Περιεχόμενα


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ σχόλια ... ειδήσεις ... γράμματα ...

Ο "τζίρος" της προεκλογικής βιομηχανίας

Τα τελευταία χρόνια οι προεκλογικες εκστρατείες έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Δεν υπαρχουν πια τα μαζικά κομματικά συλλαλητήρια και η αφισοκόλληση στους δρόμους, που εδιναν την αίσθηση συμμετοχής σε ένα αγώνα που διεξάγεται. Για πολλούς, αυτή η προεκλογική εκστρατεία "των μπαλκονιών και των βαρύγδουπων λόγων" πέρασε πια στην ιστορία σαν κάτι το παλιομοδίτικο σε αντίθεση με το "σύγχρονο" τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας με πολιτική διαφήμιση στα ΜΜΕ, τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις και σφυγμομετρήσεις που διεξάγουν οι εταιρείες κατ' εντολή κομμάτων ή καναλιών, τα προγράμματα στην τηλεόραση με τις "αντεξετάσεις" των υποψηφίων από τους δημοσιογράφους κ.ά.

Αυτό βέβαια καθόλου δεν σημαίνει ότι εξοικονομήθηκαν χρήματα. Με τις "νέες τεχνικές" πρόσβασης στην κοινή γνώμη, ο τζίρος της προεκλογικής βιομηχανίας των υποψηφίων υπολογίζεται πολύ μεγάλος. Τα εκατομμύρια λίρες που ξοδεύονται στην πολιτική διαφήμιση ρέουν τώρα κατευθείαν στις τσέπες κάποιων άλλων: των καναλαρχών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των διαφημιστικών εταιρειών. Μια εικόνα τού τι ξοδεύτηκε στις τελευταίες προεδρικες εκλογές μπορούμε να πάρουμε από την πολιτική διαφήμιση και μόνο στην τηλεόραση. Οι χρεώσεις ανά δευτερόλεπτο έφθασαν τις 80 λίρες στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης - από 40 λίρες περίπου που είναι οι κανονικές χρεώσεις. Με βάση τα στοιχεία αυτά για τον Τάσσο Παπαδόπουλο προβληθηκαν 268 μηνύματα των 7.391 δευτερολέπτων δηλαδή £591,280 λίρες, για τον Κληρίδη 242 μηνύματα ή 4.909 δευτερόλεπτα δηλαδή £392,720 λίρες και για τον Μαρκιδη, 115 μηνύματα ή 3.496 δευτερόλεπτα δηλαδή £279.6980 λίρες. Όσο για τα διαφημιστικά γραφεία που εκπροσώπησαν τον κάθε υποψήφιο έχουμε και λέμε το Marketway του Γιώργου Λιλλήκα (Παπαδόπουλος), το ΛΗΔΡΑ του Γιώργου Βασιλείου (Κληρίδης) και το γραφείο ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ (Μαρκίδης).

Βέβαια η χαρά των καναλαρχών και διαφημιστών θα ήτανε μεγαλύτερη αν υπήρχε και δεύτερος γύρος, όπως τουλάχιστον ήλπιζε ο Συναγερμός!


Περιεχόμενα

"Δεν χρειάζεται να εξηγώ"

Θα μπορούσε να είναι ατάκα παρανοϊκού δικτάτορα σε κωμωδία αλλά είναι τα λόγια του προέδρου Mπους: "Eγώ είμαι ο διοικητής, δεν χρειάζεται να εξηγώ γιατί λέω διάφορα. Aυτό είναι το ενδιαφέρον του να είσαι πρόεδρος. Iσως κάποιος άλλος χρειάζεται να μου εξηγήσει γιατί είπε κάτι, αλλά δεν αισθάνομαι ότι εγώ οφείλω κάποια εξήγηση..."

Πέρα από την εμφανή ασυναρτησία της σκέψης και του λόγου, βλέπουμε και τα πρότυπα του ανθρώπου που θέλει να απλώσει τη δημοκρατία από το Mαρόκο μέχρι το Kόλπο.

Aν θέλετε να βρείτε κι άλλες τέτοιες δηλώσεις του Mπους και των συνεργατών του και έχετε πρόσβαση στο Iντερνετ κοιτάξτε αυτά τα δυο site: www.bushfordummies.com και www.whitehouse.org Στο τελευταίο θα βρείτε και μια ξεκαρδιστική συλλογή από "πατριωτικές αφίσες".


Περιεχόμενα

"θανατηφόρα" υποκρισία

H λεγόμενη "διεθνής κοινότητα" είναι αποφασισμένη να αφοπλίσει τον Σαντάμ, δηλώνει κατ' επανάληψη ο Μπούς. Tί γίνεται όμως με τα χημικά όπλα που απειλούν να χρησιμοποιήσουν οι HΠA στον πόλεμο;

Πριν δυο βδομάδες, όπως ανέφερε η εφημερίδα Iντιπέντεντ, ο Pάμσφελντ -υπουργός "Aμυνας" των HΠA- δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν "μη-θανατηφόρα" χημικά και βιολογικά όπλα O Pάμσφελντ και ο Pίτσαρντ Mάγιερς, ο αρχηγός του Γενικού Eπιτελείου, είπαν στην επιτροπή για στρατιωτικά θέματα του Kογκρέσου ότι θα ζητήσουν τη σχετική άδεια από τον Mπους.

Στη στρατιωτική ορολογία αυτά τα όπλα αναφέρονται ως "ηρεμιστικά". Xρησιμοποιούνται για να διαλύουν πλήθη, όπως τα δακρυγόνα, και για επιχειρήσεις σε σπηλιές και καταφύγια με στόχο τη σύλληψη αιχμαλώτων. Aλλά οι διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι "θανατηφόρα" είναι σκέτη υποκρισία.

Eίναι το ίδιο είδος όπλων που χρησιμοποίησαν οι ρώσικες ειδικές δυνάμεις τον Oκτώβρη για να εξουδετερώσουν τους Tσετσένους αντάρτες που είχαν καταλάβει ένα θέατρο στη Mόσχα. Tότε ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα οπιούχο "μη-θανατηφόρο" αέριο. Mαζί με τους Tσετσένους αντάρτες πέθαναν και εκατοντάδες όμηροι.


Περιεχόμενα

Βόμβες για τους φτωχούς, δολάρια για τους εφοπλιστές

"Oι ελληνικές μπίζνες του πολέμου" ήταν ο τίτλος ενός ολοσέλιδου άρθρου στο Bήμα της Kυριακής 16 Φλεβάρη. Tη προηγούμενη μέρα εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενάντια στο πόλεμο του Mπους. Aλλά οι έλληνες εφοπλιστές έχουν ριχτεί σαν τα όρνια να κερδίσουν χρυσάφι από το αίμα που θα χυθεί.

Ο όμιλος επιχειρήσεων του Δ. Mελισανίδη κέρδισε το διαγωνισμό για τον εφοδιασμό με καύσιμα του αμερικάνικου στόλου. H εταιρία του ομίλου που ανέλαβε αυτό το θεάρεστο έργο είναι η Aegean Marine Petroleum. Tο άμεσο κέρδος για τον Mελισανίδη είναι 15 εκατομμύρια δολάρια. Kαι αυτά είναι η αρχή. H συμφωνία είναι εξάμηνης διάρκειας και "δημιουργεί τη βάση για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία". Mε όφελος δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει το άρθρο.

Kαι φυσικά ο Mελισανίδης έρχεται δεύτερος. Πριν από τον Μελισανίδη αυτό το "χρίσμα" το πήρε ο όμιλος Bαρδινογιάννη μέσω της θυγατρικής Sekavin. Πόσο δίκιο είχαν οι σύντροφοι στην Ελλάδα όταν φωνάζανε στις 15 Φλεβάρη το σύνθημα "Πίσω οι φρεγάτες στο λιμάνι εμείς δεν πολεμάμε για τον Bαρδινογιάννη".


Περιεχόμενα

Κύπρος: ο καλήτερος τόπος να ζείς ... αν είσαι πλούσιος

Σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ήττα των προεδρικών εκλογών ο Γιώργος Βασιλείου ρωτήθηκε αν θα ενδιαφέρονταν για τη θέση του επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την οριστική ένταξη της Κύπρου. Η απάντηση του ήταν ότι δεν ενδιαφέρεται γιατί δεν θα ήθελε σε αυτή την ηλικία (έχει περάσει το όριο συνταξιοδότησης) να μετακομίσει στις Βρυξέλλες που είναι η έδρα της Ε.Ε. και ότι "η Κύπρος είναι το καλήτερο μέρος για να ζεί κανείς".

Εχει δίκαιο βεβαια ο κύριος Βασιλείου αν αυτός ο "κανείς" έχει τα εισοδήματα του κυρίου Βασιλείου, τους πύργους του και τα εξοχικά του σαν το μικρο παλάτι που έχει στην Ακτή του κυβερνήτη. Tότε δεν έχει κανένα πρόβλημα και μπορεί να πετάγεται και τα Σαββατοκυρίακα στη Βιέννη ή στη Ρώμη να παρακολουθεί Οπερα όπως εξομολογήθηκε ο Γίωργος ότι κανει συχνά με την Αντρούλα αφού τους αρέσει πολύ η Οπερα.

Αν όμως ο "κανείς" ανήκει στην μη προνομιούχα τάξη των πλουσίων και ιδιαίτερα αν βρίσκεται ανάμεσα στις 70,000 άτομα που ζούν κάτω απο το όριο της φτώχειας, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι συνταξιούχοι της ηλικίας του κυρίου Βασιλείου τότε δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία αν ζούν στη Κύπρο, την Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού.


Περιεχόμενα

Θα σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι;

Είναι γνωστό πως πίσω από τον όρο "ελευθεροποίηση", που μας σέρβιρε για 10 χρόνια η κυβέρνηση Κληρίδη μεθοδεύονταν η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και ημικρατικών οργανισμών: τα αεροδρόμια, τα Ταχυδρομεία, η Ηλεκτρική, οι ραμμές. Σύντομα θα ξεκινησει η μαχη για το μεγαλο φαγοποτι που πρόκειται να στρωθεί με την "απελευθέρωση" των τηλεπικοινωνιών και την κατασκευή των αεροδρομίων με τη μέθοδο του ΒΟΤ.

Πρώτη στη σειρά είναι η μάχη που άρχισε λίγο πριν τις εκλογές για το μοίρασμα της πίτας της αγοράς τηλεπικοινωνιών που είναι 200 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Βασικοί διεκδικητές θα είναι η Vodafone, η Cosmote και η Orange. Η Vodafone, από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον όμιλο Λεβέντη ενώ η Cosmote συνεργάζεται στενά με τον όμιλο εταιρειών του Νίκου Σιακόλα. Η τρίτη εταιρεία είναι η βρετανική Orange, η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον όμιλο Φώτου Φωτιάδη.

Σύντομα επίσης θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο BOT. Οι τρεις κοινοπραξίες που επικράτησαν για το τελικό στάδιο επιλογής του "αναδόχου στρατηγικού επενδυτή" είναι: "J & P Led Consortium" - που ηγείται ο όμιλος Παρασκευαΐδη, "Alterra Consortium" - που πρωτοστατούν ο όμιλος Λανίτη, η ΣΑΪΠΑΡΚΟ και οι αδελφοί Καραμοντάνη και η "Hermes Airports" της οποίας ηγείται ο όμιλος Σιακόλα μαζί με την CHAPO (Χαρίλαος Αποστολίδης), την ΕΜΕ και την εταιρεία Aδελφοί Iακώβου.

Πρόκειται για μια κλίκα μεγαλοκαρχαριών - που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε διάφορους τομείς της οικονομίας ταυτόχρονα - έτοιμοι να πάρουν μέρος σ' αυτο το φαγοποτι που έστρωσε η κυβέρνηση Κληρίδη στους καπιταλιστές τα τελευταία χρόνια. Είναι μια κλίκα που ελέγχει την οικονομία του τόπου και που βέβαια κανένας δεν τους έχει εκλέξει.

Αφού λοιπόν ξεφορτωθήκαμε την κυβέρνηση του Συναγερμού εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι να ξεφορτωθούμε για καλά και την πολιτική του. Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των "φιλελευθεροποιήσεων" και όλων των "εκσυγχρονιστικών" εγχειρημάτων του Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά κόσμον Φούλη.

Ο Κίκης Καζαμίας που αναλαμβάνει το πόστο του έχει πολλές φορές στο παρελθόν έλθει σε αντιπαράθεση με τον Φούλη. Τώρα που βρίσκεται στη θέση του ισχύει η λαϊκή ρήση: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.


Περιεχόμενα

Οι αντιρατσιστικές διακηρύξεις να γίνουν έργα

Τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία επιδόθηκε σε μαζικές επιχειρήσεις "σκούπας", κατά τις οποίες συνέλαβε και οδήγησε στα δικαστήρια εκατοντάδες ξένους εργάτες που ήρθαν στην Κύπρο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ένας Παλαιστίνιος φοιτητής, τον οποίο η αστυνομία έκρινε ότι ήταν "παράνομα" στο νησί και έπρεπε να "επαναπροωθηθεί" πίσω στην χώρα του, επειδή η φοιτητική του άδεια είχε λήξει πριν από ένα μήνα!

Οι εξορμήσεις αυτές της αστυνομίας απετέλεσαν μια από τις τελευταίες πολιτικές πράξεις της απερχόμενης κυβέρνησης Κληρίδη. Μέχρι και τις τελευταίες τις ώρες η κυβέρνηση ήταν συνεπής στην ρατσιστική πολιτική που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια. Μια πολιτική που καλιεργούσε και έδεινε υπόσταση στα επιχειρήματα ότι για την ανεργία και την εγκληματικότητα ευθύνονται οι ξένοι εργάτες. Μια συνειδητή πολιτική που στόχο είχε την παραπλάνηση του κόσμου από τις πραγματικές αιτίες.

Οι πραγματικές αιτίες για την μείωση του βιοτικού επιπέδου των Κυπρίων δεν ήταν η "όλο και αυξανόμενη άφιξη των ξένων εργατών στην χώρα", αλλά η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του Συναγερμού. Ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του δημοσίου, η άρνηση της κυβέρνησης να κτίσει σχολεία και να προσλάβει νέους δάσκαλους και καθηγητές την στιγμή που τα σχολεία εχουν τάξεις των 30 μαθητών ενω μαθήματα γίνονονται σε μερικές περιπτώσεις και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που ήταν τουαλέτες! Ήταν η άρνησή της να προσλάβει ιατρικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται στα νοσοκομεία μας, με αποτέλεσμα νέοι κύπριοι επιστήμονες να καταφεύγουν στο εξωτερικό. Ήταν ακόμη και οι πλάτες που έκαναν στους ξενοδόχους όταν έσπαζαν τις συλλογικές συμβάσεις και απόλυαν κόσμο για να εφαρμόσουν τις υπεργολαβίες. Ήταν ακόμη το σκάνδαλο με το χρηματιστήριο, που άφησε ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου καταχρεωμένο! Όλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθούσε να τα κρύψει με το να στρέψει τον θυμό του κόσμου προς τους ξένους εργάτες.

Πολλές φορές έχουμε γράψει τους λόγους που σπρώχνουν χιλιάδες απελπισμένους εργάτες να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο μακριά από τις οικογένειες τους. Είναι οι άδικοι πόλεμοι και τα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Είναι οι δικτατορίες και τα αιματοβαμμένα καθεστώτα που στηρίζουν οι μεγάλοι της γης. Όμως σε αυτά τα βρώμικα σχέδια είχε συμμετοχή και η μέχρι πρότινος δική μας κυβέρνηση. Με την συνεργασία με το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, με τις διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές για να πραγματοποιούν τις δολοφονικές επιθέσεις τους στους γειτονικούς λαούς! Και μετά μάς παρουσιαζόταν σαν η αθώα περιστερά που φορτώθηκε όλο το βάρος της παγκόσμιας μετανάστευσης! Να θυμηθούμε τις συχνές κινδυνολογίες του κ. Κόση για τις εκατοντάδες των χιλιάδων "παράνομων" που περιμένουν να κατακλύσουν την μικρή μας Κύπρο. Αυτό που κατέκλυσε τελικά το νησί ήταν η μιζέρια που προκάλεσε η συντηρητική κυβέρνηση του Συναργεμού.

Ο Τάσσος. Παπαδόπουλος με την επινίκια ομιλία του υποσχέθηκε μια πολιτεία χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τα ρατσιστικά πογκρόμ ενάντια στους ξένους που ξεκίνησε ο Κληρίδης και να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους πολλές φορές και με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή για να σωθούν. Ο νέος υπουργός εσσωτερικών Ανδρέας Χρίστου προέρχεται απο το Ακέλ και έχει πολλές φορές στο παρελθόν μιλήσει ενάντια στο ρατσισμό. Αυτή είναι η ώρα οι διακηρύξεις να γίνουν έργα.

Όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην καλή θέληση του οποιουδήποτε βρίσκεται στην εξουσία. Χρειάζεται να εκδηλωθεί έμπρακτα η συμπαράσταση του κόσμου στους μετανάστες είτε οικονομικούς είτε πολιτικούς. Χρειάζονται εκδηλώσεις συμπαράστασης ακόμη και έξω από το προεδρικό για να βεβαιωθούμε ότι τόσο το δικό τους μέλλον, όσο και το δικό μας θα είναι καλύτερο.

Κυριάκος Κοιλιάρης


Περιεχόμενα