Περιεχόμενα


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ σχόλια ... ειδήσεις ... γράμματα ...

Χρειάζονται έργα και όχι λόγια

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου η πρώτη παγκύπρια συνδιάσκεψη αλλοδαπών από την ΠΕΟ. Η ΠΕΟ εξάγγειλε "διάλογο όχι για τους μετανάστες αλλά με τους μετανάστες". Σ' αυτό το "διάλογο" κάλεσε και τους υπουργούς της "άλλαγής" και συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Εργασίας. Δυό υπουργοί της κυβέρνησης που λίγες μόνο βδομάδες νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι είχε εξαπολύσει μια άγρια επιχείρηση σκούπα και μάζεψε πάνω απο 150 μετανάστες στη Πλατεία Ελευθερίας, απο τους οποίους απέλασε καμιά δεκαριά.

Τα λογοπαίγνια της ΠΕΟ για "διάλογο" δεν μπορούν να κρύψουν αυτές τις θλιβερές πραγματικότητες και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούν και εργάζονται οι ξένοι στη Κύπρο.

Εδώ και δεκαετίες ξένοι εργάτες έρχονται στη Κυπριακή Δημοκρατία σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής γι αυτούς και τις οικογένειες τους. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντελώς το αντίθετο. Οι ξένοι εργάτες τυγχάνουν της πιο αισχρής εκμετάλλευσης. Κοπέλες εκπορνεύονται με τη βία, κακοποιούνται, παρενοχλούνται, βιάζονται και αν τολμήσουν να καταγγείλουν αυτά που τους συμβαίνουν πολύ εύκολα και γρήγορα απολύονται και απελαύνονται.

Δεκάδες εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν κάθε μέρα την ώρα της εργασίας με θύματα ξένους εργάτες, που πολλές φορές οδηγούν σε αναπηρίες και ανικανότητα για εργασία στο μέλλον. Δηλαδή έρχονται εδώ τους ξεζουμίζουμε , και τους στέλνουμε πίσω στις πατρίδες τους σακάτιδες, με σκοτωμένα τα όνειρα για μια πιο ανθρώπινη ζωή.

Η ΠΕΟ όμως μόλις φέτος αποφάσισε ότι ενδιαφέρεται για την προστασία των ξένων εργατών, οργανώνοντας αυτή τη συνδιάσκεψη, καλώντας γραφειοκράτες και υπουργούς για να μιλήσουν στους ξένους εργάτες και να τους πουν ότι οι παράνομοι εργάτες είναι πρόβλημα για την κυπριακή οικονομία, γιατί οι εργοδότες τους, τους εκμεταλλεύονται. Τόσο μεγάλος είναι ο πόνος της κυβέρνησης για τους εργάτες αυτούς που αποφάσισαν να τους τσουβαλιάζουν και να τους απελαύνουν με συνοπτικές διαδικασίες για να μην αυξάνονται τα κόστα στις φυλακές.

Ο υπουργός εσωτερικών αναφέρθηκε στην νέα στρατηγική της κυβέρνησης που είναι ο καταρτισμός ενός ισοζυγίου ανθρώπινου δυναμικού για τον καθορισμό των τομέων για τους οποίους θα παρέχεται άδεια απασχόλησης αλλοδαπών, με ειδικές πολιτικές για ανειδίκευτο/ ειδικευμένο προσωπικό και επιστημονικό προσωπικό, και ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ βορρά και νότου στην Κύπρο, η εργοδότηση ξένων εργατών θα επηρεαστεί. Δηλαδή με λίγα λόγια τους έλεγε πως τόσα χρόνια σας εκμεταλλευτήκαμε, σας στύψαμε και τώρα θα σας πετάξουμε σαν στραγγιγμένες λεμονόκουπες αφού η κυπριακή οικονομία τώρα αφενός θα εργοδοτεί Τ/κ και αφετέρου θα έχει ανάγκη περισσότερο τεχνοκράτες πτυχιούχους της Ε.Ε..

Έτσι ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για τους ξένους εργάτες. Με το να τους ταξινομούν σε νόμιμους και παράνομους, λες και είναι παρανομία να θες να ζήσεις μια πιο ανθρώπινη ζωή, και χρειάζεσαι ειδική άδεια γι αυτό.

Τη στιγμή που μας μιλούν για το ιδεώδες της Ε.Ε, για τη συνάντηση των πολιτισμών. Για την Ευρώπη των πολιτών, για τη κατάργηση των συνόρων, κάθε μέρα κτίζουν σύνορα και μηχανισμούς καταστολής για όποιον δεν είναι ματσωμένος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια λίρες για ραντάρ και ελικόπτερα που αλωνίζουν τα πέλαγα μπας και δουν κανένα καρυδότσουφλο με απελπισμένους φτωχούς Ιρανούς, Ιρακινούς, Κούρδους, Σύριους για να τους σιχτιρίσουν πίσω στις χώρες τους.

Αν η ΠΕΟ ακουμπούσε έστω και στο ελάχιστο αυτά τα ζητήματα και αναλάμβανε να οργανώσει τον αγώνα ενάναντια στις ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών η συνδιάσκεψη αυτή θα ήταν ένα σημαντικό γεγονός και θα κατέληγε σε ένα πρόγραμμα δράσης καί όχι σε μια επιτροπή που απλά θα διαχειρίζεται και θα εφαρμόζει την επίσημη κυβερνητική πολιτική για τους μετανάστες.

Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που να λέει ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι εργάτες, θέλουμε ανοικτά σύνορα για όλους και όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Πραγματικός εχθρός και πραγματική μάστιγα είναι ο καπιταλισμός, το σύστημα του κεφαλαίου, των πολέμων, της εκμετάλλευσης και της φτώχειας.

Μαρία Χριστοφόρου


Περιεχόμενα

Ο ελληνορθόδοξος "Ταλιμπάν" Αθανάσιος

Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ζήτησε άδεια από το υπουργείο Παιδείας να κτίσει λέει εξομολογητήρια στα σχολεία της επαρχίας Λεμεσού. Τα κανάλια και οι εφημερίδες γέμισαν με δηλώσεις και άρθρα που ήταν ενάντια στο αίτημα του ελληνορθόδοξου "Ταλιμπάν" μητροπολίτη Αθανάσιου.

Οι σχολιαστές από τα αριστερά μέχρι και τα δεξιά βάλθηκαν να υποστηρίξουν τον κοσμικό χαρακτήρα και τον ορθολογισμό που πρέπει να καλλιεργείται στην εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας απόρριψε κι αυτός το αίτημα του Αθανάσιου.

Είναι φανερό τώρα πως ο μητροπολίτης έκαμε λάθος στις εκτιμήσεις του. Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να δει κάποιος γιατί είχε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες ευνοούν την πραγματοποίηση του σχεδίου του για ένα άνετο εξομολογητήριο σε κάθε σχολείο.

Για πολλά χρόνια τώρα στα σχολεία το κίνημα των εξομολογήσεων καλλιεργείται. Ένας ιερωμένος, υποστηρικτής του μητροπολίτη, ισχυρίστηκε ότι στο σχολείο του το 90% των μαθητών καταφεύγουν στην εξομολόγηση. Σχολεία που υποφέρουν από έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας βρίσκουν λεφτά για να κτίσουν εκκλησάκια στις αυλές τους. Διευθυντές επιβάλλουν υποχρεωτικούς εκκλησιασμούς στους μαθητές.

Μετά από δέκα χρόνια ελληνορθόδοξης παιδείας στα σχολεία ο μητροπολίτης ένιωσε ότι μπορούσε να επιβάλει και επίσημα την παρουσία του.

Έπεσε έξω στους λογαριασμούς του. Ακόμα και πολλοί από το δικό του στρατόπεδο, του φονταμενταλισμού και της συντήρησης, στράφηκαν ενάντια στην πρόταση του.

Μετά την μπόχα που αναδύεται τα τελευταία χρόνια από τους "κόλπους" της Εκκλησίας, από τα 'ροζ' σκάνδαλα, τις 'βυζαντινές ίντριγκες' των αγίων Συνοδικών και την κατασπάθιση των ταμείων της Αρχιεπισκοπής και της εκκλησιαστικής περιουσίας γενικότερα, όλοι, εκτός από τον Αθανάσιο και τον Χρυσόστομο Πάφου που τον σιγοντάρει, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βαδίζουν προσεκτικά γιατί περπατούν σε τεντωμένο σχοινί.

Σ.Σ.


Περιεχόμενα

Μια διαφορετική παρέλαση φέτος για... αλλαγή!

Φέτος στην παρέλαση για τους εορτασμούς της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παρουσιάστηκαν πτητικά μέσα. Απαντώντας στην κριτική που έκαμαν στην κυβέρνηση οι γαλαζοαίματοι πατριώτες για την απαράδεκτη αυτή 'παράλειψη' φέτος, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πώς "σκοπός μας δεν είναι η επίδειξη δυνάμεως αλλά να τιμήσουμε την επέτειο της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Στη φετινή παρέλαση όμως υπήρχε και μια καινοτομια. Μπροστά από τον Παπαδόπουλο, τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε πεζοπόρο τμήμα της Εθνοφρουράς με στολές, εξαρτήσεις και οπλισμό που έφεραν οι πρώτοι Εθνοφρουροί το 1964 όταν πρωτοσυστάθηκε η Εθνική Φρουρά.

Αλήθεια, πρέπει να ενθουσιάστηκαν πολύ οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας από αυτή τη "συγκινητική" παρουσίαση αφού σίγουρα θα τούς έφερε μνήμες "παλιές", από τις σφαγές στην Ομορφίτα, στην Κοφίνου και άλλα παρόμοια "ανδραγαθήματα" της Εθνοφρουράς ενάντια στους Τουρκοκύπριους!


Περιεχόμενα

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι...όπως πάντα

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα για το 2003 που δημοσιεύει κάθε χρόνο το περιοδικό "Forbes", η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων των ΗΠΑ άγγιξε τα 955 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολειπόμενη ελάχιστα από το 1 τρισεκατομμυρίο δολάρια. Τα πορτοφόλια των πλουσιότερων Αμερικανών γέμισαν, κυρίως, λόγω της σημαντικής ανόδου που σημείωσαν οι μετοχές Ίντερνετ και υψηλής τεχνολογίας φέτος, ύστερα από δύο χρόνια συνεχόμενων ζημιών.

Ο Μπιλ Γκέιτς παρέμεινε για δέκατο συνεχόμενο χρόνο ο πλουσιότερος των ΗΠΑ. Ο ιδιοκτήτης της Microsoft κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του το 2003 κατά 3 δις δολάρια στα 46 δις δολάρια, περίπου 4 φορές το ΑΕΠ της Κύπρου ($11δις) και απ' ό,τι φαίνεται θα αργήσει πολύ κάποιος να τον ξεπεράσει, αφού η περιουσία τού αμέσως δεύτερου πλουσιότερου Αμερικανού, του Γουόρεν Μπάφετ, υπολείπεται κατά 10 δις δολάρια από τον Γκέιτς. Η συνολική περιουσία του γκουρού των επενδύσεων Μπάφετ προσήγγισε τα 36 δις δολάρια.

Ενώ του τρίτου στη λίστα του "Forbes", Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft, τα 22 δις δολάρια. Οι δύο τελευταίοι διατηρούν για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο τη 2η και 3η θέση στη λίστα του Forbes.


Περιεχόμενα

Δημοκρατία τύπου Μπους

Σύμφωνα με τον Mπους και τους λακέδες του οι HΠA πολεμάνε για να φέρουν τη δημοκρατία σε κάθε γωνιά του κόσμου. Για να δούμε όμως πως λειτουργεί η περίφημη αμερικάνικη δημοκρατία και συγκεκριμένα στο Tέξας, μια πολιτεία με κυβερνήτη το αδερφάκι του Mπους.

Πρόσφατα άλλαξαν οι εκλογικές περιφέρειες της Πολιτείας. Tο αποτέλεσμα της νέας χάραξης, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, θα είναι ότι ακόμα και αν Δημοκρατικοί και Pεπουμπλικάνοι πάρουν ακριβώς τις ίδιες ψήφους με τις προηγούμενες εκλογές, το κόμμα του Mπους θα εκλέξει εννιά βουλευτές παραπάνω.

Πρόκειται για ένα παλιό κόλπο στο Nότο των HΠA. Tο εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό. Eτσι το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπου για παράδειγμα κατοικούν ισπανόφωνοι, που ψηφίζουν κατά πλειοψηφία Δημοκρατικούς. Eκεί ο υποψήφιος Δημοκρατικός εκλέγεται άνετα αλλά χιλιάδες ψήφοι μένουν αναξιοποίητες. Στις άλλες περιφέρειες εκλέγεται ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο ο Pεπουμπλικάνος.

Oλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, δηλαδή, αλλά κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι από τους υπόλοιπους.


Περιεχόμενα