Οι εργαζόμενοι στο ΤΕΠ (Τεχνική Εξυπηρέτηση πελατών) της Α.ΤΗ.Κ. εφάρμοσαν μονομερώς το πενθήμερο καλοκαιρινό ωράριο εργασίας όπως εργάζονται και οι άλλοι εργαζόμενοι στην Α.ΤΗ.Κ, όπως προβλέπει και η συμβαση τους, δίνοντας τέλος σε μια αυθαιρεσία της διεύθυνσης που ταλαιπώρησε τους ίδιους και τις οικογένιες τους για καιρό.
Εδώ και δύο χρόνια η διεύθυνση της ΑΤΗΚ ενοποίησε δύο τμήματα, το τμήμα των τηλεφωνικών εγκαταστάσεων και το τμήμα αποκατάστασης τηλεφωνικών βλαβών, βάζοντας το ένα τμήμα να δουλεύει το ωράριο του άλλου τμήματος όπως συνέφερε την ίδια και όχι τους εργαζόμενους. Με την ανοχή των τριών συντεχνιών εφάρμοσε "δοκιμαστικά" το μικτό εξαήμερο ωράριο στους εργαζόμενους του τμήματος εγκαταστάσεων, οι οποίοι ενώ εργάζονταν πενθήμερο χωρίς απόγευμα τους τρις μήνες του καλοκαιριού, τους έβαλε να δουλεύουν ένα Σάββατο κάθε τέσσερις εβδομάδες και ένα απόγευμα την εβδομάδα για όλους τους μήνες του καλοκαιριού. Εφάρμοσε σπαστά ωράρια δηλάδή απο τις 7 το πρωί μέχρι τις 1:00μμ και 4:00μμ με 7:00μμ. Επέβαλε δηλαδή όρους που μόνο χώρους που δεν υπάρχει συνδικαλισμός όπως του Ορφανίδη και του Σιακόλα παρατηρούνται.
Όμως: "Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού", η διεύθυνση προσπαθούσε να σπάσει τις αντιδράσεις και να εδραιώσει το δοκιμαστικό ωράριο. Θεωρούσε τις αντιδράσεις μεμονωμένες και απειλούσε όσους αντιδρούσαν με μετάθεση.
Η διεύθυνση πρόβαλε σαν δικαιολογία την ανάγκη "του εκσυγχρονισμού και της προετοιμασίας του οργανισμού για τον ανταγωνισμό". Στην ουσία προσπαθεί να τα φορτώσει όλα στις πλάτες των εργαζομένων και να κτυπήσει κατακτήσεις που κερδίσθηκαν με πολλούς αγώνες και θυσίες όπως το πενθήμερο και άλλα.
Καλλιέργησε την διάσπαση ανάμεσα στους εργαζόμενους στα δύο τμήματα και με την αρχική ανοχή και των τριών συντεχνιών πέτυχε την δοκιμαστική εφαρμογή του ωραρίου που ήθελε αφού έταξε φούρνους παξιμάδια στους εργαζόμενους όπως μετοχές με την μετοχοποίηση και πολλά λεφτά με τα bonus.
Δυο χρόνια μετά έγινε ολοφάνερη η απάτη και κοροϊδία για να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. Η ιστορία των μετοχών κατέρρευσε όπως και το χρηματιστήριο τα δε bonus φάνηκε πως ήταν ένας τρόπος για να πάρουν το ανώτερο προσωπικό δηλαδή οι προϊστάμενοι από 3000 μέχρι 5000 λίρες και οι εργαζόμενοι από 100 μέχρι 200 λίρες.
Πέρυσι τέτοια εποχή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και πήραν απόφαση να προχωρήσουν στην μονομερή εφαρμογή του θερινού ωραρίου στην πενθήμερη βάση Τότε οι δύο μικρότερες συντεχνίες της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ και της ΣΥΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ υποστήριξαν τους εργαζόμενους δηλώνοντας ότι αν είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι σύμφωνη και ενωμένη θα μας καλύψει. Και πράγματι σε συνέλευση στο χώρο δουλείας πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε. Όμως η ΕΠΟΕΤ της ΣΕΚ μέχρι το μεσημέρι με γραφειοκρατικές μανούβρες κατάφερε να τουμπάρει την απόφαση αυτή. Συγκάλεσε χωριστή συνέλευση των μελών της και εξασφάλισε την αποχή τους από το μέτρο. Οι συνεχείς αντιδράσεις όμως λίγων αγωνιστών κατάφεραν να πείσουν και τους υπόλοιπους για το πώς μπορούν να πιέσουν τις συντεχνίες και ενωμένοι να παλέψουν και να κερδίσουν.
Αυτό είναι που άλλαξε φέτος τα πράγματα. Η αντίδραση όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά επεχτάθηκε και έγινε σχεδόν καθολική. Αυτό ανάγκασε την ηγεσία της ΕΠΟΕΤ να κάνει πίσω και να έρθει και αυτή να στηρίξει την απόφαση για μονομερή εφαρμογή του θερινού πενθήμερου ωραρίου στα ΤΕΠ της ΑΤΗΚ σ'ολες της επαρχίες. Ετσι φέτος με την έναρξη του θερινού ωραρίου εργασίας την αρχή του Ιούνη βγήκαμε στην αυλή σχεδόν όλοι μαζί και είπαμε πως από αυτή την μέρα θα εφαρμόσουμε το πενθήμερο ωράριο εργασίας. Η ΕΠΟΕΤ κάλεσε τα μέλη της να δώσουν κάποια πίστωση χρόνου για να ολοκληρώσει κάποιες διαπραγματεύσεις με την διεύθυνση γύρω από το ωράριο και αφού απέτυχε να καταλήξει σε κάποια συμφωνία κάλεσε κα ι αυτή τα μέλη της να εφαρμόσουν μονομερώς το θερινό πενθήμερο ωράριο.
Τώρα συντεχνίες και διεύθυνση βρίσκονται σε μεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας. Η διεύθυνση παραμένει αδιάλλακτη παρά το ότι μελέτη και κοστολόγηση της ίδιας της διεύθυνσης έδειξε πως κοστίζει περισσότερα να μας φέρνει να δουλεύουμε Σάββατο αντί να μας δίνει υπερωρίες όποτε χρειάζεται. Ο λόγος που κρατά τέτοια αδιάλλακτη θέση είναι γιατί θέλει να εφαρμόσει αυτό το ωράριο και στους άλλους κλάδους όπως το ΓΕΠ (Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών) (όπου δοκίμασε να περάσει το ίδιο ωράριο πέρυσι άλλά δεν τα κατάφερε).
Η δύναμη βρίσκεται σε μας τους ίδιους τους εργαζόμενους. Εμείς δώσαμε την λύση που θέλαμε. Αν η διεύθυνση κόψει λεφτά απο τους μισθούς μας όπως επειλεί, τότε η αντίδραση πρέπει να είναι καθολική. Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως σε απεργία. Αν μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας τότε μπορούμε να κερδίσουμε.
Νίκος Αγιομαμίτης
εργαζόμενος Α.ΤΗ.Κ
Η κατασκευή της κεραίας "Πλούτο ΙΙ", στις βάσεις του Ακρωτηρίου, έχει πάρει εντατικό ρυθμό. Με την αρχή του 2004 υπολογίζουν οι Βρετανοί ότι θα αρχίσει την λειτουργία της η νέα γιγαντιαία κεραία. Η κυβέρνηση Παπαδόπουλου έχει δώσει το πράσινο φως δηλώνοντας ότι οι βάσεις είναι "κυρίαρχες" και δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμα τους να κάνουν ότι θέλουν εκεί. Είναι φανερό ότι δεν έχει καμιά διάθεση να σταματήσει την κατασκευή και την λειτουργία της.
Οι βρετανοί έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό που χαρακτηρίζουν σαν "μη σοβαρές" τις ανησυχίες που εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής για τον κίνδυνο στην υγεία τους από τη λειτουργία της κεραίας. Αγνοούν επιδεικτικά τις αντιδράσεις του κόσμου και προχωρούν στην εγκατάσταση της νέας κεραίας (ύψους 194 μέτρων) που θα καταστρέψει κυριολεκτικά τον υγροβιότοπο της αλυκής Ακρωτηρίου.
Είναι φανερό ότι οι βρετανοί έχουν βρει ανοικτό δρόμο να καταπνίξουν κάθε αντίδραση στην εγκατάσταση της κεραίας και το κάνουν με κάθε μέσο. Έχουν αποφασίσει ότι οι μελέτες-που δεν έχουν γίνει ακόμη!-θα "αποδείξουν" ότι η κεραία δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
Βέβαια και ο λαός του Ιράκ έπρεπε να "απελευθερωθεί" από την δικτατορία του Σαντάμ και ο ίδιος να αφοπλιστεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτά έλεγε με κάθε "ειλικρίνεια" ο Μπλερ και ο Μπούς. Μετά το μακελειό ο λαός του Ιράκ δεν έχει περισσότερη δημοκρατία αλλά μια χώρα σπαρμένη με βόμβες διασποράς και απεπλουτισμένου ουρανίου-που σύμφωνα με τους βρετανούς κατασκευαστές της κεραίας δεν αποτελούν κίνδυνο για τον πληθυσμό!
Οι κεραίες πέρα από τον θανάσιμο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αποτελούν και θανάσιμο κίνδυνο για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής γιατί θα βοηθούν στην συνέχιση της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστών και στην συνέχιση της καταπίεσης των Παλαιστινίων. Αυτό έπρεπε να είναι αρκετό κίνητρο για τις δυνάμεις τις αριστεράς να παλέψουν ενάντια στην κατασκευή της κεραίας και για να κλείσουν οι βάσεις.
Οι 5000 διαδηλωτές που πήραν μέρος στη μεγάλη Πορεία Ειρήνης που κάλεσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης τον Σεπτέμβρη του 2002 ενάντια στην κατασκευή της κεραίας, οι εκατοντάδες που συμμετείχαν στην αντιπολεμική πορεία στην βάση της Δεκέλειας στις 15 του Φεβράρη-που έβαλαν την Κύπρο στο χάρτη της παγκόσμιας αντιπολεμικής διαδήλωσης και οι χιλιάδες που πήραν μέρος στην αντιπολεμική πορεία που κάλεσε το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου τον περασμένο Απρίλη έδειξαν ότι ο απλός κόσμος έχει την διάθεση να παλέψει και για την δική του υγεία και ευημερία αλλά και αλληλέγγυος στους λαούς της περιοχής ενάντια στα σχέδια των βρετανών.
Πρέπει να χτίσουμε και εδώ ένα δυνατό αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στην κατοχή του Ιράκ, για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, για να εμποδίσουμε την δική μας κυβέρνηση να αναγνωρίζει στους βρετανούς "το κυριαρχικό δικαίωμα" να στήνουν κατασκοπευτικές κεραίες και να εκστρατεύουν από τις βάσεις για τον έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής.
Σταύρος Σιδεράς