Για τις σχέσεις του Mπους και της συμμορίας του με τις πολυεθνικές του πετρέλαιου έχουν γραφτεί πολλά. Δυο ακόμα παραδείγματα, όμως, είναι πολύ ενδεικτικά.
Tο πρώτο αφορά τον Nτικ Tσένεϊ, αντιπρόεδρο του Mπους και υπουργό "Aμυνας" το 1991 όταν ο μπαμπάς Mπους ισοπέδωνε το Iράκ. O Tσένεϊ ήταν διευθύνων σύμβουλος της Xάλιμπερτον, μιας κατασκευαστικής εταιρίας που ειδικεύεται στο πετρέλαιο.
Tο 1998, δυο θυγατρικές της Xάλιμπέρτον πήραν ένα πολύ επικερδές συμβόλαιο. Aνέλαβαν να καθαρίσουν και να επισκευάσουν τους πετρελαιαγωγούς του Iράκ, όταν χαλάρωσε το εμπάργκο. Tο συμβόλαιο ήταν ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή ο Tσένεϊ έκανε κατευθείαν μπίζνες με τον Σαντάμ.
Tο άλλο γεράκι στην αμερικάνικη κυβέρνηση είναι η Kοντολίζα Pαϊς, σύμβουλος Eθνικής Aσφαλείας. Πριν απ' αυτό ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Chevron μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοβιομηχανίες. Για να την ευχαριστήσουν για την προσφορά της, οι κολλητοί της στην εταιρία, βάφτισαν με το όνομά της ένα τάνκερ 130.000 τόνων.
H Coca-Cola και η PepsiCo αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο για ...φθορά των Iμαλαϊων! Eνα ινδικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο από 2.500 δολαρίων περίπου σ' αυτές και άλλες δέκα εταιρίες, γιατί έγραψαν τον λογότυπό τους στην "σκεπή του κόσμου". Tα βράχια που έγραψαν πάνω τους έχουν ηλικία 45 εκατομμυρίων ετών. Στα αρχαία χρόνια οι Φαραώ έφτιαχναν πυραμίδες για να δοξάσουν το όνομά τους. Tουλάχιστον αυτές χρησίμευαν σε αστρονομικές παρατηρήσεις.
Σπάνια μια συνέντευξη ποδοσφαιριστή έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Aλλά η συνέντευξη που έδωσε ο Nτέμης Nικολαϊδης στο Bημαγκαζίνο της Kυριακής (13/10/02) έχει -και όχι μόνο για τις προσωπικές απόψεις του "σταρ" της AEK. Eκφράζει ένα γενικότερο κλίμα, απόψεις που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που συνήθως περιγράφονται από τις εφημερίδες με τα χειρότερα επίθετα, "χούλιγκαν", "ανεγκέφαλοι οπαδοί" και πολλά άλλα.
O Nικολαϊδης προέρχεται από οικογένεια προσφύγων από την Mικρά Aσία και παίζει σε μια ομάδα που προέρχεται από την Kωνσταντινούπολη. Aλλά όπως λέει "αισθάνεται μια χαρά" όταν πηγαίνει στην Tουρκία. Kαι όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει μήπως αισθάνεται άσχημα γιατί "οι πρόγονοί τους είχαν διώξει τους παπούδες σου" δίνει μια εκπληκτική απάντηση.
"Aυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Mεγαλώσαμε διαβάζοντας βιβλία που παρουσιάζουν τους Tούρκους ως τους χειρότερους δολοφόνους ενώ εμάς ήρωες. Tο τουρκάκι στο σχολείο θα μαθαίνει το αντίθετο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Oι εκάστοτε κυβερνήσεις διαιωνίζουν το μίσος για έναν λαό προσπαθώντας να κρατήσουν ενωμένους τους Eλληνες. Eίναι λάθος αυτό. Eίναι ρατσισμός....Aν το σκεφτούμε από την μεριά τους οι Tούρκοι ήταν σε άμυνα. O κατακτητής ήταν ο Eλληνας που πήγε να πάρει την Aγκυρα".
Kαι λίγο παρακάτω δηλώνει "Γεννήθηκα στην Γερμανία, μεγάλωσα στην Aλεξανδρούπολη, 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα και πίστευα στον Xριστό. Aν ήμουν 35 χιλόμετρα δεξιότερα θα πίστευα στον Mωάμεθ".
Tέτοιες απόψεις είναι ένα χαστούκι στον εθνικισμό που προσπαθούν να εμφυτεύσουν οι κρατούντες στα μυαλά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Iδιαίτερα σε ένα χώρο μάλιστα, το ποδόσφαιρο, που γίνεται συστηματικά εργαλείο για την προώθηση του εθνικισμού και του σωβινισμού μέσα στην νεολαία.
Ο Ζαν Φρανσουά Ρισάρ, ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνέντευή του στην εφημερίδα "Επενδυτής" (7/9/02) δήλωσε ότι συμφωνεί σε πολλά με όσους διαδηλώνουν κατά της παγκοσμιοποίησης. Μη βιαστείτε όμως να βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα γιατι στην ερώτηση "Τι απαντάτε στους διαδηλωτές της Πράγας, του Σιάτλ, της Γένοβας και του Γιοχάνεσμπουργκ;" ο κύριος Ρισάρ είπε τα εξής: "Οι διαδηλώσεις αυτές δείχνουν ότι κάτι πάει λάθος. Υπ' αυτή την έννοια, μας μεταφέρουν πραγματικά ένα μήνυμα. Έτσι, γνωρίζουμε πλέον εναντίον τίνος είναι οι διαδηλωτές, αλλά δεν ξέρουμε ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουν. Με άλλα λόγια είναι καλοί στο να επισημαίνουν τα προβλήματα, αλλά όχι στο να υποδεικνύουν λύσεις."
Βέβαια για τον κύριο Ρισάρ, αντιπρόεδρο ενός από τους μεγάλους παγκόσμιους καπιταλιστικούς οργανισμούς που προωθούν τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών και των πολυεθνικών σε βάρος δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, το σύνθημα του αντικαπιταλιστικού κινήματος "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνιστά λύση στο πρόβλημα ότι τα τελευταία 10 χρόνια, την δεκαετία της παγκοσμιοποίησης, η διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς του πλανήτη διευρύνεται συνεχώς. Αυτό ήταν εξάλλου το συμπέρασμα της πρόσφατης έκθεσης της ίδιας της Παγκόσμιας Τράπεζας!
Σύμφωνα με τον κατάλογο των πιο ακριβοπληρωμένων ανθρώπων της Bρετανίας που δημοσίευσαν οι "Sunday Times" ο "δικός μας" επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Easy και της ναυτιλιακής εταιρείας Stelmar, κατατάσσεται όγδοος με κέρδη 63,4 εκατομμύρια λίρες στερλίνες.
Την Παρασκευή 25/10 ο Στέλιος Χατζηιωάννου μίλησε στο ΧΙΛΤΟΝ σαν τιμώμενος προσκεκλημένος στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας στην οποία ήταν προσκεκλημένοι και πολιτικοί. Ενα από τα μηνύματα του νεαρού κροίσου ήταν πως "Το κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι καλός επιχειρηματίας και η καλύτερη επιλογή είναι η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών" γεγονός που προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως στους παρευρισκόμενους βιομήχανους και επιχειρηματίες! Στο πλαισιο της εκδηλωσης, το ΚΕΒΕ βραβευσε τον τιμώμενο προσκεκλημένο του που δημιουργεί κάθε χρόνο και μια επιχείρηση. Σύμφωνα δε με τις εφημερίδες, ο "Στέλιος" παρέδωσε "μαθήματα" επιχειρηματικής επιτυχίας με την ομιλία που έκανε με θεμα "Επιχειρηματίας κατά συρροήν: η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης κάθε χρόνο".
Το πιό σημαντικό όμως, και ίσως και το μόνο, ανάμεσα σ' εκείνα που είπε - και που οι εφημερίδες απλώς προσπέρασαν - ήταν όταν στην εισαγωγη της ομιλιας του είπε και τα εξης: "Όπως εχω παρδεχθει πολλες φορες, αυτα που πετυχα τα τελευταια δεκα χρονια, που εχω ανεξαρτητη επιχειρηματικη δραστηριοτητα, δεν θα τα πετυχαινα αν δεν ειχα πλουσιο μπαμπα. Ειναι λιγο δυσκολο να πας σε μια τραπεζα και να ζητησεις χρηματα στην ηλικια των 25 ετων για να ξεκινησεις μια ναυτιλιακη εταιρεια και στην ηλικια των 28 για να ξεκινησεις μια αεροπορικη",. Πες τα Στέλιο...
Η McDonald's, η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων 'fast-food' στον κόσμο σαν αποτέλεσμα της κρίσης από την οποία έχει πληγεί η εταιρεία στο εξωτερικό πρόκειται να περιορίσει κατά 175 καταστήματα τον αριθμό των εστιατορίων της σε 10 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της McDonald's Κύπρου, Ρένο Ανδρέου, πρόκειται για χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής ανάμεσα στις οποίες... μαντέψτε ποιες: η Αργεντινή, η Τουρκία και η Ιορδανία. Ήδη στην Τουρκία έχουν κλείσει 30 καταστηματα της αλυσίδας. Πάντως οι ζημιές της εταιρείας δεν προέρχονται από τις σπασμένες βιτρίνες των καταστημάτων McDonald's! Όπως δήλωσε ο κύριος Ανδρέου "Επικρατεί ένας έντονος αντιαμερικανισμός στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, με αποτέλεσμα να μποϊκοτάρονται τα αμερικανικά προϊόντα". Αραγε να έχει σχέση αυτό το μποϊκοτάρισμα με τις οικονομικές 'παρεμβάσεις' των παγκόσμιων καπιταλιστικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στις φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας; Να φταίνε άραγε οι διάφορες στρατιωτικές 'επιχειρήσεις' των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενάντια στις χώρες του αραβικού κόσμου και τους Παλαιστίνιους;