"ΤΟ ΤΕΡΑΣ" (The Monster)
Τα "τέρατα" δεν γεννιούνται!
Της Τζούντιθ Ορ
Η Αϊλήν Γουόρνος εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση τον Οκτώβρη του 2002. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που εκτελέστηκε στη Φλώριδα της Αμερικής από την εποχή του αμερικάνικου εμφυλίου πολέμου. Η Αϊλήν είχε σκοτώσει 6 άντρες. Έγινε γνωστή σαν η πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος των Η.Π.Α., και πραγματικά, τα πρωτοσέλιδα που όπως είναι γνωστό λατρεύουν τους μανιακούς δολοφόνους, την λάτρεψαν. Και όταν μάλιστα η δολοφόνος είναι μια ξανθιά πόρνη με λεσβία ερωμένη, ε, τότε τα πρωτοσέλιδα ξεφαντώνουν! Λέγεται πως αστυνομικοί που ήταν ανακατωμένοι στην υπόθεση, ήρθαν σε οικονομικές συμφωνίες με εκδοτικούς οίκους και παραγωγούς ταινιών για βιβλία που θα γραφόταν και για φιλμ που θα γυρίζονταν για τη ζωή της, πριν ακόμη τη συλλάβουν.
Το καινούργιο φιλμ "Τέρας" αγγίζει ένα μικρό μέρος της ιστορίας της αλλά αυτό που σίγουρα αποκαλύπτει είναι πως η Αϊλήν δεν ήταν τέρας. Όπως συνήθως όμως, τα σχόλια επικεντρώθηκαν γύρω από την ωραία σταρ που έγινε "χοντρή και άσχημη" για τις ανάγκες του ρόλου.
Όμως η Charlize Theron, η ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ και που σε συνεντεύξεις για την ταινία δήλωσε πως είναι ενάντια στη θανατική ποινή, είναι πολύ πειστική στο ρόλο της σαν Αϊλήν. Συνδυάζει την επιθετικότητα κάποιου που έμαθε να βλέπει τους πάντες σαν εχθρούς με μια απλοϊκή και απελπισμένη αισιοδοξία. Δυνατή στο ρόλο της σαν "τέρας" εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά της ζωής στο περιθώριο της αμερικάνικης κοινωνίας, αλλά είναι τελικά καταπιεστικό γιατί σου αφήνει πολλά ερωτηματικά.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής της Αϊλήν η ταινία τα περνάει στα γρήγορα χωρίς να σταματήσει στις εμπειρίες και τις συνθήκες που τη διαμόρφωσαν.
Σε όλη την παιδική της ηλικία την κακοποιούσαν σωματικά και σεξουαλικά. Ο πατέρας της καταδικάστηκε σε φυλάκιση για σεξουαλική κακοποίηση και αυτοκτόνησε μέσα στη φυλακή όταν αυτή ήταν 13 χρόνων.
Την Αϊλήν και τον αδελφό της τους μεγάλωσαν η γιαγιά τους και ο παππούς τους και τους οποίους πίστευαν πως είναι οι γονείς τους. Είναι πιθανό πως ο παππούς της ήταν και ο πατέρας της. Η ίδια αναγκάστηκε να ζήσει μέσα στο δάσος καταφεύγοντας στην πορνεία για να επιβιώσει λίγο μετά που έδωσε το μωρό της για υιοθεσία. Είχε μείνει έγκυος στα 14 χρόνια της.
Υπήρξαν γυναίκες που έγιναν κατά συρροή δολοφόνοι προηγουμένως, αλλά σκότωναν ανθρώπους που τους γνώριζαν ή ήταν μέλη της οικογένειας τους. ΄Όμως παρόλο τον συνταρακτικό τίτλο που της έδωσαν, η Αϊλήν δεν ταίριαζε με κανένα από τα συνηθισμένα πορτραίτα των κατά συρροή δολοφόνων.
Όταν σκότωσε τον πρώτο άντρα ήταν από θέση αυτοάμυνας. Την είχε βιάσει και την είχε περιχύσει με πετρέλαιο - οι λεπτομέρειες από τις προηγούμενες κατηγορίες που είχε αυτός για βία ενάντια σε γυναίκες είδαν το φως μόνο μετά τη δίκη της. Οι δολοφονίες δεν της έδιναν καμιά συγκίνηση, κάθε φορά τις έβλεπε σαν τον μόνο τρόπο για να επιβιώσει, να βρει χρήματα, να πάρει ένα αυτοκίνητο ή ότι χρειαζόταν για να φροντίσει την αγαπημένη της.
Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν τα εγκλήματα της Αϊλήν από το νομικό σύστημα και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι γυναίκες που κάνουν εγκλήματα θεωρούνται χειρότερες από τους άντρες που κάνουν το ίδιο έγκλημα. Κι αυτό, γιατί έσπασαν τον άγραφο νόμο που λέει ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους πιο παθητικές από τους άντρες. Αυτές οι αξίες αντανακλούνται στην καταδίκη της.
Τα στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι "άντρες που σκοτώνουν τις γυναίκες τους ή τις φιλενάδες τους καταδικάζονται σε 2-6 χρόνια φυλάκισης ενώ γυναίκες που σκοτώνουν τους άντρες τους καταδικάζονται σε 15 χρόνια κατά μέσο όρο".
Ο Μαρξ έγραψε ότι οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία αλλά σε συνθήκες που δεν τις έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Οι άγριες συνθήκες στη ζωή της Αϊλήν δεν της άφηναν πολλές επιλογές. Το έργο "Τέρας" κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να σκιαγραφήσει αυτή την πραγματικότητα χωρίς συναισθηματισμούς και δείχνει τι είδους δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι στην Αμερική του Μπους.
* Αναδημοσίευση από την αδελφή εφημερίδα στη Βρετανία "Σοσιαλιστής Εργάτης"
ΠΑΝΘΕΟΝ 3 - ="right">Περιεχόμενα