Η περιοδεία που έκανε τελευταία ο πρόεδρος Μπους στην Αφρική ήταν η δεύτερη που πραγματοποίησε Αμερικανός πρόεδρος. Η πρώτη φορά ήτανε το 1909 με την περιοδεία του Ρούσβελτ στην Αφρική. Από τον Κόλπο της Γουϊνέας (Νιγηρία, Καμερούν, Τσαντ, Γουϊνέα, Γκάνα, Τόγκο, Σιέρα Λεόνε κ.τ.λ.) οι ΗΠΑ προμηθεύονται ετησίως το 14% του πετρελαίου. Το ποσοστό αυτό αναμένεται, με τις κατάλληλες εξορύξεις, να αυξηθεί στο 25% μέχρι το 2015. Όπως γράφει ο Κ. Γουλιάμος στον "Κόσμο του Επενδυτή" 30/8/03: "Ο επονομαζόμενος 'Περσικός Κόλπος της Αφρικής' αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, χώρο ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα. Γι' αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες διανομής του αγωγού Τσαντ-Καμερούν...
Είναι ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει κανείς τη διασύνδεση της βίας και της νοθείας - της λιβεριανής φέρ' ειπείν, κρίσης - με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της 'μαύρης ηπείρου'.". Για τον χασάπη της Βαγδάτης, εκτός από τη Συρία, Ιράν, Β. Κορέα, μια σειρά χώρες της Αφρικής μπορεί ξαφνικά να ακούσουμε ότι ανήκουν στο λεγόμενο "άξονα του κακού"!
Ο πόλεμος δεν επηρεάζει μόνο όσους είναι άμεσα αναμειγμένοι στην πρώτη γραμμή και στα μετόπισθεν των μαχών. Τεράστιοι πόροι αφιερώνονται από τις κυβερνήσεις για εξοπλιστικά προγράμματα όσο και τους ίδιους τους πολέμους αφαιμάσσοντας τις κοινωνίες τους από απαραίτητα κοινωνικά προγράμματα, υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών.
Αυτά γίνονται για να εξυπηρετούν τις άρχουσες τάξεις των κρατών εξασφαλίζοντας τους το πάνω χέρι στον ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο για παράδειγμα του πετρελαίου και αγορών τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Ο παγκόσμιος γίγαντας σ' αυτό τον ανταγωνισμό είναι οι αμερικανικές κυβερνήσεις και η αμερικανική άρχουσα τάξη. Αστρονομικά ποσά ξοδεύονται για να εξασφαλίσουν την υπεροχή της αμερικανικής άρχουσας τάξης στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Μια πτυχή των επιπτώσεων του πολέμου στους απλούς αμερικανούς, την αιμορραγία όχι μόνο σε ανθρώπους αλλά και την οικονομική εξετάζει η ιστοσελίδα www.costofwar.com.
Για παράδειγμα μέχρι τη στιγμή (14/9/03) ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ υπολογίζεται ότι έχουν στοιχίσει περίπου 74 δις δολάρια. Αυτό το ποσό για τις ΗΠΑ ισοδυναμεί με:
ένα χρόνο προσχολική εκπαίδευση για 7,5 εκατομμύρια παιδιά,
ένα χρόνο δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 22,6 εκατομμύρια παιδιά
756.000 σπίτια για χαμηλά αμειβόμενους.
Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από δύο εθελοντές ακτιβιστές και δείχνει με απλό τρόπο τι χάνει η αμερικανική κοινωνία κάθε στιγμή από τον πόλεμο στο Ιράκ και την κατοχή της χώρας. Αξίζει να την επισκεφτείτε.
Παρόλο ότι οι νόμοι για ισομισθία και ίση μεταχείριση μεταξύ των δύο φύλων έχουν θεσπιστεί και ενώ υποτίθεται ότι η Κύπρος εναρμονίστηκε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο θέμα ισομισθίας, όμως η θέση των γυναικών στην παραγωγή πολύ λίγο έχει αλλάξει. Ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς που δεν είναι οργανωμένοι και οι εργοδότες συνεχίζουν με ασύδοτο τρόπο τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Cypronetwork με θέμα "Μητρότητα και Εργασία" εργοδότες απολύουν υπαλλήλους τους οι οποίες είναι έγκυες. Το ζήτημα της αυθαίρετης απόλυσης εγκύων που ήταν από τα πιο σοβαρά θέματα που έφερε στην επιφάνεια η έρευνα, ενόχλησε την ΟΕΒ. Την ευθύνη βέβαια την έχει το κράτος και οι συντεχνίες αφού η άγνοια αφήνει εκτεθειμένες πολλές εργαζόμενες. Το 44% των γυναικών δήλωσαν ότι έχουν περιορισμένη γνώση της νομοθεσίας για τη μητρότητα ενώ το 14% δεν έχει καθόλου γνώση για την προστασία που παρέχει ο νόμος στις μητέρες.
Όσον αφορά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σύμφωνα με την Έκθεση Εργατικές Στατιστικές (2001) οι άνδρες αμείβονται κατά 34,9% περισσότερα από τις γυναίκες όπως και τον προηγούμενο χρόνο.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της Έκθεσης είναι η κατανομή των μισθών και ημερομισθίων. Χρόνια τώρα ακούμε από διάφορους απολογητές του συστήματος ότι για όλα τα κοινωνικά προβλήματα ευθύνεται η ευμάρεια ενώ οι εργοδότες επικαλούμενοι υποτίθεται το ψηλό εργατικό κόστος απαιτούν έμμεσα ή άμεσα να μειωθούν οι μισθοί. Ένα ελάχιστο ποσοστό, το 3,5% του συνόλου των μισθωτών, έχει απολαβές πάνω από £2000 το μήνα ενώ η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων έχει απολαβές που κυμαίνονται από £400-900 το μήνα. Ένας μισθός που κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ψηλός με δεδομένο το αυξημένο κόστος ζωής τα τελευταία χρόνια και τις ανάγκες που έχει να καλύψει σήμερα μια εργατική οικογένεια.
Τελικά η θέσπιση νόμων και κανονισμών δεν είναι αρκετό από μόνα τους να προστατεύσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών.
Ο Μητροπολίτης Πάφου έχει αναλάβει τη διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης οργανισμών και εταιρειών οι οποίες υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή αφού φαίνεται ότι ένας διευρυμένος κύκλος από συγγενείς και επιχειρηματίες γύρω από τον Χρυσόστομο περνούσαν ζωή και κότα.
Στα έξοδα του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που αφορούν το έτος 2001 περιλαμβάνεται και επίπλωση αξίας £123.000. Η επίπλωση του ιδρύματος ανετέθη σε συγκεκριμένο πρόσωπο χωρίς να προκηρυχθούν προσφορές και μάλιστα εν αγνοία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Τα τιμολόγια παρουσιάζονταν στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος υπέγραφε και ακολούθως τα χρήματα εισπράττονταν από το λογιστήριο. Βέβαια αυτό είναι το λιγότερο.
Ένας κατάλογος από γνωστούς επιχειρηματίες και συγγενείς του Χρυσόστομου οφείλουν στην Αρχιεπισκοπή £33 εκατομμύρια εκτός από τους τόκους. Μερικοί από αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο οφείλουν στην Αρχιεπισκοπή από £600.000 μέχρι και £3εκ. Ένας επώνυμος επιχειρηματίας σύμφωνα με τον "Πολίτη" μετά από αυτή τη δημοσιότητα έτρεξε να ξοφλήσει χρέος £500.000 προς την Αρχιεπισκοπή για να προλάβει το 'σκάνδαλο'.
Είναι καιρός να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα της φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας ειδικά τώρα με την κυβέρνηση της αλλαγής. Άλλωστε θα είναι ένας πρακτικός τρόπος που θα συμβάλει στην αποκατάσταση των 'θεσμών και αξιών' που όπως δήλωσε ο Χριστόφιας περνούν κρίση.
Σύμφωνα με το τρίτο άρθρο του χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο καθένας έχει δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία κινήσεων στη προσωπική του ζωή. Όμως το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν έχει εκτελέσει πάρα πολλούς ανθρώπους για τα πιστεύω τους. Τα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώτος ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αμέτρητα. Η ευθύνη για όλα αυτα τα εγκλήματα βαραίνει το κυβερνών κόμμα στο Ιράν.
Πολλοί δολοφονήθηκαν μέσα στο ίδιο τους σπίτι. Ανάμεσα τους αξιόλογοι άνθρωποι όπως οι Μοχάμετ Μοχταρί, Νταρουός Φορουχάρ, Παρβανέχ Εσκαντάρι και ο γιατρός Σαμμύ.
Υπάρχουν χιλιάδες που έχουν εκτελεστεί και αμέτρητοι άνθρωποι που εκτίουν μακρόχρονη ποινή φυλάκισης, χωρίς να περάσουν απο δίκαιη δίκη. Το καθεστώς έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία περισσοτέρων από σαράντα εφημερίδων και περιοδικών και μετά από στημένες δίκες καταδίκασαν τους εκδότες σε μακρόχρονη φυλάκιση.
Η αστυνομία του καθεστώτος επιτέθηκε στις φοιτητικές εστίες, κτυπώντας τους φοιτητές, πολλές φορές μέχρι θανάτου. Συνέλαβαν εκαντοντάδες τους οποίους οδήγησαν στη φυλακή. Ακόμη και καθηγητές των πανεπιστημίων έχουν συλληφθεί. Πολλοί από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με πετροβολισμό σε δημόσιες πλατείες για κοινό παραδειγματισμό. Και όλα αυτα γιατί τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον ισλαμικό νόμο.
Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τις βάρβαρες ενέργειες του καθεστώτος και έχουν δημοσιεύσει εικόνες από τις βαρβαρότητες του καθεστώτος του Ιράν. Εντούτοις το καθεστώς επιλέγει να αγνοεί τόσο την κατακραυγή των οργανώσεων αυτών, όσο και των ανθρώπων της ίδιας της χώρας.
Έτσι πολλοί Ιρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα που τους γέννησε για να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Δυστυχώς όμως πολλοί από αυτούς καταλήγουν πίσω στο Ιράν όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με την βαρβαρότητα του καθεστώτος. Και αυτό γίνεται γιατί πολλές χώρες απελαυνουν Ιρανούς με το δικαιολογητικό ότι δεν είναι πιστευτά τα στοιχεία που παραθέτουν για το κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν πολιτικοί πρόσφυγες.
Πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να τυγχάνουμε της συμπαράστασης όλων των χωρών, και να μας παρχωρείτε πολιτικό άσυλο όσο καιρό είναι στην εξουσία αυτό το βάρβαρο καθεστώς.
Μουράτι,
Αντιπρόσωπος της Οργάνωσης
Jehbe Melli στην Κύπρο