Περιεχόμενα


Επαναπροσέγγιση

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στις 28 Ιανουαρίου 2004, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, η πρώτη συναυλία που οργανώνουν η O.K.O.E. (η Ομοσπονδία των Ε/Κυπρίων που ζουν στην Ελλάδα) και η KIBES (η Οργάνωση των Τ/Κυπρίων που ζουν στην Τουρκία) στα πλαίσια του "Μουσικου-Χορευτικού Οδοιπορικού Ειρήνης". Το "Οδοιπορικό Ειρήνης" αποτελείται από συναυλίες στις οποίες θα συμμετέχουν η "Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη" και το "Δικοινοτικό Χορευτικό Συγκρότημα - Βήματα Ειρήνης", και θα γίνουν στην Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν διάφοροι επίσημοι και ο Πρέσβης της Ε.Ε. στην Κύπρο. Αυτό όμως που ήταν πραγματικά εντυπωσιακό ήταν η μεγάλη συμμετοχή απλών ανθρώπων από τις δύο πλευρές (πάνω από χίλια άτομα που κυριολεκτικά πλημμύρισαν το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου) που με τον ενθουσιασμό και την ζωντάνια τους δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα.

Οι δύο οργανώσεις εξέδωσαν κοινή διακήρυξη στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι συμφωνούν: "να οικοδομήσουν ένα κοινό πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο που σημαίνει να επιτευχθούν και να τονίζονται κοινές αξίες. Εκτιμώντας τις διαφορές ως τον πλούτο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κοινής κουλτούρας ... να δράσουν από κοινού κατά κάθε ρατσιστικής και διαχωριστικής ιδέας, ξέροντας ότι όχι μόνο οι Τ/Κύπριοι και οι Ε/Κύπριοι αλλά όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, δηλ. και οι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι είναι οι ιδιοκτήτες της Κύπρου και στοχεύουν να τη μετατρέψουν σε ένα ειρηνικό σπίτι ισότιμων και ελεύθερων ανθρώπων ... να αναπτύξουν αμοιβαία μια ευαισθησία που θα επιτρέπει να δράσουν και να αντισταθούν σε κάθε αδικία ή πίεση εναντίον σε οποιονδήποτε πλευρά. Η δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι η βάση του κοινού μέλλοντος ... και δεσμεύονται να αναπτύξουν κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα στοχεύουν στην προώθηση των κοινών αξιών και θα εμποδίζουν τη χρήση της χώρας από κακόφημα ξένα συμφέροντα."

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ποιήματα, τραγούδια και χορούς από την κοινή παράδοση των δύο κοινοτήτων, και τραγούδια από τη φιλειρηνική κουλτούρα των δύο πλευρών, Ελλάδας και Τουρκίας. Οι επόμενες εκδηλώσεις του "Μουσικο-Χορευτικού Οδοιπορικού Ειρήνης" είναι στις 16 Φλεβάρη στην Αθήνα και στις 18 στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιτυχία της εκδήλωσης έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φόρα το κλίμα αλληλεγγύης και συμφιλίωσης που υπάρχει μεταξύ των απλών ανθρώπων στις δύο πλευρές. Ήταν μια καλή προσπάθεια που συμβάλει στην ειρήνη. Πρέπει και χρειάζεται να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες γιατί πραγματικά οι απλοί άνθρωποι από τα κάτω με την δράση και τις πρωτοβουλίες είναι που μπορεί να φέρουν την ειρήνή στο νησί και να ανοίξουν την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Παραφωνία σε αυτό το κλίμα συμφιλίωσης και επαναπροσέγγισης ήταν ο πρόεδρος του Συναγερμού που έτρεξε υποκριτικά να συγχαρεί τους συντελεστές της παράστασης. Πολύ δύσκολα όμως μπορεί να πείσει ο πρόεδρος του κόμματος που στέγασε τους πραξικοπηματίες, των s-300 και της Γριβολατρείας ότι ξαφνικά απόκτησε "συντροφικά" αισθήματα για τους τουρκοκύριους. Αν έλειπε αυτός και κάποιοι άλλοι απο τους επισήμους η παράσταση θα ήταν σίγουρα πιο ειληκρινής και ζεστή.

Ακόμη είναι καλό αυτές οι παραστάσεις να μην περιορίζονται σε εκδηλώσεις απο τη λαϊκή παράδοση που πραγματικά συγκινούν πολλούς απο τους μεγαλήτερους αλλα να επικεντρώνονται και σε άλλα θέματα και εκδηλώσεις όπως ρόκ συναυλίες που συγκινούν και άτομα μικρότερης ηλικίας.

Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες που να μπορούν να φέρου μαζί σε διάλογο και κοινή δράση για το μέλλον τους τους νέους και στις δύο πλευρές.

Πέτρος Μιχαήλ


Περιεχόμενα

Κεραυνέ: Είμαστε όλοι ξένοι

Ο Υπουργός Εργασίας Μ. Κεραυνός έκοψε τις άδειες εργασίας για τους ξένους εργάτες στα ξενοδοχεία με την δικαιολογία: "ότι εργοδότες μπορούν να βρουν ντόπιο εργατικό δυναμικό". Η ΠΕΟ χαιρέτησε τη δήλωση του: "και την προσπάθεια του υπουργού για περιορισμό των αλλοδαπών" Χαρακτηριστικά το "Εργατικό Βήμα" κυκλοφόρησε πανηγυρικά με κύριο τίτλο στο εξώφυλλο "Πρώτα οι Κύπριοι".

Μετά τα πογκρόμ και τις μαζικές απελάσεις του Υπ. Δικαιοσύνης Δ. Θεοδώρου η κυβέρνηση της "αλλαγής" συνεχίζει την εκστρατεία της για την απαλλαγή από τους ξένους εργάτες. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης είναι μια ρατσιστική πολιτική που κτυπά τους ξένους και ντόπιους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικά μερικές μέρες μετά την δήλωση του ο Κεραυνός διέγραψε 205 άνεργους και τους έκοψε το επίδομα ανεργίας γιατί αρνήθηκαν να πιάσουν δουλεία εκεί που τους έστειλε το Υπουργείο Εργασίας. Δουλιές με πολύ χαμηλούς μισθούς με μεγάλες αποστάσεις και σπαστά ωράρια και δύσκολες συνθήκες.

Ο Κεραυνός έκοψε τις άδειες εργασίας των ξένων εργατών και την ίδια ώρα έκοψε και το ανεργιακό επίδομα για να αναγκάσει τους εργάτες να δουλέψουν με τους εξευτελιστικούς όρους που ζητούν οι εργοδότες. Αυτή είναι η "Πρωτιά των Κυπρίων". Οι ρατσιστικές διακρίσεις, περιορισμοί και άλλα απαγορευτικά μέτρα κατά των ξένων εργατών, τους μόνους που ωφελεί είναι τους εργοδότες και τα αφεντικά που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τους εξασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό.

Όλη η αυτή η ρατσιστική πολιτική των αφεντικών και της κυβέρνησης καλλιεργεί τη ξενοφοβία και την εικόνα ότι φταίνε οι ξένοι για την ανεργία, ότι μας πιάνουν τις δουλείες μας. Αυτό είναι μια απάτη, μήπως για τους χιλιάδες άνεργους καθηγητές φταίνε οι ξένοι; Κανείς ξένος δάσκαλος ή καθηγητής δεν εργάζεται στην δημόσια Παιδεία, μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουμε και τους πρώτους αδιόριστους δασκάλους.

Για χρόνια τώρα οι υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη μας έλεγαν ότι χιλιάδες ξένοι εργάτες είναι έτοιμοι να "εισβάλουν" στην Κύπρο και να μας πιάσουν τις δουλειές και να μας μολύνουν την κοινωνία μας. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Τώρα ακούμε ακόμα ένα άλλο παραμύθι ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τις ευρωπαϊκές χώρες θα κατακλύσουν την Κύπρο και θα μας εκτοπίσουν από τις δουλειές μας. Τις δουλειές μας τις απειλούν τα αφεντικά και η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση και όχι οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες. Οι εργάτριες στα πλυντήρια των νοσοκομείων δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλείες τους από κανένα ξένο εργάτη αλλά από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτή η ρατσιστική πολιτική και οι δηλώσεις των υπουργών και δυστυχώς και αρκετές φορές των συνδικαλιστών, αν και εμφανίζονται και κάποιες εξαιρέσεις, καλλιεργούν τον ρατσισμό και εκτρέφουν τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των ξένων εργατών και φοιτητών. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξένοι έγιναν στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.

Για τους δεκάδες ξένους εργάτες που πνίγονται στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη ζωή, ευθύνονται αυτοί που ονειρεύονται μια Κύπρο φρούριο της Ευρώπης με κλειστά σύνορα για τους μετανάστες. Αυτοί που ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την άγρια εκμετάλλευση των ξένων, ταυτόχρονα ξοδεύουν εκατομμύρια λίρες για συστήματα παρακολούθηση και φτιάχνουν ρατσιστικούς νόμους για να μη μπορούν οι ξένοι εργάτες να προσεγγίσουν καν την Κύπρο.

Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική που να παλεύει για να καταργηθούν οι ρατσιστικοί περιορισμοί και οι διακρίσεις σε βάρος των ξένων. Μία πολιτική όπου οι ξένοι οι εργάτες και οι μετανάστες να είναι καλοδεχούμενοι και να έχουν ίσα δικαιώματα. Μια πολιτική που να βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Η Αριστερά και τα συνδικάτα θα έπρεπε να είχαν μια πολιτική που να υπερασπίζεται τους ξένους και όχι να ζητά να τους διώξουν. Η Αριστερά αν θέλει να είναι διεθνιστική η απάντηση που θα έπρεπε να δώσει στον Κεραυνό είναι "Είμαστε όλοι ξένοι".

Νίκος Αγιομαμίτης


Περιεχόμενα