Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την παρουσία της κυβέρνηση της αλλαγής στις εκδηλώσεις για την μνήμη της θυσίας των Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Αλή Καβάζογλού, σαν έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξαγγέλλει την ετοιμασία ενός πακέτου μέτρων για την "ενίσχυση των τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης".
Είναι ένα πακέτο μέτρων που στην ουσία δεν διαφέρει από το αντίστοιχο πακέτο μέτρων του Κληρίδη. Είναι το λιγότερο υποκρισία αυτό να χαρακτηρίζεται σαν έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης της αλλαγής για τους τουρκοκύπριους. Αυτά τα μέτρα δεν έπεισαν τους τουρκοκύπριους, ούτε ακόμα και την αντιπολίτευση, η οποία πρωτοστατούσε στα ογκώδη συλλαλητήρια μόλις πριν λίγες βδομάδες ενάντια στον Ντεκτάς. Για τους τουρκοκύπριους τα μέτρα αυτά δεν έχουν κάτι θετικό. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ηγέτης της αριστεράς στον βορρά θεωρεί αυτά τα μέτρα ως "μέτρα για την μειονότητα" και τα χαρακτήρισε απαράδεκτα. Ο δε Μουσταφά Ακκιντζί είπε: "έκφρασα τις επιφυλάξεις μου γι'αυτά τα μέτρα από την περίοδο της Κοπεγχάγης και αμφισβήτησα την σοφία της εφαρμογή τους. Γιατί τώρα και όχι νωρίτερα. Η προσωπική μου ανησυχία είναι να δω την Κύπρο ενωμένη, τους τουρκοκύπριους ίσους με τους ελληνοκύπριους, να έχουν κράτος και να ζουν υπό ευρωπαϊκές συνθήκες και όχι να λαμβάνουν χάρες από την έλληνοκυπριακή κυβέρνηση ως κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού. Θέλω οι τουρκοκύπριοι να έχουν δικαιώματα και όχι δέκτες κάποιας χάρης.".
Οι τουρκοκύπριοι δεν ζητούν ελεημοσύνη ούτε χάρες από την Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικούν ίσα δικαιώματα. Το πακέτο μέτρων προς τους τουρκοκύπριους στην ουσία είναι μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση ενισχύει όχι τους τουρκοκύπριους αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθώντας να τους απομονώσει και να τους ελέγξει πολιτικά.
Αυτό το πακέτο μέτρων δεν γίνεται για να στηρίξει και να ενισχύσει τους απλούς τουρκοκύπριους ούτε για να αναπτύξει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Γίνεται αυτή ακριβώς την στιγμή μέσα στα πλαίσια της υπογραφής της ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 του Απρίλη και σαν συνέχεια της ίδιας επιθετικής πολιτικής και των εκβιασμών για πίεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για περισσότερες υποχωρήσεις. Γι αυτό και η επίσημη εξαγγελία τους ορίζεται στις 16 του Απρίλη ή μετά απ' αυτή.
Μπορεί κάποια μέτρα όπως η διδασκαλία της τουρκικής στα σχολεία να είναι ένα θετικό μέτρο, αλλά η ουσία των μέτρων στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα συνεχίζουν ουσιαστικά το εμπάργκο αφού θέλουν να περάσουν τη δράση των τουρκοκυπρίων μέσα απο τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εξαγωγές για παράδειγμα των προϊόντων από το βορρά θα μπορούν να γίνονται όχι από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους αλλά μόνο μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό θα γίνεται υπό την προσωπική τους ιδιότητα. Ακόμα και η αύξηση των τηλεφωνικών συνδέσεων και η βελτίωση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας θα γίνει μέσω των ιδιωτικών εταιριών της Τουρκίας υπογράφοντας η ΑΤΗΚ ειδικές συμφωνίες μαζί τους .
Ο Ακκιντζί και ο Ταλάτ επίσημα δηλώνουν πως "δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα της αυτοκυβέρνησης μας ούτε από την πολιτική μας ισότητα, επίσης δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα συνιδρυτών που μας χορηγηθήκανε από την Συνθήκη ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960". Οι τουρκοκύπριοι στην ουσία ζητούν να αναγνωριστούν σαν ισότιμοι συγκάτοικοι σε ένα "κοινό σπίτι" με τους ελληνοκύπριους.
Για κάθε ειλικρινή επαναπροσεγγιστή για κάθε αγωνιστή της ειρήνης το αίτημα προς την δική μας κυβέρνηση την Ελληνοκυπριακή προς την κυβέρνηση της αλλαγής πρέπει να είναι ξεκάθαρο και δυνατό: ικανοποιήστε τα αιτήματα των τουρκοκυπρίων σταματήστε το οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό εμπάργκο των τουρκοκυπρίων, ανοίξτε τα σύνορα ώστε να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα οι τουρκοκύπριοι. Αυτά θα ήταν ένα πραγματικό πακέτο μέτρων για ανακούφιση των τουρκοκυπρίων και για δημιουργία εμπιστοσύνης.
Νίκος Αγιομαμίτης
Tην Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν. Είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώνουν τους αγώνες και τα αιτήματά τους για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν είναι ούτε γιορτή ούτε αργία. Είναι η μέρα που "η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της" στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Σε ένα τέτοιο γιορτασμό ο καλύτερος τροφοδότης είναι οι αγώνες που έχουν δώσει οι εργάτες, η νεολαία, το αντιπολεμικό κίνημα όλη την προηγούμενη περίοδο.
Αυτή την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανανεώσουν τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην μείωση των μισθών, τις απολύσεις και την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων. Ενάντια στην παράταση στο όριο συνταξιοδότησης, ενάντια και στις ιδιωτικοποιήσεις, που παρά τις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης οι απειλές υπάρχουν ακόμα. Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα όπου χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ακόμη ένα δυνατό μήνυμα στ' αφεντικά και τις κυβερνήσεις ότι αυτή τη μάχη θα τη δώσουν μέχρι τη νίκη.
Oμως, στις γροθιές και τα στόματα των χιλιάδων απεργών θα είναι και το OXI στον πόλεμο. Η χρονιά που μας πέρασε σημαδεύτηκε από την συνέχιση της εκστρατείας του Μπους και των συμμάχων του. Η συνέχιση του "πολέμου των πλούσιων ενάντια στους φτωχούς", του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Mπους και του Mπλερ που αυτή την φορά αιματοκύλησαν τον λαό του Ιράκ. Από τον περασμένο Μάρτη, από τότε που ο Μπους ο νεώτερος εξήγγειλε την πρόθεση των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ εκατομμύρια διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της N.Yόρκης, του Λονδίνου, της Pώμης, της Aθήνας αλλά και της Λευκωσίας προβάλλοντας ένα δυνατό και καθαρό OXI στον πόλεμο.
Oι πολυεθνικές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έβαλαν στόχο να ελέγξουν όλη την περιοχή της Kεντρικής Aσίας. O Mπους μέσα στα πλαίσια του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία" προχωρεί στην υλοποίηση των επιθυμιών τους. Δίπλα του η βρόμικη συμμαχία του Μπλερ και του Αθναρ και από κοντά τους ο Σημίτης και ο Κληρίδης, και δυστυχώς στην συνέχεια και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Παπαδόπουλου, τούς παραχώρησαν κάθε διευκόλυνση, για να δολοφονήσουν αθώα γυναικόπαιδα στο Iράκ. Μια χώρα που καταστρέφουν εδώ και δεκατρία χρόνια με τους βομβαρδισμούς και το εμπάργκο. Είναι αυτός ο βρόμικος "πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία" που έδωσε και το πράσινο φως και στον αρχιεγκληματία Σαρόν να ισοπεδώσει την Tζενίν και μια σειρά ακόμη πόλεις των Παλαιστινίων.
Oμως, τα εγκλήματα των ΗΠΑ έβγαλαν και τους αντιπολεμιστές στους δρόμους, δημιουργώντας το πιο μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα κίνημα που στην καρδιά του και στην βάση του είχε το κίνημα που είχε αναπτυχθεί ενάντια στον καπιταλισμό. Το μίγμα είναι εκρηκτικό! Το κίνημα ενάντια στην εκστρατεία του Μπους έβαζε ζήτημα ανατροπής της δολοφονικής τάξης του Μπους και των όμοιων του. Στη Βρετανία τέσσερις υπουργοί του Μπλερ αναγκάστηκαν σε παραίτηση κάτω από την πίεση του κινήματος. Στην Ισπανία ο Αθνάρ συγκλονίστηκε συθέμελα.
Όμως η πίεση από την άλλη πλευρά είναι μεγάλη. Τώρα που ο πόλεμος φαίνεται να φτάνει στο τέλος του με νικητές τις ΗΠΑ, όλες οι χώρες θέλουν να παίξουν ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η Γερμανία και η Γαλλία έτρεξαν να χαιρετήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ τονίζοντας τις καλές σχέσεις που έχουν με την Βρετανία. Ακόμη και οι δικοί μας καπιταλιστές και η άρχουσα τάξη ελπίζουν σε ένα μερίδιο. Και από την άλλη είναι ο Μπους και οι σύμμαχοί του που δηλώνουν πως ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία δεν έχει τελειώσει και προειδοποιούν ότι η Συρία θα πάρει σειρά.
Όλα αυτά δείχνουν πως η δουλειά του αντιπολεμικού κινήματος δεν έχει ακόμη τελειώσει. Αντίθετα έχει μόλις ξεκινήσει. Έτσι η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να έχει έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα. Η εργατική τάξη πρέπει να δείξει τη δύναμή της και τα νύχια της απέναντι στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Για πάνω από έναν αιώνα η Πρωτομαγιά είναι η δική μας μέρα. Είναι ο σταθμός που οι αγώνες του σήμερα συναντούν τις μάχες του χθες σε μια εκρηκτική δύναμη ενάντια στον καπιταλισμό. Είναι η μέρα που το αντιπολεμικό κίνημα θα ενώσει τα συνθήματα του "Όχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο" και "Oι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" με τη δύναμη της εργατικής τάξης που μπορεί να τα κάνει πράξη.
Κυριάκος Κοιλιάρης
Αραβες ακτιβιστές στο αντιπολεμικό κίνημα κατάγγειλαν στη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ότι παρενοχλούνται απο αστυνομικά όργανα εξαιτίας της συμμετοχής τους σε αντιπολεμικές δραστηριότητες.
Μας κατάγγειλαν ότι άτομα προσεγγίστηκαν και τους επιδείχθηκαν φωτογραφίες απο τη συμμετοχή τους μαζί με άλλα μέλη της Συμμαχίας σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις και απειλήθηκαν με απέλαση άν συνεχίσουν να έχουν σχέση με τη Συμμαχία ή να συμμετέχουν σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Μας είπαν ακόμη ότι κάποιος κρατήθηκε προληπτικά απο την αστυνομία μέχρι να τελειώσει η αντιπολεμική εκδήλωση στην οποία θα συμμετείχε.
Κατα βάση ενοχλούνται άτομα που έχουν ηγετικό ρόλο μέσα στους Ιρακινούς, τους Σύριους και τους Παλαιστίνους και κινητοποιούν κόσμο για τις αντιπολεμικές δραστηριότητες.
Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο καταγγέλει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά των οργάνων της ΚΥΠ και του CID όπως και τη παρουσία μυστικών αστυνομικών μέσα στους διαδηλώτές και την κινηματογράφηση των διαδηλώσεων απο όργανα της αστυνομίας. Τέτοιες συμπεριφορές θυμίζουν δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά απο τα οποία δραπέτευσαν για να γλυτώσουν οι περισσότεροι αραβες μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Οπως δήλωσαν οι ίδιοι "φύγαμε απο δικτατορίες για να βρούμε τα ίδια εδώ".
Τέτοιες συμπεριφορές είναι δυό φορές κατακριτέες όταν προέρχονται απο μια κυβέρνηση που εκλέγηκε μόλις πριν ένα μήνα και επαγγέλεται την αλλαγή.