Περιεχόμενα


"Σοσιαλισμός από τα κάτω"

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω(47ο), του περιοδικού του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην Ελλάδα.

Μέσα στις 34 σελίδες του μπορείτε να διαβάσετε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το μαύρο φθινόπωρο που ξημερώνει για τον Σημίτη (μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων-αποστολή στρατού στο Ιράκ) αναλύει η Μαρία Στύλλου στο editorial του περιοδικού με τίτλο "Φθινόπωρο Ανταρσίας", παράλληλα ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στα κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς ΚΚΕ και ΣΥΝ για την απουσία-αδιαφορία τους, απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις (Ιράκ- Παλαιστίνη, Συνδικάτα) καθώς και απέναντι στην νέα υπερδύναμή που λέγεται αντκαπιταλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα. Παράλληλα κάνει έκκληση στα δυο κόμματα να συστρατευτούν με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των κινημάτων όσο είναι ακόμα καιρός.

Η ιστορία της Παλαιστίνης, το φιάσκο του Οδικού Χάρτη και τα εγκλήματα που βιώνει σε καθημερινή βάση ο Παλαιστινιακός λαός από το 1948 μέχρι σήμερα μας περιγράφει ο Λέανδρος Μπόλαρης σε ένα ζουμερό κείμενο το οποίο διαβάζοντάς το έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην Παλαιστίνη και βιώνεις καθημερινά τον αγώνα των Παλαιστινίων.

Η αντίσταση των Ιρακινών από την πρώτη μέρα που θεωρητικά έληξε ο πόλεμος, η δίνη που ρουφάει τον Μπλερ, οι εκκλήσεις του Μπους προς τον ΟΗΕ για αποστολή νέου κατοχικού στρατού- αυτή τη φορά κάτω από την σημαία του ΟΗΕ- η αλλαγή στάσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με την δημόσια παραδοχή του Σημίτη στην ΔΕΘ ότι θα στείλει Ελληνικό Στρατό στο Ιράκ και τη μεγάλη κρίση που θα ξεσπάσει στο εσωτερικό του γαλλογερμανικού άξονα, αν αποφασίσουν να πράξουν και αυτοί το ίδιο αναλύει ο Πάνος Γκαργκάνας στο άρθρο του: "Η δύναμη του αντιμπεριαλιστικού κινήματος". Το άρθρο αυτό, μάλιστα, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί και προφητικό μιας και μόλις μια μέρα μετά την κυκλοφορία του περιοδικού παρακολουθήσαμε όλοι στις οθόνες μας τα χαμόγελα Μπους-Πούτιν στο Καμπ Ντέιβιντ και τις δηλώσεις του τελευταίου, ότι το ενδεχόμενο να ψηφίσει η Ρωσία υπέρ της αποστολής δυνάμεων του ΟΗΕ είναι πιθανό.

Γιατί

Μια απορία που όλοι είχαμε τα χρόνια της δικτατορίας του Σαντάμ στο Ιράκ, γιατί δηλαδή οι Ιρακινοί δεν αντιστεκόντουσαν στην τυρανία του Σαντάμ μας απαντά το άρθρο του Νίκου Λούντου με τίτλο "Η Αντίσταση στο Ιράκ". Οι αναγνώστες του περιοδικού μέσα από αυτό το άρθρο είναι σίγουρο ότι θα μείνουν με το στόμα ανοικτό όταν ανακαλύψουν την ιστορία του αντιστασιακού κινήματος στο Ιράκ και τους μεγάλους αγώνες που έδωσε τον 20ο αιώνα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αριστερές δυνάμεις την δεκαετία του 50 στο Ιράκ ξεπερνούσαν τις 200.000! Δύναμη που θα την ζήλευε η αριστερά σε πολλές χώρες.

Εν΄ όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικόυ Φόρουμ στο Παρίσι 12-16 Νοεμβρίου η Δήμητρα Κυρίλλου εξηγεί στο άρθρο της "Αντικαπιταλισμός και Επανάσταση", την πολυμορφία του ΕΚΦ με τις διαφορετικές του τάσεις, τις διαφωνίες, τα κοινά μέτωπα, αλλά και την στάση που θα κρατήσει η Πρωτοβουλία Γένοβα και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο.

Τις απαντήσεις που μπορεί και πρέπει να δώσει το κίνημα απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός σαν σύστημα είναι μονόδρομος και με αυτό θα πεθάνουμε δίνει ο Σωτήρης Κοντογιάννης στο άρθρο του "Πέρα από τον Καπιταλισμό". Αναλύει όλες τις εναλακτικές προτάσεις που κατά καιρούς έχουν "πέσει στο τραπέζι του διαλόγου", όπως ότι ο καπιταλισμός μπορεί να έχει ανθρωπινο πρόσωπο, ότι η μεταρρύθμιση είναι πιο εφικτή από την επανάσταση. Τέλος αναλύει την επαναστατική αντιπρόταση απέναντι στο δολοφονικό σύστημα που ακούει στο όνομα καπιταλισμός.

Τις αμφιβολίες που όλοι μας κατά καιρούς μπορεί να είχαμε μέσα μας για το τι πέτυχε το κίνημα μας όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έρχεται να τις διαλύσει το κείμενο της Κατερίνας Θωίδου που κλείνει και το περιοδικό με τίτλο "Τι πέτυχε το Κίνημα". Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στην κορυφαία πορεία που έγινε στην Θεσσαλονίκη στις 21 Ιουνίου, μια πορεία που μας έδωσε την δύναμη και τον δρόμο για να συνεχίσουμε με ορμή και κουράγιο.

Το περιοδικό πέραν των άρθρων του δεν ξεχνάει και τους φίλους του βιβλίου. Ετσι μέσα σε έξι σελίδες έχετε την ευκαιρία να δείτε κριτική παρουσίαση για βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε αυτό το φθινόπωρο.

Αχιλλέας Πατσούκας

Μπορείτε να προμηθευτείτε το περιοδικό απο τους συντρόφους που πουλούν την Εργατική Δημοκρατία ή επικοινωνείστε με το Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο της οργάνωσης:


Περιεχόμενα