Περιεχόμενα


ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ - ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΣΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΕΣΥ

Η ταινία βασίζεται στο ημερολόγιο που κρατούσε ο νεαρός Ερνέστο Γκεβάρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στην Λατινική Αμερική. Το 1952 λίγο πριν ολοκληρώσει την εκπαίδευση του σαν φοιτητής της Ιατρικής φεύγει μαζί με τον φίλο του Αλπέρτο Γκρανάτο, και την 500σαρα μηχανή του, την La Poderosa ( Δύναμης, Ισχύς) για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερο τους ονείρου - την εξερεύνηση της Λατινικής Αμερικής.

Μέσα από της Άνδεις, τις ακτές της Χιλής, την έρημο Αταμάρα, τον Αμαζόνιο του Περού οι δύο φίλοι, γεμάτοι από τον ρομαντισμό της περιπέτειας τους, ανακαλύπτουν την άλλη Λατινική Αμερική και οι προοπτικές του ταξιδιού τους αρχίζουν να αλλάζουν. Το 9μηνο αυτό ταξίδι, μετατράπηκε σε ένα συγκλονιστικό ξύπνημα στην πραγματικότητα της τραγικής ζωής των απλών ανθρώπων που διάπλατα απλώνετε μπροστά τους: Η φτώχια και η καταπίεση των αγροτών, η κακομεταχείριση των εργατών, το γκέτο των λεπρών, που αποτελεί αντικείμενο προκαταλήψεων της καθολικής εκκλησίας. Σαν φοιτητής της ιατρικής προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο που βλέπει μπροστά του, όπως μπορεί.

Καθώς το ταξίδι προχωρά , η φωνή του Γκεβάρα , μέσα από το ημερολόγιο του, γίνεται από ρομαντική και ποιητική, πιο σοβαρή και σκοτεινή καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί αυτά που βλέπει μπροστά του. Καθώς το ταξίδι προχωρά, οι δύο φίλοι αρχίζουν να αμφισβητούν την αξία ενός συστήματος που αφήνει στο περιθώριο χωρίς καμία βοήθεια τόσους φτωχούς ανθρώπους.

Με το τέλος του ταξιδιού, ο Ερνέστο και ο Αλπέρτο αρχίζουν να αποκαλούν ο ένας τον άλλο Che, και το ταξίδι που πραγματοποίησαν δεν μπορεί πια να μετρηθεί μόνο σε χιλιόμετρα. Ο ένας θα γυρίσει στην δουλεία του σαν βιοχημικός με ένα νέο σκοπό για το πως θα βοηθήσει τον κόσμο μέσα από την επιστήμη του, ο άλλος θα γίνει τελικά μια από της μεγαλύτερες επαναστατικές μορφές του 20ου αιώνα.

Τα ημερολόγια της μοτοσικλέτας είναι η αρχή ενός ταξιδιού ανακάλυψης της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας στα μάτια ενός νέου, που δεν γεννήθηκε επαναστάτης, και δεν είχε ξαφνικά 'επαναστατική επιφοίτηση'. Όπως όλοι οι απλοί και συνηθισμένοι άνθρωποι, ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα από τον κόσμο γύρω του: την φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση. Ένοιωσε τη απογοήτευση και τον θυμό και μετάτρεψε τα αισθήματα αυτά σε πολιτική κατανόηση και συνειδητοποίηση.

Ο Γκεβάρα ξεκίνησε το ταξίδι του, ένας ρομαντικός νέος και στην διαδρομή γνώρισε την δυστυχία που φέρνει ο καπιταλισμός , ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με ότι γεννά ο καπιταλισμός για την πλειοψηφία των απλών ανθρώπων, και συνειδητοποίησε ότι μοναδική λύση είναι η Επανάσταση. Επέλεξε την τακτική του ανταρτικού, χωρίς να δείξει καμία εμπιστοσύνη στους αγώνες και τις εμπειρίες της εργατικής τάξης, και το πλήρωσε με την ζωή του ξεκομμένος από τα κινήματα που αναπτύσσονταν στην Λατινική Αμερική, και παγκόσμια. Παρόλα αυτά σήμερα ο Τσε συνεχίζει να αποτελεί για όλους όσους έχουν για προοπτική την ανατροπή του καπιταλισμού ένα επαναστατικό σύμβολο.

Μαρία Χριστοφόρου


Περιεχόμενα