Από τον περασμένο Απρίλη εκατοντάδες χιλιάδες απλοί άνθρωποι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μετά από 29 χρόνια πέρασαν τα τείχη του διαχωρισμού. Η μαζικότητα που πήρε αυτή η επικοινωνία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ξάφνιασε τις πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα, ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία και στις δύο πλευρές δέχτηκαν ένα ηχηρό χαστούκι.
Οι Ελληνοκύπριοι αγνόησαν τις εκκλήσεις κυβέρνησης και κομμάτων να αποφεύγουν να επισκέπτονται το βορρά με το δικαιολογητικό ότι η επίδειξη διαβατηρίου αποτελεί αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Από την πλευρά τους οι Τουρκοκύπριοι αγνόησαν τις εκκλήσεις του Ντεκτάς να "προστατέψουν και να διατηρήσουν" το κράτος τους και δεκάδες χιλιάδες έτρεξαν να βγάλουν διαβατήριο και ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτή η αυθόρμητη μαζική πολιτική ανυπακοή των χιλιάδων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων ξεδίπλωσε μια δυναμική που φόβισε τις πολιτικές ηγεσίες σε βορρά και νότο που, δεν χάνουν την ευκαιρία και με κάθε τρόπο, προσπαθούν να παρεμποδίσουν αυτό το παράθυρο επικοινωνίας που άνοιξε μεταξύ των απλών ανθρώπων. Την ίδια στιγμή όμως χιλιάδες απλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές νοιώθουν ότι έφτασε η ώρα για ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού και ότι πρέπει να πούμε φτάνει πια στον εθνικισμό και στον πόλεμο.
Ανταποκρινόμενοι ακριβώς σ' αυτό το αίσθημα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέλη πολιτικών οργανώσεων/ομάδων όπως η Εργατική Δημοκρατία, η Νεολαία του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (YBH), η ομάδα IndyMedia, Kalimerhaba, μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου "BARAKA", το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP) και αρκετοί ακτιβιστές, συγκροτήσαμε τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία ενάντια στον Εθνικισμό και τον Πόλεμο με σκοπό να παλέψουμε μαζί ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο.
Με αυτό το σκεφτικό βάλαμε από την αρχή ένα πρόγραμμα δράσης που περιλάμβανε 1) μνημόσυνα στις 26 Ιούλη στο βορρά και στο νότο στη μνήμη των αδικοσκοτωμένων και των δυο πλευρών 2) δικοινοτικό κάμπινγκ στο Βορρά και 3) διοργάνωση αντιπολεμικής εκδήλωσης στις 27 του Σεπτέμβρη, ημέρα παγκόσμιας δράσης κατά της κατοχής του Ιράκ και της Παλαιστίνης.
Καλούμε όσους θέλουν να δώσουν την κόντρα με τον εθνικισμό και να συμβάλουν στην διατήρηση και ανάπτυξη του κλίματος φιλειρηνικής διάθεσης, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης που εκφάστηκε απο τους απλούς ανθρώπους των δυό πλευρών, να έλθουν να το κάνουμε μαζί.
Δικοινοτική Πρωτοβουλία: http://groups.yahoo.com/group/BiComm/
E-mail: - Φαίδωνας / Ντίνος 99698503
Μουράτ +90 5428528446 / Μουνούρ +90 533 862 2282
Το σαββατοκύριακο 6-7 του Σεπτέμβρη, έγινε με μεγάλη επιτυχία η δικοινοτική κατασκήνωση στο χωριό Λιμνίτης στο βορρά που διοργάνωσε η Δικοινοτική Πρωτοβουλία ενάντια στον Εθνικισμό και τον Πόλεμο. Οι δυσκολίες που προσπάθησαν να παρεμβάλουν οι Αρχές και στις δύο πλευρές καθόλου δεν εμπόδισαν τους 100 περίπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ακτιβιστές της Πρωτοβουλίας να περάσουν ένα διήμερο μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης.
Πρωί του Σαββάτου ξεκινήσαμε πολλά μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας για το Λιμνίτη όπου θα στηνόταν τον Δικοινοτικό Κάμπινγκ Ειρήνης. Στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου η ελληνοκυπριακή αστυνομία έδειξε της προθέσεις της στις πρώτες ακτιβίστριες που έφτασαν εκεί. Τους κράτησε για λίγο τα διαβατήρια και προσπάθησαν να τις αποτρέψουν να περάσουν, λέγοντας ότι η διανυκτέρευση στο Βορρά είναι παράνομη, ότι κινδυνεύουν κλπ. Η αποφασιστική στάση των μελών της Πρωτοβουλίας και η επιμονή τους να τους δοθούν πολιτικές απαντήσεις τούς έκανε να μετατρέψουν τις απειλές σε τάχα πρόθεση των "αρχών" να τις προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που διατρέχουν με αυτή την ενέργειά τους.
Μέχρι το μεσημέρι είχαμε φθάσει τα περισσότερα μέλη της κατασκήνωσης. Αφού στήθηκαν οι πρώτες σκηνές, στήθηκαν πηγαδάκια γύρω από τα τραπέζια του εστιατορίου "Dillirga", που στήριζε την πρωτοβουλία, και άναψαν οι συζητήσεις, τα γέλια μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας.
Δεν άργησε φυσικά να έρθει και η αντίδραση του καθεστώτος Ντεκτάς για αυτό το κοινό πολιτικό συναπάντημα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Η αστυνομία ήρθε επί τόπου και μας προειδοποίησε ότι η διανυκτέρευση ελληνοκυπρίων απαγορεύεται εκτός αν μείνουμε σε ξενοδοχεία. Αν μέχρι τις 10.30 μ.μ δεν αναχωρούσαμε είτε θα μας συλλάμβαναν ή δεν θα μας επέτρεπαν ξανά να περάσουμε στο Βορρά.
Αφού μαζεύτηκαν η πλειονότητα των κατασκηνωτών, συγκεντρωθήκαμε και αποφασίσαμε ότι στις 10.30 μ.μ που ήταν η προθεσμία, οι τουρκοκύπριοι σύντροφοι θα παραμείνουν στην κατασκήνωση και εμείς να αποχωρήσουμε επιστρέφοντας την άλλη μέρα το πρωί για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα του κάμπινγκ. Το σημαντικό για την Δικοινοτική Πρωτοβουλία δεν ήταν να προκαλέσουμε τις αρχές αλλά να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κτίζουμε και να διευρύνουμε την πρωτοβουλία και να μπορούμε να οργανώνουμε κοινές δραστηριότητες.
Οι τουρκοκύπριοι σύντροφοι επικοινώνησαν αμέσως με εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια που απηχούν τις απόψεις της αντιπολίτευσης και κατάγγειλαν το γεγονός.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Ενβέρ Μπιλντίρ, μέλος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Λεύκας μάς παρουσίασε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή, από την εξόρυξη χαλκού από τη δεκαετία του 1930 από την αμερικάνικη εταιρία CMC. Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο του ιμπεριαλισμού στο νησί. Η παρουσίαση περιλάμβανε σχετικές φωτογραφίες και ένα δεκαπεντάλεπτο φιλμάκι που γύρισαν Τ/κ ακτιβιστές του Πολιτιστικού Κέντρου "Μπάρακα" στο χώρο της καταστροφής.
Μετά το βραδινό φαγητό οι ήχοι της κιθάρας και του βιολιού έφεραν ένα αλλιώτικο σμίξιμο μεταξύ μας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ευφορίας και γλεντιού. Το τραγούδι και ο χορός έκλεισε στις 10.30 ακριβώς όταν εμφανίστηκαν οι ένστολοι αστυνομικοί.
Την Κυριακή συνεχίσαμε στο ίδιο κλίμα. Πηγαδάκια, συζητήσεις, αστεία, γέλια. Στις 11.00 είχαμε το ραντεβού για την συζήτηση για το πώς σαν Δικοινοτική Πρωτοβουλία συνδεόμαστε με το αντιπολεμικό κίνημα και με την παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και της Παλαιστίνης, στις 27 του Σεπτέμβρη.
Ο Κυριάκος Κοιλιάρης, μέλος της Εργατικής Δημοκρατίας, σε σύντομη ομιλία του τοποθέτησε την 27 του Σεπτέμβρη μέσα στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό με τον "πόλεμο" και την κατοχή στο Ιράκ σε εξέλιξη και την πολιτική κρίση της κυβέρνησης Μπους και Μπλερ. Καταλήγοντας έβαλε την πρόταση η παρέμβασή μας σαν Πρωτοβουλία να έχει το χαρακτήρα μιας δικοινοτικής διαδήλωσης στην αμερικάνικη πρεσβεία και στην πρεσβεία του Ισραήλ.
Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με παρεμβάσεις από αρκετούς ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους όπου εκφράστηκε η άποψη ότι χρειάζεται να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε με μεγαλύτερα κομμάτια τόσο στον βορρά όσο και στον νότο.
Τελειώνοντας το διήμερο όλοι μαζί τονίσαμε την αποφασιστικότητα μας να κτίσουμε μια μεγάλη διαδήλωση στις 27 και να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε την φωνή και τη δράση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας.
Μυριάνθη Λοΐζου
Έντονα συναισθήματα και συγκίνηση προκάλεσαν τα κοινά μνημόσυνα που έγιναν το Σάββατο 26 Ιούλη στο χωριό Μάραθα (Μουράταγα) στο Βορρά και στο Κοιμητήριο Αγ. Κων/νου και Ελένης με σύνθημα "Όχι άλλο αίμα στο βωμό του εθνικισμού". Τις δυο εκδηλώσεις οργάνωσε η Δικοινοτική Πρωτοβουλία ενάντια στον Εθνικισμό και τον Πόλεμο για να αποτίσει φόρο τιμής στους αδικοσκοτωμένους και των δυο πλευρών, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων.
Βέβαια οι δικοινοτικές εκδηλώσεις προκάλεσαν επίσης και το μένος των Γκρίζων Λύκων, του UHH (Λαϊκό Εθνικό Κίνημα) και άλλων εθνικιστικών οργανώσεων και 'Συνδέσμων Αγωνιστών' που απείλησαν ανοικτά πως θα παρεμπόδιζαν την εκδήλωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας. Η εθνικιστική εφημερίδα ΒΟΛΚΑΝ με πρωτοσέλιδο εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στην εκδήλωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας.
Τελικά την εκδήλωση παρεμπόδισε η τουρκοκυπριακή αστυνομία που έστησε μπλόκο έξω από το χωριό Μάραθα απαγορεύοντας τη διέλευση του λεωφορείου με τους 40 Ε/κ και Τ/κ με τη δικαιολογία ότι θα έπρεπε η Δικοινοτική Πρωτοβουλία να εξασφάλιζε προηγούμενα σχετική άδεια.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η εκδήλωση έγινε στο σημείο όπου βρίσκονταν το μπλόκο των αστυνομικών. Εκεί στην παρουσία των τουρκοκυπριακών ΜΜΕ και των τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων διαβάστηκε στα ελληνικά και τουρκικά η κοινή διακήρυξη της Πρωτοβουλίας και έγινε καταγγελία των εθνικιστών και της παρεμπόδισης της δικοινοτικής εκδήλωσης σαν μέρος της ίδιας εθνικιστικής πολιτικής που δημιούργησε τους μαζικούς τάφους και στις δυο πλευρές. Οι τουρκοκύπριοι συναγωνιστές ανέλαβαν να καταθέσουν τα λουλούδια αργότερα - όπως κι έκαμαν.
Στη συνέχεια τα μέλη της Δικοινοτική Πρωτοβουλίας επέστρεψαν στη Λευκωσία κι από εκεί στο Κοιμητήριο Αγ. Κων/νου και Ελένης στην Αγλαντζιά. Εκεί, τουρκοκύπριοι και ελληνοκύριοι κατέθεσαν λουλούδια στους τάφους αδικοσκοτωμένων ελληνοκυπρίων με επίκεντρο τον τάφο της 15χρονης τότε Βασιλείας Γεωργίου που σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1974. Συγκινητική ήτανε η στιγμή όταν ο Μουράτ Καντατλί προσφέροντας λουλούδια στους γονείς της Βασιλείας αγκάλιασε τη μητέρα της.
Ενώ στο βορρά η εκδήλωση παρεμποδίστηκε απο τις τουρκοκυπριακές αρχές, στο νότο δυστυχώς η ανταπόκριση από τις διάφορες οργανώσεις επαναπροσέγγισης και τις δικοινοτικές ομάδες ήταν πολύ μικρη. Όπως έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα Άφρικα "Ήταν η σημαντικότερη όλων των δικοινοτικών εκδηλώσεων που έγιναν ποτέ στη χώρα μας η κοινή τελετή μνήμης." Ήταν μια εκδήλωση όπου έκφρασε τα αισθήματα χιλιάδων. Ολόκληρος ο τουρκοκυρπιακός τύπος κάλυψε την εκδήλωση με πρωτοσέλιδα. Ο ελληνοκυπριακός τύπος είχε αναφορές στην εκδήλωση και το ΡΙΚ την πρόβαλε στο κύριο δελτίο ειδήσεων του. Ήταν μια σημαντική εκδήλωση που στερεί ακόμα ένα όπλο από τους εθνικιστές και των δύο πλευρών που χρησιμοποιούν τα αθώα θύματα των πολέμων, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, για να χύνουν το δηλητήριο του μίσους. Εκδηλώσεις σαν αυτές μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο των αδικοσκοτωμένων και στις δύο πλευρές σε όπλο συναδέλφωσης, συνεργασίας και ειρήνης.