Περιεχόμενα


USAID-UNOPS είναι κομμάτι του ιμπεριαλιστικού συστήματος, όχι όμως να το παίζει και αντιιμπεριαλιστής ο Τάσσος!!

Οι ειδήσεις της τελευταίας περιόδου έχουν μονοπωληθεί για αρκετές μέρες από τις "αποκαλύψεις" για τη χρηματοδότηση οργανώσεων και ατόμων από τις αμερικανικές υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών μέσο των οργανισμών USAID και UNOPS, για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αμερικάνικες υπηρεσίες όταν θέλουν να εξυπηρετήσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο. Η ιστορία τους είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Ιδιαίτερα η ιστορία της USAID και UNOPS.

USAID-UNOPS

Το πεδίο δραστηριότητας της USAID είναι κυριολεκτικά απέραντο. Στο Ιράκ σχεδόν τα πάντα (από την ηλεκτροδότηση και την παροχή νερού μέχρι τους εμβολιασμούς και την αναμόρφωση του σχολικού συστήματος) περνάνε από αυτήν την υπηρεσία. Το ίδιο και η κατανομή των προγραμμάτων ανοικοδόμησης" του Ιράκ. Και φροντίζουν να τα δώσουν χωρίς διαγωνισμούς ή προκηρύξεις σε "δικές" τους εταιρείες, κάτι που έχει εξοργίσει μεταξύ άλλων και τις επιχειρήσεις των συμμάχων τους, όπως τους Βρετανούς. Για παράδειγμα το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων είχε πάει στην Halliburton πριν ακόμη τελειώσει ο πόλεμος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ηγετικό στέλεχος της Halliburton, η οποία πήρε τότε συμβόλαιο αξίας 900 εκ. δολαρίων για να ξανακατασκευάσει τους δρόμους, τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και άλλα έργα υποδομής.

Ακόμη η USAID έχει να επιδείξει έργο και σε άλλους τομείς. Ως υπάλληλοι της δηλώνονταν πράκτορες της CIA και του FBI που εκπαίδευαν τις λατινοαμερικάνικες αστυνομίες στα βασανιστήρια, ενώ ένα άλλο παράρτημα ήταν επιφορτισμένο με την "μη στρατιωτική" υποστήριξη προς τους Κόντρας.

Η USAID σε συνεργασία με το "Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία" έχει συγκεντρώσει σημαντικά χρηματικά ποσά σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Κούβα.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα του τι είναι η USAID ένας από τους δεδηλωμένους στόχους της είναι να "ενσωματώσει τα Γενετικά Μεταλλαγμένα τρόφιμα στις τοπικές αλυσίδες τροφής". Συγκεκριμένα η USAID έχει πρόγραμμα 100 εκ. δολαρίων για την προώθηση των ΓΜ τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες!

Αν δεν πείθει το ρεζουμέ της USAID δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει την διακήρυξη των στόχων τους που ξεκινά με την δήλωση: "Η USAID είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που παρέχει οικονομική, αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια ανά το παγκόσμιο, σε εξυπηρέτηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ."

Όσον αφορά την UNOPS δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει την ιστοσελίδα τους όπου δηλώνουν ξεκάθαρα την οικονομική εξάρτηση των προγραμμάτων τους από την οικονομική βοήθεια που παίρνουν από τις ΗΠΑ. Μια οργάνωση που οι λειτουργίες της θυμίζουν το σχέδιο Μάρσαλ στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ξένα συμφέροντα

Ανεξάρτητα αν κάποιες οργανώσεις ή άτομα που υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν πήραν ενίσχυση από αυτές τις υπηρεσίες για διάφορα προγράμματα τους, φανερά ή κρυφά, ο Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση του δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατηγορούν τους άλλους ότι εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και παίζουν το παιχνίδι των αμερικανών. Πρώτος ο ίδιος και η κυβέρνηση του παίζουν το παιχνίδι των αμερικανών και εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Αυτός και η κυβέρνηση του είναι που έδωσαν όλες τις διευκολύνσεις στους αμερικανοβρετανούς στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τον εναέριο χώρο και ότι άλλο ήθελαν για να πραγματοποιήσουν την δολοφονική επίθεση τους στο Ιράκ..

Ακόμη στην λίστα των "φίλων" των αμερικανών πρέπει να βρίσκεται και η ΚΥΠ και ο Υπουργός Δικαιοσύνης που φαίνεται έχουν αναλάβει το ρόλο του παραρτήματος της CIA στην Κύπρο. Μέλη της Κυπριακής αστυνομίας έκαναν έρευνα στο σπίτι του γνωστού ψυχίατρου Τάκη Ευδόκα μετά από επιστολή-παράκληση της αμερικάνικης πρεσβείας. Ο λόγος ήταν επειδή ο γιος του Ευδόκα, Πέτρος Ευδόκας που μένει στις ΗΠΑ δημοσίευσε στο διαδύκτιο άρθρο που έδειχνε τη σχέση του υπεύθυνου της UNOPS στην Κύπρο με τις μυστικές υπηρεσίες του Πενταγώνου και τα προγράμματα του σε διάφορες χώρες

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται να κατηγορεί άλλους ότι παίζουν το παιχνίδι των αμερικανών όταν η ίδια οδηγεί στα δικαστήρια διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Πρέπει να ντρέπεται γιατί με τη στάση της στον πόλεμο στο Ιράκ έδωσε την δυνατότητα στον Μπούς να συμπεριλάβει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στις συμμαχικές χώρες που στηρίζουν την επίθεση του εναντίον του Ιράκ.

Σίγουρα καμιά σοβαρή οργάνωση που σέβεται τον εαυτό της δεν θα δεχόταν να χρηματοδοτηθεί από τις USAID και UNOPS γιατί είναι σίγουρο ότι αυτά τα λεφτά ποτέ δεν δίνονται χωρίς ανταλλάγματα. Είναι εμπειρία πολλών ατόμων που πήραν μέρος σε προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από αυτούς τους οργανισμούς ότι βρίσκονταν συνεχώς κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των διάφορων "υπευθύνων αρχηγών" που ελέγχουν αυτά τα προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αλλά όχι να βγαίνει μπροστά ο Τάσσος και να το παίζει και αντιιμπεριαλιστής.

Κυριάκος Κοιλιάρης


Περιεχόμενα

Διαφήμιση και υποκρισία χωρίς τέρμα
Ραδιομαραθωνιος, © LAIKI GROUP. All rights reserved.

Για άλλη μια χρόνια διοργανώνεται ο ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες από την Λαϊκή Τράπεζα και το ΡΙΚ. Φιλοδοξούν να μαζέψουν και φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες όπως έγινε τα τελευταία χρονια.

Τα ΜΜΕ άρχισαν από νωρις την διαφήμιση του προβάλλοντας μηνύματα όπως: "Ναι, επειδη σ'αγαπώ", "και η πιο μικρή εισφορά είναι μεγάλη". Προσπαθούν έτσι να προκαλέσουν την ευαισθησία του κόσμου και να μας κάνουμε να νοιώσουμε "ένοχοι"-αφού περνούμε καλά! - ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τα προβλήματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

Την ευθύνη όμως και την υποχρέωση για κοινωνικές παροχές την έχει το κράτος. Γι' αυτό παίρνει τόσα λεφτά από τους εργαζόμενους με τις φορολογίες. Οι άμεσοι φόροι-που επιβαρύνουν τους πλουσίους το 2001 ήταν το 31% των εισοδημάτων της κυβέρνησης και το 2004 θα πεσουν στο 23% αντίθετα οι έμμεσοι-που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους από 42,6% το 2001 θα φτάσουν το 2004 στο 55,8%. Η φούσκα του χρηματιστηρίου δεν είναι τίποτα μπροστά σ'αυτή την ληστεία! Το κράτος έχει την υποχρέωση να προσφέρει μια ανθρωπινη και αξιοπρεπή ζωή στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όμως για την κυβέρνηση και τους πλούσιους δεν μετρούν οι ανθρώπινες ανάγκες ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και λιτότητας οι κοινωνικές παροχές είναι γι' αυτούς περιττά έξοδα. Προτεραιότητα τους είναι να δίνουν λεφτά σε άλλους τομείς που θα τους αποφέρουν κέρδη. Προτιμούν να δίνουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους βιομηχάνους και τους ξενοδόχους για γήπεδα γκολφ και μαρίνες.

Σε αυτούς πάνε τα λεφτά που θα γλιτώσει το κρατος με το ραδιομαραθωνο και τους εράνους. Έτσι κάθε εισφορά των εργαζομένων καταλήγει έμμεσα να πηγαίνει στους βιομηχάνους και τους ξενοδόχους σαν να μην είχαν αρκετό πλούτο κάτω από τον έλεγχο τους.

Ο ραδιομαραθωνιος είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για τους εμπόρους και τους βιομηχάνους για μια καλή διαφήμιση. Για όσο κρατά ο ραδιομαραθωνιος, δυο εικοσιτετράωρα, με λιγοστά χρήματα σαν εισφορά, έχουν διαφήμιση από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες. Η Λαϊκή για παράδειγμα με μερικές χιλιάδες εισφορά έχει και την διαφήμιση συν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, κάθε χρόνο, στα ταμεία της από τους εράνους για να τα διαχειριστεί.

Τα ανάπηρα άτομα δεν είναι για λύπηση ούτε για φιλανθρωπία. Χρειάζονται συνεχή φροντίδα για ολόκληρη την ζωή τους και είναι ευθύνη του κράτους να τους την παρέχει. Ας αφήσει ο υπουργός εργασίας τις γκρίνιες για την "εξάρτηση" ατόμων από τα δημόσια βοηθήματα.

Πρέπει να παλέψουμε για ένα άλλο κόσμο όπου θα να εξασφαλίζουμε ότι οι πιο αδύνατοι και οι ανάπηροι ανάμεσα μας δεν καταλήγουν στο σωρό των αχρήστων και δαχτυλοδειχνούμενοι σαν παράσιτα σε βάρος των αρτημελών αλλά έχουν την αλληλεγγύη μας που θα ικανοποιεί την ανάγκη τους για μια αξιοπρεπή ζωή και όχι να περιμένουν για λίγα ψίχουλα φιλανθρωπίας από εράνους.

Σ.Σ


Περιεχόμενα