Περιεχόμενα


Μόρφου: Συλλαλητήριο Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

Το συλλαλητήριο της "Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα είναι Δική μας" που έγινε στη Μόρφου ήταν ίσως η πιο σημαντική πολιτική εκδήλωση που έγινε στη Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Δυστυχώς όμως πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων που προτίμησαν να επικεντρωθούν στην λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος και τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών κομμάτων για το αν θα εκπροσωπηθούν ή όχι και αν θα πάνε δείχνοντας ταυτότητες και διαβατήρια ή χωρίς διατυπώσεις.

Η Εργατική Δημοκρατία είδε από τη πρώτη στιγμή την τεράστια σημασία αυτής της εκδήλωσης και με ανακοίνωση της καλούσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Μόρφου (δημοσιεύεται ολόκληρη η ανακοίνωση μας πάρα κάτω). Ήλθαμε σε επαφή με την Πλατφόρμα και διευθετήσαμε να πάμε μαζί τους με τα δικά τους λεωφορεία για να ενισχύσουμε τον ενωτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Το συλλαλητήριο είχε μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν πάνω από 5000 διαδηλωτές, με παλμό και ζωντάνια, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και δυο ελληνοκύπριοι, ανάμεσα τους και εκπρόσωπος της ΠΕΟ. Δυστυχώς όμως οι ελληνοκύπριοι που συνολικά συμμετείχαμε δεν ξεπεράσαμε τους 150. Σίγουρα θα ήμασταν περισσότεροι αν η τουρκοκυπριακή αστυνομία δεν εμπόδιζε πολλούς από τους ελληνοκύπριους που βρίσκονταν στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος να πάνε προς το συλλαλητήριο. Στην πραγματικότητα όμως δεν έγινε και καμιά σημαντική προσπάθεια κινητοποίησης για μαζική συμμετοχή ελληνοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα που υποστήριξαν την εκδηλώση περιορίστηκαν να στείλουν ολιγομελείς αντιπροσωπίες. Στην ουσία υποβάθμισαν τη σημασία αυτής της εκδήλωσης και τη δυναμική που είχε και δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να ενημερώσουν το κόσμο. Το ίδιο και τα κανάλια και οι εφημερίδες τα οποία μόνο από σπόντα ανάφεραν ότι αυτή η εκδήλωση γινόταν σαν εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους ελληνοκύπριους ενάντια στους γκρίζους λύκους που δυο μέρες πριν οργάνωσαν το δικό τους συλλαλητήριο με 500 άτομα και απειλούσαν ότι αν γίνει η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος θα προκαλούσαν επεισόδια. Ειναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τη δική μας ανακοίνωση που ήταν και η μοναδική που βγήκε και καλούσε ανοικτά για συμμετοχή στο συλλαλητήριο την έθαψαν όλοι οι σταθμοί και οι εφημερίδες.

Παρ' όλα αυτά όμως τίποτα δεν αναιρεί την τεράστια σημασία που είχε αυτή η εκδήλωση. Πέρα από τον έντονα διεθνιστικό χαρακτήρα της, έδειξε ταυτόχρονα πως μπορεί να ξεπεραστεί η πόλωση ανάμεσα στους οπαδούς του ναι και του όχι που είναι σήμερα ένα από τα βασικά εμπόδια για να αρχίσει να κτίζεται ένα πραγματικό δικοινοτικό κίνημα επαναπροσέγγισης.

Η Εργατική Δημοκρατία καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόρφου την 1η Σεπτέμβρη

Η απόφαση της "Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα είναι Δική μας" να μεταφέρει τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει για την 1η του Σεπτέμβρη, παγκόσμια μέρα δράσης των συνδικάτων για την ειρήνη, από την Πλατεία Ινονού στη Λευκωσία, στη Μόρφου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που τη χαιρετίζουμε ολόψυχα.

Εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα των συνδικάτων και οργανώσεων της εργατικής τάξης για τη βομβιστική επίθεση ενάντια στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος. Είναι μια πράξη άμεσης και έμπρακτης αλληλεγγύης για όσους θα πάνε στον εσπερινό και το πανηγύρι που θα γίνει για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια στη Μόρφου.

Είναι μια απόφαση χαστούκι για τους εθνικιστές και των δυο πλευρών που προσπαθούν να εμποδίσουν τέτοιες εκδηλώσεις.

Είναι μια ιστορική απόφαση που μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τις εξελίξεις στην Κύπρο και αφετηρία για τη δημιουργία ενός κινήματος επαναπροσέγγισης σε μαζική κλίμακα. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που οι απλοί άνθρωποι της μίας πλευράς δείχνουν τόσο άμεσα και αποφασιστικά, σε μαζικό επίπεδο, τη διάθεσή τους να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των απλών ανθρώπων της άλλης πλευράς.

Μετά από δύο χρόνια υποχώρησης που έφεραν οι διαδικασίες του σχεδίου Ανάν το κίνημα ξαναβγαίνει στο προσκήνιο και δείχνει ότι μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι αυτοί που μπορούν πραγματικά να φέρουν και να εγγυηθούν την ειρήνη και τη δημοκρατία στο νησί, δεν είναι κάποιοι αιματοβαμμένοι πλανητάρχες και τα όργανά τους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το νησί μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια τους, αλλά οι απλοί άνθρωποι και των δύο πλευρών.

Γι αυτό και θα πρέπει να δώσουμε μαζικά το παρόν μας στις εκδηλώσεις που οργανώνει η "Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα είναι Δική μας" την Τετάρτη 1η του Σεπτέμβρη στη Μόρφου. Όσοι θέλουμε να δούμε μια ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση του κυπριακού, όσοι θέλουμε να χτίσουμε ένα νησί γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους των δύο πλευρών και της γύρο περιοχής θα πρέπει να είμαστε εκεί για να στήσουμε ένα πραγματικό πανηγύρι ειρήνης, συναδέλφωσης και αλληλεγγύης.

28 Αυγούστου 2004


Περιεχόμενα

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές σέρνονται στα δικαστήρια

Η αστυνομία σέρνει στα δικαστήρια αντιπολεμικούς διαδηλωτές δείχνοντας με το πιο ξεκάθαρο τρόπο με ποίου το μέρος στέκεται σε αυτό το βρώμικο πόλεμο του Μπούς. Δύο χρόνια σχεδόν μετά τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις έξω απο την αμερικάνικη πρεσβεία προχωρά σε δίκες διαδηλωτών.

Ένας έχει ήδη καταδικαστεί και εκτίσει ποινή, ενώ τρεις ακόμη αναμένεται να περάσουν από δίκες τον Σεπτέμβρη. Παρά την ξεκάθαρη διαπίστωση της επιτρόπου διοικήσεως ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία κατά των διαδηλωτών στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία η αστυνομία επιμένει να κατηγορεί τους διαδηλωτές για τα επεισόδια που η ίδια δημιούργησε.

Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια των διευκολύνσεων που παρέχει στους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές. Διευκολύνσεις στις βάσεις, παραχώρηση του εναέριου χώρου, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των ξενοδοχείων, προστασία των εγκαταστάσεων τους, ξυλοφόρτωμα και τώρα διώξεις των διαδηλωτών. Είναι ντροπή για την κυβέρνηση και την αριστερά που εκλέγηκε με το σύνθημα της αλλαγής να συνεχίζει την ίδια και χειρότερη πολιτική με την δεξιά.

Για την υπεράσπιση των αντιπολεμικών διαδηλωτών έχει συγκροτηθεί "Πρωτοβουλία ενάντια στη κρατική καταστολή" που προγραμματίζει εκδήλωση συμπαράστασης το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, η ώρα 11π.μ.στη Πλατεία Ελευθερίας. Κάθε ακτιβιστής που συμμετείχε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, κάθε οργάνωση που παλεύει ενάντια στο πόλεμο και υπερασπίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των μεταναστών και όλων των άλλων καταπιεσμένων θα πρέπει να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράσταση του στους δικαζόμενους διαδηλωτές. Το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου που ήταν απο τους συνδιοργανωτές της διαδήλωσης για την οποία διώκονται οι σύντροφοι θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ενάντια στις διώξεις και να συμμετέχει ενεργά στη καμπάνια συμπαράστασης.


Περιεχόμενα

Οι ομοφυλόφιλοι διεκδικούν τα δικαιώματα τους

Με εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Φοινικούδες πολλοί ομοφυλόφιλοι απάντησαν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας να απαγορεύσει τη λειτουργία νυκτερινού κλαμπ ομοφυλοφίλων την ίδια ώρα που η αστυνομία χωρίς καμιά δικαιολογία απέλασε αλλοδαπό εργαζόμενο στο κλαμπ.

Στο χώρο της εκδήλωσης οι ομοφυλόφιλοι μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σχετικό με τους λόγους της διαμαρτυρίας τους και μάζευαν υπογραφές. Πολλοί ξένοι και ντόπιοι υπέγραψαν την καταγγελία.

Το Δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε να δώσει άδεια λειτουργίας στο κλαμπ με τον ισχυρισμό ότι ήταν πηγή οχληρίας στην περιοχή. Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα Σημερινη-14/8/2004 ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους, ανέφερε ότι "ο λόγος που δεν δίνεται άδεια είναι γιατί οι θαμώνες προβαίνουν σε άσεμνες πράξεις έξω στο δρόμο, προκαλώντας έτσι τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής". Η οχληρία στη πραγματικότητα βρίσκεται στα μυαλά του Δημοτικού Συμβουλίου και της αστυνομίας που τους οδήγησε στην ρατσιστική αυθαιρεσία.

Χρειάζεται να ξεσκεπάσουμε την υποκρισία της πολιτείας περί δήθεν σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και να δείξουμε το καθήκον της αριστεράς (που κάμνει την πάπια), των αντιρατσιστικών οργανώσεων και του κινήματος να τους στηρίξει. ΑΛΛΑ και την ανάγκη να συνδεθούν οι ομοφυλόφιλοι με το αντιπολεμικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα τοπικά και παγκόσμια, όπως οι έλληνες γκέι. H εφημερίδα της Πρωτοβουλίας Oμοφυλόφιλων Eνάντια Στην Kαταπίεση στην Ελλάδα, με τίτλο "Aπελευθέρωση", κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 20 Mάρτη 2003 στην αντιπολεμική διαδήλωση στο Σύνταγμα στη Αθήνα σε μια προσπάθεια σύνδεσης του ομοφυλόφιλου κινήματος με το υπόλοιπο κίνημα. Οπως γράφει:
"Πριν από 35 χρόνια, γεννήθηκε το ομοφυλόφιλο κίνημα στην Aμερική. Tη νύχτα της 26ης Iούνη 1969, αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομή στο gay club Stonewall Inn στη Nέα Yόρκη. H έφοδος γρήγορα εξελίχθηκε σε βιαιότητες και συλλήψεις σε βάρος των θαμώνων και κυρίως έγχρωμων ανδρών κατώτερων κοινωνικό-οικονομικών στρωμάτων που δούλευαν ως drag queens στο μαγαζί, και οι οποίοι αμύνθηκαν και έδωσαν μάχη πετώντας πέτρες και μπουκάλια ενάντια στους αστυνομικούς. Oι ταραχές επεκτάθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη την πόλη και ακολούθησε μια εβδομάδα γενικευμένης ανυπακοής χιλιάδων lgtb που με οδοφράγματα, πορείες και διαδηλώσεις πέρασαν στην ιστορία ως "Oι ταραχές του Stonewall", η πρώτη μαχητική πολιτική άμεση δράση, αφετηρία του ομοφυλόφιλου κινήματος".

Σ.Σ.


Περιεχόμενα