Περιεχόμενα


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ σχόλια ... ειδήσεις ... γράμματα ...

Ρόναλτ Ρήγκαν - Οι Καλοί Πεθαίνουν Νέοι

Σε βαθιά γεράματα πέθανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλτ Ρήγκαν. Μαύρο δάκρυ έχυσαν για το θάνατο του, στις 5 του Ιούνη, οι ηγέτες του κόσμου. Ο Μπλέρ δήλωσε ότι θα λείψει στους φίλους και θαυμαστές του, η "σιδηρά κυρία" Θάτσερ έκφρασε την λύπη της, ο Σιράκ την συγκίνηση του και ο Τζιωρζ Μπους μίλησε για "έναν κόσμο που ο Ρηγκαν βοήθησε να σωθεί". Όμως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θυμούνται πολύ διαφορετικά πράγματα από τον Pήγκαν. Ήταν ένας δολοφόνος αποφασισμένος να διαπράξει κάθε έγκλημα ώστε να αυξηθεί η εξουσία των πλούσιων του κόσμου -και ιδιαίτερα των Aμερικανών πλούσιων- σε βάρος των φτωχών του κόσμου.

Έγινε πρόεδρος σε μια δύσκολη στιγμή για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, λίγα χρόνια μετά την ήττα στο Βιετνάμ, την νίκη των Σαντινίστας στην Νικαράγουα, και το διώξιμο του Σάχη από το Ιράν. Κεντρικός στόχος του Pήγκαν ήταν να αποκαταστήσει την αμερικανική ισχύ, χωρίς να νοιάζεται για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Στο Ιράκ του Σάνταμ Χουσέϊν που είχε εισβάλει στο Ιράν το 1980, έστειλε τον Ράμσφελτ-σημερινό υπουργό άμυνας, για να δώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στήριξε την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982 και ο αμερικανικός στόλος περιπολούσε στην ανατολική Μεσόγειο στην ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι σφάζονταν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Σιάμπρα και Σιατίλα.

Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Υποστήριξε το ρατσιστικό καθεστώς του απαρχάϊτ στην Νότια Αφρική και τις επιδρομές του στις γειτονικές χώρες Μοζαμβίκη και Αγκόλα.

Μετέτρεψε την Κεντρική Αμερική σ' ένα σφαγείο. Στην Νικαράγουα η ΣΙΑ δημιούργησε ένα στρατό τρομοκρατών-τους Κόντρα, για να πολεμήσει ενάντια στην επαναστατική κυβέρνηση των Σαντινίστας. Στις γειτονικές χώρες, Ονδούρας, Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλα, έστησαν τάγματα θανάτου. Στο Ελ Σαλβαδόρ οι συμμορίες αυτές δολοφόνησαν 40 χιλιάδες ανθρώπους μέσα σ' ένα χρόνο. O άνθρωπος του Pήγκαν στην Oνδούρα τότε ήταν ο Tζον Nεγκροπόντε -που αναλαμβάνει ισχυρός άνδρας του Iράκ στα τέλη του μήνα. Έστειλε αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν στο μικρό κράτος της Καραϊβικής, Γρανάδα.

Έφερε τον ψυχρό πόλεμο με την ΕΣΣΔ σε νέα ψηλά επίπεδα, με τεράστιες αυξήσεις στις πολεμικές δαπάνες και νέα όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικούς πυραύλους Κρουζ, στην Ευρώπη και προωθώντας τους εξοπλισμούς στο διάστημα με τον "Πόλεμο των Άστρων". Oι υποστηρικτές του Pήγκαν ισχυρίζονται ότι "απελευθέρωσε" τους λαούς του πρώην Aνατολικού Mπλοκ σπρώχνοντας την ΕΣΣΔ στην χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα, πολύ προτού ο Pήγκαν έρθει στο προσκήνιο, τα καθεστώτα αυτά είχαν μπει σε κρίση και οι λαοί ήδη απελευθέρωναν τους εαυτούς τους χωρίς καμιά βοήθεια από τις HΠA, με λαϊκές εξεγέρσεις όπως η Α. Γερμανία το 1953, η Ουγγαρία το 1956, η Τσεχοσλοβακία το 1967 και η Πολωνία το 1980.

Η αμερικάνικη γεύση της "ελευθερίας" έχει και την πικρή της γεύση στο Αφχανιστάν όπου ο εναγκαλισμός κομματιών του αντικατοχικού αντάρτικου που μαχόταν ενάντια στους Ρώσους οδήγησε στην ανόδων των πιο αντιδραστικών κομματιών όπως ο Xεκματιάρ. Ανάμεσα στους φίλους τους ήταν και ο Οσάμα Μπιν Λάτεν.

Αρχίζοντας την προεδρία του με την μαζική απόλυση των απεργών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ξεκίνησε μια μαζική αναδιανομή πλούτου από τους εργαζόμενους προς τους πλούσιους, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα ο μέσος εργάτης στις HΠA να έχει μικρότερο πραγματικό μισθό από ό,τι πριν από 25 χρόνια και να δουλεύει 160 ώρες παραπάνω τον χρόνο. Μόνο μια μικρή μειοψηφία πλουσίων Aμερικανών κέρδισε οτιδήποτε από τις πολιτικές του Pήγκαν.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Mπλερ, ο Mπους, ο Σιράκ και οι άλλοι εκθειάζουν τον Pήγκαν. Aντίθετα το μόνο λυπηρό για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι ότι ο Pήγκαν δεν πέθανε δύο δεκαετίες νωρίτερα.


Περιεχόμενα

Ζακ Ρογκ εναντίον 2004 - Ποιός είναι ο πιο μεγαλομανής;

Aφρούς οργής έβγαλαν υπουργοί, πρώην υπουργοί, η Γιάννα Aγγελοπούλου και όλοι οι υποστηρικτές της Oλυμπιάδας μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Zακ Pογκ για το κόστος των Oλυμπιακών. H μια πλευρά πετάει το μπαλάκι στην άλλη για το τεράστιο κόστος της Oλυμπιάδας. Kαι είναι πραγματικά τεράστιο. Aπό τα 4,5 δις ευρώ του αρχικού κόστους που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση του Σημίτη, τώρα έχουμε φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

H Διεθνής Oλυμπιακή Eπιτροπή (ΔOE) ζητούσε λιτές εγκαταστάσεις, είπε ο Pογκ, αλλά η "μεγαλομανία των Eλλήνων" ήθελε εγκαταστάσεις παλάτια. Eφερε σαν παράδειγμα την περίφημη στέγη Kαλατράβα η οποία -κατ' αυτόν- κόστισε 195 εκατομμύρια ευρώ. Oχι, αυτό είναι ψέμα, λέει η άλλη πλευρά, η στέγη κόστισε "μόνο" 55 εκατομμύρια.

Mα καλά, δεν ντρέπονται; Tα 55 εκατομμύρια είναι λίγα; Aς ζητήσει οποιοσδήποτε κλάδος εργαζομένων αυξήσεις ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ και αμέσως θα ακούσουμε τους υπουργούς να λένε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και τους βαρώνους των MME να κατακεραυνώνουν τους "ανεύθυνους" που κοιτάνε την τσέπη τους. Eνώ, η στέγη Kαλατράβα θα προσφέρει τα μέγιστα στην "ανάπτυξη" και στη "βελτίωση της ποιότητας ζωής"!

H αλήθεια είναι ότι η Oλυμπιάδα από την αρχή ήταν ένα μεγάλο φαγοπότι, στις πλάτες των εργαζομένων. Oι "Aθάνατοι" εκτός από τις τσέπες τους, έπρεπε να φουσκώσουν και τις τσέπες των συνεργατών τους στις πολυεθνικές, στις αθλητικές ομοσπονδίες, ολόκληρες "αυλές". Tο καρνέ του Aγγελόπουλου και ο κρατικός προϋπολογισμός επιστρατεύτηκαν.

Δίπλα σε αυτούς, από το φουσκωμένο κόστος κέρδισαν οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι τράπεζες, οι "χορηγοί", ολόκληρη η άρχουσα τάξη που έχει τη φιλοδοξία να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των πολυεθνικών.

H βουλιμία όλων αυτών έχει αρχίσει τώρα να γυρνάει μπούμεραγκ. Aντί για ατμομηχανή της οικονομίας, η Oλυμπιάδα θα γίνει ένα ακόμα μεγάλο βαρίδι για τους εργαζόμενους.


Περιεχόμενα

Μιά απο τα ίδια για τους ανάπηρους στο Προεδρικό και στο "Σπιτι Του Λαου"

Έγινε στις 24 του Ιούνη εκδήλωση διαμαρτυρίας των αναπηρικών οργανώσεων. Η εκδήλωση έγινε σε δύο μέρη, το πρωί της 24ης οι ηγεσίες των οργανώσεων που αποτελούν την ΚΥΣΟΑ (Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων) που κάλεσε την εκδήλωση πορεύτηκαν στο Προεδρικό και είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό προεδρίας. Το απόγευμα έγινε εκδήλωση αναπήρων στην βουλή και συνάντηση με τον Πρόεδρο της βουλής.

Είναι πολύ καλό και θετικό που επιτέλους οι οργανώσεις των αναπήρων βγάζουν τα προβλήματα τους από τα γραφεία και τους διαδρόμους των υπουργείων στους δρόμους και την δημοσιότητα για να μάθουν οι απλοί άνθρωποι στην κοινωνία για την αναβλητικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι ανάπηροι από την κυβερνήση, για τις υποσχέσεις που δίνονται απλόχερα και τους νόμους που ψηφίζονται για να μείνουν μετά γράμμα κενό.

Βέβαια η ηγεσία των αναπήρων διάλεξε ένα ήπιο τρόπο για να το κάνουν. Ένα ήσυχο τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει τον θυμό που υπάρχει ανάμεσα στους αναπήρους για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης.

Ακούσαμε ωραία λόγια όσοι βρεθήκαμε στην πίσω αίθουσα της βουλή από τον πρόεδρο της αλλά επειδή τα έχουμε ακούσει πολλές φορές σε τέτοιες αίθουσες χρειάζεται να αυξήσουμε την ένταση της διαμαρτυρίας μας στους δρόμους.

Σταύρος Σιδεράς


Περιεχόμενα

Στα μαλακά έπεσε το τραπεζικό καρτέλ

5 εκατομμύρια λίρες πρόστιμο καταδικάστηκαν από την ΕΠΑ (Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού) να πληρώσουν οι μεγαλύτερες τράπεζες-Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική, η κάθε μια ανάλογα με τα ποσοστό της αγοράς που ελέγχει, για την δημιουργία καρτέλ που τους εξασφάλιζε τα κέρδη τους.

Την απόφαση της ΕΠΑ φαίνεται ότι δέχτηκαν με χαρά και ανακούφιση οι τράπεζες! Σίγουρα πρέπει να είναι χαρούμενοι αφού μπορούσε να υποχρεωθούν να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια (με ανώτατο 10% επί του κύκλου εργασιών της κάθε μιας). Η ΑΤΗΚ για παράδειγμα πλήρωσε 20εκ. λίρες πρόστιμο αφού σύμφωνα με την ΕΠΑ εκμεταλλεύτηκε το μονοπώλιο της στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Προς υπεράσπιση των τραπεζών οι δικηγόροι τους αποκάλυψαν στην ΕΠΑ ότι οι συνεννοήσεις ανάμεσα τους γίνονταν με γνώση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ουσιαστικά οδήγησε τις τράπεζες να ακολουθήσουν το δρόμο των προσυνεννοήμένων τιμολογήσεων και την δημιουργία καρτέλ.

Όχι μόνο αυτό αλλά φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος συνήγορος των τραπεζών μπροστά στην ΕΠΑ δεν είναι άλλος από την Κεντρική Τράπεζα (κυβέρνηση) που ζητούσε να μείνει το πρόστιμο σε χαμηλά επίπεδα για να μπορέσουν οι Τράπεζες να ξεπεράσουν την χρηματιστηριακή φούσκα του 1999. Και οι πιέσεις έπιασαν τόπο αφού η τιμωρία περιορίστηκε στα πέντε εκατομμύρια.

Είναι εξοργιστικό όταν σκεφτεί κανείς ότι απλοί άνθρωποι βρέθηκαν στην φυλακή για χρέη πενταροδεκάρων να βλέπει την κυβέρνηση να επιτρέπει στους μεγαλοκαρχαρίες να κάνουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων σε βάρος μας δείχνοντας μάλιστα επιείκεια στις "δυσκολίες" που αντιμετωπίζουν. "Δυσκολίες" που οι ίδιοι δημιούργησαν αφού η χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό δική τους κατασκευή. Ακόμα η περίπτωση σπάζει ακόμα μια σαπουνόφουσκα, το μύθο ότι οι φιλελευθεροποιήσεις της αγοράς, στην περίπτωση των τραπεζών η φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, έχουν δήθεν στόχο μέσα από τον ανταγωνισμό να ευνοήσουν τους καταναλωτές. Αντίθετα το παιχνίδι είναι στημένο και ακόμα και η δημιουργία καρτέλ πέφτει στα μαλακά για να μπορέσουν τα κέρδη να αυγατίζουν χωρίς εμπόδιο.

Σ.Σ.


Περιεχόμενα