Περιεχόμενα


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Η κραυγή που συγκλόνησε ολόκληρο τον πλανήτη

Στις 15 του Φλεβάρη 30 σχεδόν εκατομμύρια διαδηλωτές πραγματοποίησαν την πρώτη παγκόσμια αντιπολεμική διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο των Μπους και Μπλερ στο Ιράκ.

Ηταν η μεγαλήτερη διαδήλωση στην ιστορία που συγκλόνησε ολόκληρο τον κόσμο. Ηταν ένα γεγονός που γέμισε με χαρά και αυτοπεποίθηση τον κάθε ένα που θέλει να παλέψει ενάντια στο σύστημα που γεννά τους πολέμους, τους ανταγωνισμούς, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Για όσους ρωτούσαν άν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τον πόλεμο η απάντηση που δόθηκε στις 15 του Φλεβάρη ήταν ένα συγκλονιστικό ναί.

Αυτό το κίνημα δεν είναι κατι περιστασιακό που εμφανίστηκε απο το πουθενά και που θα εξαφανιστεί ξαφνικά. Ειναι ένα κίνημα που έχει σαν βάση του το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια στο Σιάτλ και έκανε το γύρο του κόσμου γράφοντας λαμπρές σελίδες αγώνων κάτω απο το σύνθημα "οι άνθρωποι πάνω απο τα κέρδη" και "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός", όπως στη Πράγα, το Γκέτεμπόργκ, το Κεμπέκ, τη Γένοβα, τη Βαρκελώνη και τη μεγαλειώδη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και την αντιπολεμική διαδήλωση στη Φλωρεντία τον περασμένο Νιόβρη.

Απο την πρώτη στιγμή αυτό το κίνημα έβαλε στο κέντρο του την πάλη ενάντια στον πόλεμο και έκτισε την ιστορική διαδήλωση της 15ης του Φλεβάρη.

Στον μεγάλο χάρτι με τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις εκείνης της ήμερας υπήρχε και η Κύπρος με την διαδήλωση που έγινε στη βρεττανική βάση της Δεκέλειας απο τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Ηταν μια εκπληκτική διαδήλωση με συμμετοχή και τουρκοκυπρίων (γι αυτή υπάρχουν περισσότερα σε άλλες στήλες).

Το αντιπολεμικό κίνημα δεν σταματά στις 15 του Φλεβάρη. Χρειάζεται να κτίσουμε ακόμη πιο μεγάλες διαδηλώσεις, να οργανώσουμε απεργίες, να μπλοκάρουμε τους δρόμους των ιμπεριαλιαστών, να εμποδίσουμε τον ανεφοδιασμό τους μέσα απο τις χώρες μας. Γι αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Ηδη μια σειρά απο νέες οργανώσεις έχουν προσχωρήσει στη Συμμαχία και εκατοντάδες άλλοι ακτιβιστές. Ο κάθε ένας απο μας μετρά και κάνει τη διαφορά. Όταν κανείς μετρά τα τριάντα εκατομμύρια που μαζεύτηκαν στις 15 του Φλεβάρη ξεκινά απο το 1.. 2 .. και προχωρά στις εκατοντάδες, στις χιλιάδες και τα εκατομμύρια. Η Συμμαχία χρειάζεται τον κάθε ένα που θέλει να παλέψει ενάντια στον πόλεμο, που δεν θέλει να δεί το νησί μας να γίνεται ορμητήριο των ιμπεριαλιστών σε αυτό το βάρβαρο έγκλημα που ετοιμάζουν. Την επόμενη φορά μην περιμένετε να δείτε απο την τηλεόραση τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ελάτε να τις κάνουμε.


Περιεχόμενα

Αντιπολεμική Διαδήλωση στις Βάσεις:

Μια μεγάλη επιτυχία και ενα ιστορικό πολιτικο γεγονός

Το Σάββατο 15 Φλεβάρη στο χάρτη των χωρών στις οποίες έγιναν αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μπήκε και η Κύπρος. Η η αντιπολεμική εκδήλωση και πορεία στη βρετανική βάση της Δεκέλειας που οργάνωσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ξεπέρασε και τους πιο αισιόδοξους υπλογισμούς που γίνονταν μέχρι και την προηγούμενη μέρα.

Περισσότεροι από 800 διαδηλωτές από όλες τις ηλικίες, έφτασαν με λεωφορεία και αυτοκίνητα από όλες τις πόλεις γύρω στις 1.00μμ στη στρατιωτική βάση της Δεκέλειας για να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Στην πλειονότητά τους ελληνοκύπριοι αλλά και τουρκοκύπριοι απο τα γύρο χωριά, παλαιστίνιοι, ιρακινοί, γάλλοι, συγκεντρώθηκαν στον αεροπορικό δίαυλο Κίνγκσφιλντ της βάσης τον οποίο και απέκλεισαν για μια σχεδόν ώρα. Από εκεί οι διαδηλωτές αφού έγραψαν με μεγάλα γράμματα "NO WAR" στο οδόστρωμα του διαύλου πορεύθηκαν προς το μικτό χωριό Πύλα καταλήγοντας στο κέντρο Πηλιεύς. Εκεί έγινε δορυφορική σύνδεση με Ιταλία και Ελλάδα για ζωντανή αναμετάδοση εικόνων από τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο που γίνονταν εκείνη την ώρα. Βέβαια ο χώρος αποδείκτηκε μικρός αφού εκτός από τους 150 που χώρεσαν μέσα οι υπόλοιποι έμειναν στο χώρο έξω από το κέντρο.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν χαιρετισμοί από τη Βρετανία (Συνασπισμός Σταματήστε τον Πόλεμο, τις αντιπολεμικές Συμμαχίες στην Ελλάδα και Τουρκία και από το Λίβανο (Εκστρατεία ενάντια στον Πόλεμο και τη Δικτατορία). Επίσης σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκ μέρους των Οικολόγων ο Γ. Περδίκης, ο Ντίνος Αγιομαμίτης (Εργατική Δημοκρατία), Μαρία Χατζημιχαήλ (Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών), Φίλιππος Παπανικολάου (Πρωτοβουλία Μαθητές ενάντια στον Πόλεμο) ο Ιωσήφ Παγιάτας (Νεοκυπριακός Σύνδεσμος) και η Αντωνία Λύρα εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Τα πανό και τα πλακάτ, πολλά από τα οποία ήταν αυτοσχέδια, υψώνονταν στο ρυθμό των ταμπούρλων και των συνθημάτων. Τα αυτοκόλλητα με το ίδιο αντιπολεμικό σήμα ένωναν ολόκληρη τη συγκέντρωση συνδέοντάς μας ταυτόχρονα με τις διαδηλώσεις όλου του κόσμου στις οποίες το σύμβολο αυτό κυριαρχούσε σαν ένα νέο σύμβολο ειρήνης. Ήταν μια δυναμική πορεία στην οποία επικρατούσε ατμόσφαιρα πανηγυρική παρόλο το τσουχτερό κρύο και τον παγωμένο αέρα που φυσούσε. Όμως ο καιρός σε καμιά περίπτωση δεν επρόκειτο να σταθεί εμπόδιο. Η Συμμαχία προμηθεύτηκε και νάϋλον αδιάβροχα για κάθε ενδεχόμενο.

Σε ολόκληρη τη διαδρομή των 4 χιλιομέτρων οι διαδηλωτές δεν έπαψαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στον πόλεμο: "Όχι πόλεμο στο Ιράκ - Λευτεριά στην Παλαιστίνη", "Όχι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές" και "Μπους-Μπλερ-Σαρόν, φονιάδες των λαών". "One, two, three, four" φώναζαν στα αγγλικά οι τηλεβόες "we don't want your fucking war" - απαντούσαν οι διαδηλωτές. Συνθήματα ακούστηκαν και στα γαλλικά ενάντια στον Μπους, τον Μπλερ και Μπερλουσκόνι από μια ομάδα γάλλων αντιπολεμιστών που ήρθαν με τις σημαίες τους. Το σύνθημα στα τουρκικά "Ιρακτά - Σαβασά Χάϊρ" (όχι πόλεμο στο Ιράκ) φωνάχτηκε δυνατά μόλις η διαδήλωση μπήκε μέσα στην Πύλα ενώ οι κάτοικοι του χωριού, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μας υποδέχονταν με χειροκροτήματα, μάλιστα κάποιοι ενώθηκαν με την πορεία.

Την εκδήλωση πρόβαλαν ξένα πρακτορεία ενώ ξένες εφημερίδες περιέλαβαν τη διαδήλωση στην Κύπρο στις αναφορές τους για τις κινητοποιήσεις που έγιναν παγκόσμια. Τη διαδήλωση επίσης πρόβαλαν όλα τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα με θετικά σχόλια περιγράφοντάς την σαν την "άξια αντιπροσώπευση της Κύπρου" στην Παγκόσμια αντιπολεμική κινητοποίηση.

Ήταν πράγματι μια εκπληκτική διαδήλωση με μεγάλη συμμετοχή αν σκεφτεί κανείς ότι καλέστηκε από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο που δεν στηρίζεται από κανένα από τα μεγάλα κόμματα, ότι έγινε κάτω από βροχή, σε μια μακρινή περιοχή από την πρωτεύουσα και λίγες μόνο ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήρισαν σαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση που οργανώθηκε ποτέ έξω από τα επίσημα κόμματα.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο ρεκόρ που κατέγραψε αυτή η εκδήλωση, αλλά ήταν και η πρώτη δικοινοτική πολιτική διαδήλωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εδώ και πολλές δεκαετίες. Η εφημερίδα Independent on Sunday στο Λονδίνο την επόμενη μέρα κάνοντας αναφορά στη διαδήλωση στη Δεκέλεια υπογράμμισε το γεγονός ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν πλάϊ-πλάϊ για πρώτη φορά. Μπορεί η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων να μην ήταν πολύ μεγάλη εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν στην επικοινωνία και την επαφή των οργανώσεων και των ακτιβιστών στις δυο πλευρές αλλά είναι σίγουρο ότι η διαδήλωση έστειλε ένα δυνατό αντιπολεμικό και διεθνιστικό μήνυμα προς τα έξω αλλά και μέσα στην ίδια μας τη χώρα.

Ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση που γέμισε όλους με αυτοπεποίθηση και διάθεση για να κλιμακώσουμε την αντιπολεμική μας δράση. Πολλές δεκάδες υπόγραψαν τη διακήρυξη της Συμμαχίας και μαζεύτηκαν 180 λίρες από εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό πως με το τέλος της εκδήλωσης ο κόσμος ήθελε να μάθει ποιός θα είναι ο επόμενος σταθμός της αντιπολεμικής δράσης και άφηνε τηλέφωνα και e-mail για ενημέρωση.

Φαίδωνας Βασιλειάδης


Περιεχόμενα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Χαιρετίζουμε την κοινή συγκέντρωση τουρκοκύπριων και ελληνοκύπριων αγωνιστών της ειρήνης μέσα στις βρετανικές βάσεις της Δεκέλειας,σε ένα από τα ορμητήρια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Ολοι μαζί, από το Λονδίνο μέχρι μέχρι το Σίδνευ, απο την Ν.Υόρκη μέχρι το Κάϊρο, από τη Ραμάλα μέχρι την Μόσχα, ξεσηκωθήκαμε για να σταματήσουμε τον βρόμικο πόλεμο του Μπούς. Ενα πόλεμο για τα πετρέλαια μιας χούφτας δυσεκατομμυριούχων, για την στρατηγική κυριαρχία των ΗΠΑ στον Πλανήτη μας.

Μόνο με την κλιμάκωση της παγκόσμιας αντιπολεμικής δράσης θα τους σταματήσουμε, θα σώσουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και αμάχους απο τις βόμβες των γερακιών του Πενταγώνου.

Η νίκη του κινήματος μας ανοίγει τον δρόμο για ένα άλλο κόσμο απαλλαγμένο απο τους εφιάλτες του πολέμου, της προσφυγιάς, της φτώχειας.

Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσουμε την πολεμοκάπηλη εκστρατεία του Μπούς με η χωρίς την στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Ελλάδα

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τους πιο θερμούς μας χαιρετισμούς σ' αυτή την ιστορική μέρα. Ήδη 200.000 έχουν διαδηλώσει στη Μελβούρνη. Εμείς αναμένουμε 20 με 30 εκατομμύρια άνθρωποι ότι θα διαδηλώσουν παγκόσμια στη μεγαλύτερη αντιπολεμική κινητοποίηση που έγινε ποτέ. Περιμένουμε ότι στο Λονδίνο θα έχουμε τη μεγαλύτερη πορεία που έγινε μέχρι σήμερα με 1 εκατομμύριο διαδηλωτές και άλλους 50.000 στη Γλασκώβη έξω απο το συνέδρειο του Εργατικού Κόμματος.

Η διαδήλωσή σας στις Βρετανικές βάσεις αποτελεί έμπνευση, ακόμα περισσότερο επειδή Ε/κ και Τ/κ πρόκειται να είναι μαζί. Στεκόμαστε αλλλέγγυοι μαζί σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία: Έχουμε να σταματήσουμε έναν πόλεμο και να κερδίσουμε έναν ολόκληρο κόσμο.

Λίντζεϋ Τζέρμαν

Συνασπισμός ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, Βρετανία

ΤΟΥΡΚΙΑ

Θερμούς χαιρετισμούς σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται στους δρόμους φωνάζοντας "Όχι πόλεμο στο Ιράκ"

Εκατομμύρια άνθρωποι σ' ολόκληρο τον κόσμο διαδηλώνουν ενάντια σ' αυτό τον βρόμικο πόλεμο. Εμείς στην Τουρκία γνωρίζουμε πως αυτός ο πόλεμος δεν στρέφεται μόνο ενάντια στο Ιράκ αλλά στρέφεται την ίδια στιγμή και ενάντια στους λαούς της γης και ειδικά αυτής της περιοχής.

Στην Τουρκία πάνω από το 80% του κόσμου τάσσεται ενάντια στον πόλεμο. Εμείς διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας επειδή γνωρίζουμε τι καταστροφή πρόκειται να φέρει αυτός ο πόλεμος κι επειδή ξέρουμε πως μπορούμε να τον σταματήσουμε.

Βρισκόμαστε στο πλευρό σας αυτές τις ώρες όπως πιστεύουμε και οι Τουρκοκύπριοι στο βορρά που ίσως να μη μπορέσουν να συνδεθούν μαζί σας σήμερα.

Στηρίζουμε την αδελφοσύνη ανάμεσα στους Τούρκους, τους Άραβες, τους Έλληνες και τους Κούρδους ενάντια σ' αυτό τον πόλεμο. Ενωμένοι όλοι μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον βάρβαρο πόλεμο.

Αντιπολεμική Πλατφόρμα - Τουρκία

ΛΙΒΑΝΟΣ

Αυτό που συμβαίνει στις μερες μας είναι ακόμα μια επιθεση τρόμου ενάντια στο λαο του Ιρακ και εναντια σε ολοκληρη την ανθρωποτητα κατω απο την ηγεσια της αυτοκρατοριας των ΗΠΑ και συνεταίρων τους, ιδιαίτερα τη Βρετανια και την Ιταλία.

Ωστόσο γνωρίζουμε όλοι πως αυτος ο πολεμος δεν γίνεται για τη δημοκρατια, ουτε επειδη το επιθυμει η διεθνης κοινοτητα. Το ψηφισμα 1441 των ΗΕ δεν ηταν τιποτε άλλο παρά η κήρυξη του πολεμου με την έγκριση της Συρίας, Γαλλίας, Κίνας και της Ρωσίας.

Αυτός ο πολεμος είναι απλά το άλλο προσωπο του παγκόσμιου συστηματος που στηρίζεται στις αρχές της καταστολης και της καταπίεσης. Ενα σύστημα που ηγείται ο Μπους και η συμμορία του που μετατρέπουν τον κόσμο σ' ενα θεατρο πολεμων, φτωχειας και σφαγών.

Καθως οι πολεμικές προετοιμασίες κλιμακωνονται βλέπουμε τα αραβικά καθεστώτα να παρακολουθούν και να είναι συνέταιροι σε μια ακομη σφαγή πάνω στον ιρακινό λαό μετά τις σφαγες των Παλαιστινίων που τις παρακολούθησαν απαθείς.

Απο τη Συρία και το Λίβανο, την Ιορδανία και από τον Αραβικό Κόλπο, στην Αίγυπτο και το Μαρόκο, αυτά τα καθεστώτα καταπιεζουν τους πολίτες τους και τους διαδηλωτές που εναντιώνονται στον πόλεμο.

Η αντίστασή μας απέναντι σ' αυτο τον πόλεμο ξεκινα σπαζοντας τη στρατιωτική και οικονομική ζώνη που μας κρατά δεμένους καθημερινά σ' αυτά τα δικτατορικά καθεστώτα. Η αντίστασή μας είναι παγκόσμια, από την Κορέα στη Γερμανία και Βρετανία, τη Βραζιλία, την Παλαιστίνη, την Κύπρο, το Λίβανο και την Αίγυπτο όπου εκατομμύρια άνθρωποι σηκώνουν το κεφάλι για να φωνάξου όχι στον πόλεμο όχι στη δικτατορία.

Απαιτούμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε οι ίδιοι τις τυχες μας, απαιτούμε σεβασμό των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων και γνωρίζουμε πως σύμμαχοί μας σ' αυτή την αντίσταση και για να επιφέρουμε ριζικές αλλαγές δεν είναι οι αραβικες άρχουσες τάξεις αλλά το παγκόσμιο κίνημα. Το εγχείρημα μπορεί να ειναι δύσκολο όμως πρέπει να το κάνουμε.

Ενάντια στον Πόλεμο, Όχι στην κάλυψη του ΟΗΕ, Όχι στις δικτατορίες!

Εκστρατεία ενάντια στον Πόλεμο και τη Δικτατορία - Λίβανος


Περιεχόμενα

Πως φτασαμε στη διαδηλωση της Δεκέλειας

Απο την αρχή κιόλας που συγκροτήθηκε η Συμμαχία ειχε βάλει σα στόχο την διοργάνωση δικοινοτικής διαδήλωσης στη Δεκέλεια για τις 15 Φλεβάρη, την ημέρα δηλαδή που κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στη Φλωρεντία σα παγκόσμια μέρα αντιπολεμικής δράσης.

Όμως ήταν καθαρό πως η αντιπολεμική διάθεση του κόσμου δεν είναι αρκετό για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη Δεκέλεια και μάλιστα με τόση επιτυχία. Χρειάζεται οργάνωση και το χτίσιμο για εκείνο το στόχο. Ξεκινήσαμε σα Συμμαχία να οργανώνουμε Σαββατιατικες αντιπολεμικες εξορμησεις στην Πλατεία αλλά και στις άλλες πόλεις με το μάζεμα υπογραφών, το μοίρασμα ενημερωτικου φυλαδίου και μάζεμα εισφορών.

Η πρώτη τέτοια εξόρμηση στις 18/1 ήτανε μια πραγματική επιτυχία. Τα 150 άτομα που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας μετάτρεψαν κυριολεκτικά την εξόρμηση σ' ενα αντιπολεμικό χάπενινγκ με μουσική και τραγούδια και που ολοκληρωθηκε με συμβολική πορεία στη Λεωφόρο Μακαρείου. Ήταν μια εκδήλωση που απογείωσε όλους μέσα στη Συμμαχία και μας γέμισε με ενθουσιασμό για να σπρωξουμε πάρα πέρα. Η οικονομική εξόρμηση επίσης μας επέτρεψε να βγάλουμε ενημερωτικά φυλάδια, αυτοκόλλητα, αφίσες κλπ. Ο επόμενος σταθμος ήτανε η 1η Φεβρουαρίου: πάνω από 250 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεύθηκαν στη συνέχεια στην Αμερικανική πρεσβεία. Πήραν μέρος και Ιρακινοί και οι Παλαιστίνιοι που μπήκαν μάλιστα επί κεφαλής της διαδήλωσης κρατώντας το μεγάλο πανό της Συμμαχίας. Στην επιστροφή η πορεία αυθόρμητα αποφάσισε να περάσει κι από την Ισραηλινή πρεσβεία.

Η επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων συνεχίστηκε με την διοργάνωση ανοιχτής συζητήσης με θέμα "Πως σταματάμε τον πόλεμο" προσκαλώντας ομιλητές από την ελληνική Συμμαχία και την Αντιπολεμική Πλατφόρμα στην Τουρκία. . Παρόλο που τα έξοδα δεν ήτανε λίγα για τους ομιλητές εν τούτοις σα Συμμαχία θεωρήσαμε πως η συνδεση με το παγόσμιο αντιπολεμικό κίνημα αλλά και της περιοχής ήταν πολύ σημαντικό για όλους. Ήταν μια ζωντανή εκδήλωση που παρακολούθησαν 100 περίπου άτομα και που δήλωσαν τη δέσμευσή τους στο να συμβάλει ο καθένας ώστε η διαδήλωση στις βάσεις να αποτελέσει ένα μεγάλο σταθμό στην αντιπολεμική δράση της Συμμαχίας.

Όλες αυτές οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις λειτούργησαν σαν εφαλτήριο για να μπορέσουμε τελικά να έχουμε μια διαδήλωση στη Δεκέλεια όπου η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία.


Περιεχόμενα

Η παγκόσμια διαδήλωση που σχεδόν κανένας δεν μπόρεσε να αγνοήσει

Οι παγκόσμιες διαδηλώσεις που εγιναν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Ορισμένοι μάλιστα, όπως τον βετεράνο βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπεν, μίλησαν για την ίδρυση ενός "νέου παγκόσμιου πολιτικού κινήματος". Ένα κίνημα που ακόμα και οι μεγάλες αστικές εφημερίδες και έντυπα των καπιταλιστών υποχρεώθηκαν να εξαγγείλουν την εμφάνισή του.

"Μια νέα δυναμη έκανε την εμφάνισή της στους δρόμους... Μια μεγάλη γκάμα ηλικιών, φυλών και κομμάτων ενώθηκαν για το Ιράκ. Ο διχασμός της δυτικής συμμαχίας για το Ιράκ και οι διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο υπερδυνάμεις σήμερα στον πλανήτη: οι ΗΠΑ και η παγκόσμια κοινή γνώμη." ( εφημερίδα Times της Νέας Υόρκης)

"Η εποχή της απάθειας τελείωσε εκεί. Εκεί, στο μεγάλο συνωστισμό. Εκεί όπου οι διαδηλωτές αντάλλαξαν την απομόνωση με τη συμπαράσταση και το φόβο με την οργή. Η δυναμική τους έγινε αισθητή από το πουθενά. Το μεγάλο σιωπηλό πλήθος επιτέλους μίλησε". (εφημερίδα Γκάρντιαν, Βρετανία)

"Το ροκ ξαναγενιέται. Σαράντα και πλέον χρόνια απο την εποχη της αμφισβητησης, την εποχή που όλα θα άλλαζαν... η άτιμη η παγκοσμιοποίηση γεννά μια νέα επανάσταση. Η γενιά που βγήκε από τα σπάργανα στο Σιάτλ εισήλθε στην εφηβεία". (εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή, 22-23 Ιαν. 2003)


Περιεχόμενα