Περιεχόμενα


Καπιταλισμός - ο μεγαλύτερος έμπορας ναρκωτικών

Το ζήτημα της "καταπολέμησης των ναρκωτικών" προβλήθηκε έντονα προεκλογικά από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Είναι αλήθεια ότι η αστυνομία καταβάλει κάθε προσπάθεια και κυνηγά ακούραστα κάθε χρήστη χασίς, δίνει στην δημοσιότητα το όνομα του και του προσάπτει κατηγορίες ενώ την ίδια στιγμή ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδίδει τα όπλα όσο αφορά τους εμπόρους ναρκωτικών .

Το ζήτημα όμως δεν είναι αστυνομικό, ούτε και ζήτημα ηθικολογικής διαπαιδαγώγησης από το σχολείο, από την οικογένεια ή την εκκλησία, άποψη που προβάλλεται μέσα από τη σχετική αρθρογραφία στις εφημερίδες..

Σύμφωνα με την Υπουργόν Υγείας έχει κατακόρυφα αυξηθεί η χρήση χασίς ανάμεσα στους μαθητές και σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας οι επτά στις δέκα κλοπές περιπτερούχων, που ομολογουμένως έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, διαπράττονται από χρήστες ναρκωτικών.

Η απειλή της σύλληψης και της διαπόμπευσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους νεολαίους που καταφεύγουν στην μαριχουάνα. Οι αιτίες που τους σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ δυνατές και πιεστικές που η χρήση ναρκωτικών φαντάζει σαν η μόνη δυνατή διέξοδος.

Αυτές οι αιτίες βρίσκονται μέσα στην ίδια την κοινωνία που ζούμε

Πριν μερικά χρόνια οι αναλύσεις στο Τύπο, σχετικά με τα ναρκωτικά, αναφέρονταν σε φαινόμενα μιμητισμού και σαν ένα αρνητικό επακόλουθο του τουρισμού. Τώρα όμως κανείς δεν τολμά να βγάλει προς τα έξω τέτοιους είδους απόψεις γιατί η πραγματικότητα βγάζει μάτι. Η πλειοψηφία είναι άνεργοι, από διαλυμένες οικογένειες, νεαροί που εγκατέλειψαν το σχολείο.

Σχολική αποτυχία

Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα PIRLS του 2003 ο αλφαβητισμός των κύπριων μαθητών βρίσκεται κάτω από τον διεθνή μέσο όρο. Κάτω από του κύπριους μαθητές βρίσκονται οι μαθητές άλλων εννέα κυρίως υποανάπτυκτων χωρών. Η σχολική αποτυχία στα πιο φτωχά προάστια, δηλαδή οι μαθητές που δεν καταφέρνουν να περάσουν στην επόμενη τάξη καθώς και το όλο και αυξανόμενο ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο τελειώνοντας το Γυμνάσιο ή αυτοί που δεν καταφέρνουν να πάρουν απολυτήριο Λυκείου είναι από τις πιο σοβαρές αιτίες που οδηγούν την νεολαία στην ηττοπάθεια και απόγνωση στη ζωή τους.

Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου για το 2002 περισσότεροι από τους μισούς μαθητές που παραπέμφθηκαν στους ψυχολόγους ήταν άτομα που είχαν να αντιμετωπίσουν την σχολική αποτυχία.

Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που συνεχίζεται και σήμερα, έχει ρημάξει τα σχολεία. Το ενιαίο λύκειο σημαίνει ακόμη πιο μεγάλη πίεση και εντατικοποίηση της δουλειάς στο σπίτι δηλ. μεγαλύτερο άγχος για τους μαθητές και μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για τους γονείς λόγω αυξημένης ανάγκης ιδιαίτερων μαθημάτων.

Σίγουρα τον τελευταίο χρόνο η οικονομική κατάσταση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων έχει σημαντικά χειροτερέψει λόγω των αυξήσεων βασικών καταναλωτικών αγαθών, των καυσίμων, των απολύσεων, συνθήκες που πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα μέσα στις οικογένειες.

Για πάρα πολλούς νεολαίους ο κόσμος γύρω τους κατάρρευσε και μαζί όλες οι αξίες που στηρίζουν αυτή την κοινωνία.. Όταν θέλεις τη δόση σου κανένα "ου μη κλέψεις" δεν μπορεί να σε αποτρέψει να κλέψεις τον περιπτερά της γειτονιάς η να ξαφρίσεις μια ανήμπορη γριά, όταν η απελπισία σε ζώνει λόγω του συνδρόμου της στέρησης, κανένα "τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου" δεν θα σε αποτρέψει για να κτυπήσεις τους γονείς σου για να σου δώσουν λεφτά. Τέτοιους είδους περιστατικά έχουμε δει τον τελευταίο καιρό στην τηλεόραση και το Τύπο.

Εξάρτηση;

Πρέπει να είμαστε καθαροί ότι δεν είναι η ίδια η ουσία από μόνη της, δηλαδή η μαριχουάνα, που οδηγά στον εθισμό και ίσως στη συνέχεια στην χρήση πιο επικίνδυνων ουσιών.

Είναι οι ίδιες οι κοινωνικές πιέσεις που σπρώχνουν ένα χρήστη να καταφεύγει συστηματικά στο κάπνισμα χασίς και να αποζητά όλο και πιο παραισθησιογόνες ουσίες, όπως ηρωίνη κλπ στην προσπάθεια να "πετάξει" πάνω από τα αδιέξοδα του. Εκατομμύρια νεολαίοι σ'ολο τον κόσμο καπνίζουν για την ευχαρίστηση τους ή για να ξεφύγουν από την εξαντλητική ρουτίνα της ζωής χωρίς να καταλήγουν σε "ναρκομανείς."

Το 30% των νέων στη Δερύνεια, που σύμφωνα με στοιχεία του Φιλελεύθερου, έχουν "εμπλακεί με τα ναρκωτικά" δεν σημαίνει ότι αυτόματα αυτό το 30% έχουν γίνει εξαρτημένο" άτομο.

Είναι λάθος να παρουσιάζεται ότι όλες οι ναρκωτικές ουσίες είναι οι ίδιες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ και το τσιγάρο είναι πολύ περισσότερο εθιστικά και επικίνδυνα από το χασίς. Ούτε και το ίδιο το χασίς σαν ουσία μπορεί να προκαλέσει θάνατο, αφού μια θανατηφόρα δόση είναι σαράντα φορές μεγαλύτερη από μια συνηθισμένη δόση, ενώ όσο αφορά το αλκοόλ μόλις 10 φορές μεγαλύτερη.

Εκείνο που σκοτώνει είναι το νοθευμένο με διάφορες ουσίες χασίς που προμηθεύουν οι έμποροι ναρκωτικών τα θύματα τους.

Η διάκριση ανάμεσα σε "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά είναι επιβεβλημένη. Διαφορετικά στέλλεται το λανθασμένο μήνυμα ότι είτε μαριχουάνα καπνίσει κάποιος είτε ηρωίνη κτυπήσει ή LSD πάρει, διατρέχει τους ίδιους κινδύνους. Κάτι που εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν τα ναρκωτικά.

Επίσης η αποποινικοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας πρέπει να είναι ένας από τους στόχους της αριστεράς. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη παίρνουν διάφορες ουσίες, κάνουν χρήση αλκοόλ για τους ίδιους ακριβώς λόγους που οδηγούν κάποιους άλλους στα ναρκωτικά, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να τα απαγορεύσει ή να απαγορεύσει τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών.

Αντίσταση

Το φυτό, η κάνναβη, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια στη φύση και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου. Μόλις τα τελευταία εβδομήντα χρόνια τέθηκε υπό διωγμό γιατί οι φαρμακοβιομηχανίες άρχισαν την μαζική παραγωγή χημικών προϊόντων με τις ίδιες ιδιότητες της κάνναβης.

Στην Κύπρο επί Αγγλοκρατίας έγιναν πολλοί διωγμοί για να ξεριζωθούν από τα σπίτια των Κύπριων τα φυτά κάνναβης που βρίσκονταν από αιώνες σε κάθε κήπο σχεδόν και χρησιμοποιείτο σαν παυσίπονο, ενάντια στην αϋπνία, σαν ηρεμιστικό κλπ.

Αυτό που οδηγεί την νεολαία στα ναρκωτικά είναι το ίδιο το σύστημα που σκοτώνει τη δημιουργικότητα, την ενεργητικότητα και τα όνειρα της, για αυτό, όπως όλοι διαπιστώνουν, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν σ'αυτά όσο και να αυξάνεται το κυνηγητό και οι συλλήψεις της αστυνομίας.

Δεν ξέρουμε τι εννοούσε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με τις προεκλογικές του υποσχέσεις αλλά η αριστερά θα πρέπει να ζητήσει άμεσα από την κυβέρνηση την δωρεάν χορηγία των ναρκωτικών ουσιών που έχουν ανάγκη τα "εξαρτημένα άτομα" ώστε να γλιτώσουν από την εκμετάλλευση και τον εκβιασμό των εμπόρων ναρκωτικών, αλλά και να τα αποτρέψουν από μεγαλύτερα εγκλήματα στα οποία οδηγούνται από το "σύνδρομο της στέρησης".

Αμεση πρέπει να είναι και η δημιουργία των κατάλληλων ιατρικών κέντρων στήριξης και βοήθειας για όσα άτομα αποφασίσουν ότι θέλουν να απεξαρτητοποιηθούν από τα ναρκωτικά.

Τα πιο πάνω είναι σημαντικά αλλά απευθύνονται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χρήσης των ναρκωτικών και όχι στην καταπολέμηση των συνθηκών που γεννούν την ανάγκη των ανθρώπων για αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι καμμιά κυβέρνηση του οποιουδήποτε "Παπαδόπουλου" δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να κτυπήσει το κακό στη ρίζα του.

Αντίθετα πιστά ανταποκρινόμενοι κάθε φορά στις ανάγκες της οικονομίας της αγοράς, όπως τώρα με το πρόσχημα της "εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο" ανοίγουν για μια μικρή μειοψηφία διάπλατα το δρόμο του φιλελευθερισμού που σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες ενώ για την πλειοψηφία των απλών ανθρώπων στενεύουν όλο και περισσότερο τα περιθώρια για μια "ανθρώπινη" ζωή και σπρώχνουν ένα μεγάλο κομμάτι στην απόγνωση.

Η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η πάλη ενάντια σε όλα αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα που κτυπούν το βιοτικό μας επίπεδο και καταστρέφουν τη ζωή μας έχοντας πάντα σα τελικό στόχο την ανατροπή αυτού του συστήματος.

Μυριάνθη Λοίζου


Περιεχόμενα