στα χρηματιστήρια. Ενόσω το χρηματιστήριο πάει καλά και το χρήμα αλλάζει πυρετωδώς χέρια όλοι βρίσκονται σε ευφορία. Δάνεια, αγορές ακινήτων, άνοιγμα νέων εταιρειών (νόμιμων ή παράνομων δεν έχει σημασία). Οι πιστωτές και οι πελάτες τους και αυτοί βρίσκονται σε ευφορία, δεν ανησυχούν για τις οφειλές απέναντί τους.

Φαινομενικά όλα λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και την τάξη!

Όταν όμως αρχίσει η κρίση οι υποτιθέμενοι θεμιτοί τρόποι αβγατίσματος των κεφαλαίων είναι ασύμφοροι. Η προμήθεια από τις διάφορες πράξεις που πραγματοποιούν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους για κέρδος. Και τότε είναι που αρχίζει το "χοντρό" παιγνίδι της απάτης και κλοπής.

Σκάνδαλα όπως της Suphire είναι γνήσιος καρπός της αγοράς, θεμελιώδες στοιχείο του καπιταλισμού. Kαι η μόνη λύση είναι η σύγκρουση με το σύστημα-θερμοκήπιο σκανδάλων.

Μυριάνθη Λοΐζου


Περιεχόμενα

Μπαχρέιν - μια εξέγερση που δεν μάθαμε

Πρόσφατα έγινε μια μεγάλη διαδήλωση για τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Όμως δεν έγινε γνωστή από τα ΜΜΕ, και ούτε πρόκειται βέβαια ο Μπους κι ο Μπλερ να δηλώσουν την υποστήριξή τους.

Στις 25 Μαρτίου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Μπαχρέιν απαιτώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Το Μπαχρέιν είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο κι εκεί σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος. Η οικογένεια που βρίσκεται στην εξουσία υποστηρίζει την εκστρατεία του Μπους "ενάντια στην τρομοκρατία" ενώ ο βασιλιάς, Σεΐχης Χαμάντ Αλ-χαλίφα, ήταν από τους πρώτους άραβες ηγέτες που συνεχάρη τον Μπους για την εκλογική του νίκη πέρυσι.

Πάνω από 80.000, ένας στους δέκα κατοίκους, αψήφισαν την απαγόρευση διαδηλώσεων. Τη διαδήλωση κάλεσε η Ένωση Ισλαμικής Εθνικής Ομοψυχίας - μια αντιπολιτευτική κίνηση Σιιτών μουσουλμάνων - με την υποστήριξη της αριστερής Ένωσης Εθνικής Δημοκρατικής Δράσης και άλλων ομάδων.

Οι Σιίτες που αποτελούν το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν μεγάλες διακρίσεις από το Σουνιτικό καθεστώς. Το αίτημα των Σιιτών για πολιτικά δικαιώματα συνδέθηκε με ένα ευρύτερο κάλεσμα για αλλαγή και για διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ναμπί Αλέκρι, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπαχρέιν, η διαδήλωση ήταν μέρος του αντιπολιτευτικού κινήματος για συνταγματική μεταρρύθμιση. Το σύνταγμα ανεστάλη το 1975 μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες τότε που απείλησαν το καθεστώς.

Για 25 χρόνια είχε επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ οι αντιφρονούντες και οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συλλαμβάνονταν συστηματικά και βασανίζονταν. Μετά το θάνατο του βασιλιά το 1999, ο γιος του αποφυλάκισε τους πολιτικούς κρατουμένους και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η κατάσταση λίγο άλλαξε.

Τον Απρίλιο του 2002 ξέσπασαν διαμαρτυρίες στο Μπαχρέιν. Η αμερικανική πρεσβεία πυρπολήθηκε μετά το κάλεσμα του αμερικανού πρεσβευτής προς τους φοιτητές να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή για τους Ισραηλίτες που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας. Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από μια λαστιχένια σφαίρα ενώ στη διάρκεια παρόμοιας μαθητικής διαδήλωσης τραυματίστηκαν 50 μετά την επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα.

΄Όπως αναφέρει ο Αμπντούλ Ναμπί Αλέκρι, "οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει με συνέπεια το κατασταλτικό καθεστώς και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν, και έχουν εμποδίσει την οποιαδήποτε καταδίκη του καθεστώτος από τα Η.Ε."


Περιεχόμενα