Περιεχόμενα


Οι διευκολύνσεις για τον πόλεμο του Μπους δεν είναι ούτε "ρεαλισμός" ούτε "υποχρέωση"

Είναι Συνενοχή

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τις διευκολύνσεις που ζητόυσαν οι αμερικανοί για τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν ενα μεγάλο σόκ για πολλούς αριστερούς. Ελάχιστοι θα πίστευαν οτι το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπο την προεδρία του Χριστόφια, που αντικαθιστούσε τον Παπαδόπουλο που ήταν στο εξωτερικό θα δέχονταν να παραχωρήσει διευκολύνσεις στους αμερικανοβετανούς για να διεξάγουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ.

Η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος με το επιχείρημα ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χωρος ή ελαχιστα χρησιμοποιήθηκε δεν πείθουν κανένα. Οι διευκολύνσεις δεν αφορούν μόνο τον εναέριο χώρο αλλα και τη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σε όλους γνωστό ότι δεν σταμάτησε λεπτό ο ανεφοδιασμός των αμερικανοβρετανών απο πλοία που ξεφορτώνουν στο λιμάνι της Λεμεσού. Οι βάσεις και οι κατασκοπευτικοί σταθμοί που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί παίζουν και σε αυτό το πόλεμο σημαντικό ρόλο.

Μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Tουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση αμερικάνων στρατιωτών για τη δημιουργία ενός βορείου μετώπου στο ιρακινό Kουρδιστάν και τη χρησιμοποίηση της βάσης του Iντσιρλίκ, ο ρόλος που έχουν να παίξουν οι βάσεις στην Σούδα και την Κύπρο αναβαθμίστηκε αυτόματα, όπως και η σημασία της χρήσης του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου από τα αμερικάνικα αεροπλάνα.

Oι 1.000 πύραυλοι Tόμαχοκ και Kρουζ που μετέτρεψαν σε πύρινη κόλαση την Bαγδάτη μέσα σε μια νύχτα, εκτοξεύτηκαν από τα αεροπλανοφόρα, τα υποβρύχια και τις φρεγάτες που πλέουν ανοιχτά της Κύπρου, στη Μεσόγειο, την Eρυθρά Θάλασσα και τον Περσικό. Kαι αυτά τα πλοία ανεφοδιάστηκαν στη Σούδα πριν βρεθούν εκεί. H Kρήτη και η Kύπρος είναι τα στρατηγικά μετώπισθεν του πολέμου.

Οι αμερικανοί δεν αξιοποιούν όμως μόνο πρακτικά τις διευκολύνσεις που τους έδωσε η κυβέρνηση αλλά τις αξιοποιούν και ιδεολογικά. Παρουσιάζουν τις διευκολύνσεις σαν πράσινο φώς και στήριξη στον πόλεμο που διεξάγουν. Ετσι η Κυπριακή Δημοκρατία φιγουράρει μέσα στις 49 χώρες που ισχυρίζεται ο αμερικανός υπουργός άμυνας ο Ράμσφελτ, ότι βρίσκονται μαζί με τις ΗΠΑ σε αυτό το πόλεμο.

Δικαιολογίες

Η κυβέρνηση και η αριστερά που την στηρίζει προσπάθησαν να αποσίσουν απο πάνω τους τις ευθύνες λέγοντας ότι στην ουσία εφάρμοσαν συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν απο συμφωνίες που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους αμερικανούς. Αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς. Οπως έκανε τις συμβάσεις η προηγούμενη κυβέρνηση μπορούσαν να τις αναιρέσουν αυτοί. Εξάλλου προχώρησαν και έδωσαν ακόμη περισσότερα απ ότι πρόβλεπαν οι συμβάσεις που έκανε ο Κασουλίδης με τους αμερικανούς.

Το πιο αισχρό όμως επιχείρημα που πρόβαλαν ήταν ότι "η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να πεί όχι" και ότι "θα πρέπει να κοιτάξουμε το εθνικό συμφέρον". Αν το εθνικό συμφέρον ειναι τί θέλουν οι απλοί άνθρωποι στην Κύπρο τότε δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συντριπτικη πλειοψηφία είναι αντίθετη σε αυτό το πόλεμο και στην οποιαδήποτε αμεση ή έμμεση συμμετοχή του νησιού μας σε αυτόν. Το "εθνικό συμφέρον" όμως δεν αφορά τους απλούς ανθρώπους αλλά τις προσδοκίες της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης για ανταλάγμτα απο τους αμερικανούς γι αυτές τους τις υπηρεσίες, είτε στο κυπριακό είτε ακόμη και στο διαμοιρασμό των λαφύρων του πολέμου. Ηδη αυτό ομολογείται ανοιχτά απο κάποιους όπως ο Ιωσήφ Ιωσήφ του Φιλελεύθερου σε αρθρο για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου: "...Πιστεύουμε ότι σ' αυτό το χορό των δισεκατομμυρίων μπορεί να μπει και η Kύπρος, αφού διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης, της ύπαρξης διεθνούς φήμης κατασκευαστικών εταιρειών, της υποδομής για προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών και πολλά άλλα."

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό τον πόλεμο. Είναι μια συμμετοχή που κάνει την κυβέρνηση συνένοχη στα βρώμικα εγκλήματα των αμερικανών στο Ιράκ. Το αθώο αίμα των παιδιών του Ιράκ βαραίνει και τα χέρια του Τάσσου Παπαδόπουλου, της κυβέρνησης του, των κομμάτων που δικαιολογούν αυτή τη συμμετοχή όσο και των προκάτοχων τους Κληρίδη, Κασουλίδη και σία.

Η αριστερά

Η αριστερά που δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει αναθέματα ενάντια στους αμερικανούς και τον βρώμικο πόλεμο τους στο Ιράκ έχει ξεχάσει τελείως τις διευκολύνσεις. Πρίν παρθεί η απόφαση για την παραχώρηση των διευκολύνσεων δήλωνε αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική. Απο την ημέρα όμως που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσησε την παραχώρηση των διευκολύνσεων, τηρεί σιγή ιχθύος.

Οχι μόνο ξέχασε τα όσα έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση άλλα προσπάθησε να φιμώσει κιόλας, με απειλές, προτροπές και τραμπουκισμούς όσους σήμερα μέσα στο αντιπολεμικό κίνημα επιμένουν να καταγγέλουν τις διευκολύνσεις και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό το βαρβαρο έγκλημα, όπως η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο.

Ακόμη και το Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου έχει σιωπήσει όσον αφορά το θέμα των διευκολύνσεων παρά το ότι είχε διακυρηγμένη θέση "ενάντια στην παραχώρηση άμεσων ή έμεσων διευκολύνσεων στα αμερικανικά στρατεύματα". Συνεχίζει να σιωπά ακόμη και μετά την εκδήλωση της αντίθεσης σε αυτή τη σιωπή μιας σειράς οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φόρουμ όπως η Εργατική Δημοκρατία, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών, η ΔΕΟΚ, και άλλοι.

Η αξία των ιδεών και της πολιτικής του κάθε κόμματος της κάθε οργάνωσης δοκιμάζεται στη πράξη και όχι στα λόγια. Σε τέτοιες ιστορικές στιγμές είναι που κρίνεται ο καθένας για τη στάση του και την ειλικρίνεια των διακηρύξεων του. Σε αυτό το τέστ το ΑΚΕΛ απέτυχε παταγωδώς.

Αυτή η στάση του προκαλεί σύγχιση και απογοήτευση μέσα στο αντιπολεμικό κίνημα και είναι ένας απο τους βασικούς λόγους που το κίνημα δεν μπόρεσε να πάρει τις διαστάσεις και τη δυναμική που όλοι θα θέλαμε.

Παρ' όλα αυτά η οργή του κόσμου εκφράζεται καθημερινά με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις και άλλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Οι ακτιβιστές του αντιπολεμικού κινήματος που στήριξαν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, που ένοιωσαν την δύναμη και την αυτοπεποίθηση ενός παγκόσμιου κινήματος που παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις δεν θα πρέπει να αφήσουν την σύγχιση και την ητοπάθεια της επίσημης αριστεράς να τους κυριαρχήσει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να εντίνουμε τις κινητοποιήσεις μας για να σταματήσει αμέσως αυτός ο βρώμικος πόλεμος, για να αποχωρήσουν αμέσως τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα απο το Ιράκ για να σταματήσει κάθε συμμετοχή, άμεση ή έμμεση της Κύπρου σε αυτό το βρώμικο πόλεμο.


Περιεχόμενα