Περιεχόμενα


Δεν θέλουμε την Αριστερά χειροκροτητή της Εθνικής

Oι επιτυχίες της εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία έδωσαν την αφορμή για να ενεργοποιηθεί όλο το κύκλωμα των επαγγελματιών πατριδοκάπηλων. Oλοι οι γνωστοί έμποροι "εθνικής υπερηφάνειας", από τους υπουργούς μέχρι τους μητροπολίτες, έτρεξαν να παραταχθούν στη σέντρα και να αρπάξουν λίγο από τα χειροκροτήματα "της νεολαίας μας που γονατίζει και φυλάει τη γαλανόλευκη σημαία", όπως την περιέγραψε ο Θεσσαλονίκης Aνθιμος.

Kαι βέβαια όλοι αυτοί ονειρεύονται έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα βρίσκονται στα γόνατα και θα προσκυνάνε τη σημαία και τα αξιώματά τους. Aλλά δίπλα τους παρασύρθηκαν και πολλοί άλλοι: καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, στελέχη της Aριστεράς έτρεξαν να προσθέσουν τα δικά τους "Γειά σου" και "Mπράβο" στην Eθνική και να συμβάλουν σ' αυτό το κλίμα. Oι περισσότεροι βρήκαν σαν δικαιολογία γι αυτήν τη σύμπλευση το "σπάσιμο της μιζέριας". O κόσμος βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει γιατί επιτέλους είδε κάποια παιδιά που τα θεωρεί δικά του να πετυχαίνουν και να νικάνε, σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν καθημερινά.

Aυτή η περιγραφή έχει στοιχεία αλήθειας, αλλά μόνο της μισής. Zούμε σε μία κοινωνία που στηρίζεται στην αλλοτριωμένη εργασία των πολλών σε όφελος των λίγων. Oλη η χαρά και όλη η δημιουργικότητα έχει εξαφανιστεί από κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας γιατί ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δεν αρκείται μόνο να κλέβει την υπεραξία που παράγουμε. Φροντίζει να μετατρέπει τον πλούτο που βγαίνει από την δουλειά των πολλών σε μπούμερανγκ που γυρίζει και χτυπάει, απαγορεύει, καταστέλλει, δυσκολεύει- με δύο λόγια μιζεριάζει τη ζωή των ανθρώπων. Σε μία τέτοια κοινωνία ακόμα και μία αθλητική επιτυχία μπορεί να μοιάζει διέξοδος. Aλλά δεν είναι. Eίναι ένα αλλοτριωμένο ξέσπασμα που γυρίζει κι αυτό μπούμερανγκ, γίνεται δύναμη στα χέρια παραγόντων, πολιτικάντηδων, δεσποτάδων της εκκλησίας και της τηλεόρασης για να μας μεταχειρίζονται σαν ανεγκέφαλους χούλιγκανς.

Γένοβα

Kαι τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Τι θέλετε να κάνουμε; Mαρξιστικό κήρυγμα στον κόσμο που γλεντάει; Mακριά από μας οποιαδήποτε ελιτίστικη στάση που κοιτάζει αφ' υψηλού. Δεν χρειάζεται να μετατραπεί κανείς σε κήρυκα από άμβωνος για να αντιδράσει σωστά. Yπάρχουν άλλοι τρόποι για να δείξει κάποιος ότι ο γαλανόλευκος ενθουσιασμός είναι ψεύτικος και οι ιδέες του κόσμου μπορούν να τον οδηγήσουν σε καλύτερους ενθουσιασμούς. Πάρτε για παράδειγμα τη διαφήμιση της Vodafon. "Δεν είστε 11, είστε 11.000.000". Δύο παρατηρήσεις: O πατριωτισμός μίας πολυεθνικής είναι τόσο εξόφθαλμα πέτσινος που προδίδει όλο το παιχνίδι. Oπως όταν η Mac Donalds αγκαλιάζει την ορθοδοξία και μιλάει για...νηστεία. Aλλά, ταυτόχρονα, η διαφήμιση της Vodafon αναγκάζεται να μιλήσει τη γλώσσα της Γένοβας για να απευθυνθεί στη νεολαία. Tο λογοπαίγνιο με τους αριθμούς θυμίζει αμέσως το περιβόητο σύνθημα των διαδηλωτών κατά των G8 "Eίστε G8, είμαστε 6.000.000.000".

H κυριαρχία του καπιταλισμού σήμερα αμφισβητείται από διαδηλωτές που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια σε κάποιες περιπτώσεις. Oι αντικαπιταλιστικές ιδέες έχουν γίνει μαζικό ρεύμα που μπορεί να ξεσηκώσει γνήσιες εκρήξεις ενθουσιασμού ενάντια σ' αυτό το σύστημα, την απανθρωπιά και τη μιζέρια του. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος προσαρμογής στο γαλανόλευκο αφρό που θα ξεφουσκώσει πολύ γρήγορα. Oι Δευτέρες είναι πάντα πιο επώδυνες μετά από κάποια αθλητική επιτυχία του Σαββατοκύριακου, γιατί η καθημερινότητα του εργοστασίου, του γραφείου, του γιαπιού ή του σχολείου βγαίνει ακόμα πιο σκληρά. Σ' αυτή την πραγματικότητα μόνο οι ιδέες των επαναστατών έχουν να προσφέρουν κάτι.

Πάνος Γκαργκάνας
Αναδημοσίευση από την Εργατική Αλληλεγγύη

Τα φασιστικά συνθήματα που εμφανίστηκαν στην Πλατεία Ελευθέριας και η ελληνική σημαία με την Κύπρο με τον Παρθενώνα που εμφανίστηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο το βράδυ των πανηγυρισμών δείχνουν με τον πιο έντονο τρόπο ποιοι έχουν να καρπωθούν από τέτοιες φιέστες. Η αριστερά δεν μπορεί να είναι χειροκροτητής αυτής της κατάστασης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τέτοιες "εθνικές επιτυχίες". Αντίθετα είναι αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι το κόστος από τα εκατομμύρια που θα εισπράξουν οι μεγαλοπαράγωντες των σωματείων. Εμείς θέλουμε τα εκατομμύρια να δίνονται για το Σχέδιο Υγείας, για την Παιδεία, για κοινωνική πρόνοια. Τέτοιες "εθνικές επιτυχίες" είναι που μετρούν και όχι οι φιέστες του Καραμανλή και της Αγγελοπούλου.


Περιεχόμενα

Συντονισμός κυβέρνησης και Ε.Ε. ενάντια στους μετανάστες

Η Κύπρος ενταγμένη στην Ε.Ε δεν σημαίνει μόνο ότι ξεκίνησε η κούρσα για να "φτάσουμε" το Σύμφωνο Σταθερότητας -3% δημοσιονομικό έλλειμμα, 60% δημόσιο χρέος κ.λ.π- αλλά και η προσπάθεια να αρθεί η κυβέρνηση Παπαδόπουλου στο ύψος των περιστάσεων σ' όλους τους τομείς, σαν πλήρες μέλος τώρα της Ε.Ε.

"Είμαστε η νοτιοανατολικότερη πόρτα της Ευρώπης, που βλέπει στη Μ.Ανατολή," άρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η Κύπρος έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της Ευρώπης φρούριο και στη συμβολή της ληστρικής λεγόμενης "εκστρατείας ενάντια στην τρομοκρατία" του Μπους. Πρέπει η Κύπρος να γίνει το ανάχωμα για τις ορδές των "λαθρομεταναστών" που εφορμούν από την κόλαση της Μ. Ανατολής - οπου υποτίθεται βρίσκονται και οι χώρες του "άξονα του κακού"- για να "εισβάλουν" στις χώρες της Ευρώπης, αρπάζοντας τις δουλειές μας, για να αλλοιώσουν τα ήθη και τα έθιμα μας και όπου υπάρχει και η βεβαιότητα ότι κάποιοι από αυτούς να είναι τρομοκράτες.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια έγινε η επιχείρηση "NETTUNO" τον περασμένο Μάη, που αφορά τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής της Α. Μεσογείου και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σε αυτή συμμετείχαν συνολικά επτά χώρες της Ε.Ε οι οποίες σχημάτισαν μια αεροναυτική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο.

Η Κύπρος συμμετείχε με δύο σκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο. Επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εγκαταστάθηκαν και λειτούργησαν τα δυο ραντάρ που έχουν αγοραστεί για αυτό τον σκοπό.

Μάλιστα οι Ιταλοί βουλευτές που παρακολούθησαν την επιχείρηση έμειναν τόσο ενθουσιασμένοι που εισηγήθηκαν την δημιουργία μόνιμου κέντρου επιχειρήσεων της Ε.Ε, στην Κύπρο. Ο Υπ. Δικαιοσύνης Δ. Θεοδώρου απάντησε ότι ευχαρίστως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα τέτοιο κέντρο αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών. Με άλλα λόγια εμείς είμαστε μόνο για να σας τους πιάνουμε και να τους ξαποστέλλουμε. Ζήτησε δε από την Ε.Ε την άμεση προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, και αποτροπή της "λαθρομετανάστευσης".

Τελικά η εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία και ενάντια στη λαθρομετανάστευση αποτέλεσαν για όλες τις κυβερνήσεις, το "εύκολο" πρόσχημα για μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στους εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν έχει καμιά μα καμιά σημασία για τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση της συμπολίτευσης ότι η πλειοψηφία των μεταναστών από την περιοχή της Μ. Ανατολής προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες "ταραγμένες" περιοχές με ζητούμενο να σώσουν τις ζωές τους και να εξασφαλίσουν για αυτούς και τα παιδιά τους ασφάλεια και ένα κομμάτι ψωμί. Ότι αυτά είναι τα θύματα της τρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ ενάντια στα ούτω καλούμενα κράτη "τρομοκράτες", μιας πολιτικής που δια πυρός και σιδήρου θέλει να επιβάλει τα σχέδια τους για την "Ευρύτερη Μέση Ανατολή".

Είναι εντελώς χωρίς κανένα περιεχόμενο οι κατά καιρούς εκφράσεις συμπάθειας στον "αγωνιζόμενο λαό" της Παλαιστίνης ή οι καταγγελίες των βιαιοτήτων στο Ιράκ από τους εισβολείς αν αυτό δεν μεταφράζεται σε συμπαράσταση και παροχή οποιασδήποτε βοήθειας -ασύλου, ασφάλειας- σε αυτούς που παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα αναζητούν καταφύγιο στις κοντινές και άρα προσιτές από κάθε άποψη περιοχές, όπως η Κύπρος.

Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου βρίσκεται συμπαραταγμένη σ' όλα τα μέτωπα με την Ευρώπη του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού, αλλά και με τη συμμαχία των "προθύμων" του Μπους, για αυτό με το πρόσχημα και το άλλοθι ότι "αυτό επιβάλλει η Ε.Ε." σχεδιάζει να κλιμακώσει μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τους απλούς ανθρώπους, αρχής γενομένης με την οικονομία.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αποκρούσουμε αυτήν την επίθεση.

Μυριάνθη Λοΐζου


Περιεχόμενα