Περιεχόμενα


Ασυλο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Στις 22 του Γενάρη διοργανώθηκε από διάφορες οργανώσεις και ακτιβιστές εκδήλωση συμπαράστασης στους αιτητές πολιτικού ασύλου που "φιλοξενούνται" σε καταυλισμό που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κοφίνου. Η Εργατική Δημοκρατία ήταν εκεί και κατέγραψε την συγκλονιστική αυτή εμπειρία.

Φτάνοντας στον καταυλισμό παρατηρήσαμε δύο μεγάλες καγκελόπορτες στα δύο άκρα του καταυλισμού. Μέσα περίπου 10 μικρά άσπρα λυώμενα δωμάτια που έμοιαζαν περισσότερο με κοντεϊνερ φορτηγών. Το μόνο που πρόδιδε ότι δεν επρόκειτο για πρόχειρα γραφεία ενός εργοταξίου ήταν οι δύο παιδικές τσουλήθρες που ήταν στημένες σε μια γωνιά του καταυλισμού.

Μπαίνοντας στον καταυλισμό συναντήσαμε τον Πίτερ από την Νιγηρία και τον Μαζόκο από το Κονγκό οι οποίοι μας υποδέχτηκαν. Όπως μας είπε ο Πίτερ στον Καταυλισμό "φιλοξενούνται" γύρω στα εβδομήντα άτομα από χώρες όπως το Τσαντ, το Κονγκό, τη Νιγηρία , το Ιράν και από διάφορες αραβικές χώρες. "Είμαστε από χώρες στις οποίες είναι πολύ επικίνδυνο να γυρίσουμε πίσω. Για παράδειγμα στο Κονγκό δεν χρειάζεται να έχεις πρόβλημα με την κυβέρνηση για να κινδυνεύει η ζωή σου. Κινδυνεύεις μόνο με το να περπατάς στο δρόμο!" μας εξήγησε ο Πίτερ.

Με την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο συνέχισε να μας εξηγεί πως ο ίδιος είναι εκεί για εφτά μήνες. Μάλιστα μας εξιστόρησε πώς ένα νεαρό ζευγάρι από το Ιράν γνωρίστηκαν στον καταυλισμό, έκαναν παιδί μαζί, και πως η οικογένεια αυτή είναι ακόμη εκεί και περιμένει να εξεταστούν οι αιτήσεις τους!

Και δεν ήταν η μόνη οικογένεια που διέμενε σε αυτό τον καταυλισμό. Γύρω μας υπήρχαν κι αλλά μικρά παιδιά, μεταξύ τους και ένας μικρός με την περπατούσα του.

Κοιτάξαμε ξανά τα κοντεϊνερ και διερωτηθήκαμε πώς χωράνε σε αυτά οικογένειες με μικρά παιδιά. Η ερώτηση μας απαντήθηκε όταν ο Πίτερ μας έδειξε το εσωτερικό αυτών των "δωματίων". Μέσα τα κοντεϊνερ φαίνονταν ακόμα πιο μικρά. Στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο βρίσκονταν εφτά στρατιωτικές κουκέτες, κάτι που σήμαινε ότι εκεί μέσα ζούσαν δεκατέσσερις άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν κοτόπουλα σε αγορά!

Μέσα σε αυτά τα "κιβώτια" είναι υποχρεωμένοι να στριμώχνονται και άτομα με αναπηρίες και άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως διαβήτη. Ο Πίτερ μας έδειξε ακόμα κάτι που κάνει τη ζωή τους δύσκολη και δεν βοηθάει καθόλου την υγεία αυτών των ανθρώπων. Έχουν μόνο έξι ντους από τα οποία τα μισά είναι εκτός λειτουργίας, και αυτά που λειτουργούν δεν έχουν ζεστό νερό!

Εκείνη την ώρα επενέβη μαχητικά ο Μαζόκο και μας είπε για το τι περνούν για να φάνε ένα πιάτο φαγητό: "το φαγητό μας το στέλνει η κυβέρνηση. Είναι πάντα πολύ λίγο, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να τσακωνόμαστε για να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαγητό. Αν είσαι ευγενικός μένεις νηστικός!"

Κατά την διάρκεια της κουβέντας κάποιοι από τους επισκέπτες είχαν στήσει πρόχειρα μια μουσική σκηνή και τραγουδούσανε με τους "κατοίκους" του καταυλισμού.

"Ξέρεις, αυτά είναι σοβαρά προβλήματα, αλλά το πιο σοβαρό μας πρόβλημα είναι άλλο. Το πιο σοβαρό μας πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε κύριοι του ίδιου του εαυτού μας! Όχι μόνο δεν παίρνουμε κανένα επίδομα από την κυβέρνηση αλλά δεν μπορούμε ούτε να δουλέψουμε!"

Ρωτήσαμε αν έχουν το δικαίωμα να δουλέψουν κάπου για να μας υποδείξει ο Τζέιμς από την Μποτσουάνα που μπήκε και αυτός στην κουβέντα μας, ότι ο καταυλισμός βρίσκονταν πολύ μακριά από τις πόλεις. Αλλά και όταν ακόμη καταφέρουν να κατεβούν στη Λευκωσία, "ενημερώνονται" από το γραφείο εργασίας ότι δεν υπάρχουν δουλειές. "Αν είσαι τυχερός ίσως να βρεις μια ολιγοήμερη δουλειά στο κοντινότερο χωριό, και πάλι αυτό είναι παράνομο. Είναι παράνομο γιατί η κυβέρνηση μας λέει ότι πρέπει να υπογράψουμε συμβόλαιο με κάποιο εργοδότη για να εργαστούμε."

Η ώρα πέρασε και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε όταν ο Πίτερ ήρθε να μας αποχαιρετήσει συνοψίζοντας την απογοήτευση του για την αντιμετώπιση που τυχαίνουν από την κυβέρνηση: "Μας αντιμετωπίζουν ρατσιστικά, όταν ήρθαν Κύπριοι επιχειρηματίες στις χώρες μας οι κυβερνήσεις μας τους έδωσαν κάθε διευκόλυνση και κοιτάξετε τους σήμερα". "Εμάς δεν ήρθε ούτε ένας πολιτικός προϊστάμενος για να δει από μόνος του το πώς ζούμε" πρόσθεσε ο Μαζόκο.

Κυριάκος Κοιλιάρης


Περιεχόμενα

Διδάσκουν το ρατσισμό

Η είδηση στο δελτίο του ΡΙΚ πρόβαλλε την εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση στην "δημοκρατική πολιτότητα" στην προσπάθεια όπως είπε ο Υπουργός να εκπαιδεύσουμε "πολίτες που να συμμετέχουν στα κοινά, που να έχουν δημοκρατική συνείδηση και ανεκτικότητα και σεβασμό της διαφορετικότητας". Η αμέσως επόμενη είδηση αφορούσε το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρονταν στους αιτητές πολιτικού ασύλου δηλώνοντας ότι υπάρχει αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός αιτητών και ότι από τις 9,000 που έχουν υποβάλει αίτηση μόνο οι 24 έγιναν δεκτές και ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να απελαθούν. Πέρα από το ότι αυτή η είδηση δείχνει ότι σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα με τα κριτήρια και αυτούς που τα έβαλαν και τα διερευνούν δείχνει και με τον πιο παραστατικό τρόπο πως η κυβέρνηση καταλαβαίνει τον "σεβασμό στη διαφορετικότητα". Χιλιάδες φτωχοί μετανάστες και πρόσφυγες απελαύνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της "διαφορετικότητας" τους. Επειδή δηλαδή είναι φτωχοί και προέρχονται από φτωχές χώρες. Η κυβέρνηση δείχνει πρώτη το παράδειγμα του ρατσισμού και αυτό είναι που μετρά όσα σεμινάρια και αν κάνει για την "ανοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας".


Περιεχόμενα

5ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε

Πραγματοποιήθηκε από τις 26 μέχρι τις 30 του Γενάρη στο Πόρτο Aλέγκρε της Bραζιλίας το πέμπτο Παγκόσμιο Kοινωνικό Φόρουμ. Σε αυτό το μεγάλο γεγονός συναντήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές από την Λατινική Aμερική και τον υπόλοιπο κόσμο.

Tο 5ο ΠKΦ πραγματοποιείται σε μια σημαντική στιγμή για το κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Η νεοφιλελεύθερη κούρσα για την μετατροπή κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού κόσμου σε εμπόρευμα παραμένει ισχυρά εδραιωμένη στα κέντρα της παγκόσμιας εξουσίας. H νίκη του Tζορτζ Mπους τον περασμένο Nοέμβρη διέλυσε κάθε αμφιβολία για το αν η ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική επίθεση θα συνεχιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΠΚΦ μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα για τον συντονισμό του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Ενός κινήματος που αποδείχτηκε η πιο πετυχημένη "μηχανή" μαζικής κινητοποίησης στην ιστορία. Κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του στο Σιάτλ να κινητοποιήσει δεκάδες εκατομμύρια διαδηλωτές ενάντια στον πόλεμο και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Στο ίδιο το Πόρτο Αλέγκρε φέτος διαδήλωσαν πάνω απο 100,000 κόσμος.

Οι επόμενοι σταθμοί του κινήματος συμπεριλαμβάνουν τη κινητοποίηση στις 12 του Φεβράρη ενάντια στη πολιτική του Μπούς για την μη υπογραφή της συνθήκης του Κιότο για το περιβάλλον και την παγκόσμια διαδήλωση κατά του πολέμου στις 19 και 20 του Μάρτη που θα συνδυαστεί με τη δράση ενάντια στο Ευρωσύνταγμα σε όλη την Ευρώπη. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα και στη Κύπρο, διάφορες οργανώσεις και ακτιβιστές ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την εφημερίδα μας ή 99698503


Περιεχόμενα