H Ρυθμιστική Αρχή σιαστικά στα παράπονα της ιδιωτικής εταιρείας Telepassport και του Συνδέσμου για την Ελεύθερη ήτησε απο την Αρχή ε μειώσεις στις τιμές των διεθνών κλίσεων για να εξασφαλίσει δήθεν τον υγιή ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες για το καλό των καταναλωτών.
Πράγματι χρειάζεται μεγάλο θράσος ο πρόεδρος της "Telepassport" Σ. Χάσικος και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, για να κατηγορήσει την ΑΤΗΚ "ότι τόσα χρόνια έκλεβε τον Κύπριο καταναλωτή". Η ΑΤΗΚ είναι ένας οργανισμός που ελέγχεται από το κράτος και μια 10ετία Κληρίδη-Συναγερμού στην κυβέρνηση είχαν μπόλικο χρόνο στην διάθεση τους να ρίξουν τις τιμές.
Πριν από μερικές βδομάδες όταν παραλάμβανε την άδεια για εργασίες σταθερής τηλεφωνίας από τον Ρυθμιστή υποσχόταν μέχρι και 100% μειώσεις στα τέλη διεθνών κλίσεων. Μόλις όμως η ΑΤΗΚ, έριξε τις τιμές ακόμα πιο κάτω από τις δικές του τότε έτρεξε για "προστασία" στο Ρυθμιστή για να κρατήσει τις τιμές ψηλά.
Το ιδιωτικό "επιχειρηματικό δαιμόνιο" χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον για να πετύχει. Αν ο ανταγωνισμής τους -η ΑΤΗΚ έχει τα χέρια του "δεμένα" με κανονισμούς και έλεγχο που δεν ισχύουν για τους ίδιους τόσο το καλύτερο. Τα στημένα παιχνίδια που θα τους εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη είναι το φόρτε τους. Δέκα χρόνια η κυβέρνηση της δεξιάς προετοίμαζε το έδαφος για το σημερινό φαγοπότι σε βάρος των εργαζομένων. Η σημερινή κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις για διαφορετική πορεία στην πραγματικότητα συνεχίζει την πολιτική της δεξιάς. Όσο για τους περιβόητους "καταναλωτές" ας πληρώνουν.
Λίγες μέρες μετά την νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, και τις υποσχέσεις ότι μέχρι το καλοκαίρι οι τιμές θα πέσουν, έσκασε ακόμα μια βόμβα για νέες αυξήσεις, ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε εξαίρεση από την Ε.Ε. και σχεδιάζει την επιβολή και άλλων φόρων πάνω στις τιμές των καυσίμων. Ο υπουργός οικονομικών της "αλλαγής" με εξοργιστικά ατάραχο στυλ δήλωνε στα κανάλια ότι οι καταναλωτές δεν θα αντιλαμβάνονταν καν τις "ανώδυνες" αυξήσεις που έρχονται. Απλά δεν πρόλαβε να ενημερώσει τους υπόλοιπους συνεταίρους στην συγκυβέρνηση για τα σχέδια του και γι' αυτό διαμαρτύρονταν.
Τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση βέβαια κατηγορούσαν την κυβέρνηση Κληρίδη ότι δεν ζητούσε καμιά εξαίρεση από την Ε.Ε. και φόρτωνε τους εργαζόμενους φόρους για να γεμίζει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Την ίδια "λογική" εφαρμόζει η ίδια.
Από την μια πλευρά, με πρόσχημα την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς, η κυβέρνηση έτρεξε να εξασφαλίσει τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και των πρατηριούχων. Τα κόμματα της σημερινής συμπολίτευσης-κύρια το ΑΚΕΛ-όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατάγγελλαν το σύστημα PNBS, που εγγυάται τα κέρδη των εταιριών, τώρα δεν έχουν πρόβλημα να το εφαρμόζουν επιβάλλοντας αυξήσεις για να καλύψουν τα κέρδη που θα πάρουν οι εταιρίες πετρελαίου.
Οι διανομείς υγραερίου συμφώνησαν με τις εταιρίες πετρελαίου για την αύξηση που θα πάρουν στην προμήθεια τους. Το περίεργο είναι ότι παρόλο που ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να πληρώσουν οι καταναλωτές ένα μέρος της αύξησης στην προμήθεια που θα πάρουν οι διανομείς θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μια μετά την άλλη έρχονται οι αυξήσεις σαν χιονοστιβάδα, στις τιμές των βασικών αγαθών, στα τσιγάρα, στα οινοπνευματώδη, στο ρεύμα, στο πάγιο της σταθερής τηλεφωνίας και ακολουθούν κι' άλλες.
Στο νερό οι αυξήσεις είναι από 30% μέχρι και πάνω από 100%. Μιλούμε για τρελές τιμές την στιγμή που το νερό από τα φράγματα χύνεται στην θάλασσα. Το αφαλατωμένο νερό που αγοράζεται από τους ιδιώτες στα 70 με 80 σεντ τον τόνο αντικαθιστά το νερό των φραγμάτων που θα στοίχιζε 10 σεντ .
Το δημόσιο σύστημα διανομής του νερού έχει υποβαθμιστεί χωρίς νέες επενδύσεις και έχει αφεθεί στην μοίρα του με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να χάνονται κάθε χρόνο και αυτό τη στιγμή που το πρόβλημα της λειψυδρίας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων ταλαιπωρεί την Κύπρο. Την λύση αφέθηκαν να δώσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να πληρώνουμε εξωφρενικές τιμές για νερό.
Σε έρευνα που έγινε πέρυσι το ένα τέταρτο των δειγμάτων πόσιμου νερού που λήφθηκαν για ποιοτικό έλεγχο από βυτιοφόρα και κερματοδέκτες βρέθηκαν ακατάλληλα.
Την ώρα που οι τιμές του νερού για τους απλούς ανθρώπους ανεβαίνουν κατακόρυφα για τα γήπεδα ποδοσφαίρου και του γκολφ, για τους κήπους των ξενοδοχείων και τις πισίνες τους μειώνονται.
Μπορεί ο Συναγερμός και οι βουλευτές του να λαϊκίζουν χρησιμοποιώντας τις αυξήσεις, ποντάροντας στην αγανάκτηση του κόσμου, όμως κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτοί είναι οι πρώτοι διδάξαντες. Για μια ολόκληρη δεκαετία έμπηγαν φορολογίες και μείωναν τις παροχές για τους εργαζόμενους, ενώ έδιναν φοροαπαλλαγές και εκατομμύρια λίρες σε επιδοτήσεις στους βιομηχάνους, τους ξενοδόχους και τους τραπεζίτες. Ήταν η κυβέρνηση Κληρίδη κι ο Συναγερμός που πετσόκοψαν την ΑΤΑ αποσυνδέοντας τους φόρους κατανάλωσης από τον τιμάριθμο το 1999. Αυτοί έκαναν τις συμφωνίες για την αφαλάτωση
Προφασίζονται την ένταξη στην ΕΕ για να δικαιολογήσουν τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές επιλογές τους. Όμως πουθενά αυτές οι επιλογές δεν γίνονται αποδεκτές από τους Ευρωπαίους εργάτες και τους αγρότες. Παντού σε όλες τις χώρες ένα τεράστιο κίνημα πλημμυρίζει τους δρόμους με σύνθημα "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός" παλεύοντας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενάντια στην Ευρώπη του πολέμου, του κεφαλαίου και του ρατσισμού.
Αυτή είναι η προοπτική για τους φτωχούς εργάτες και αγρότες. Ο δρόμος της πάλης και της αντίστασης. Οι συντεχνίες πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθούν. Γιατί να πληρώσουμε εμείς τα ελλείμματα;
Σταύρος Σιδεράς
Οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια του Νοσοκομείου και Ψυχιατρείου κατέβηκαν ξανά σε απεργία και πραγματοποίησαν δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πλυντηρίων. Η απόφαση για απεργία πάρτηκε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που καλέστηκε για να δει πως προχωρούν αφού η Υπουργός Υγείας αγνόησε επιστολή τους από τις 26του Γενάρη με την οποία ζητούσαν επείγουσα συνάντηση μαζί της.
Ο θυμός από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον τους και τις δουλείες τους ξεχείλισε. Ο Χριστόφιας κατέβηκε και τους συνάντησε για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως τους θύμωσε λέγοντας τους ότι: "κακώς είστε σε απεργία. Εγώ μίλησα στον πρόεδρο για σας και ελπίζω σας λέω πώς θα ακούσετε καλά νέα" Όμως οι εργαζόμενοι, στη πλειοψηφία τους γυναίκες δεν έπαιρναν από λόγια και υποσχέσεις Μια εργάτρια θυμωμένη του είπε πως: "έχει πέντε χρόνια που ζούμε στην αβεβαιότητα θέλουμε μια απάντηση"
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τα μέτρα σ'όλα τα νοσοκομεία αν συνεχίσει αυτή η σιωπηλή στάση της κυβέρνησης και η προσπάθεια της να ιδιωτικοποιήσει τα πλυντήρια. Η δυναμική κινητοποίηση τους ανάγκασε και τον Υπουργό Εργασίας να ορίσει συνάντηση μαζί τους σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τον θυμό και την αγανάκτηση τους. Μία εργάτρια χαρακτηριστικά είπε στις κάμερες: "αν πέσει το δικό μας κάστρο, τότε θα ακολουθήσουν και άλλα τμήματα." Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Με τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Είναι μια πολιτική που αφορά και πολλά άλλα τμήματα του κράτους.
Γι' αυτό οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια χρειάζονται την συμπαράσταση όλων των εργαζομένων αλλά πρώτα και κύρια των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, των νοσηλευτών, των γιατρών και άλλου παραϊατρικού προσωπικού. Οι δικοί τους αγώνες ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί. Τώρα μπορούν να την αναγκάσουν σε οριστική υποχώρηση και να αποσύρει τις προσφορές που έχει ζητήσει από τους ιδιώτες. Γι αυτό χρειάζεται συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.
Ν.Α.