Περιεχόμενα


Πιλότοι Κυπριακών Αερογραμμών

Στα ύψη η αντίσταση τους

Η διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών με μία συνεχή τακτική ανταρτοπόλεμου προσπαθεί να περικόψει και να καταργήσει διάφορα δικαιώματα των πιλότων και ν'αλλαξει τους όρους εργασίας τους.

Αυτή η επίθεση γίνεται συντονισμένα μαζί με την κυβέρνηση Κληρίδη η οποία από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην εξουσία μέχρι την ημέρα που θα την ξεφορτωθούμε θα συνεχίζει τις επιθέσεις της για να περάσει τις ιδιωτικοποιήσεις και την νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της.

Για μία δεκαετία τώρα εφαρμόζει πολιτική περικοπών στις Κυπριακές Αερογραμμές με αποτέλεσμα οι πιλότοι να έχουν δέκα χρόνια να πάρουν μισθολογικές αυξήσεις ενώ έχουν δεχτεί την μείωση των μισθών πρόσληψης για τους νέους πιλότους και έχουν κάνει και άλλες παραχωρήσεις στα ωράρια των πτήσεων. Αυτές οι παραχωρήσεις της ηγεσίας των πιλότων όχι μόνο δεν απέτρεψαν τα χειρότερα αλλά άνοιξαν ακόμα παραπάνω την όρεξη της εταιρίας και της κυβέρνησης να βάλει το χέρι της ακόμα πιο βαθιά.

Η απαίτηση - πρόκληση της διεύθυνσης να αξιολογούν τους πιλότους τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έκαμε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Οι πιλότοι ζητούν οι εκπαιδευτές να μη είναι διευθυντικά στελέχη αλλά να ανοιχθούν νέες θέσεις εκπαιδευτών και να γίνουν νέες προαγωγές.

Για να αντιμετωπίσουν την αυθαιρετη απόφαση της εταιρίας να επιβάλει τους δικούς της όρους κατέβηκαν σε 24ωρη και στην συνέχεια με μία 12ωρη στάση εργασίας την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη "εκπαιδευτική πτηση". Κατι που θα επαναλαμβάνουν κάθε φορά που η διεύθυνση θα επιχειρεί παρόμοιες πτήσεις.

Η οργή των πιλότων είναι δικαιολογημένη αφού η διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών προσπαθεί συνέχεια τα τελευταία χρόνια να τους παίρνει και κάτι απο τα κεκτημένα. Την μία αρνείται να τους παραχωρήσει την κανονική τους άδεια, την άλλη τους χρωστά ένα σωρό αργίες ή τους ζητά να πετούν δύο τύπους αεροπλάνων πράγμα που παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς.

Έχει το θράσος να κατηγορεί απο πάνω κατηγορεί τους πιλότους για ασυνείδητους την ίδια στιγμή που η ίδια τους προκαλεί, τους εκβιάζει και τους βρίζει. Ο υπουργός Συγκοινωνιών μάλιστα τους απειλεί με φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών και παραχώρησε άδεια για πτήσεις στην Helios, Eurocypria και Emirates για να παίξουν τον ρόλο του απεργοσπάστη. Δηλώνει με τον πιο αλαζονικό και προκλητικό τρόπο ότι δεν ιδρώνει το αυτί του και πως δεν τον νοιάζει και αν οι πιλότοι απεργούν για δέκα χρόνια. Οι βιομήχανοι ( ΚΕΒΕ) ζητούν εδώ και τώρα την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο να απαγορεύονται οι απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες και ενισχύουν την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των πιλότων.

Μπορεί ο Φούλης να έχει το ΚΕΒΕ, τα κανάλια και τις εφημερίδες με το μέρος του, όμως οι πιλότοι έχουν την δύναμη να κόψουν την μαγκιά του Φούλη. Από την απεργία η ζημία της εταιρίας ξεπέρασε τις 150.000 λίρες. Ακόμα οι πιλότοι έχουν την συμπαράσταση της συντεχνίας των μηχανικών ΑΣΥΣΕΚΑ και από την συντεχνία ανεξάρτητων συντεχνιών των ημικρατικών οργανισμών και της ΔΕΟΚ.

Οι πιλότοι έχουν δίκαιο και πρέπει να κερδίσουν. Γι'αυτό χρειάζονται την συμπαράσταση κάθε εργαζόμενου και ιδιαίτερα των αλλων εργαζομένων στις κυπριακές αερογραμμές. Δεν αρκούν όμως τα αποσπασματικά μέτρα και οι στάσεις εργασίας - στάσεις "άμυνας" αλλά χρειάζεται επίθεση με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων. Αυτό δεν θα αφήσει περιθώρια στο Φούλη να χρησιμοποιεί άλλες εταιρίες απεργοσπαστικά και θα δώσει την ευκαιρία στους εργαζόμενους στις Κυπριακές Αερογραμμές και τα αεροδρόμια να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση τους.

Ένα πλακάτ των πιλότων έγραφε "Συνάδελφοι σήμερα εμείς αύριο η σειρά σας" Αν πράγματι καταφέρει σήμερα η εταιρία να νικήσει τους πιλότους τότε ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει σ'όλους τους κλάδους τις επιθέσεις της για να επιβάλει τις αλλαγές για την νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης.

Νίκος Αγιομαμίτης


Περιεχόμενα

Ξενοδοχεία

Όχι επιλεκτικές απεργίες - Παναπεργία Τώρα

Οι ηγεσίες των συντεχνιών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία δέχτηκαν την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, ελπίζοντας ότι θα κατέληγαν έτσι σε συμφωνία με τους εργοδότες για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Όμως τις φλούδες ελπίδες τους τις διέψευσε ο ίδιος ο σύνδεσμος των ξενοδόχων ο οποίος αρνείται να δώσει ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα που προτείνει η πρόταση του υπουργείου.

Όπως οι ίδιες οι ηγεσίες των συντεχνιών παραδέχονται η πρόταση του υπουργείου όχι μόνο δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους αλλά είναι πολύ έξω ακόμα και από τα αρχικά αιτήματα και στόχους των ίδιων των συντεχνιακών. Παρόλα αυτά την δέχτηκαν "λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και δείχνοντας για άλλη μια φορά υπευθυνότητα χάριν της εργατικής ειρήνης στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού".

Αυτή η υποχωρητικότητα οδήγησε στα χειρότερα. Οι ξενοδόχοι βλέποντας την διάθεση της ηγεσίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων να αποδεκτεί αυτά τα ψίχουλα σκλήρηνε ακόμα περισσότερο τη θέση της υπολογίζοντας να δώσει ακόμα πιο λίγα. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ξενοδόχοι έχουν στο στόχαστρο τους τις συλλογικές συμβάσεις και ακολουθούν αυτή την πρακτική. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονη και πιο σκληρή. Στόχος τους είναι να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να καθιερώσουν τα προσωπικά συμβόλαια

Η ανοχή, η υποχωρητικότητα και η πραχτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα οι ηγεσίες των συντεχνιών, φαίνεται πως δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επίθεση των ξενοδόχων. Αποφάσισαν για άλλη μια φορά να προχωρήσουν σε επιλεκτικές απεργίες. Αυτά τα μέτρα δεν αρκούν ούτε μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Οι επιλεκτικές και αποσπασματικές απεργίες απομονώνουν τους εργαζόμενους ανά ξενοδοχείο, τραβούν πολλές μέρες, κουράζουν και απογοητεύουν τους απεργούς.

Αυτό συνέβηκε στα ξενοδοχεία του Λόρδου, 124 μέρες απεργία και όμως αυτή χάθηκε γιατί οι ηγεσίες των συντεχνιών αρνούνταν πεισματικά να κηρύξουν παναπεργία. Μία παναπεργία σ'όλα τα ξενοδοχεία παγκύπρια μπορεί έστω και για ελάχιστο χρόνο μπορεί να κτυπήσει καίρια τα κέρδη των ξενοδόχων και να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν. Όμως οι ηγεσίες των συντεχνιών ακολουθούν και τώρα τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Ετσι θυσιάζουν για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία χάριν των συμφερόντων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, στην ουσία δηλαδή των ξενοδόχων.

Χρειάζεται μια κατά μέτωπο επίθεση και όχι κλεφτοπόλεμο με απεργίες την μια μέρα στο ένα ξενοδοχείο και την άλλη μέρα ή βδομάδα στο άλλο ξενοδοχείο Η περίοδος είναι καλή. Σε λίγες βδομάδες αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος. Για να νικήσουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία χρειάζεται παναπεργία τώρα. Έχουν την δύναμη και δυνατή οργάνωση για να τσακίσουν αυτή την αδιάλλακτη και αρπαχτική στάση των ξενοδόχων.


Περιεχόμενα

Υπεραγορές Ορφανίδη

Μια αυθόρμητη απεργία για μίμηση

Οι εργαζόμενοι στην υπεραγορά "Ορφανίδη" στην Λευκωσία κατέβηκαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε μία αυθόρμητη στάση εργασίας και με δυναμικό τρόπο ανάγκασαν τον Ορφανίδη να υποχωρήσει. Ετσι έχουν ανοίξει τον δρόμο για την οργάνωση τους και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, με την οποία θα κατοχυρώνουν τους όρους εργασίας και τα ωφελήματα τους.

Η απεργία ήταν αυθόρμητη και ξεκίνησε όταν ο Ορφανίδης δήλωσε στο έκτακτο προσωπικό ότι δεν θα τους δώσει 13ον μισθό και όποιου δεν τους αρέσει να φύγει. Μερικοί πράγματι έφυγαν. Όμως όσοι έμειναν δεν σήμαινε ότι δέχτηκαν τους όρους του Ορφανίδη. Ετσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όχι μόνο σταμάτησαν να δουλεύουν αλλά έκλεισαν και την είσοδο στην υπεραγορά και δεν άφηναν τους πελάτες να μπουν μέσα, πολλοί από τους οποίους τους εκφράζανε την συμπαράσταση τους. Κανένας δεν πέρασε ούτε καν αυτοί που πήγαιναν στα καταστήματα, τα οποία ενοικιάζει ο Ορφανίδης μέσα στην υπεραγορά.

Οι εργαζόμενοι μ'αυτή την αυθόρμητη στάση κέρδισαν την πρώτη μάχη. Δεν κέρδισαν όμως και τον πόλεμο. Ο Ορφανίδης εξακολουθεί να μη αναγνωρίζει τις συντεχνίες και αρνείται να διαπραγματευτεί με τις ηγεσίες των συντεχνιών για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Οι τρείς συναντήσεις τους με τον Ορφανίδη δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα. Ο Ορφανίδης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ελπίζοντας πως σ'αυτό το διάστημα θα καταφέρει με διάφορες απειλές και εκβιασμούς να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να τους διασπάσει.

Μόνο οι δυναμικές απεργιακές κίνητοποιήσεις τους μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα όπως έδειξε και η αυθόρμητη στάση την παραμονή της πρωτοχρονίας. Γι αυτό χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αν οι εργαζόμενοι στον Ορφανίδη νικήσουν θα ανοίξουν τον δρόμο για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και την οργάνωση των εργαζομένων όχι μόνο σ'όλες τις υπεραγορές Ορφανίδη αλλά και των εργαζομένων σ'όλες τις μεγάλες υπεραγορές. Γι αυτό και πρέπει να έχουν την συμπαράσταση όλων.

Η αυθόρμητη απεργία στην υπεραγορά Ορφανίδη μπορεί και πρέπει να γίνει παράδειγμα για μίμηση για πολλούς κλάδους εργαζομένων. Ιδιαίτερα αυτών οι οποίοι είναι ανοργάνωτοι και δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς και όρους εργασίας Μπορεί να γίνει ο πιλότος για τους εργαζόμενους στα Φαστ - Φουτ, τις νοσοκόμες στις ιδιωτικές κλινικές και ένα σωρό άλλους κλάδους.


Περιεχόμενα