Δεν άντεξε στον πειρασμό ο πλανητάρχης Μπούς και στα πανάκριβα τηλεοπτικά διαφημιστικά φιλμάκια της προεκλογικής του εκστρατείας χρησιμοποιεί εικόνες από την επίθεση στους δίδυμους πύργους.
Σε δυο από τις διαφημίσεις παρουσιάζονται εικόνες από πυροσβέστες να μεταφέρουν ένα νεκρό τυλιγμένο την αμερικάνικη σημαία από τα ερείπια στο "Σημείο Μηδέν" όπου βρίσκονταν οι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Θέλει να κτίσει την εικόνα του σταθερού αποφασιστικού ηγέτη στην μέση μιας πολεμικής εκστρατείας, τον "πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία". Η προσπάθεια του όμως έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των συγγενών των νεκρών και των πυροσβεστών.
Συγγενείς νεκρών έχουν χαρακτηρίσει την προσπάθεια του Μπούς αηδιαστική και την ανησυχία ότι οι νεκροί τους γίνονται πιόνια σε μία προεκλογική εκστρατεία.
Ο εκπρόσωπος του "Διεθνή Συνδέσμου Πυροσβεστών" καταδίκασε την προσπάθεια του Μπούς σαν υποκριτική δηλώνοντας "Δεν δεχόμαστε την μια στιγμή να αγκαλιάζει ένα από τα μέλη μας πάνω από τα ερείπια του 'Σημείου Μηδέν' και την άλλη να κάνει περικοπές στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης."
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αντιπάλου του στις εκλογές -βέβαια ενός όχι μικρότερου υποκριτή, του υποψήφιου των δημοκρατικών Τζών Κέρυ, που ενώ ήταν ουρά της πολιτικής του Μπούς για τον "Πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία" και τα προληπτικά κτυπήματα τώρα προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν επικριτής της,- μόνο το 10% των πυροσβεστικών τμημάτων στην χώρα έχουν το προσωπικό και τα μηχανήματα να ανταποκριθούν σε πιθανή κατάρρευση ενός κτιρίου.
Σταύρος Σιδεράς
Ένα χρόνο μετά την νίκη της στις εκλογές, η κυβέρνηση της "Αλλαγής", συνεχίζει την πολιτική της "απαλλαγής" από τους ξένους εργάτες που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Δεξιάς.
Με το πρόσχημα ότι χρειάζεται να προστατέψει τους ντόπιους εργαζόμενους η κυβέρνηση Παπαδόπουλου εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις "σκούπες" και τις απελάσεις. Η κυβέρνηση της "Αλλαγής" ισχυρίζεται ότι οι δουλειές των κυπρίων κινδυνεύουν από την κάθοδο ξένων εργατών. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για την συνέχιση της ίδιας ρατσιστικής πολιτικής που ακολουθούσε η κυβέρνηση την οποία ήρθε να αλλάξει. Μια πολιτική που μαζεύει σαν τα πρόβατα τους ξένους τα βράδια στις πλατείες για έλεγχο και συλλαμβάνει όσους έχουν ξεπεράσει το όριο της άδειας παραμονής τους. Είναι η ίδια πολιτική που στις αρχές του περασμένου μήνα έριξε στη φυλακή έγκυο ρωσίδα, παρά το γεγονός ότι μόλις είχε παντρευτεί με Έλληνα υπήκοο και απλά είχε καθυστερήσει να ανανεώσει την άδεια παραμονής της.
Είναι η ίδια πολιτική που οδήγησε τον Υπουργό Εργασίας, τον κ Κεραυνό, να μην ανανεώσει τις άδειες εργασίας των ξένων εργατών. Ως δικαιολογητικό πρόβαλε το ότι έτσι θα δοθεί ο πρώτος λόγος στους Κύπριους εργαζόμενους. Όμως τον πρώτο λόγο για ποιες δουλειές έδωσε τόσο γενναιόδωρα ο υπουργός; Για δουλειές με πολύ χαμηλούς μισθούς με μεγάλες αποστάσεις και σπαστά ωράρια και δύσκολες συνθήκες εργασίας. Και για να εξασφαλίσει ότι οι κύπριοι θα άρπαζαν την ευκαιρία έκοψε το ανεργιακό επίδομα σε 205 κύπριους άνεργους γιατί αρνήθηκαν τέτοιες δουλειές. Έτσι η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργήσει η φυγή ενός φτηνού ξένου εργατικού δυναμικού με ένα ντόπιο εξίσου φτηνό δυναμικό.
Οι δουλειές των κυπριών δεν κινδυνεύουν από την κάθοδο ξένων εργατών είτε αυτοί είναι από την Ασία είτε από την Ευρώπη. Οι άνεργοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν χάσει την δουλειά τους από κανένα ξένο, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ξένοι στην δημόσια εκπαίδευση. Είναι άνεργοι επειδή η κυβέρνηση θέλει να συνεχίζει να στοιβάζει τους μαθητές σε τάξεις των τριάντα και τριανταπέντε μαθητών σε σχολεία μαμούθ, παρά να κτίσει νέα σχολεία και να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.
Οι εργάτριες στα πλυντήρια των νοσοκομείων δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους εξαιτίας της ύπαρξης ξένων εργατών, αλλά εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της "Αλλαγής" που θέλει να αλλάξει το καθεστώς εργασίας των πλυντηρίων και από κρατικά να τα μετατρέψει σε ιδιωτικά, προς όφελος των ιδιωτών.
Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που θέλει την Κύπρο μέρος της Ευρώπης φρούριο, είναι που πρέπει η αριστερά να απαντήσει και όχι να υποβοηθάει την συνέχιση του εφιάλτη που ζουν συνάνθρωποί μας στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη ζωή.
Κυριάκος Κοιλιάρης.
Το γεγονός έγινε είδηση με μεγάλους τίτλους στην Αγγλία. Το πανάκριβο εμφιαλωμένο νερό "Dasani" δεν προέρχεται από κάποια φυσική πηγή νερού αλλά από την κεντρική δημόσια παροχή νερού στο νότιο Λονδίνο.
Το γεγονός ότι η "καταγωγή" του ακριβοπληρωμένου εμφιαλωμένου νερού είναι τόσο "ταπεινή" όσο και το νεράκι που πίνουμε από την βρύση της κουζίνας μας ήταν γραμμένη και στην ίδια την ετικέτα της μπουκάλας αλλά βέβαια με τέτοιο τρόπο και λέξεις που για διαβάσει κάποιος την αλήθεια πίσω από τις λέξεις θα έπρεπε να έχει προειδοποιηθεί ότι "κάποιο λάκκο έχει η φάβα". Ότι δηλαδή κάτι πονηρό συμβαίνει.
Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάζει το γεγονός, τουλάχιστο δυο στα πέντε από τα ακριβοπληρωμένα μπουκάλια στα ράφια των σούπερμάρκετς σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν προέρχονται από φυσικές πηγές νερού αλλά από την δημόσια παροχή νερού στο τόπο της εμφιάλωσης του.
Έτσι από την μεριά του εμφιαλλωτηρίου μπαίνει το νερό από την δημόσια παροχή, περνά από μια διαδικασία καθαρισμού, στην συνέχεια προστίθενται διάφορα συστατικά ανάλογα με το κομμάτι της αγοράς στο οποίο στοχεύει ο εμφιαλωτής και το προϊόν καταλήγει στην μπουκάλα για να πουληθεί σε μια πολύ πιο ψηλή τιμή από το νερό της βρύσης μας.
Η πιο πάνω διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά αρκετά συνηθισμένη για εταιρείες πού πουλούν εμφιαλωμένο νερό. Αυτό που έφερε το γεγονός στο κέντρο τις προσοχής των ΜΜΕ είναι ότι αυτός που εμφιαλώνει και πουλά το Dasani δεν είναι άλλος από την γνωστή μας Coca Cola.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της παροχής πόσιμου νερού τα αρπακτικά της αγοράς βρίσκουν "φτηνούς" τρόπους για ικανοποιήσουν την ανάγκη για καθαρό πόσιμο νερό και αφού οι κυβερνήσεις για δεκαετίες αφήνουν την δημόσια παροχή νερού να καταρρεύσουν αναλαμβάνουν αυτά.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι το 2025 τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη θα αντιμετωπίζουν έλλειψη φρέσκου πόσιμου νερού. Μπροστά σ' αυτό το σκοτεινό μέλλων δεν είναι έκπληξη που το περιοδικό Fortune χαρακτήρισε το νερό σαν "το πετρέλαιο του 21ου αιώνα".
Μια πολύ καλή ιστοσελίδα γύρω από το ζήτημα της παροχής νερού για όλους και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του θα βρείτε στο http://www.citizen.org/cmep/water/. Το μόνο μειονέκτημα είναι στα αγγλικά.
Σταύρος Σιδεράς
Aν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί το 25% όλων των φυτών και των ζώων στη Γη, περίπου 1.000.000 είδη.
Aυτό ήταν το συμπέρασμα της μελέτης που έκανε μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Kρις Tόμας από το Ληντς. Oπως δήλωσε ο ίδιος "Tα αποτελέσματα ήταν πολύ χειρότερα απ' ό,τι περιμέναμε".
H αύξηση της θερμοκρασίας έχει επιπτώσεις στις βροχοπτώσεις και γενικά στην πορεία των καιρικών φαινομένων. H αλλαγή τους απειλεί με εξαφάνιση όλα αυτά τα είδη.
H εκπομπή ρυπογόνων αερίων είναι η αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην ουσία λειτουργούν σαν ένα φράγμα στην ατμόσφαιρα που "παγιδεύει" τη θερμότητα του ήλιου στη γη. Aυτά τα ρυπογόνα αέρια παράγονται από τη καύση ορυκτών καυσίμων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
Oι πιο μεγάλες πολυεθνικές του κόσμου στηρίζουν τα κέρδη τους σε αυτή την πορεία προς την καταστροφή του πλανήτη. Oι πολυεθνικές του πετρελαίου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες ελαστικών.
Πίσω από τις πολυεθνικές στέκονται οι κυβερνήσεις των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, με πρώτη στη σειρά την κυβέρνηση του Mπους στις HΠA. H Aμερική παράγει το 22% των αερίων του θερμοκηπίου αλλά ο Mπους αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο. Oι χώρες της E.E. παράγουν το 13%. Aλλά η "πολιτισμένη" Eυρώπη ακολουθεί την ίδια γραμμή με τις HΠA και στο περιβάλλον. Πρόσφατα η E.E. εξέδωσε μια οδηγία που δίνει στις εταιρείες το δικαίωμα να πουλάνε και να αγοράζουν το δικαίωμα για την εκπομπή ρυπογόνων αερίων!
H λύση για την αποφυγή της καταστροφής είναι σαφής. H στροφή προς άλλες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, η κυματική και άλλες. Kαι ταυτόχρονα χρειάζεται μαζική στροφή από το IX, τις μεταφορές με φορτηγά και αεροπλάνα προς άλλες λιγότερο ενεργοβόρες όπως ο σιδηρόδρομος.
Oι λύσεις υπάρχουν, αλλά για να εφαρμοστούν πρέπει να φύγει από τη μέση το μεγάλο εμπόδιο: το σύστημα του κέρδους, ο καπιταλισμός.