Περιεχόμενα


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ σχόλια ... ειδήσεις ... γράμματα ...

"Διάσωση" με σκηνοθέτη και πολυβόλα

H "διάσωση" της 19χρονης αμερικανίδας στρατιωτίνας Tζέσικα Λιντς είχε προβληθεί σαν θρίαμβος των ειδικών δυνάμεων του στρατού των HΠA. Tα κανάλια την είχαν περιγράψει σαν μια "χολυγουντιανού τύπου επιχείρηση" όπου οι ράμπο εισέβαλαν στο νοσοκομείο της Nασιρίγια και την άρπαξαν από τα χέρια του ιρακινού στρατού που την κρατούσε αιχμάλωτη.

Πράγματι η επιχείρηση θύμιζε ταινία του Xόλυγουντ, ακριβέστερα ήταν ταινία, δηλαδή ψεύτικη. Aυτό αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Pίτσαρντ Λόιντ Πέρυ, της εφημερίδας "Times". O δημοσιογράφος μίλησε με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Nασιρίγια.

Tου είπαν ότι η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων έγινε μια μέρα μετά την αποχώρηση των ιρακινών μονάδων και των στελεχών του Mπάαθ από την περιοχή. Eνας από αυτούς τους γιατρούς, ο Xαρίθ αλ Xουσόνα δήλωσε ότι πριν την επιχείρηση των αμερικανών, αυτός και οι συνάδελφοί του είχαν προσπαθήσει να στείλουν την Λιντς στις αμερικάνικες γραμμές με το ασθενοφόρο του νοσοκομείου, αλλά οι πεζοναύτες το πολυβόλησαν!


Περιεχόμενα

Πετρέλαιο πάνω απ' όλα

Μέχρι τέλη Ιουνίου η παραγωγή πετρελαίου στο Iράκ θα φτάσει τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τα 2/3 των προπολεμικών επιπέδων. Aυτό δήλωσε γεμάτος ικανοποίηση ο αρμόδιος αμερικάνος στρατιωτικός συνταγματάρχης Mάϊκλ Mόρροου. Oι αμερικάνικες πολυεθνικές θέλουν να βάλουν γρήγορα χέρι στα πλούσια κοιτάσματα του Iράκ και ο στρατός τους ανοίγει το δρόμο.

Aλλά την ίδια στιγμή η Bαγδάτη και οι περισσότερες πόλεις είναι σχεδόν χωρίς νερό και ηλεκτρικό. O αρμόδιος αξιωματικός του στρατού κατοχής απάντησε ότι "δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα" για την αποκατάσταση αυτών των δικτύων. "Aπελευθέρωση" ονόμασαν τον πόλεμό τους αλλά πρόκειται για "απελευθέρωση" των πετρελαίων όχι των ανθρώπων.


Περιεχόμενα

Σήμερα "ξένοι" εργάτες αύριο Τουρκοκύπριοι

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η εργοδότηση Τ/κ δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στα δεδομένα απασχόλησης και ανεργίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά από κάποια πολιτική διευθέτηση για την εργοδότηση Τ/κ, που θα πάρουν τη θέση των ξένων εργατών σήμερα, οι ελληνοκύπριοι καπιταλιστές έχουν να κερδίσουν. Η εφημερίδα Νέος Τύπος (2-4 Μάη) "έπιασε το υπονοούμενο" στις δηλώσεις του υπουργού και σχολίασε: "Υποθέτουμε, βεβαίως, ότι ο κ. υπουργός θα εννοούσε ότι με την απασχόληση Τ/κ θα άλλαζε ευθύς αμέσως η πολιτική για την εργοδότηση αλλοδαπών. Κι έτσι περίπου θα 'ισοφάριζαν' τα δύο μεγέθη". Μάγος είσαι!


Περιεχόμενα

Μέτρα στήριξης

Ανάμεσα στα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση Παπαδόπουλου είναι και η εργοδότηση Τ/κ στο νότο. Το μέτρο αυτό χαιρέτησαν οι συντεχνίες αλλά και ο ΟΕΒ. Σύμφωνα με τον γγ της ΣΕΚ Κιττένη, στο νότο εργάζονται σήμερα περίπου 3.500 Τουρκοκύπριοι, κύρια στις οικοδομές, όμως μονάχα στους 700 καταβάλλεται εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό;


Περιεχόμενα

Την εξίσωση βορά - νοτου θα την πληρώσουν οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι

Όταν υποβλήθηκε το σχέδιο Ανάν έκαναν την εμφάνισή τους διάφοροι οικονομολόγοι που ανέλυαν το οικονομικό κόστος που θα χρειαστεί να "επιβαρυνθεί" η Κυπριακή Δημοκρατία για να φέρει οικονομικά στο ίδιο επίπεδο το βόρειο τμήμα. Τώρα πολλά γράφονται για τα ποσά που αφήνουν οι Ελληνοκύπριοι στις επισκέψεις τους στο βορά μετά την μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση. Σαν συνέπεια αυτής της ξαφνικής εξέλιξης, οι τιμές στο βορά έχουν σε πολλές περιπτώσεις τριπλασιαστεί. Αυτή η ακρίβεια όμως δεν ανησυχεί καθόλου τον υπ. Οικονομικών αφού θεωρεί πως έτσι θα μας κοστίσει λιγότερο μια πιθανή πολιτική διευθέτηση του κυπριακού. "Η σταδιακή αύξηση του βιοτικού επιπέδου" δηλώνει ο Μάρκος Κυπριανού "και αναβάθμιση της οικονομίας στα κατεχόμενα θα είναι προς όφελος δικό μας... διότι σημαίνει πως θα υπάρχει μια σταδιακή προσέγγιση, αν όχι εξίσωση με την οικονομιία στις ελεύθερες περιοχές... Έτσι η λύση [όταν θα υπάρξει] θα έχει πολύ λιγότερες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις απ' ότι θα είχε προηγουμένως". Εκείνο βέβαια που δεν αναφέρεται, επειδή είναι και δεδομένο, είναι πως τις επιπτώσεις της ακρίβειας και της 'οικονομικής αναβάθμισης' στο βορά θα τις πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο βορά.


Περιεχόμενα

H λιτότητα πάτωσε την Παιδεία

Μια ακόμα διεθνής μελέτη για την επίδοση των μαθητών καταλήγει και πάλι στο συμπέρασμα ότι οι Κύπριοι μαθητές κατατάσσονται στον πυθμένα σε διεθνές επίπεδο. Είναι η τρίτη διεθνής έρευνα που καταδεικνύει την αδυναμία των κύπριων μαθητών του δημοτικού σε σχέση με τους συμμαθητές τους από άλλες χώρες.

Αυτήν την φορά η έκθεση αφορούσε διαγωνισμό ανάγνωσης! Τις τελευταίες θέσεις κατέλαβαν και σε προηγούμενους διαγωνισμούς που αφορούσαν τα μαθηματικά και την επιστήμη.

Στις προηγούμενες μελέτες το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η αποτυχία οφειλότανε στο ότι οι κύπριοι μαθητές ήταν κατά ένα κλάσμα του έτους μικρότεροι από τους συναγωνιζόμενους τους και τα αποτελέσματα της μελέτης παραδόθηκαν σε επιτροπή για την αξιολόγηση τους, η οποία με την σειρά της θα παρέδιδε την αξιολόγηση της σε άλλη επιτροπή. Όπως αναμενόταν το θέμα παραπέμφθηκε από τις επιτροπές στις "ελληνικές καλένδες"!

Το γεγονός ότι οι κύπριοι μαθητές έρχονται πάντα τελευταίοι σε σχέση με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους δεν φάνηκε να ενοχλεί ιδιαίτερα τους τέως κυβερνώντες, αφού στη δική τους διακυβέρνηση αφορούσε η έρευνα. Η εναρμόνιση με την Ευρώπη φαίνεται να περιορίζεται μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις, τις αυξήσεις του ορίου συνταξιοδότησης και τις περικοπές.

Αυτήν τη φορά οι κύπριοι μαθητές ξεπέρασαν μόνο αυτούς που κατάγονταν από χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως την Τουρκία, το Ιράν και την Αργεντινή. Και η αιτία δεν είναι η ηλικιακή διαφορά του κλάσματος του έτους. Δεν μπορούν ούτε να επιρρίψουν τις ευθύνες στους γονιούς. Ο γονιοί των μαθητών χρηματοδοτούν μια σημαντική και ραγδαία αναπτυσσόμενη "βιομηχανία" διδασκαλίας. Είναι ακόμη πρόθυμοι να χρεοκοπήσουν για να δουν τα παιδιά τους να παίρνουν μια καλή μόρφωση!

Οι ευθύνες βρίσκονται πρώτα και κύρια στη κυβέρνηση Κληρίδη που κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της δεν ενδιαφερόταν για την παιδεία! Αντίθετα οι προτεραιότητες της ήταν στο να αγοράζει όπλα και πυραύλους για να ασκεί την πολιτική του "ενεργού ηφαιστίου". Η λιτότητα και οι περικοπές στο τομέα της Παιδείας έφτασαν στο σημείο μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες που πολλές φορές θύμιζαν αποχετευτικό! Τα μαθήματα πάντα καθυστερούσαν ένα με δύο μήνες για να ξεκινήσουν εξαιτίας της έλλειψης των διδακτικών βιβλίων. Η κυβέρνηση προτιμούσε να δίνει φοροαπαλλαγές στους καρχαρίες του χρηματιστηρίου αντί να κτίζει σχολεία και να προσλαμβάνει καθηγητές με αποτέλεσμα οι μαθητές να στριμώχνονται σε τάξεις των τριάντα και πλέον μαθητών και να μην υπάρχουν ουσιαστικά εδικές αίθουσες διδασκαλίας για μαθήματα όπως η επιστήμη και η χημεία. Όλα αυτά είναι που συνέτειναν στο να αποτυχαίνουν στους διεθνείς διαγωνισμούς.

Με μια κυβέρνηση που εκλέγηκε στο όνομα της αλλαγής και της προόδου θα περίμενε κανείς να δει κάποιες αλλαγές. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή. Δεν έχει εξαγγελθεί κανένα πρόγραμμα κατασκευής σχολείων, ειδικών αιθουσών, εργαστηρίων, ή μείωσης των μαθητών κατα τάξη. Αντίθετα οι πρακτικές όπως να μοιράζεται μια αίθουσα διδασκαλίας για να χωρέσουν δύο τμήματα συνεχίζονται.

Ελπίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική στο θέμα της παιδείας αλλά δεν αρκεί να μείνουμε ως εκεί. Χρειάζεται το μαθητικό κίνημα μαζί με τους καθηγητές και την στήριξη των γονιών να βγουν στους δρόμους και να απαιτήσουν μια σωστή και δωρεάν παιδεία και να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κυριάκος Κοιλιάρης


Περιεχόμενα