Η επίθεση με τσεκούρι ενάντια στους τρεις Σύριους στην Χλώρακα είναι μια ρατσιστική επίθεση. Το ζεύγος των Σύριων και ο αδελφό της κοπέλας που έμενε μαζί τους εργάζονταν στις οικοδομές. Τα λεφτά τους στο σπίτι βρέθηκαν άθικτα, ετσι αποκλείεται η περίπτωση της ληστείας. Η προσπάθεια να αποδοθεί το έγκλημα σε προσωπικές διαφορές είναι ψεύτική. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα. Οι τρεις Σύριοι βρέθηκαν κατακρεουργημένοι με το κεφάλι ανοικτό από τα 5 παιδία τους. Το μεγαλύτερο ειδοποίησε την σπιτονοικοκυρά η οποία κάλεσε το ασθενοφόρο.
Οι ελληνοκύπριοι γείτονες που μίλησαν στα κανάλια για το έγκλημα αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια για τους Σύριους και τις φιλικές και ανθρώπινες σχέσεις που είχαν μαζί τους και ότι δεν είχαν ενοχλήσει "ποτέ και κανένα" .
Αυτό το ρατσιστικό έγκλημα έκανε δεκάδες Σύριους που ζουν και εργάζονται στην Πάφο να οργανώσουν το επόμενο βράδυ εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αστυνομική διεύθυνση Πάφου, ζητώντας να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι διακρίσεις σε βάρος των ξένων και να διαλευκανθεί η υπόθεση γρήγορα και να μη περάσει στα "ανεξιχνίαστα".
Το ότι φτάσαμε σε μία τόσο άγρια ρατσιστική επίθεση, οφείλεται και στο ότι η αστυνομία έδειξε εγκληματική αδιαφορία για τις τόσες ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των ξένων και ειδικά των ποντίων στην Πάφο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει και μία νέα πολιτική απέναντι στους ξένους. Συμπεριφέρεται όπως και η προηγούμενη. Αντιμετωπίζει τους ξένους σαν "πρόβλημα" και προσπαθεί με μέτρα καταστολής, φυλακίσεις και απελάσεις να το λύσει. Ακόμα και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Ρόμπλες τους κατσάδιασε και τους ζήτησε: "να αποποινικοποιηθεί η λαθρομετανάστευση". Σήμερα οι φυλακές είναι γεμάτες με ξένους με μόνο "έγκλημα" ότι δεν είχαν άδεια εισόδου.
Όταν ο Θεοδώρου, ο νέος υπουργός δικαιοσύνης ρωτήθηκε για την πρόταση "της Ιταλίας και της Βρετανίας να δημιουργήσουν στην Κύπρο ένα κέντρο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών" είπε πως: "μια πρόταση στην Ε.Ε. προνοεί να γίνει η Κύπρος το κέντρο επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. και αυτό είναι μια πολύ καλή πρόταση για μας". Είπε ακόμα πως θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα γιατί με τα νέα ραντάρ και τα ελικόπτερα εκατομμυρίων λιρών δεν θα μπορεί να τους ξεφεύγει κανείς και αν κανένας τους ξεφύγει και περάσει στην Κύπρο θα συλλαμβάνεται και θα τον απελάνουν αμέσως.
Στην ουσία θέλουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε μπάτσο των ευρωπαίων καπιταλιστών για να περιφρουρεί την Ευρώπη. Θα φτιάξουν ειδικούς στρατώνες "υποδοχής" δηλαδή στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών μέχρι την απέλαση τους. Μπορεί η κυβέρνηση να μην συμφώνησε να μεταφέρονται εδώ όλοι οι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται στην Ευρώπη άλλα δεν έχει κανένα δισταγμό να φτιάξει τέτοια στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Δυστυχώς η συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης του Παπαδόπουλου απέναντι στους ξένους είναι το ίδιο ρατσιστική και απάνθρωπη όπως αυτή της κυβέρνησης Κληρίδη. Πρόσφατα δύο πλοιάρια γεμάτα ξένους τα οδήγησαν στο λιμανάκι του Περνέρα και αρνούνται να τους επιτρέψουν να κατεβούν μέχρι που εξασφάλισαν πτήση για να τους στείλουν στην Συρία. Τέτοιες συμπεριφορές είναι που ανοίγουν το δρόμο σε διάφορα φασιστοειδή να προχωρούν σε τόσο άγριες ρατσιστικές επιθέσεις.
Για τους απλούς ανθρώπους οι ξένοι είναι καλοδεχούμενοι. Αυτό δείχνει το παράδειγμα των απλών ανθρώπων στην Χλώρακα που ήταν γείτονες των Σύριων. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών όπως στην Κω στη Ζάκυνθο, την Σάμο άνοιξαν τα σπίτια τους και τις καρδίες τους και καλοδέχονται τους ξένους μετανάστες που φτάνουν με σαπιοκάραβα και βάρκες στον νησί τους, προσφέροντας τους ιατρική περίθαλψη, στέγη τρόφιμα και παιχνίδια για τα παιδία. Αυτή την φιλοξενία έδειξε και η Θεσσαλονίκη στην πρόσφατη μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση. Σε μία πόλη με πολύ ψιλό ποσοστό ανεργίας είδαμε μία φανταστική διαδήλωση ενάντια στο ρατσισμό που ξεπέρασε τις 15 χιλιάδες. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διεκδικούσαν να καταργηθούν οι διακρίσεις και οι ρατσιστικοί περιορισμοί διεκδικούσαν τα δικαιώματα των ξένων. Μία φανταστική πολύχρωμη και ειρηνική διαδήλωση με συνθήματα: "Ενάντια στην Ευρώπη φρούριο" "κάτω τα χέρια από τους μετανάστες" "Άσυλο παντού / είναι η απάντηση κατά του ρατσισμού" "Σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες". "Τις βάσεις κλείστε τα σύνορα ανοίξτε", Πρέπει να μεταλαμπαδιάσουμε αυτή την πολιτική αλληλεγγύης και συμπαράστασης απέναντι στους ξένους εργάτες και στην Κύπρο.
Νίκος Αγιομαμίτης
Στις 19 με 22 Ιούνη, ο Κώστας Σημίτης, υποδέχτηκε τους 25 ηγέτες της Ε.Ε. (ανάμεσα τους και ο Τάσος Παπαδόπουλος) όπου συνεδρίασαν απομονωμένοι στο Πόρτο Καράς της Χαλκιδικής.
Τα γεράκια του πολέμου και της αγοράς συζήτησαν ανάμεσα στα άλλα πώς μπορούν να πάρουν τα πιο βάρβαρα μέτρα απέναντι στους μετανάστες και να μετατρέψουν την Ευρώπη σε φρούριο. Η απάντηση στις ρατσιστικές προσδοκίες των 25 ηγετών της "πολιτισμένης" Ευρώπης δόθηκε στις 19 του Ιούνη όταν πάνω από 10 χιλιάδες κόσμος διαδήλωσαν ενάντια στην Ευρώπη του ρατσισμού.
Η προσυγκέντρωση έγινε στις πέντε το απόγευμα μπροστά στη πλατεία με το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η διαδήλωση ξεκίνησε στις εφτά το απόγευμα και πέρασε απο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπροστά από τα κυβερνητικά κτήρια όπως το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο. Για πρώτη φορά οι αμερικανοί όχι μόνο δεν είχαν εκατοντάδες αστυνομικούς απ' έξω να τους προστατεύουν αλλά κατέβασαν και την σημαία τους γιατί ξέρουν πόσο μισητό σύμβολο είναι για τους διαδηλώτές.
Ηταν μια μεγαλειώδης πορεία, στην οποία πήραν μέρος οργανώσεις, συνδικάτα, κινήματα και ακτιβιστές όπως η "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" και η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο". Συμμετείχαν ακόμη αντιβιστές απο την Τουρκία, τη Μακεδονία, την Αλβανία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Κύπρο, την Ιταλία και άλλες χώρες. Ηταν η πιο μεγάλη αντιραστιστική διαδήλωση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Τα αντιρατσιστικά συνθήματα όπως: "Έλληνες και Τούρκοι εργάτες ενωμένοι" " Τούρκοι Αλβανοί Μακεδόνες όλους μας ενώνουν οι κοινοί αγώνες" "Άσυλο άσυλο παντού αυτή είναι η απάντηση κατά του ρατσισμού" "Ευρώπη του πολέμου και του ρατσισμού αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού" όπως και πολλά άλλα συνθήματα ένωναν όλους τους διαδηλωτές.
Η πορεία ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όσους συμμετείχαμε. Ήταν ένα αντιρατσιστικό αντικαπιταλιστικό πανηγύρι στο οποίο ενώθηκαν απλοί ανθρώποι από διάφορες εθνικότητες και κουλτούρες στην πάλη κατά του καπιταλισμού. Άνθρωποι χορεύανε, τραγουδούσανε, έπαιζαν μουσικά όργανα έκαναν θόρυβο και φώναζαν συνθήματα. Οι προσπάθειες του Σημίτη και των ομοίων του να τρομοκρατήσουν τον κόσμο ώστε να μη πάρει μέρος στην πορεία απέβησαν άκαρπες παρόλη την προπαγάνδα από τα ΜΜΕ και την παρουσία χιλιάδων πάνοπλων αστυνομικών.
Η Θεσσαλονίκη ήταν ένας μεγάλος σταθμός του κινήματος που για άλλη μια φορά έδειξε οτι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στο σύστημα που γεννάει τους πολέμους την πείνα την εξαθλίωση, την φτώχεια, την ανεργία και το ρατσισμό είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη για χιλιάδες αγωνιστές. Αυτό τον αέρα της Θεσσαλονίκης, είναι που μεταφέρουμε πίσω στις χώρες μας, όσοι είχαμε τη χαρά να ζήσουμε την Θεσσαλονίκη της αντισυνόδου, τη Θεσσαλονίκη του αντικαπιταλισμού.
Φίλιππος Παπανικολάου