Στη βάση της ΠΑΣΥΔΥ η συμφωνία για το 63ο και αυξήσεις.
Ανατρέποντας κάθε πρόβλεψη, το Συνέδριο των Αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ που συνήλθε στις 4/2/05, παρέπεμψε στα ίδια τα μέλη της συντεχνίας τη λήψη απόφασης για έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας που έκανε η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ με το Υπουργείο Οικονομικών για παραχώρηση μηδενικών αυξήσεων το 2004-05 και αύξηση 2% το 2006 με παράλληλη παράταση του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων από το 60ο που είναι σήμερα στο 63ο έτος ηλικίας.
Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν την εξέλιξη αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχοι της συντεχνίας πριν το Συνέδριο διαβεβαίωναν ότι η συμφωνία θα εγκρινόταν από τους Αντιπροσώπους με ποσοστό που θα άγγιζε ακόμα και το 80%! Τελικά το Συνέδριο μέσα από μυστική ψηφοφορία αποφάσισε με 175 ψήφους έναντι 155, να μην εγκρίνει τη συμφωνία αλλά να την παραπέμψει σε καθολική ψηφοφορία στη βάση.
Η πρόταση
Η πρόταση για μηδενικές αυξήσεις και για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης σε όλο το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα καταρχήν στο 63ο έτος, περιλαμβάνεται στα μέτρα που η κυβέρνηση έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Σύγκλισης. Από πρόχειρους υπολογισμούς και υπό την προϋπόθεση ότι κατά τα έτη 2005-2007 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αφυπηρετούσαν στο 60ο έτος θα επιλέξουν να αφυπηρετήσουν ένα χρόνο αργότερα, το όφελος για το κράτος θα ανέλθει γύρω στα 140 εκατομμύρια λίρες. Θα προκύψει επίσης όφελος λόγω της μη καταβολής της σύνταξης για τα άτομα που θα επιλέξουν να αφυπηρετήσουν καθυστερημένα καθώς επίσης και της μη καταβολής του ανεργειακού επιδόματος που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου μεταξύ του 60ου έτους ηλικίας που αφυπηρετούν αναγκαστικά και του 63ου που λαμβάνουν τη σύνταξη τους από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Επιπρόσθετα, στα ταμεία του κράτους θα συνεχίσουν να μπαίνουν λεφτά από τις τσέπες των εργαζομένων και μετά το 2007, αφού από την αύξηση του ορίου υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 60ο στο 63ο έτος σημαίνει ότι το κράτος θα εισπράττει εισφορές για ακόμη τρία χρόνια και φυσικά δεν θα πληρώνει για άλλα τρία χρόνια. Μόνο για το δημόσιο τομέα αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο περίπου £30 εκατομμύρια θα μεταφέρονται από τους εργαζόμενους στα κρατικά ταμεία. Επίσης θα εξοικονομεί κι από το ότι θα παρατείνονται οι νέες προσλήψεις και προαγωγές για ακόμα 3 χρόνια.
Η κινδυνολογία
Υπέρ της καταρχήν συμφωνίας ΠΑΣΥΔΥ - Κυβέρνησης είχε ταχθεί ομόφωνα όλη η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ. Βασικό επιχείρημα της ηγεσίας όσο και του Υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι η πρόταση δεν στερεί από κανένα υπάλληλο τα δικαιώματα του και ότι ο καθένας διατηρεί το δικαίωμα να αφυπηρετήσει όποτε επιθυμεί. Τονίστηκε επίσης ότι πιθανή απόρριψη της πρότασης θα τορπίλιζε το Πρόγραμμα Σύγκλισης και θα υπόσκαπτε την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωζώνη. Θα οδηγούσε ακόμα σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τέθηκε επανειλημμένα και το θέμα του "ηλικιακού ρατσισμού" αφού τυχόν απόρριψη της πρότασης θα σήμαινε ότι στερείται το δικαίωμα από κάποιους υπαλλήλους να συνεχίσουν να προσφέρουν την εργασία τους και μετά τα 60 τους, περιθωριοποιώντας τους ως "άχρηστους".
Στο κενό
Όλα αυτά τα επιχειρήματα δεν έπεισαν την πλειοψηφία των Συνέδρων που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τις χιλιάδες των δημοσιών υπαλλήλων και γνωρίζουν ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλει με καμιά δύναμη να γεράσει μέσα στα κυβερνητικά γραφεία ούτε να "δωρίσει" μέρος των συνταξιοδοτικών της ωφελημάτων για να μπαλώσει η κυβέρνηση τις τρύπες που άνοιξαν τα σκάνδαλα, οι μίζες, οι εξοπλισμοί και οι αφειδώλευτες επιδοτήσεις στους κεφαλαιοκράτες. Και σίγουρα δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να βλέπουν τα παιδιά τους στις ουρές των ανέργων περιμένοντας τις αφυπηρετήσεις των 63άρηδων για να βρουν και αυτά μια δουλειά.
Παράδειγμα προς μίμηση
Το Συνέδριο των Αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ πήρε μια ιστορική απόφαση. Ουσιαστικά αποτελεί ίσως την πιο έντονη αμφισβήτηση απόφασης συνδικαλιστικής ηγεσίας από την ίδρυση της Δημοκρατίας και αυτό αποτελεί μήνυμα και προς τις άλλες ηγεσίες των συντεχνιών που δείχνουν διατεθειμένες να θυσιάσουν κατακτήσεις των εργαζομένων με πρόσχημα το καλό της οικονομίας του τόπου.
Τα οικονομικά του κράτους και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να σωθούν μόνο εάν το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στη βάση δείξουν την σωστή κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφεί η κυβέρνηση. Tο πρόβλημα των ταμείων δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Tα ταμεία τα έχουν κατακλέψει οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι με τη βοήθεια των κυβερνήσεων. Oι πακτωλοί εκατομμυρίων που έχουν τσεπώσει τα τελευταία χρόνια οι καπιταλιστές και η Εκκλησία, της οποίας η περιουσία δεν φορολογείται, φθάνουν και περισσεύουν να καλύψουν οποιοδήποτε έλλειμμα. Tο σταμάτημα της σπατάλης των εξοπλισμών είναι μια άλλη πηγή, που σημαίνει τουλάχιστον £70 εκατομμύρια το χρόνο εξοικονόμηση.
Χρειάζεται να θέσουμε το αίτημα για τερματισμό της πολιτικής λιτότητας και της παγοποίησης των προσλήψεων. Η εφαρμογή του 35ωρου θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έσωζε άλλες. Αυτό θα γέμιζε τα ταμεία με περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές το χρόνο. Το ίδιο θα γινόταν αν ασφαλίζονταν οι χιλιάδες εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και οι μετανάστες. Τριάντα χιλιάδες μετανάστες ζούνε κι εργάζονται σε καθεστώς παρανομίας χωρίς ασφάλιση στο έλεος του εργοδότη και της αστυνομίας. Επτά χιλιάδες Τουρκοκύπριοι εργάζονται χωρίς οι εργοδότες τους να καταβάλλουν εισφορές στο ΤΚΑ. Με συντηρητικούς υπολογισμούς το ΤΚΑ χάνει τουλάχιστον £20 εκατομμύρια το χρόνο. Tο ίδιο ισχύει και για τις αυξήσεις. Αυξήσεις στους μισθούς σημαίνουν περισσότερα έσοδα για τα ταμεία.
Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το δικό μας Πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, κόντρα στα προγράμματα των καπιταλιστικών "συγκλίσεων".
Αντώνης Σαρρής
Οι μαθητές των τεχνικών σχολών κέρδισαν τον πρώτο γύρο
Μετά τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση των μαθητών και των καθηγητών των τεχνικών σχολών στο πανεπιστήμιο Κύπρου, η σύγκλητος υποχώρησε και αποφάσισε ότι οι υποψήφιοι απόφοιτοι των τεχνικών σχολών θε εισέρχονται στην πολυτεχνική σχολή με βάση τα μαθήματα που διδάσκονται. Έτσι οι μαθητές των τεχνικών σχολών δεν θα αναγκαστούν να παρακαθήσουν σε εξετάσεις πάνω σε ύλη που δεν έχουν διδαχτεί. Η απόφαση αυτή, όμως ισχύει μόνο για την φετινή χρονιά. Η σύγκλητος και το υπουργείο παιδείας αποφάσισαν όπως την επόμενη χρονιά η ύλη των μαθημάτων των τεχνικών σχολών θα αναβαθμιστεί για να συγκλίνει με αυτή των ενιαίων λυκείων.
Η κινητοποίηση αυτή δείχνει πως όταν αντιδράσουν οργανωμένα οι μαθητές και οι καθηγητές μπορούν να κερδίσουν. Όμως δεν πρέπει να αναπαυτούν με αυτή την νίκη. Μπορεί το αίτημα των μαθητών γ'αυτή τη χρονιά να κερδίθηκε όμως με τις προθέσεις του υπουργείου και της συγκλήτου για αλλαγή του συστήματος εισδοχής, πρέπει όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.
Χριστιάνα Κωνσταντίνου
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή η πρόταση νόμου για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην ουσία το θέμα συζήτησης τους είναι πως θα καταφέρουν να στηρίξουν την ιδιωτική εκπαίδευση μετατρέποντας την παιδεία σε εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους.
Αντί αυτού η κυβέρνηση και η Βουλή θα έπρεπε να ψάχνουν τρόπους για να στηρίξουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Οι τρόποι υπάρχουν. Η δημιουργία, για παράδειγμα, ενός πανεπιστημίου ανοικτό χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις θα προσφέρει σε όλους το δικαίωμα στην παιδεία και θα εμποδίσει τους κολεγιάρχες από το να εκμεταλλεύονται τους φοιτητές. Σε συνδυασμό με μια πολιτική που να επενδύει πραγματικά στην παιδεία, κτίζοντας νέα σχολεία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους νέους, θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση όμως, αντί να επενδύει στην παιδεία, προτιμά να δίνει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων στους πλούσιους και τους επιχειρηματίες. Με την πρόσφατη φορολογική αμνηστία στους κατόχους μυστικών λογαριασμών, δηλώθηκαν 2 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ η κυβέρνηση απ' αυτά εισέπραξε φόρο μόνο 5%, την στιγμή που ένας απλός εργαζόμενος πληρώνει φόρο εισοδήματος 20% και 30%. Ακόμη η αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας και οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες συνεχίζουν να μην φορολογούνται.
Η κυβέρνηση με την πολιτική της θέλει τους εργαζόμενους και την νεολαία να πληρώσει για τα οικονομικά ελλείμματα. Θέλει να μας αναγκάσει να δουλεύουμε μέχρι τα 63 μας και να μας στερήσει τις συντάξεις τριών χρόνων, δημιουργώντας ταυτόχρονα περισσότερη ανεργία στους νέους.
Ζητούμε:
Την δημιουργία ανοικτού πανεπιστημίου χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις
Να κτιστούν νέα σχολεία και να ανοίξουν έτσι νέες θέσεις εργασίας για τους νέους
Να μην αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης
Πρωτοβουλία "Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα!"